Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Als een brulaap


Geschreven door De Vos
24 juni 2019 08:32
Categorie: Leven

Leestijd: < 1 min.
Aantal keer gelezen: 97 Aantal reacties: 6
Aantal leden : 0
 0
Dit werk werd ingediend als schrijfprikkel


op pilaren van angst
bouw ik mijn kathedraal

hoog in de toren hang ik mijn klokken
die ik zal luiden
opdat iedereen zou horen
hoe ze klinken
vals
oprecht
harmonieus
dissonant

ik bewaar de sleutel van de grote eiken poort
in een kastje met veiligheidsslot
waarvan ik
alleen
de cijfercombinatie ken

zo laat ik enkel hen binnen die mijn oude stenen vloer mogen slijten
als ze mijn hymne feilloos kunnen meezingen
ik hou de waanzin buiten

wanneer de stoelen gevuld
met warm mensenvlees

zal ik orakelen vanaf mijn preekgestoelte
als een brulaap
over liefde
respect
vrijheid

in mijn kathedraal
gebouwd
op pilaren van angst
 
 
© De Vos. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
leuk gevonden door: Breinpijn
Profiel foto van Mien
Waarvan ook ik zou ik vervangen door waarvan ik. Ook refereert naar niets. Mooi stukje over een kathedraak.

Goeie tip. Ik ga het aanpassen.
Bedankt voor jouw reactie Mien.
Groetjes
Eric
Profiel foto van Fons
Drie belangrijke punten in het leven, liefde, respect en vrijheid, Schreeuw het maar uit Eric dat ieder mens bewust wordt van de belangrijkheid ervan.
Weer zeer straf geschreven, zoals we van u gewoon zijn.

Bedankt Fons, voor deze weergaloze reactie en voor de prachtige sterretjes. Het doet een mens heus plezier.
Groetjes
Eric
Profiel foto van Breinpijn
Ik kan hier, zoals een nauwlettend lezer betaamd, verschillende dingen lezen. Een minaret/moskee waar de imam de gelovigen oproept en dan blijkt het een haatzaaier te zijn. Maar ik het ook interpreteren als iets politieks. een partij die zijn leden oproept en dan zijn boodschap verkondigd. Maar dan met gespleten tong spreekt. En aldus de menigte volledig op zijn hand heeft.
Wat het ook precies is, ik vind het allebei heel raak verwoord. Brulaap is wat dat betreft zeer goed geraakt. Veel woorden, weinig wol.

Beste Ron. Het is al vaker gezegd en geschreven : de schrijver schrijft en de lezer leest. Dat is het fijne ervan.
Maar ik wil deze wel graag wat meer duiding geven. Het lijkt of voelt dat men tegenwoordig alles draait, keert en aanpast om het toch maar "verkocht" te krijgen. Er worden bepaalde waardes gewoon afgebroken, genegeerd en vervangen door andere zogenaamde correcte waardes. Maar wat is er fout met onze originele waardes van liefde respect en vrijheid ? Het is alsof ik nergens nog terecht kan waar men deze traditionele waardes verdedigt, neen, alles en iedereen gaat plat op de buik. Ik zoek en zoek maar vind geen thuis waar ik onze eigenheid verdedigd zie. Dat maakt me angstig. Alles verdwijnt en wordt vervangen en opgedrongen. Op deze pilaren van angst zal ik dan zelf mijn eigen kathedraal wel bouwen met oude klassieke waardes waarin ik geloof en ik zal niet toelaten dat men mij deze waardes afneemt. Ik zal ze daarbij ook verkondigen aan zij die het horen willen en in deze warmte willen delen.
Zoals je weet ga ik meestal geen duiding geven, maar in dit geval vond ik het toch een toegevoegde waarde.
Bedankt voor jouw reactie.
Groetjes
Eric

Nou, het is zeker een toegevoegde waarde, Erik. Die waarden die je opnoemt, horen inderdaad gewoon gerespecteerd te worden. Het is wel zo, en dat was ook al zo, dat ze niet binnen ieder huishouden gerespecteerd werden. ieder zijn eigen normen en waarden. Maar je doelt natuurlijk hier op de politiek en daar is het inderdaad afbraakpolitiek. Waar staan we tegenwoordig nog voor, vraag ik me wel eens af? Je hebt wel gelijk dat je je eigen waarheden mag verkondigen. Dat is ieders goed recht.
Profiel foto van monkey
Het is alsof je schopt tegen de hele boze buitenwereld, die kost wat kost zijn wil door wil drijven.
De normen en waarden die we zelf hanteren kunnen we overbrengen op onze naasten, die het weer doorgeven aan anderen. Helaas gaat dat ook zo met haat en afgunst, maar laat de liefde winnen.
 

Het is inderdaad een schop tegen de boze buitenwereld. Tegenwoordig mag alles zomaar gezegd en verkondigd worden door iedereen, en worden de fundamentele waardes vaak genegeerd. We gaan liefde, respect en vrijheid laten winnen !!
Bedankt voor je gedragen reactie marja.
Groetjes
Eric
You may say you're a dreamer but you're not the only one <img src='img/smileys/smile4.gif' alt='(happy)' Title='(happy)'>Krachtig gedicht !!

Wat een heerlijke reactie Claude. De woorden van grote John zijn zo krachtig en zeggen het helemaal. I'm not the only one ...  lees in in jouw reactie.
Bedankt hiervoor en ook voor de mooie zon.
Groetjes
Eric
Profiel foto van esperanza
Je verzen spreken me aan. Het is mooie droom over angst, liefde, respect en vrijheid... 

Bedankt voor deze lieve woorden Sila. Het begint allemaal met liefde, respect en vrijheid. Als we dat allemaal in ons vaandel voeren zal de wereld een betere plaats worden om te leven.
Bedankt voor jouw reactie.
Groetjes
Eric