Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Solidair


Geschreven door htjohan1000
19 juli 2012 18:01
Categorie: Column

Leestijd: ca. 2 min.
Aantal keer gelezen: 1474 Aantal reacties: 9
Aantal leden : 0
 0
Dit werk heeft op de voorpagina in de spotlight gestaan
Iedereen in Europa moet inleveren. Henk levert in, Ingrid levert in, jij levert in, je partner levert in, je buurman levert in en ik lever in. Heel Europa zit in een crisis. De crisis heeft een voordeel, iedereen in Europa zit in het zelfde schuitje, en daarmee komen we als Europa eindelijk dichter bij elkaar. Als Europeanen hebben we nu eindelijk iets dat ons bindt, een crisis.

 Ook koning Juan Carlos van Spanje voelt zich verbonden met Europa, hij is solidair met zijn onderdanen. Ook hij levert in, net als zijn volk. Een schitterend gebaar. En niet alleen Juan levert in, maar ook zijn zoon en alle andere leden van het Spaanse koningshuis, dus ook de rare zwager met flaporen, elk koningshuis heeft er wel één rondlopen. Hopelijk doet een goed voorbeeld goed volgen.

Juan en zijn familie leveren per persoon 7,1% in. Al met al levert dat een kleine € 100.000,- op. Een schamel bedrag. Maar dat komt omdat de Spaanse koning ook niet zoveel krijgt. Hij ontvangt 275.000 euro per jaar. Voor dat geld komt Beatrix haar bed niet uit, want aan rente trekken verdient ze al meer. Om nog maar te zwijgen over Alex en Maxima. Hoewel ik denk dat Maxima het wel verdient, want de rest van je leven met Willem als man, daar moet grof geld tegenover staan.

Toen het nieuws uit Spanje wereldkundig werd, was er gelijk paniek bij Beatrix, de RVD bracht gelijk naar buiten dat Beatrix niets in gaat leveren. Simpelweg omdat de situatie in Spanje erger is, en Beatrix het al zo moeilijk heeft omdat ze op de nullijn zit. Beatrix houdt haar hand op de knip.
Beatrix is dus niet solidair met haar onderdanen, dat bleek al in de Tweede Wereldoorlog toen het hele spul richting het westen vertrok. Van mij hadden ze in Canada en Engeland mogen blijven, had ons miljoenen gescheeld. Bernhard had daar ook mooi kunnen jagen op zeehondjes als hobby. En hier en daar een Eskimo bastaardje kunnen verwekken.

Solidair… een beetje solidair is ze toch wel. Dat bleek tijdens haar kersttoespraak. Het houdt echter snel op. Solidair tot haar bankrekening inderdaad, want daar mag niemand aankomen. Dat kan ik wel een beetje begrijpen, want als je al jaren bezig bent geweest om de rijkste vrouw van de wereld te worden, dan wil je dat ook blijven.

Beatrix is de grootste steuntrekker van Nederland. Elk jaar krijgt ze miljoenen euro’s op haar bankrekening gestort. Er gaat dus nog meer geld naar de ouderenzorg dan je denkt, alleen is de verdeling een beetje scheef. Terwijl leeftijdsgenoten van Beatrix dagenlang niet worden gewassen in verzorgingstehuizen, verplicht op bed moeten blijven liggen in hun 24 uurs-luier, omdat er geen geld is om ze als mensen te behandelen, kan Beatrix met haar vermogen baden in een wedstrijdzwembad gevuld met briefjes van €500, - . Nee, geld stinkt niet, in tegenstelling tot  een 24 uurs-luier.

Een echte koningin hoort solidair te zijn met haar volk. In goede tijden maar ook in slechte tijden. Gaat het goed dan houdt het klootjesvolk wat geld over en daarvan kopen ze een boot voor hun koningin, gaat het slecht dan moet je als koningin ook wat inleveren. Desnoods verkoop je toch gewoon je boot?

Respect heb ik dus voor Juan Carlos. Hij geeft het goede voorbeeld. En ondanks het feit dat hij ook nog steeds schandalig veel geld krijgt voor het doorknippen van lintjes laat hij wel zien dat hij solidair is met zijn volk, en ook een beetje van zijn vermogen inlevert. Daar kunnen veel koningshuizen iets van leren. En daarom zing ik uit volle borst: “De koning van Hispanje heb ik altijd geëerd”

© htjohan1000. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
Profiel foto van ragazza
Superleuke column, htjohan! Ik denk dat de Belgische koninklijke familie minstens even solidair is als Beatrix.

Dank je wel Ragazza
Profiel foto van Cojo
Hij is weer GOED!

Dank je wel :P
Profiel foto van naiche
Ja, weer een rake column.

thnx
Profiel foto van Anneke Tanneke
een onderwerp om over te bomen Van de eerste tot de laatste letter goed geschreven, stuur hem naar Bea want ik verwacht niet dat zij hier leest oroetekes

De meningen zullen inderdaad verdeeld zijn, en niemand zal zijn of haar ongelijk snel toegeven, Ik stuur hem niet op naar Bea, want ik denk niet dat ze hem eventueel thuis zal lezen.
Profiel foto van Jan
Weinig malen werd van enig kansel grotere waarheid verkondigt. Misschien kunnen de Philips en V&D erfgnamen ook een duit in het zakje doen. Zo zijn er in europa miljoenen van die varkens.

Er zijn miljoenen Varkens, echter hebben we heel veel miljarden nodig :)

En dar hebben ze.
Profiel foto van P_Westdijk
Ik vond het wat minder. Het onderwerp is goed en ieder mag zijn of haar gedachten daar over laten aan, maar waar ik moeite mee had waren een aantal aannames. Ik geloof ten eerste niet dat onze Bea snel in paniek zal raken als een koningshuis in Europa in het nieuws komt. In een column verwacht ik een aantal feiten te lezen waarmee je mij versteld doet staan en ik weet niet waar je de conclusie op basseer dat in paniek is geraakt. Eerder de mensen om haar heen, is mijn vermoeden. We nemen het woord solidair snel in de mond tijdens een crisis, maar Bea is in mijn beleving wel solidair met de gemiddelde Nederlander. Als ik de keus had dan zou ik ook niets inleveren en met mij vele anderen. Ze doet dus, nog steeds volgens mijn beleving, wat vele Nedelanders wensen dat voor hen zelf mogelijk was. In het bedrijfsleven strijken mensen bonussen op in deze tijden. Tot mijn verbazng zelfs bij instellingen die door de regering met de nodige centen door de crisis zijn geloodst. Zij behoud waar ze recht op heeft. Ze krijgt geen bonus. Bovendien breng je het alsof het geld een geschenk is van Nederland aan het koningshuis. Voor dit 'geschenk' verzet ze werk. Privacy ken ze nauwelijks. Als ze iets goeds poogt te doen zijn er altijd critici. Ik zou niet met haar willen ruilen. Het stukje van Maxima en Willem vond ik geen verrijkende aanvulling voor de column. Tijdens haar staatsbezoeken promoot ze Nederlandse bedrijven. Zelfs in landen waar we volgens sommige politici niets hebben te zoeken. Ze is op en top een zakenvrouw en daar handeld ze naar. We verwachten een heleboel van haar. Ik heb dit geschreven zonder een warm hart te hebben voor het koningshuis. Ik had liever meer onderbouwing en cijfers terug gezien om bijvoorbeeld een vergelijking met het Spaanse konigshuis te kunnen maken. Doe ermee wat je wilt, want het is en blijft jouw verhaal.

Dank je wel voor je reactie. Om niet teveel cijferwerk erin te gooien heb ik zoveel mogelijk bedragen achterwege gelaten, het moet wel leesbaar blijven. En sommige aanname's zijn misschien overdreven, of geen harde feiten, maar een beetje overdrijven in een column mag best vind ik persoonlijk. Het bedrijfsleven daar wordt natuurlijk ook veel gegraaid, echter staat dat onderwerp los van dit onderwerp. Uiteraard verzet Beatrix een hoop werk, ook tijdens staatsbezoeken, daar is geen twijfel over mogelijk. Om verder niet hier in discussie te gaan over het geld enz, enz hou ik het hierbij. Fijn weekend gewenst. johan1000
Profiel foto van willy
Jouw column steekt goed in elkaar, behalve misschien het woord inleveren, wel wat erg vaak gebruikt wordt. Je hebt gelijk als je zegt dat een colum jouw kritische mening mag weergeven, wat niet betekent dat het waar hoeft te zijn. Het is zoals jij het interpreteert, veel lezers zullen jouw mentng onderschrijven, velen ook niet. Met de lezer boven mij ben ik het eens dat Beatrix in het buitenland een zeer gezien 'uithangbord' voor de Nederlandse economie is. Dat ze geen privacy kent en ondanks het verdriet van haar comateuze zoon uiterlijkonverstoorbaar door werkt. Privébelangen opzij schuift voor landsbelangen. Ze is gedisciplineerd en hard voor zichzelf. Daar wegen geen miljoenen tegen op. Dat is mijn mening.

Dank je wel, het woord inleveren gebruikte ik veel als krachtterm zeg maar. En inderdaad bij een onderwerp als het koningshuis heeft bijna iedereen wel een mening. Zoals je zegt zullen er mensen zijn die mijn mening onderschrijven, en mensen die dat niet doen. Dat is niet erg, dat maakt het juist leuk, en laat weer even zien wat een geluk we hebben met onze vrijheid van meningsuiting. Beatrix heeft natuurlijk meerdere kanten, ik bekeek alleen de financieele kant. Zoals ik al op een andere site heb neergezet, het feit dat de RVD juist heeft gereageerd op de plannen van Juan Carlos maakt deze column, als de RVD niets van zich had laten horen, had je er waarschijnlijk niemand over gehoord.
Profiel foto van Moonlight Sonata
Dit was heel leuk om te lezen! Én er zit een grond van waarheid in... (al geef ik toe dat mijn kennis niet ver genoeg reikt om dat met honderd procent zekerheid te kunnen bevestigen) Maar ik heb er hoedanook van genoten :)

Dank je wel voor je reactie. Er zit inderdaad een kern van waarheid in, en een beetje van mij, en een beetje van maggi :)
Profiel foto van haarle15
Denk dat de verkeerde mensen er gevoelig voor zijn. (helaas) Goede collumn.