Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Emma 1 – Kamer te huur


Geschreven door mobar
15 mei 2019 19:38
Categorie: Roman

volgend deel: Emma 2 – Het diner

Leestijd: ca. 11 min.
Aantal keer gelezen: 40 Aantal reacties: 0
Aantal leden : 0
 0
 Emma 1 – Kamer te huur

Het vroege voorjaar liet een merkwaardig helder licht over de provinciehoofdstad Utrecht schijnen. Het middeleeuwse karakter van de stad kreeg een nieuwe dimensie. En wie de moeite nam zijn neus in de lucht te steken kon zich verheerlijken aan de geur van welriekende voorjaarsbloesems. Er hing een verlangen in de lente, begin jaren tachtig op weg naar de toekomst.

Ik stak mijn lenige middelvinger in de draaischijf van het telefoontoestel om de cijfers van het telefoonnummer uit de advertentie die ik in de krant had gevonden te draaien. De telefoon kraakte maar maakte verbinding. Er werd opgenomen en er klonk een stem. “Hallo, je spreekt met Emma Petronella”. Ik hoorde een verleidelijke vrouwelijke stem die vriendelijk tot mij sprak. “ Hallo u spreekt met Bjarne Gosse, ik bel op voor de advertentie in de krant voor een kamer die u te huur heeft, ik ben op zoek naar een kamer in de stad.” antwoordde ik voorzichtig met enige aarzeling in mijn stem.


Ik had een rugzakje vol geluiden in mijn achterhoofd. Stemmen van vroeger, stemmen uit het verleden, de lijdende woorden van mijn moeder, mijn vader die schreeuwde uit onmacht. Er viel even een stilte in mijn gedachten. Ik logeerde tijdelijk bij een vriend waar ik op de bank kon slapen, tot de tijd dat ik een kamer had gevonden. Mijn goede Berend, hij stond altijd voor me klaar. Ik had dringend een eigen dak boven mijn hoofd nodig.
Ik moest me vermannen om te luisteren, de bijzondere en aangename stem klonk weer aan de andere kant van de krakende telefoonlijn.

“Hallo Bjarne, mag ik vragen hoe oud je bent, je klinkt nog zo jong.” Haar stem klonk warm en liefdevol. “Ik ben negentien jaar inmiddels en ik zit op een school voor middelbaar beroepsonderwijs, de Middelbare tuinbouwschool”, antwoordde ik. “Voor hoe lang wil je een kamer huren Bjarne?” “Voor ongeveer twee jaar, dan ben ik hopelijk klaar met school en ga ik weer terug naar mijn geboortestad Amsterdam om daar te wonen.” “Weet je wat Bjarne, kom gewoon eens langs om de kamer te bekijken dan kunnen we meteen verder kennismaken. Ik denk dat ik je wel kan helpen.”
Ze gaf me het adres in de Utrechtse buurt waar ik naar toe moest gaan en we spraken af voor de volgende dag om vier uur in de middag.


Ik had een rugzakje vol met visuele beelden onder mijn hersenpan. Huizen die ik bewoond had. Kamers waarin ik had geslapen. Bedden, met of zonder beddengoed. Nachtkastjes, tandenborstels.
Ik verheugde me op de ontmoeting met Emma Petronella wiens stem zo aangenaam door de telefoon had geklonken.


De volgende dag ging ik op een geleende donkergroene fiets op weg naar het opgegeven adres. De buurt in Utrecht waar ik het huis kon vinden kende ik al een beetje omdat ik er eerder doorheen was gefietst op de oude fiets van Berend.

Om vier uur in de middag stond ik voor het huis waar ik misschien een kamer ging huren. Het huis zag er mooi uit, een herenhuis in Utrecht, goed onderhouden, met een nette voortuin en met een prachtige robuuste voordeur.
Ik was verrast, maar de grootste verrassing kwam toen de deur werd opgedaan. Voor me stond een beeldschone vrouw met prachtige reebruine ogen en blonde haren die tot over haar schouders hingen. Ik had in mijn jonge leven al heel wat mooie vrouwen gezien, maar Emma Petronella spande wat mij betreft te kroon. Ik was volkomen overbluft. Ze was de mooiste vrouw van alle vrouwen, ik werd er onzeker en verlegen van. Ik moest echt zoeken naar de juiste woorden. Ik aarzelde. Moest ik iets zeggen? Of kon ik beter zwijgen?
 Het was opnieuw mooi voorjaarsweer. De zon liet een prachtig licht schijnen over de beeldschone vrouw die voor me stond.
De hal liep die door naar achteren en aan de achterkant was een behoorlijk grote tuin omringd door een hoge houten schutting. We liepen de trap op naar de kamer die ik kon huren.
Al spoedig bleek dat mijn verlegenheid jegens deze dame nergens voor nodig was. Ze liep met me door het prachtige huis, verder de trap op. Ze liet me een mooie redelijk grote kamer zien, met ruimte voor een bed, een tafel en een kast. De kamer had drie grote ramen en een klein balkon met veel licht en zon. Ik liet meteen merken dat ik wel interesse had voor deze mooie kamer.

Emma Petronella was enthousiast omdat ik belangstelling had. Ze vroeg me met haar warme stem of ik een kop thee wilde om het een en ander verder te bespreken. “Laten we het met een kop thee erbij verder bespreken Bjarne, het hoeft niet lang te duren.”

 
Ik zei niet veel, haar schoonheid leidde me van mijn eigen woorden af. Ze had een prachtige jurk aan, donkerrood van een duur uitziende stof, iets heel anders dan de soepjurken die mijn moeder doorgaans droeg. Haar figuur tekende mooi af in die jurk, ze had volle voorname borsten, niet te groot, maar zeker niet te klein. Mooie welgevormde benen en een aangenaam intelligent gezicht met heldere reebruine ogen. Ik vond haar gezelschap heel prettig en tijdens het thee drinken bleek dat dit wederzijds was. De thee smaakte voortreffelijk en Emma Petronella was een gezellige gastvrouw.
Ze kon makkelijk praten en soms leek het alsof we elkaar al langer kenden.
“Wat wil je na jou studie gaan doen Bjarne.”
“Eerst maar eens mijn diploma zien te halen.”antwoordde ik verlegen.

Emma Petronella had een prachtige woonkamer met een enorme boekenkast van notenhout. Als ik even was uitgekeken op de oogverblindende schoonheid van Emma Petronella keek ik naar de enorme hoeveelheid boeken in de boekenkast. Ze merkte het op en zei vriendelijk dat als ik boeken wilde lezen ik ze uit de kast mocht pakken. Ik verheugde me al op een nieuw boek om te lezen.

Ik tekende een huurcontract. Ik hoefde geen sleutelgeld te betalen en ik kon over een week mijn spullen komen brengen en de dag daarna de mooie kamer betrekken voor tenminste twee jaar. Emma Petronella, haar naam en haar schoonheid bleven in mijn hoofd spelen. Mijn uitzicht op de toekomst had plotseling een gunstige wending gekregen. Wat een fantastische vrouw, en wat een leuke kamer om in te gaan wonen.
Ik had een rugzakje vol met herinneringen. Nare herinneringen, mooie herinneringen, niet verwerkte herinneringen. Ik hield me op de been, maar het was alsof ik werd nagejaagd. Ik wist niet door wat of door wie, het liet me soms wankelen, maar ik bleef doorgaan. Ik wilde weten waarom ik hier op aarde was en wat mij te doen stond tijdens mijn verblijf op deze wereld. 

 Tijdens het fietsen naar het huis van Berend dacht ik na over mijn jeugd. Mijn moeder had een vreemde mystieke achtergrond en verloor zichzelf soms in mysterieuze rituelen, mijn vader was een nuchtere handarbeider die zichzelf niet goed kon uiten. Hij hield al zijn emoties voor zichzelf, totdat het hem teveel werd en hij een woede aanval kreeg, waar mijn moeder wanhopig op reageerde.

Ik reed op de geleende fiets weer terug naar de woning van de vriend, Berend, waar ik tijdelijk logeerde en vertelde hem het hele verhaal. Hij geloofde me niet en vroeg of ik sleutelgeld had betaald.
“Nee, ik hoefde geen sleutelgeld te betalen”, zei ik en ik begon op te scheppen over de schoonheid van mijn toekomstige hospita.
“Heb je gevraagd of je de keuken mag gebruiken?” vroeg mijn vriend.
“Ja, ik mag de keuken gebruiken en de badkamer en de wc, het zit allemaal bij de huur inbegrepen!”
“Heb je de keuken gezien?” “Nee, ik heb de keuken niet gezien, maar het is een mooi huis, dus dat zal wel goed zitten”, antwoordde ik, terwijl ik besefte dat het dom was geweest om niet ook even een kijkje in de keuken te nemen.

Die avond kon ik maar moeilijk in slaap vallen op de bank in de woonkamer van Berend. Die enorme boekenkast, de schoonheid van Emma Petronella, de onzekerheid over de keuken, alles bleef in mijn hoofd spoken. Toen ik eindelijk in slaap viel belandde ik al snel in een magnifieke droomwereld.
Ik stond in een gele zwembroek op het balkon van mijn nieuwe kamer met een prachtig uitzicht over de stad. Onder me in de voortuin stond Emma Petronella in haar beeldschone rode jurk met gespreide armen mij toe te zingen.
Het was warm en broeierig op de bank waar ik op sliep. Ik verlangde naar een bed. Een eigen bed om in te slapen. Mijn droom nam mij verder mee in een wereld van fantasie. Ik sprong van het balkon, ik zweefde uren over alle plekken waar ik had gewoond en belandde toen in mijn gele zwembroek in de armen van Emma Petronella die een aria zong die mij deed denken aan de hoogzang van een hoogbegaafde kanarie.
 
Enkele dagen later in dezelfde week in het voorjaar:

De telefoon ging in het oude herenhuis van de vriend in Utrecht waar ik tijdelijk logeerde. Berend was niet thuis. Ik aarzelde om op te nemen, maar ik deed het toch. “Hallo met Bjarne Gosse in het huis van Berend ” mijn stem klonk onzeker omdat ik moe was van een zware praktijkdag op school.

“Hallo Bjarne, wat leuk om jouw stem weer te horen, je spreekt met Emma Petronella, jouw toekomstige hospita.” Er viel een korte stilte. Ik wist niet wat ik moest zeggen. Toen hoorde ik haar stem weer.
“Moet je horen Bjarne, ik weet dat je pas volgende week jouw spullen komt brengen en in je kamer komt wonen, maar ik heb deze week een etentje met een vriendin van mij uit Parijs. En ik dacht dat het een leuke gelegenheid zal zijn om het huis alvast een beetje te leren kennen onder gezellige omstandigheden. Misschien vind je het leuk om mee te komen eten.
Ik ben de dagen nadat jij hier je intrek hebt genomen voor een paar dagen weg naar Parijs, dus het zou wel handig zijn als we vast al wat kunnen praten. Bjarne heb je zin om zaterdag te komen eten, je weet het adres, en je bent wat mij betreft meer dan welkom!” 
De stem van de mooie vrouw die in de toekomst mijn hospita ging worden klonk uitnodigend en uitdagend. Ik had met een zwetende hand de hoorn van de telefoon vast.
Ik moest het even allemaal tot mij door laten dringen. Ze ratelde net als mijn moeder. Dan wel niet in onvervalst Brabants Amsterdams, meer met een deftige tongval, maar het was toch veel informatie in een vrij korte tijd. Ik was nog na aan het denken over een antwoord toen haar verleidelijke stem weer klonk.
“Ik zal je vast vertellen wat we gaan eten, ik ben gespecialiseerd in de geheimen van de Franse keuken.”
Ik probeerde iets te zeggen, maar ik bemerkte dat de stem van Emma Petronella een dwingende erotische toon begon te krijgen. Voordat ik het wist hing ik twintig minuten aan de telefoon om naar haar specialistische uiteenzettingen van haar favoriete recepten uit de Franse keuken te luisteren. Er was geen speld tussen te krijgen en er was geen hooiberg in de buurt. Het water liep me in de mond bij de gedachte aan al dat toekomstige lekkers. Ik was met mijn neus in de boter gevallen, nog voordat ik een kamer huurde werd ik al verwend met verhalen over de fijnzinnige culinaire hoogstandjes uit de Franse keuken, voor mij persoonlijk klaargemaakt en met sierlijke handen geserveerd door ongetwijfeld de mooiste vrouw ter wereld: Emma Petronella.
Haar stemgeluid begon betoverende vormen aan te nemen, juist toen ik dacht dat ze ook zo uitgebreid over het dessert ging oreren, onderbrak ze plotseling haar meeslepende monoloog met de opmerking: “Over het toetje vertel ik je later wel. De dame die bij ons te gast zal zijn heet Victoria Martin. Ze spreekt maar een klein beetje Nederlands, dus daar zal je wel rekening mee moeten houden“. Ik probeerde iets te antwoorden maar er bleef een kikker in mijn strottenhoofd hangen. “Bjarne, ik zie je zaterdag om zeven uur, trek je mooiste kleren aan.”
Ik was overrompeld, ik had een half uur aan de telefoon gehangen. Ik had nauwelijks iets gezegd en ik had geen mooie kleren. “Tot zaterdag Emma Petronella”, mompelde ik.
“Tot zaterdag Bjarne.” En ze hing de telefoon op. Ik dacht na over mijn leven en wat de toekomst zou gaan brengen. Ik moest zo snel mogelijk aan mooie kleren zien te komen.


Ik moest de volgende ochtend vroeg op om te werken in het tuincentrum. Kamerplanten en planten voor in de tuin water geven en zo mooi mogelijk presenteren voor de klanten. Dode bladeren verwijderen, een stokje erbij zetten, de mooiste planten vooraan in de bak,
Het was mijn zaterdag baantje dat ik had om wat extra leef geld te hebben. Ik wilde ook sparen voor een eigen stereo-installatie, maar dat sparen ging langzaam omdat er weinig geld overbleef. Ik had al lange tijd geen nieuwe kleren meer gekocht. Vaak droeg ik dezelfde kleren.

Ik had een rugzakje vol stemgeluiden. Ik wist niet meer welke stem ik moest geloven. Er waren stemmen die zeiden dat ik in de liefde moest geloven, maar andere stemmen beweerden iets anders, wat vreemd was, want ik had de gedachte dat alle stemmen hetzelfde moesten zeggen. Niet alle stemmen konden hetzelfde vertellen. Er waren verschillende werelden en niet alle werelden waren mij even vertrouwd.

Het stemgeluid van mijn moeder had altijd vertrouwd geklonken, maar toen ik er een tijdlang afstand van had genomen klonk het me vreemd in de oren. Er was een vorm van onthechting gaande, maar mijn moeder had niet in de gaten hoe vreemd ze in mijn oren klonk. Zij was in haar eigen omgeving gebleven en ik had een nieuw en ander leven in een andere stad. Er was iets wat voelde als een bevrijding, maar het gaf tegelijkertijd veel onzekerheid.

Het stemgeluid van Emma Petronella had een nieuw geluid laten horen. Er was een nieuwe man in mij opgestaan. Een man die me vertelde dat ik, Bjarne Gosse, in mezelf moest gaan geloven.
Ik begon te spreken, maar er kwamen geen woorden uit mijn keel. Er bleef een vervreemdend zwijgen in mijn hart liggen. En in mijn hoofd klonk het geluid van een klok. Ik begon de tijd anders te beleven. Er was niet langer die traagheid in het klagen van mijn moeder, niet langer de boosheid van mijn wereldvreemde vader. Emma bracht een nieuwe wereld in mijn leven.

Een bijzondere zaterdag in de stad Utrecht waar ik die lente verbleef:

Natuurlijk was ik een klein beetje zenuwachtig toen ik op weg ging naar het diner waarvoor ik was uitgenodigd in het huis van Emma Petronella. Het statige herenhuis waar ik in de nabije toekomst zou gaan wonen in een fijne kamer die ik daar kon huren. Emma Petronella, mijn nieuwe hospita, had me uitgebreid door de telefoon geïnformeerd over haar kunsten in de keuken. Ze was gespecialiseerd in Franse delicatessen, geïnspireerd door haar Franse vriendin Victoria Martin uit Parijs, die maar een klein beetje Nederlands sprak.

Ik had in allerijl geld geleend van een vriend om nieuwe kleren te kopen, want ik wilde een goede indruk op de twee dames maken. Een broek en een mooie blouse die in de aanbieding was omdat het voorjaar was.
Ik stelde mij zo voor dat Victoria Martin van dezelfde schoonheid genoot als Emma Petronella, maar ik wist eigenlijk niets over Franse vrouwen. Ik sprak zelf maar een klein beetje Frans. “Je suis Bjarne” dat kon ik wel zeggen, of vragen hoe laat het was, dat ging ook nog wel. Ik twijfelde over een stropdas, misschien zouden ze dat te formeel vinden, maar mijn vriend Berend met de baard stond erop dat ik een charmante stropdas omdeed, want hij had er een gewonnen bij een schaakwedstrijd. Het zou mij geluk en voorspoed brengen wanneer ik die stropdas zou dragen volgens hem. Ik dacht dat het misschien onhandig zou zijn met eten, de stropdas zou in de soep kunnen gaan hangen en zodoende voor verwarring zorgen.

Ik piekerde te veel. Ik poederde mijn billen, ik leende een lekker geurtje van de buurman, ik pompte mijn fietsbanden goed op. Ik sprong op mijn fiets op weg naar Emma Petronella en Victoria Martin om samen met hen te dineren in het herenhuis.
Emma Petronella deed de deur open, ik was blij haar weer te zien. Ze straalde nog mooier dan tijdens onze eerdere ontmoeting toen ik het huurcontract had getekend. Toen schrok ik, achter haar stond een vrouw, die er heel anders uitzag dan ik mij had voorgesteld. Het was een jongensachtige vrouw met kort opgestoken punk haar en felle gekleurde make-up rond haar ogen. Haar strakke lichaam was gestoken in een zwartleren outfit, waarbij haar extreem korte rokje mij nog het meest opviel, omdat ze mooie benen had. Dat moest dus Victoria Martin zijn!

De aantrekkelijke Française Victoria Martin knikte geheimzinnig naar mij, ze zei niets. Ik vroeg me af of ze misschien verlegen was net zoals ik, misschien hadden we iets gemeen met elkaar. Emma Petronella praatte ronduit in het Nederlands tegen mij, dan weer in het Frans tegen Victoria. De heerlijke geur van het door haar klaargemaakte diner was in de eetkamer bezig onze zintuigen te beproeven.
De tafel stond gedekt, met zilveren bestek en kristallen glazen voor de wijn. In het midden van de grote houten tafel stond een kandelaar met brandende kaarsen die voor een romantische sfeer zorgden. Het was alles bij elkaar een verbluffend gezicht. Emma had enorm haar best gedaan.

Ik moest tegenover Victoria Martin gaan zitten, mijn stropdas begon al behoorlijk te wiebelen onder mijn gladgeschoren kin. Ik keek nog eens goed om mij heen om de geweldige sfeer te proeven.
 

© mobar. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota: