Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Schrijfopdracht

Suspense! Dit zorgt ervoor dat lezers van jouw verhaal hun uitstapstation missen. (Les 01)
27-08-2016 14:51
terug naar het schrijfopdrachten overzicht
Aantal deelnemers : 0

Wat is suspense?
Wat zorgt ervoor dat lezers van jouw verhaal hun uitstapstation missen? Wat heeft elk verhaal nodig, ongeacht het genre, dat jouw lezer tot diep in de nacht laat doorlezen omdat hij wil weten hoe het afloopt? Precies: suspense! Niet alleen de typische “spannende” verhalen, waaronder thrillers, detectives, en horrorverhalen, maar alle genres, inclusief literatuur, fantasy en kinderverhalen hanteren suspense om de lezer nieuwsgierig te maken naar de afloop van het verhaal.

​Global en local suspense
Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen de “global” en de “local” suspense. De “global” suspense is bijvoorbeeld de droom die het hoofdpersonage wil verwezenlijken. Denk aan een jongen die een wereldberoemde zanger wil worden of een vrouw die na veertig jaar wil gaan studeren aan de universiteit. Alle problemen die hij ondervindt die hem hierin tegenhouden, voegen toe aan de “local” suspense. Bijvoorbeeld: de jongen krijgt een verkoudheid vlak voor een belangrijke auditie optreden of de vrouw stuit op tegenstand van haar man.

Problemen!
Er zijn verschillende manieren om “local” suspense toe te voegen aan je verhaal. In de workshop van deze maand behandelen we er twee: problemen, en een specifiek probleem: tijdsdruk.

Opdracht 1
Stel je de volgende situatie voor. Vanavond krijg je een groep familie of vrienden te eten. Je wilt een lekker gevarieerde maaltijd op tafel zetten. Je wil naar de supermarkt, maar je kan je boodschappentas niet vinden. Dit is een relatief klein probleem. Bedenk een ander probleem dat net iets erger is. Probeer daarna een probleem te bedenken dat nog iets erger is dan het tweede probleem. Herhaal deze stap totdat je vijf problemen hebt waarvan de volgende steeds erger is dan de vorige.

Opdracht 2
Kies twee of meer problemen uit het rijtje problemen van opdracht 1 en schrijf een scène waarin deze problemen voorkomen. Je kan de problemen achter elkaar introduceren of tegelijkertijd. Kijk op welke manier je de scène zo spannend mogelijk kan maken.​​

Mijns inziens is één van de grote “geheimen” van een goed verhaal schrijven: zorg ervoor dat er altijd één of meerdere problemen onopgelost zijn! Daarnaast moet een probleem ook echt een probleem zijn voor jouw personage en hem belemmeren in het behalen van zijn doel.

Tijdsdruk            
Een manier om suspense toe te voegen is tijdsdruk. Tijdsdruk is in feite een probleem of oplossing met een tijdsaspect. Het probleem of de oplossing daarvan zal plaatsvinden binnen een gestelde tijd (een week, een dag, een uur). Bijvoorbeeld: de bom gaat af over een half uur of morgen hoort jouw personage of hij is aangenomen voor zijn droombaan. Het kan ook gebeuren dat het probleem erger wordt gedurende een bepaalde tijd, bijvoorbeeld wanneer een personage gewond is en zo snel mogelijk hulp nodig heeft.

Tijdsdruk hoeft niet gebonden zijn aan de tijd zoals aangegeven op een klok; het is zelfs aan te raden om te vermijden dat jouw personage continu op de klok kijk. Het gevoel van tijdsverloop is voldoende, bijvoorbeeld “Zodra mijn man terugkomt van de oorlog kan ik hem vertellen dat ik zwanger ben” of “Over enkele ogenblikken zal de jury bekendmaken wie de wedstrijd gewonnen heeft”.

Opdracht 3:
Bedenk ten minste drie manieren om tijdsdruk toe te voegen aan jouw verhaal. Het kan handig zijn om eerst te bedenken wat jouw personage zou willen bereiken. Dit kan iets heel kleins zijn, bijvoorbeeld je wil een cadeautje kopen voordat de winkels sluiten, of iets heel groots, bijvoorbeeld iemand die terminaal ziek is maar toch die grote wereldreis wil maken.

Opdracht 4:
Kies één van de manieren om tijdsdruk toe te voegen en werk deze uit tot een scène.

Succes en veel plezier met schrijven!
 
Groetjes,
Christa (Sevichny)
Web Tales is niet verantwoordlijk voor de inhoud van de werken noch voor de reacties die op de schrijfopdrachten worden geplaatst. Als les materiaal voor interpretatie vatbaar is, kunt u ervan uit gaan dat ze nooit in strijd zijn met de algemene voorwaarden van Web Tales.


klik hier om een vraag te stellen over deze les.
Profiel foto van crawl (bot)
Beste,

ik heb de eerste les online gezet, wat is nu de verwachting, wacht ik op commentaar of plaats ik nu reeds deel 2 en 3
of zijn er nog tussenstappen?

bedankt alvast

Hoi Ivo,
 
Ik heb zojuist je e-mailtje ook beantwoord. Voor iedereen goed om te weten dat verhalen indienen gebaseerd op deze opdrachten vrij is. De opzet van deze workshops is echter niet dat ik alle ingediende verhalen ook ga becommentariëren. Het is de bedoeling dat gebruikers van Web Tales dit onderling doen. Zie ook de algemene uitleg over de workshops.


In elk geval heel veel schrijfplezier gewenst!

Excuses, ik heb niet een mail van jou beantwoord maar deze bevatte in essentie wel dezelfde vragen! 
 
 

Dank je wel Sevichny
Ik snap nu beter het uitgangspunt en dat is ook misschien beter
Ik begrijp ook wel dat je onmogelijk al die verhalen kan gaan voorzien van een commentaar, daar zit een berg werk in, alhoewel ik er nog maar 1 heb gezien, en dat is dat van mezelf, nogal moeilijk om er zelf commentaar op te geven :)
Er is wel op gereageerd (waarvoor dank en buiging) maar niet in de zin van zoals je het hier schrijft..
tja, dan wacht ik even op die positieve en negatieve punten,

bedankt alvast voor je inzet (y)

hoi,


de derde opdracht snap ik niet goed,

Bedenk ten minste drie manieren om tijdsdruk toe te voegen aan jouw verhaal. Het kan handig zijn om eerst te bedenken wat jouw personage zou willen bereiken. Dit kan iets heel kleins zijn, bijvoorbeeld je wil een cadeautje kopen voordat de winkels sluiten, of iets heel groots, bijvoorbeeld iemand die terminaal ziek is maar toch die grote wereldreis wil maken.

Moet ik enkel bedenken of uitwerken in het verhaal - drie verschillende scenario's met drie verschillende tijdsdrukvoorbeelden of moet ik ze enkel posten?
Ik denk dat ik hiervoor wat te simpel ben