Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Zomertijd versus wintertijd


Geschreven door Stella Nomara
25 maart 2012 21:05
Categorie: Actueel

Leestijd: ca. 1 min.
Aantal keer gelezen: 1493 Aantal reacties: 8
Aantal leden : 1
 0
De Auteur wil graag inhoudelijk en technisch commentaar op zijn werk

Ten tijde van het Nederlandse kabinet Balkenende 2, was er bij een familielid van ons enige wrevel ontstaan over het verzetten van de uurwerken bij de wisseling van zomer- naar wintertijd en v.v. Mopperend op alles wat de politiek besluit, gaf hij ook de toenmalige premier de schuld van deze onzin. Gelukkig kon ik de heer Balkenende dechargeren van deze beschuldiging door aan ons familielid enige opheldering te verschaffen. Het blijkt dat vanaf 1916 tot en met 1939 deze wisseling van tijden al werd ingevoerd. Niet met een vast schema - maart/oktober- maar met een onregelmatige interval. In België moest dit op last van de Duitse bezetters, tot de Eerste Wereldoorlog was afgelopen. Deze volksstam beval in 1940 dat het toen in Nederland nageleefd moest worden. Vanaf 1946 tot en met 1976 heeft men de wisseling niet meer toegepast. Totdat de oliecrisis in 1977 een feit was en vanaf 1981 werden in Nederland de regels voor de tijdwisseling gehanteerd volgens die van de Europese Unie.

De wrevel van ons familielid kwam voort uit het twee keer per jaar verzetten van zijn talloze uurwerken. Wij raadden hem aan om dezelfde leefwijze toe te passen zoals wij die al jaren doen. Om te ontkomen aan het verzetten van klokken hebben wij op één van onze wekelijkse trips naar de vuilstort bijna al onze uurwerken daar gedeponeerd. Slechts twee van die voorwerpen bleven behouden: één ingesteld op de zomertijd en één die de wintertijd aangaf. Tijdens het laatste weekend in maart verhuist de klok met de wintertijd naar een kast in de garage en wordt de klok met de zomertijd uit zijn schuilplaats gehaald. Het laatste weekend in oktober wisselen wij dan weer van uurwerk. Het verzetten van wijzers is dus voor ons verleden tijd. Het verwisselen van de klokken doen wij wanneer het ons het beste uitkomt. Wat maakt een uurtje verschil nou uit op een mensenleven!
Een wekker gebruiken wij ook niet meer. Wij geven er de voorkeur aan om bij het ochtendkrieken gewekt te worden door het hongerige geblaf, gebalk en gemekker van onze veestapel. Dat geluid is voor ons veel aangenamer om aan te horen, dan het agressieve gepiep van een wekker.
Polshorloges hebben wij ook afgedankt. Wij lezen, indien wij dat nodig achten, de tijd af met behulp van een zonnewijzer. Deze staat op een strategische plek in de tuin. Is de zon, zoals vaak gebeurt, niet aanwezig, jammer dan.
Een tijdloos bestaan heeft ook zo zijn charmes.


© Stella Nomara. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
Profiel foto van naiche
je maakt me jaloers! Ik zou ook wel zonder klokken willen leven, maar helaas. Ik denk dat mijn bazen het er niet mee eens zijn, evenals die van manlief en de docenten op de school van ukkie (bijna 18, dat wel). Wij vergeten die stomme klokken ook, vanmiddag gingen we met monster wandelen en in de auto hoorden we de dj aangeven dat het bijna vier uur was. We keken elkaar even in verwarring aan en tegelijkertijd beseften we dat we nog geen klok verzet hadden. Gewoon niet aan gedacht. Alweer een leuke anekdote Trijntje!

Je zult wat alerter door het leven moeten gaan, naiche. Vergeten om te schakelen naar aan andere tijd kan zeer vervelende gevolgen hebben (verslapen, zoals Mees, toen hij nog werkte) Als jullie met pensioen gaan en ukkie het huis uit is raad ik je aan om ook alle klokken de deur uit te doen. Enne...sorry ik heet Naomie. Kijk maar bij mijn reactie bij maarten54.

p.s Dank voor je reactie en het lezen, naiche. Groeten van Cindy.
dat lijkt me ook een zalig leven :-) Zoals het er nu voorstaat, ben ik blij met de zomertijd: lekker lange avonden!

Die lange avonden zijn erg heilzaam. Dan kan je lekker buiten nog wat scharrelen. Een tijdloos bestaan is idd. zalig, maar kan alleen als je met pensioen bent :-) Dank voor je bezoekje en het lezen, weasel.
Profiel foto van maarten54
Heb je die antieke klok van opoe op de vuilstort gebracht!! Zonde! En die pendule, ook weg? Twee moderne electrike klokken ervoor terug, tssss waar moet dat heen! Dat er al zo lang gezeur is met tijd verzetten wist ik niet, ga ik even na zoeken. ( 'k geloof niet zo maar alles) Dank dat ik mocht komen lezen Rosetta

Die oude klokken functioneerden toch niet meer naar behoren. De electrische klokken was een noodzaak, anders moesten we die steeds opwinden. De feiten zijn niet verzonnen, ik heb ze zelf ook opgezocht. Dank dat je dit hebt willen lezen en een reactie achterliet. Groetjes van Naomie.
Profiel foto van Henny
Voor mij hoeft het ook niet, maar de klokken zijn zo verzet. Veel tijdaanduidingen hier passen zichzelf aan, zoals de pc en zo. Jouw aanpak vind ik wel een verrassend gevonden. Kom er maar eens op. :-d

Ach, je kan fantaseren of niet.:-) Dank dat je weer even de moeite nam om dit stukkie te lezen, Henny.
Profiel foto van beppie
Wat een heerlijk luxe ... geen klok nodig! Helaas lukt me dat niet helemaal. Ik sta er altijd weer van te kijken hoe je op een luchtige manier een stukje 'geschiedenis' in je verhalen verwerkt. Graag komen lezen.

Pssst, we hebben echt wel enkele klokken in huis hoor, maar ja, die duim hè, die is zo lekker om op te zuigen. Wat onderzoek doen voor een stukkie met wat "geschiedenis" vind ik leuk om te doen. Leuk dat je het kan waarderen, dat je kwam lezen en een reactie achterliet.
Profiel foto van Jan
De zomertijd is een ridicuul en overbodig iets. Ooit heb ik iemand die daar verstand van heeft horen uitleggen dat ook het slecht is voor het milieu. Wij hebben een aantal klokken die op een radiosignaal worden gelijkgezet.

Ach, ieder mens heeft daar zijn eigen mening over. Handig hè, die klokken op radiosignaal? Scheelt een hoop werk. Dank voor het lezen en je reactie, Jan.
Profiel foto van ryara
Je hebt er weer een vermakelijk stukje van gemaakt. Wij hebben zonder morren of moeite onze klokken verzet en ons ritme aangepast.

Brave meid ben je dat je dat zonderen mopperen doet. Er zijn ergere dingen in het leven. Prettig om te lezen dat je het een vermakelijk stukkie vindt. Dank voor het langskomen en je reactie, ryara.
Profiel foto van haarle15
Onze klok is al jaren kapot, maar het staat zo leuk aan de wand. Vele klokken gaan al automatisch op de juiste tijd, enkele moeten we nog verzetten. Dat is ook zo weer gebeurd. De biologische klok heeft er meer last van, dan ik van het verzetten. Wel leuk verwoord.

Ook leuk dat je dit hebt gelezen, haarle15. Dank hiervoor. Jammer dat je biologische klok er meer last van heeft. Het doet ons totaal niets!

Heeft ook meer met mijn ploegendienst te maken.