Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Misverstand


Geschreven door harrem
5 maart 2012 23:52
Categorie: Absurd

Leestijd: ca. 1 min.
Aantal keer gelezen: 1321 Aantal reacties: 3
Aantal leden : 0
 0
Ik heb zelden zo'n bizar koppel gezien als Sluwe Saar en haar niet zo slimme dochter Tamme Trees. Saar alleen al is een fenomeen op zichzelf. Zij heeft overigens in een aantal verhalen model gestaan voor diverse van mijn vrouwenfiguren. Met even zovele voornamen!

Het idee erachter is: zoveel idioterie komt in één persoon niet voor. Tenminste, de lezer gelooft niet dat het bestaat. Door haar mallotigheid in kleine stukjes op te delen, kon ik een aantal verschillende, zeer geschoffelde vrouwmensen ten tonele voeren. Maar vandaag heet ze Saar.

Saar:  "Allemachtig, wat heb je een rotzooi van je vader gemaakt, meid. Moet je nou toch zien... al dat bloed op m'n schone tapijt"

Trees: "Ja, maar mam, je zei me daarnet zelf 'je slaat de spijker in z'n kop'... Of eh, 'met z'n kop'?"

Saar:   "Ik merk het al: we moeten toch eens op de voegwoorden gaan oefenen, meid"

Trees: "Wat zijn dat nou weer?"

Saar:   "Nou, woorden zoals 'met, naar, naast, op en in' en zo. Ik blijf anders schoonmaken, zeg. Je neemt spreekwoorden en uitdrukkingen trouwens veel te letterlijk"

Trees: "O, ik had daarvan nog wel zo'n goeie voor je..."

Saar:  "Ik hoop niet die van 'er is stront aan de knikker', want er komt nu toch een rare lucht uit je slaapkamer. Jeetje, wat wordt het trouwens warm, hè?"

Trees: "Neen gekkie, ik dacht eigenlijk meer aan 'Waar rook is, is vuur'...

Onwillekeurig komt 'het kind met het badwater weggooien' in me op. Soms is dat het overwegen waard..
.© harrem. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
Profiel foto van ryara
Deze vind ik minder leuk dan andere schrijfsels van je. EIgenlijk zet je hier alleen wat al te bekende gezegdes onder elkaar zonder er verder veel mee te doen. Jij kunt beter heb je eerder bewezen. (a)

Dat minder leuk is natuurlijk mogelijk, Ryara. Ik kan me dat goed voorstellen. Het was eigenlijk iets serieus met een knipoog verteld. Dank in ieder geval voor je commentaar! Voor bovenstaande dialoog geldt “wie de schoen past, trekke hem aan”... Misschien valt er wel tussen de regels door te lezen wat een bloeddorstige krengen moeder en dochter zijn. Het is een parodie op authentieke personen en beiden hebben zich in eerdere verhalen herkend. En met aanklachten gedreigd wegens belediging.
Dat kan ryara wel zeggen, maar de invalshoek is geestig. en het slot al helemaal. En - gelukkig - staat er weer ergens een 'Maar' aan het begin van een zit. Daar ben ik dol op. Het brengt de taal veel dichter bij de levende spreektaal, iets wat ik bij de meeste schrijvers hier ernstig mis. Soms denk ik - bij het lezen van alle reacties - dat het hoogste goed het 'voldoen aan de regels' is. Het maakt het er niet levendiger op.

http://www.webtales.org/img/editor/cheesy.gif

Hm, ik dacht dat er een leuk plaatje zou verschijnen. Dank voor je commentaar!

N.a.v je correcte redenering: ik vrees dat wij maar gelaten moeten constateren dat men nu eenmaal sterk hecht aan - wat ik noem - het opstel. En de bijbehorende, klassieke regels. Dat is legitiem en prima voor een verslag bijvoorbeeld. Aangezien het tot mijn persoonlijk receptuur behoort, stuur ik je nog in een PB over het speciale effect van “En” en “Maar” aan het begin van een zin. Zoals je begrijpt een bewuste keuze. Mits gedoseerd moet jij ('en ik' zei de gek) vooral doorgaan met die toepassing. Mij houdt het wakker. Dank voor je verfrissende commentaar!
Profiel foto van alleen-16
Ik vind hem wel leuk...

Omdat de specifieke (eigenaardige) humor jou waarschijnlijk wèl ligt <img src=O:' Title=':OO:'>.