Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Brabançonne


Geschreven door De Vos
22 juni 2019 07:50
Categorie: Algemeen

Leestijd: < 1 min.
Aantal keer gelezen: 57 Aantal reacties: 7
Aantal leden : 0
 0
Dit werk heeft op de voorpagina in de spotlight gestaan

met een hevige ruk vliegt de voordeur open
de klink slaat plaaster uit de muur
 
een ijzige wind trekt langs de trapzaal en orkaant voor mijn bed
 
een oude grijze figuur
gehuld in blauwe cape met gouden sterren
kijkt ijzig in mijn ogen
en spreekt
met trage
dreigende stem :
 
"Gij zijt niet langer Belg,
laat staan een Vlaming.
Uw eigenheid wordt opgeheven.
Gij zijt Europeaan,
wereldburger.
En het woord getrouw
dat gij onbevreesd mocht spreken
voor vorst,
voor vrijheid
en voor recht,
wordt bij deze ontnomen  !!"

 
ik tracht nog te protesteren
laat mijn tanden en klauwen zien
maar draaikolkend verdwijnt hij weer
slaat alle deuren toe
 
badend in angstzweet
ontwaak ik in deze droom
The European Dream...
 
met de tonen van ons volkslied zeurend in mijn achterhoofd ...


 
 
© De Vos. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
leuk gevonden door: Breinpijn, Claude Aendenboom
Profiel foto van Fons

Ik hoop dat het geen nachtmerrie is geweest en daar lijkt het wel op. Gelukkig heb ik  er niet veel meer, zeer veel gehad in de begin jaren dat ik alleen ben, ik vind het verschrikkelijk, ik werd wakker door mijn roepen.
In elk geval, sterk geschreven.

💀

Dag Fons. Moet erg moeilijk voor je zijn geweest, en nog. Nachtmerries zijn akelig en kunnen soms zo realistisch zijn, om bang van te worden.
Bedankt voor jouw reactie.
Groetjes
Eric
Profiel foto van Breinpijn
I dreamt a dream. Of a united Europe. Wel, dat hebben we wel, maar ziet er toch wat anders uit dan in die droom. 
Wat een top idee, Erik om het in zo'n vorm te gieten. Begint als een verhaal; ijzingwekkend en gata dan over op een soort dichtvorm om weer als een verhaaldeel te eindigen. Hele mooie combinatie. Mister Europe I presume!
Zoveel sterren als op de Europese vlag heb ik niet, maar drie moet kunnen.

Dag Ron. Wat een heerlijke reactie. Eentje om te koesteren. Het idee "Europa" zoals het momenteel wordt uitgewerkt, is niet mijn favoriet. We hebben er nog over gehad. Het verenigen van landen tot een unie die samen sterk staat vind ik prima, maar de eigenheid van de locale bevolking wordt opgeheven. Beter zou zijn om deze variëteit aan cultuur te koesteren en te bundelen als krachtmiddel, eerder dan deze te ontkrachten. Nu moeten we allemaal slaafs volgen wat ergens in één of andere structuur, boven onze hoofden wordt beslist. Niemand begrijpt hoe het systeem werkt, maar iedereen heeft er last van.
Ach ja, we zullen maar niet zeuren zeker ? Ik wou het gewoon nog eens even kwijt.
Ik ben blij dat je bent komen lezen, want dit is een werkje dat slechts 13 keer werd gelezen en ik denk dat dit door de titel komt, die niet aanspreekt. Soms heb je een werkje dat binnen no time 30 à 40 keer wordt gelezen, of meer, en dan zijn er werkjes die amper gelezen worden, zoals dit. Het moet aan de titel liggen volgens mij, want er is niet zoiets als een "preview" vooraleer men iets leest. Dat is dus een fenomeen dat ik nog niet helemaal onder de knie heb. Voor mezelf laat ik me niet leiden door de titel maar door de auteur. Maar ja, we zullen het misschien ooit wel eens achterhalen.
Ook bedankt voor de schitterende sterren, ik ga ze vastpinnen op mijn vlag.
Groetjes
Eric

Ik heb geen idee waar het aantal hits/gelezen mee te maken heeft. Misschien zelfs wel een foutje in de software want ik zie soms verhaaltjes/gedichtjes die inderdaad binnen no time 30 a 40 keer gelezen zijn. Volgens mij kan dat helemaal niet kloppen. Hoewel je een stukje wel kan opleuken door een bepaalde titel of bijvoorbeeld een thema als ‘erotiek’ erbij te zetten, want dat wordt gewoon meer gelezen, heb ik het idee dat niet iedereen zo nauwkeurig leest. Even aanklikken en hup weer weg. Dat lijkt me volgens mij ook wel eens het geval. 
Wat Europa betreft: ik ben meer voor een een vorm waarin de sterkere broeders verenigd zijn. Bijvoorbeeld een Noordelijk deel van Europa. Die dan wel de andere landen helpt, maar weloverwogen beslissingen neemt. Ik bespeur hier nu toch een grote willekeur van besluiten. Je kunt een vergelijk trekken met Amerika. Federaal bestuur, maar 51 staten (zeg provincies). Een van de dingen die Trump wilde (wat ik een goed idee vond) was: regelgeving vanuit Washington, maar laat de staten zelf bepalen hoe die te implementeren. Dat zou voor Europa ook wel werken. natuurlijk moet je wel bepaalde overkoepelende regels instellen, maar die eigenheid moet inderdaad bewaard worden. Ik denk dat dat ook wel lukt alleen dat gevoel hebben we niet meer. Maar uit de unie stappen, lijkt me ook geen goed plan.

Dag Ron. Ik heb de vraag al een keer gesteld aan Max, over het aantal "gelezen", omdat ik ook had gemerkt dat een nieuw werkje quasi onmiddellijk soms 40 hits had. Op mijn vraag of er misschien een foutje zat in de software heeft hij me bevestigd dit te hebben nagekeken en geen fouten ontdekt te hebben. Ik dacht dat ik de enige was die dit had opgemerkt, maar blijkbaar dus niet, en ik ben blij dat jij dit ook al gemerkt hebt. Maar ja, Max zegt dat alles in orde is.

Wij zien het in ons kleine België ook gebeuren. Verschillende deelstaten (Vlaanderen en Wallonië ) , die elk een eigen afzonderlijke regering hebben met eigen besluitvorming, maar overkoepelend is er nog steeds de federale (nationale) regering die beslist en besluit over een aantal onderwerpen. Dat is nu net HET onderwerp hier bij ons : hoeveel van de bevoegdheden gaan er naar de individuele deelstaten en welke bevoegdheden blijven federaal. Meer en meer bevoegdheden worden overgeheveld naar de deelstaten (om een voorbeeld te geven : de successierechten zijn bepaald door de deelstaten. Zo zijn deze in Vlaanderen beter geregeld en dat kan dus zeer veel duizenden EURO's afwijken tgo de regelingen die hiervoor gelden in Wallonië ) . Hier bij ons zien we dus eerder de tegengestelde beweging waarbij meer en meer bevoegdheden worden weggenomen op het federale niveau. Kijken we naar Europa dan is dat net andersom en worden er steeds meer en meer bevoegdheden bij de Europese Commissie gelegd en weggehaald bij de nationale regeringen. En dat is volgens mij nefast. Dat werkt contra productief, maar ja... wie zal dit veranderen ??? 
Profiel foto van Runner
Machteloos met een sterke twijfel in ijlende zin geschreven!

Bedankt Henk voor deze schitterende reactie en de prachtige sterretjes.
Bedankt om te komen lezen.
Groetjes
Eric
Ja het ligt aan de titel. Ook de 'innige vriendenclubjes' die elkaar in vriendelijkheid trachten te overtreffen spelen een rol. Van mij mag het, hoor.
We moeten onze eigenheid niet verliezen, onze Nationale Hymne zal wel ergens worden bijgezet in het turfmuseum. Of in het kantklosgebouw te Brugge.  

Ik stelde me gewoon de vraag. Zelf laat ik me leiden door de auteur en nooit door een titel. Maar zelf had ik ook al eens ondervonden dat een bepaald werkje pas gepost was en reeds 40 keer was gelezen. Ik had dit bij Max voorgelegd maar blijkbaar is er niets mis met de software. Dus, het moet wel aan de titel liggen.
De opmerking over "innige vriendenclubjes" heb ik nog al eens gelezen bij iemand anders, maar daar hecht ik geen waarde aan. Want dat "verwijt" was toen aan mijn adres gericht en heb ik straal genegeerd. Als die clubjes er al zouden zijn, dan is dat volgens mij ook maar gewoon menselijk, en ook ik heb daar geen enkel probleem mee.
Ik zal in elk geval trachten mijn eigenheid niet te verliezen. Ik schrijf nooit met een bepaald publiek of een bepaalde publieke opinie voor ogen. Wanneer ik iets lees dat me niet boeit, zal ik me ook van commentaar onthouden, omdat ik vind dat negatieve kritiek hier niet thuishoort. Vind ik iets leuk, dan zal ik reageren, anders zwijg ik in alle talen. Het is niet aan mij om negatieve kritiek aan wie dan ook te geven.
Zoals gezegd laat ik me enkel leiden door de auteur, en nooit door een titel. Allicht is dat niet zo bij anderen.
Bedankt om te reageren troub, ik zal trouw blijven aan mijn eigenheid. Daarvoor wil ik de vlag strijken.
Groetjes
Eric
Profiel foto van esperanza
Het wat we willen blijft een droom tot dat realiteit wordt. Toch is de realiteit niet altijd zoals we daarover hebben gedroomd.
Mooi verzen, met een boodschap... Graag gelezen, Eric. 

Dag Sila. Persoonlijk geloof ik niet zo in het model "Europa" zoals dit momenteel wordt uitgewerkt. De nationale bevoegdheden worden uitgehold en dat breekt zuur op. Alle grenzen open en iedere Europese burger gelijk aan elkaar. Het zal niet werken en is volgens mij op die manier gedoemd om te verdwijnen, te mislukken.
Maar ja,... wie ben ik.
Bedankt voor jouw reactie Sila.
Groetjes
Eric
Profiel foto van monkey
Ik heb altijd begrepen dat een titel heel veel doet.
Persoonlijk lees ik in principe bijna alles, behalve vervolgverhalen.
ik kijk niet naar titelrol auteur.
Een Europa geeft me op het moment het gevoel dat de ‘arme’ landen profiteren, zij mogen bijvoorbeeld werken in ‘rijke’ landen. Daarbij worden er steeds meer regels opgelegd. Toch wanneer ik bedenk hoe het was zonder euro en met de grensposten, dan reist het tegenwoordig toch veel eenvoudiger en we hoeven niet meer te wisselen, warme toch aardig wat geld verloren ging.

Dag marja. Het siert jou dat je bijna alles leest en je niet laat leiden door titel of auteur. Ik ben, en dat is misschien in tegenstelling dat wat je zou denken, eerder conservatief, behoudgezind. Een aantal principes over een verenigd Europa kan ik wel bevatten en goedvinden, maar we gaan regelrecht af op een soort van eenheidsworst waarbij we de eigenheid van de individuele naties verliezen. Het zal zo zijn, en ik zal  het niet tegenhouden, maar ik voel een bepaald verlies en gemis. De invoering van de Euro heeft een aantal voordelen, dat wel, maar ik heb sterk het gevoel dat alles vele malenn duurder is geworden. Er ontstaan ook communicerende vaten tussen de verschillende landen waarbij de rijkdom van de ene doorvloeit naar de armoede van de ander. De open grenzen hebben ook bepaalde voordelen, maar ook nadelen. Er komen nu gemakkelijker goedkopere arbeidskrachten uit andere landen bij ons werken, of we dat nu leuk vinden of niet. Ik zie eerder een bundeling van krachten, eerder dan het afzwakken tot eenheidsworst en eenheidspolitiek.
Maar dat is mijn mening en ik zal moeten aanvaarden wat komt. Tenslotte, wie ben ik....
Bedankt voor jouw reactie marja.
Groetjes
Eric
Profiel foto van Lea Wuyts
Als je het mij vraagt is Europa gewoon een postjesjagerij, waar men veel verdient zonder er veel voor te doen.
Heb eens gelezen wat die mensen binnenrijven en hoeveel bonussen en extra's die krijgen. Je moet er even voor gaan zitten.
Ik ben niet echt tegen een Europese samenwerking, maar er is misbruik en zoals jij zo prachtig aanhaalt, de eigenheid en cultuur van een land gaat in de grote pot en wordt er alleen maar slechter op.

Mooi verwoord!

Groetjes

Beste Lea. Jouw reactie zegt het allemaal. Een verenigd Europa in bundeling van kracht met respect voor elkaars cultuur en eigenheid is volgens mij dus ook niet fout. Het is eerder een logge machine geworden waarbij niemand nog begrijpt hoe het allemaal functioneert en waarvan we de ene wet op de andere door onze strot geduwd krijgen, die soms een regelrechte afbreuk is van de eigenheid van één of andere natie.
Bedankt voor jouw toelichting in jouw reactie en ook voor de prachtige sterretjes Lea. Ik koester beide.
Groetjes
Eric