Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


in de volleasbak liet hij een spoor achter - Deel 8 - Minstreel


Geschreven door esperanza
11 juni 2019 14:52
Categorie: Algemeen

vorig deel: In de volle asbak liet hij een spoor achter - Deel 7 - Bestuderen

Leestijd: ca. 4 min.
Aantal keer gelezen: 33 Aantal reacties: 3
Aantal leden : 0
 0
Dit werk werd ingediend als schrijfprikkelDe Auteur wil graag inhoudelijk en technisch commentaar op zijn werk

De dagen gingen snel voorbij voor Paula. Innerlijk voelde ze zich verloren in een wirwar van gevoelens. Dan was ze opstandig, dan verdrietig maar vaak ook heel boos. Ze had geen tijd voor niets anders dan voor het denken over haar toekomst. Zelfs haar verliefdheid op de mooiste jongen van het dorp en het bewonderen van zijn vriendelijke wijze van praten en handelen gingen haar voorbij. Ze zag in hem niet meer de romantische minstreel van vroeger. In haar leven was geen plaats meer voor dromen en poëzie. Onzekerheid en angst waren voor haar constant en prominent aanwezig dag in en dag uit.
 
Nog voor dat twee weken voorbij waren, kwam Marcio terug. Hij had een groot medelijden met Paula en wilde haar graag helpen. Een kant-en-klaar antwoord voor haar had hij niet, maar hij wilde haar steunen. Marcio had ook een dochter, die bijna net zo oud  was als zij. De twee meisjes waren met elkaar bevriend. Het beste dat hij voor Paula kon doen was haar adviseren. Toch, gaf dat nog niet de garantie dat zijn advies het beste was in haar situatie.
Paula zag hem aankomen en riep hem naar binnen.
“Ik ben erg benieuwd naar wat jij me te vertellen hebt, Marcio.”
“Luister goed, Paula, ik ben geen expert en al heb ik meer scholing gehad dan je vader weet ik ook niet alles. Mijn woorden komen uit betrokkenheid met je en je familie en was jij mijn dochter zou ik hetzelfde zeggen wat ik nu aan jou ga vertellen.
Zoals jij, heb ik geen vertrouw in de politiechef van onze district en heb ik ook geen vertrouwen in je advocaat. Daarbij, van je vader heb ik gehoord dat Bernardo, is naar de hoofdstad geweest in de laatste week. Het zou dus beste kunnen dat Alberto hem heeft benaderen en hem betaald om je te laten vallen.
De foto’s in je telefoon, en de sigarettenpeuk die je hebt, zijn van enorme belang voor jou. Als je die aan Bernardo geeft en als zijn bedoeling is je laten veroordelen, kan hij deze bewijzen manipuleren. Je bewijzen zouden dan niets meer waarde zijn nadat ze geanalyseerd worden. Via internet kun je heel makkelijk foto’s bewerken en daarbij de sigarettenpeuk kan hij vervangen door een andere net zo groot en van dezelfde merk.
 
“Dus ik moet deze bewijzen, die ik heb voor mezelf bewaren. Maar als ik dat doe, hebben ze ook geen waarde meer.”
“Dat bedoel ik niet. Je kunt aan je advocaat vragen om te regelen of je nog iets mag toevoegen aan je eigen verdedigen als hij zijn eindpleidooi al heeft uitgesproken. Ik geloof zelf dat hij die niets over je foto’s en sigarettenpeuk weet geen bezwaar daarover zou hebben. Wil hij dat niet doen en zegt hij tegen jou dat het niet mogelijk is, kun jezelf gaan opstaan en aan de rechter vragen of je nog iets mag vertellen. Ik geloof  echt dat de Rechter zal zeker ja zeggen. Is het wel zo, durf je wel je woord voeren tegenover de rechter, de Juryleden en alle andere aanwezigen in de rechtszaal?”
 
“Ja, Marcio. Dat durf ik wel. Dat moet ik wel doen.”
“Ik denk dat het beste is dat jij op papier schrijf alles wat is gebeurd op die dag van de moord. Ik kan dit werk van je nakijken en corrigeren en je moet proberen deze tekst uit je hoofd leren om op een duidelijke manier alles te vertellen.
Nadat je verhaal hebt gedaan, moet je dan aan de rechter vragen of je je telefoon, de sigarettenpeuk en de verslag van je verhaal bij hem mag inleveren.
De rechter ga je vertellen dat je dit alles moet inleveren aan de rechtbank voor onderzoek.
Ik denk dat hij ga je ook vragen waarom je deze bewijzen niet aan je advocaat heeft afgestaan. Wat ga je dan zeggen?
“Dan vertel ik dat: omdat ik zag dat Alberto Mendonça een dikke envelop aan de moordenaar had overhandigd en dat ik de vermoede had dat in die envelop veel geld zat, dat ik bang ben geworden dat hij mijn advocaat ook zou proberen omkopen om mij te laten veroordelen.”
“Dat wordt dan ook als vanzelfsprekend een verklaring dat je je advocaat niet vertrouwt.”
“Ik kan niet anders zeggen dat het is, Marcio. Ik mag toch niet liegen? Zou de rechter dan boos op mij worden?”
“Ik denk dat de rechter zal de berechting stoppen om het materiaal die jij aan hem zal overdragen te laten onderzoeken. Later, zal hij dan een andere datum vaststellen voor de verdere doorzetting van dit proces tegen jou.”
“Maar dat is toch wel goed, of niet?”
“Ja, dat is wel heel goed, maar hiermee betrekt je Alberto Mendonça een lid van de tweede kamer van onze provincie in een groot schandaal. Het zou ook beste kunnen dat dit proces veel meer aandacht zal krijgen en dan ook  zelfs van de pers in de hoofdstad. Deze rechter zou niet anders kunnen dan zijn eigen verantwoordelijkheid laten gelden en een grondig onderzoek laten starten naar het doen en laten van Alberto Mendonça en het opsporen van de huurmoordenaar die door hem zou zijn ingehuurd.”
 
Het viel even een stilte. Paula was zenuwachtig. Marcio bleef nog even nadenken en daarna vroeg hij:
“Ben je bereid hiermee door te gaan?” - Paula droogde de tranen die ze niet tegen kon houden en vastberaden zei ze:
“Ja, Marcio. Met je hulp ga ik dat allemaal doorzetten.”
“Dan gaan we daarvoor, meisje!” Marcio ging even weg, en Paula is meteen begonnen met een verslag te schrijven over alles wat in de morgen van de moord was gebeurd. ‘s Avonds kwam Marcio langs en nam dit verslag mee om te corrigeren. Daarna zal Paula het document met haar eigen hand overschrijven.
De dagen vorderen en al snel was het moment om voor de rechter te komen. Samen met haar ouders, tante Beth en haar man, en Marcio Pereira liep Paula Xavier de rechtszaal binnen.

 
***
 

© esperanza. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
Profiel foto van Fons
Misschien wel een goede raad die Marcio haar geeft, niets vertellen aan de advocaat, maar zelf alles verklaren en tonen aan de rechtbank zelf.

Misschien dat zoiets wel goed, is. Ze zal wel een grote vijand krijgen in de persoon van Alberto Mendonça. Dankjewel voor je reactie, Fons. 
Profiel foto van monkey
Dat zou de oplossing kunnen zijn, maar inderdaad heeft ze dan wel een hele grote en gevaarlijke vijand.
Iets anders zit er niet op denk ik. Mooi vervolg Sila, ik ben benieuwd.

Dankjewel, Marja. Ik vind je reactie heel fijn... 
Profiel foto van astra
Wat een gewaagd plan van Marcio en Paula. Maar Paula is vastbesloten om haar woordje te doen. Als de rechter nu maar een eerlijk man blijkt. Je houdt de spanning er goed in en ze stappen de rechtszaal al binnen. Snel naar het volgend deel.

Dankjewel, Astra. Fijn te lezen dat jij verder wil lezen...