Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Fruit uit eigen tuin


Geschreven door Stella Nomara
15 maart 2012 21:07
Categorie: Ervaringen

Leestijd: ca. 2 min.
Aantal keer gelezen: 1430 Aantal reacties: 10
Aantal leden : 0
 0
De Auteur wil graag inhoudelijk en technisch commentaar op zijn werk

Wie droomt nou niet van een eigen boomgaard, die vol staat met allerhande soorten fruitbomen. Naast al het fruit dat deze bomen aan de eigenaars schenken, kan men in het voorjaar volop genieten van de prachtige bloesems. Wij hebben familieleden die midden in een boomgaard hun huis hebben staan. Een overdaad aan fruit is het resultaat. Wat zij zelf niet kunnen verorberen, wordt ruimhartig gedeeld met andere bloedverwanten. Niet alleen fruitbomen zijn een lust voor het oog en de tong. De struiken van de aalbes of kruisbes kunnen erg scheutig zijn met het geven van hun bloesem en vruchten. Er bestaan zelfs planten die zowel bloesems als vruchten dragen. Denk maar aan de aardbeienplant.

Toen wij in november 1999 een huis in de Waalse Ardennen kochten, wisten wij nog niet dat er reeds vruchtdragende struiken in de tuin aanwezig waren. Daar kwamen wij pas achter toen het betreffende groen vruchten gingen dragen. Vol verbazing stonden we op een dag naar zeven kruisbesjes te staren. Met zorg plukten we die heerlijke lekkernij en genoten van de, weliswaar schamele, opbrengst. Dat was meteen ook de laatste keer. Het jaar daarna vertikte hij het om ons met vruchten te verblijden. Uit nijd verwijderden we de onverlaat, mede om de aalbessenstruik meer ruimte te geven. Deze gaf zoveel besjes, dat wij genoodzaakt waren om een deel van de oogst met anderen te delen. Later verplaatsten we hem naar een meer zonnige plek. Dat hadden we dus niet moeten doen. De struik was zo kwaad over de verplaatsing, dat hij uit wraak vertikte om verder te leven, laat staan om besjes te geven. 
Aardbeienplantjes hadden wij ook geplant. De eerste paar jaren at echtgenoot Mees de hele zomer door aardbeien. Maar na enkele strenge winters waren de plantjes helaas niet meer levensvatbaar, zodat wij ze uit de tuin verwijderden.

Wat overbleef, was onze boomgaard bestaande uit wel twee appelbomen. Het duurde drie jaar alvorens er enig appeltje te oogsten was. Tijdens het vierde jaar van hun dappere groei en bloei, werd er één totaal omver gelopen door het lompe rengedrag van Simba, de dwergezelhengst. Het overgebleven boompje zag de verdrietige blik in onze ogen en nam zich voor hard te groeien en veel appels te geven. Een belofte die hij ook nakwam.
Last van laaghangende takken, als gevolg van het gewicht van de appels, hebben we niet. Die worden op een natuurlijke manier gesnoeid door onze veestapel. Dit in tegenstelling tot bovengenoemde familieleden. Daar is het nodig om zelf de takken te snoeien, wil men nog het gras onder de bomen kunnen maaien.

Onze dappere boom geeft nu ieder jaar appels in overvloed. Ieder najaar kunnen wij een rijke oogst oogsten. Emmers vol met die heerlijke vruchten slaan wij koel op en wat we zelf niet opeten, delen wij met onze kinderen.
Ook de ezels en de geiten lustten er wel pap van. Zij deden zich tegoed aan de afgevallen vruchten, of zij plukten de appels eigenmondig uit de boom. De gevolgen van deze vraatzucht deed zich op een dag gelden: als een stel straalbezopen cafébezoekers liep ons dierengespuis door de wei te zwalken. Door het gistingsproces waren ze echt een beetje dronken geworden. Dat mocht niet meer gebeuren! Hij moest even door de zure appel heen bijten, maar daar ging echtgenoot Mees wéér, met een emmer vol gereedschap, palen en gaas, het weitje in. Om de appelboom maakte hij een degelijk hek zodat het vee nu niet meer van de appels kan snoepen. De enkele appels die nu nog spontaan op de grond vallen vormen geen gevaar: de appels vallen niet ver van de boom.

 

 

 

 

 
 

© Stella Nomara. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
Profiel foto van naiche
haha, wat weer een heerlijk verhaal. En zo lekke herkenbaar. Onze honden aten aardbeien voordat ze rijp waren en snoeiden de perenboom inclusief peren. Leuk hoor, die struiken en bomen met een eigen menin:D Dit in tegenstelling bij bovengenoemde familieleden Dit in tegenstelling tot bovengenoemde familieleden.

lekke = lekker, maar dat snapte je vast wel:-d

In tegenstelling TOT Mick, eten onze honden geen aarbeien. Trouwens ze bestaan toch niet meer bij ons. Dat je honden ook peren aten wijst op gestoord gedrag, even een hondenfluisteraar raadplegen (geintje) Dank voor het lezen en je reactie, naiche. Jouw tip is verbeterd! Dank ook hiervoor.

hondenfluisteraar hebben we geprobeerd, maar Mick fluisterde zoveel idioterie terug dat ze schaterend is vertrokken. Geen zalf aan te strijken.

Laat hem dan maar lekker "zijn gang" gaan.

ach, de perenboom stond achter ons huis in Zierikzee, hier hebben we alleen riet en klimop om op te knagen. Dus geen gistende peren waar hij dronken van wordt:D
Profiel foto van Cojo
Een erg 'lekker' verhaal, ik krijg er trek van in....aardbeien vooral. Of bak je ook appeltaarten? Mmmmm Vroeger was Jantje een aardige tuinman, en naast de 6-8 rijen aarbeien zette hij elk jaar van de uitlopers 3 nieuwe rijen. Zo schoof het veldje op, en waren de nieuwe plantjes na 2 jaar weer volgroeid en vol aardbeien. De oude raken nl. uitgeput na een paar jaar. Maar...misschien wist je dat gewoon allang. Jullie zitten aardig ingebouwd tussen al die hekjes :D

Ook de nieuwe aarbeienplantjes hadden de strenge vorstperode niet overleefd, tot groot verdriet van Mees. Praar me niet van hekjes. Toen de appelboom uitgegeven was is het hek weer verwijderd hoor! Appeltaart bakken doe ik niet. Ik heb geen oven en ik houd niet van kokkerellen. Dankl voor je leuke reactie en het lezen, Cojo.
Profiel foto van maarten54
Aalbes snoeien en het snoeisel ergen in de grond vrotten, dan krijg je van zelf een nieuwe struik. Mijn appelboom geef om het jaar goed vrucht, net als de perenboom op het bedrijf, nooit elk jaar Deels herkenbaar verhaal ( ben zelf de appel eet ezel ) weer graag gelezen Christine

Leuk dat het, deeld, herkenbaar voor je is, maarten54. Had ik die tip over die aalbessenstruik maar eerder gekregen, dan hadden wij nu nog steeds aalbessen kunnen eten. Dank voor het lezen en je reactie. Groeten van Irene.
Profiel foto van Adje
Jammer van de aalbessen, maar wij krijgen anderzijds mede daardoor weer een luchtig verhaaltje voorgeschoteld. Het plaatje van de 'ouwe' snoeper is ook helemaal geweldig.

Zo zie je maar weer, de een z'n dood is de ander "z'n inspiratie". Ja, leuke foto hè? Het heeft wel een half uur wachten gekost om op het juiste moment af te drukken. Dank voor je visite en je reactie, Adje.
Profiel foto van Henny
Ze blijven leuk, die verhaaltjes! :-d

Dank je Henny. Ik probeer maar wat, maar dat weet je al. Liefs van mij. Al lekker buiten geweest met je Trophy?

ja vandaag naar de winkels (car)
Profiel foto van giel
Zo zie je maar, zonder de natuur zou het maar saai zijn

Daar heb je gelijk in, giel. Dank voor je bezoek. Als ik had geweten dat je zou komen, had ik een Duveltje of een Mort Subiet voor je klaar gezet.

Maar die cider is ook wel heerlijk hoor!
Profiel foto van Hilda
Haha, wat een dondersteentjes toch he. Gelukkig weet Mees overal raad op. Fruit uit eigen tuin is toch het lekkerst. Leuk die foto erbij

Donderstenen zijn het zeker, Hilda. Als ik Mees niet had...(dan had ik waarschijnlijk ook niet zoveel dieren etc.) De appels zijn heerlijk en onbespoten. Een half uur heeft het geduurd voordat ik de foto kon maken. Dank voor je bezoekje en je leuke reactie.
Heerlijk om zo'n tuin te hebben! Wil ik ook! Genoten van je verhaal. Het is heerlijk om te lezen op zo'n zonnige dag als deze!

Ik ben blij dat je genoten hebt op deze zonnige dag. Dank voor je bezoekje en je reactie, Mean_angel.

Graag gedaan, graag gelezen :-d
Profiel foto van willy
Herkenbaar leuk verhaal. Hier doen zich de geiten te goed aan pruimen. Eén van de twee spuugde altijd keurig de pit weer uit, iets wat een komisch effect geeft.

Die geiten zijn helemaal gestoord zeg. Mooie droge keutels zullen ze daarna niet gelegd hebben. En de pit uitspugen? Zeer slim. Is onverteerbaar voor een geit. Dank dat je dit hebt gelezen, een leuke reactie achterliet en mij gedag zwaait met twee armen, Willy.
Profiel foto van haarle15
De bessenstruiken (krisbes, rode en zwarte bessen) werden wel wat gesnoeid en kregen elk jaar wel weer hun vruchten. Net als de frambozenstruiken. Aardbeienplanten kan je over houden, door het eerste lot, dicht bij de moederplant te poten. Dit wordt dan weer de nieuwe aardbeienplant. Niettemin een leuk stukje om te lezen en weer even terug denken aan onze eigen fruittuin.

Dank voor je tips. Ondertussen hebben wij slechts nog één appelboompje. Dank ook voor het lezen en je reacctie, haarle15