Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


De dertien winden


Geschreven door Cornelis
13 mei 2019 11:51
Categorie: Reisverhalen

Leestijd: ca. 3 min.
Aantal keer gelezen: 74 Aantal reacties: 3
Aantal leden : 1
 0
Dit werk heeft op de voorpagina in de spotlight gestaan

De dertien winden
 

Als je van de ene berg naar de andere wilt, moet je een col of bergpas over. In de Tour de France hebben ze het altijd over een Col van de derde categorie of een Col van de tweede categorie, maar dat staat niet op de bordjes langs de kant van de weg. Daarop staat gewoon de naam van zo'n bergovergang, want al die collen blijken namen te hebben.

Soms klinken die namen heel normaal. In de Vogezen heb je bijvoorbeeld de Col du Bonhomme, de Col de Grosse Pierre en de Col du Ballon om er maar eens een paar te noemen. Wij proberen dat dan meteen te vertalen in de Pas van de Goede Man, de Pas van Grote Piet en de Pas van de Ballon. Heel onschuldig allemaal, hoewel het ons meestal niet duidelijk is, waarom juist voor die speciale naam gekozen is. Op de Col de Grosse Pierre zijn wij bijvoorbeeld helemaal gaan Piet tegengekomen, laat staan een grote.

Dit jaar verbleven wij een tijdje in de Haut Languedoc in het Zuiden van Frankrijk en tijdens een fraai rondritje in de bergen werden wij door middel van een groot bord in het plaatsje Lamalou-les-Bains gewezen op een toeristische attractie: Le Col des Treize Vents. Dit wisten wij voor ons doen nogal vlot te vertalen in De Pas van de Dertien Winden en ja, dat wilden we natuurlijk wel eens zien. Dertien winden, dat zijn er nogal wat.

Op weg naar deze unieke plaats zaten wij opgewonden te gissen, wat ons daar allemaal te wachten stond. We waren blij, dat we voor alle zekerheid onze dikke jassen in de auto hadden liggen, want wie weet, was één van die dertien winden wel een Koude Wind.

Ook deden we, wie er de meeste winden kon opnoemen (nee niet wie er de meeste winden kon laten; zo zit ons huwelijk niet in elkaar), maar het moesten dan wel echt verschillende winden zijn. Bijvoorbeeld niet Natte Wind en Regenwind, want dat is hetzelfde.

Nou, ik kan je verzekeren, dat het nog niet eens meevalt om er vlotweg dertien achter elkaar op te noemen. Het begint natuurlijk heel gemakkelijk: Noordenwind, Zuidenwind, Westenwind en Oostenwind, daar heb je er meteen vier.

De Koude Wind en de Natte Wind heb ik al genoemd en als tegenstelling heb je vanzelfsprekend de Warme Wind en de Droge Wind. Tel daarbij nog de Harde Wind en de Zachte Wind en dan zitten we al op tien.

Maar dan beginnen de moeilijkheden, want bijna steeds verval je in herhalingen. Een stormwind is immers hetzelfde als een harde wind? Goed de naam is anders, maar de wind is hetzelfde en daar gaat het om.

Flauwigheden als Noord-Oosten-wind en Zuid-Zuid-Westenwind zijn beneden ons niveau. Zo kun je elk kompasstreepje wel gaan opnoemen.

Enfin, al puzzelend naderden we inmiddels met hooggespannen verwachtingen de Col des Treize Vents. Bijna hadden we de top bereikt, toen een waarschuwingsbord ons attent maakte op mogelijke loslopende paarden. Voor alle zekerheid zetten we de versnelling van de auto maar in z'n één, want tussen het gebulder van die dertien winden ook nog een paard op je motorkap krijgen, dat leek ons wel een link avontuur. En zo hadden we er dus weer één: de Bulderende Wind.

En toen ging het ineens snel, want als vanzelf kom je op de Piepende Wind, de Fluisterende Wind, de Stinkende Wind, de Geniepige Wind, de Rukwind, de ......

Nu ja, zo waren we de dertien allang gepasseerd en was de spanning van het spelletje af, dus konden we ons concentreren op de omgeving.

Maar..... in alle opwinding waren we blijkbaar ook de col allang gepasseerd, want tot onze verbazing waren we al weer op weg naar beneden. Gewoonlijk staat op de top van de col een bord, dat aangeeft waar je bent en hoe hoog je zit. Niets van gezien.

Dertien winden?

Niets van gehoord.

Zelfs niet één piepklein windje.

Loslopende paarden?

Nou, loslopend......

Er was een omheind weitje, waar er een stuk of twaalf liepen te grazen.

Of waren het er dertien?

Was hier soms sprake van de Col van de Dertien Paarden?

We hebben nog overwogen om terug te gaan, maar soms is het beter om een mysterie te laten voortduren. Bovendien begon de lucht te betrekken en dreigde het te gaan regenen. Ook waren we, ondanks alles, nog steeds een beetje huiverig voor loslopende paarden in combinatie met dertien winden. We lieten het dus maar zo.

Later zagen we in een woordenboek, dat het franse woordje Vent niet alleen Wind betekent, maar ook Lucht. Dus Le Col des Treize Vents kan ook vertaald worden met De Pas van de Dertien Luchten.

En zo begon het spelletje opnieuw:

Een Gore Lucht, een Lekkere Lucht, een Zoetige Lucht, een Donkere Lucht, een ........

 

Misschien een idee voor een prijsvraag op deze site?


© Cornelis. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
volgende werk van deze gebruiker
volgende
volgend werk in de lijst
volgende
volgend Verhaal
volgende
Profiel foto van monkey
Het vertalen van het Frans naar het Nederlands of allerlei winden en luchten verzinnen?
Voor dat laatste moet je bij Mien zijn, volgens mij past dat helemaal in zijn straatje.
Mooie vakantiebelevenis Cor, inderdaad soms wordt iets groots aangekondigd en dan is het vervolgens heel klein. Tegenwoordig is bijvoorbeeld het drielandenpunt bij Vaals best uitgebreid, maar jaren geleden bestond het alleen uit drie paaltjes en dan moest je goed uitkijken, anders was je ze zo voorbij.
 

Ooit in mijn jeugd ben ik bij het inderdaad zeer tegenvallende drielandenpunt bij Vaals geweest. Daarna nooit meer, dus de nieuwste ontwikkelingen zijn volledig langs mij heen gegaan. Misschien toch maar weer eens een tochtje naar Zuid Limburg maken.
Profiel foto van Ryara
Heerlijk luchtig verhaal Cor. Ik ben wel eens in een gebied geweest met loslopende 'wilde' paarden. Gaat prima, als je maar niet denkt dat je in de berm een lunchpakketje kunt opeten. Man,man, ik ben nog nooit zo snel over een hek geklommen, maar dat is een ander verhaal. 

Je hebt me nieuwsgierig gemaakt, maar dit jaar gaan we die kant niet op, dus ik zal het wel weer vergeten. Al gegoogeld ook zeker? Ik vind het ook nog wel iets om een fantasy verhaal over te schrijven. 
Is het meervoud van 'col' 'collen'? Of zijn het toch 'cols'? 

Voor zover ik weet mag je voor de meervoudsvorm zowel cols als collen gebruiken.
Nou, voor dit verhaal heb ik niet gegoocheld. Het is, zij het ietwat aangedikt, echt gebeurd.
Alleen was dat al heel wat jaartjes geleden. De laatste tijd rijden we meestal rechtstreeks naar de Spaanse Oostkust.
En in verband met mijn gezondheidssituatie doen we het allemaal nogal kalmpjes aan. De tijd van avonturieren ligt achter ons.
Profiel foto van esperanza
Wat een heerlijk verhaal! Ik heb moest lachen tijdens het lezen... Ik vind je verhalen altijd heel erg leuk, Cornelis.
Je moet niet zo lang weg blijven! 

Het doet me deugd dat je zo van mijn verhalen kunt genieten.
Alleen lukt het schrijven mij niet meer zo best (zie ook de opmerkingen bij mijn profiel), en ook het lezen en beoordelen gaat me niet zo goed af.
Vandaar dat ik toch niet zo erg vaak iets van mij zal laten horen op Web Tales.
In elk geval bedakt voor je aardige reactie.