Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Moederschappelijk


Geschreven door Mien
12 mei 2019 17:24
Categorie: Microverhalen

Leestijd: ca. 1 min.
Aantal keer gelezen: 92 Aantal reacties: 5
Aantal leden : 1
 0
Dit werk werd ingediend als schrijfprikkel
Een moeder krijgt iedereen. Dat is een ding wat zeker is. Naturel, dragelijk, van een ander, n'importe qua. Moederschappelijk ook, mag je dan hopen.  Gelijk vriendschappelijk mag je dan ook nog eens hopen. Beiden statussen zijn niet vanzelfsprekend. Laat staan de vrije keuze van het moeder zijn. Schappelijk zou het zijn als dit wel een vanzelfsprekendheid zou zijn. Natuur en cultuur liggen in deze nog al eens dwars. En wie is er dan de dupe, kortom de sjaak? Inderdaad de geborene. Pas en zojuist. Soms te onpas en onjuist. Want in hoeverre heeft moeders zeggenschap over haar zwangerschap? Zwanger in de buik, oké, geen ontkomen aan. Zwanger in gedachten een ander verhaal.

Wat als de papa lichte, mogelijk zware dwang oplegt bij conceptie, getraumatiseerd als zijnde enigkind? Hoeveel kinderen moeten er dan wel komen? Twee, drie, vier ...? Ziek, zwak en misselijk wordt zo'n moeder dan. Tegen beter weten in. De nakomers zullen het mogelijk nooit weten. Verzwegen en gejokt wordt het verleden. Wie moeders schept moet soms ook op de blaren zitten. Een moederschap is moederschappelijk iedereen gegund. Mits in vrije wil en keuze en in volle gezondheid. Onvoorwaardelijk en geboren uit liefde graag.
© Mien. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
Profiel foto van maarten54
Een wat moeilijk verhaal...vind ik.
Ik denk je wel te begrijpen, maar morgen zal ik nog eens lezen.
Tot nu: Geen verkeerd verhaal, maar of het micro is...(twijfel)
Het lijkt mij dat je eea hebt meegemaakt, maar dat is maar een gedachte in een opwelling.

Ik wacht je tweede reactie even af.
Profiel foto van switi lobi
Je hebt helemaal gelijk en aldus onderschreven

Waarvoor dank.
Profiel foto van monkey
Soms Mien denk ik wel eens, als de moeders die moeder willen zijn nu de kinderen kregen en degene die het niet willen of kunnen zijn niet. Wat zullen we dan gelukkige kinderen op de wereld hebben. Helaas is het niet zo, we hebben het niet altijd voor het zeggen. Er zijn er velen die heel graag moeder willen zijn en geen kinderen krijgen.
Ik zeg altijd, je kan gemakkelijker plannen wanneer niet, dan wanneer wel.

Klopt bijna als een bus, uitgezonderd dat je geluk vaak zelf moet maken. Het is geen vanzelfsprekendheid. Maar goed ook. Anders zou het leven eenzijdig en saai zijn. Moet er niet aan denken om 24/24 uur gelukkig te zijn. Dan worden zelfs hemel en paradijs te klein. Langdurig verblijf in een van deze oorden / gemoedstoestanden wens ik edoch iederee van harte toe. Maar het blijft hard werken.

Als je de diepste dalen van verdriet niet hebt gekend, dan kan je de hoogtepunt ten van geluk niet waarderen.

Zo is dat.
Profiel foto van esperanza
Voor mij, Mien, is abortus plegen de meest laf vorm van moord. De slachtoffer kan nog niet eens huilen om zich te beschermen.
Hoe dan nog wordt aan een kind die in je buik groeit, en die je kunt voelen,  de kans om geboren te worden ontzegd.
Zelfs het kind dat verwekte wordt door een verkrachter heeft  het recht om geboren te worden. Hij kan niet schuldig gevonden worden aan de daden van zijn vader. Ik heb zoiets nooit meegemaakt, maarwegens mijn gezondheid  mocht  ik niet meer dan drie kinderen krijgen. Zwanger geworden, werd mij door meerdere dokters aangeraden om abortus te plegen. Geen haar in mijn hoofd dat daarover zorg over maakte. Mijn kind kwam hoe dan nog in eerste plaats. 
Het was zwaar, maar ik heb voor elkaar gekregen en voor de vierde keer werd ik moeder. Ik wilde liever dood zijn gaan dan een abortus plegen... 

Nog jonger, als vrouw zou ik alles hebben gedaan om mijzelf te beschermen tegen een verkrachter, ook in het geval dat mijn eigen man als zodanig zou gedragen. Ik zou liever hem uitschakelen dan zwanger worden en daarna een abortus gaan overwegen. Het is de verkrachter die niet deugt en niet het kind dat hij kan verwekken. 
Gelukkig was mijn man anders, een lieve man en een goede vader voor zijn kinderen. 

Je kunt altijd de natuur de gang laten gaan. Dat begrijp ik. Had de link met abortus niet gelegd. In de rol van gezonde moeder geef ik je gelijk, uitgezonderd abortus bij verkrachting. Hoe traumatisch ook, ik zou absoluut kiezen voor abortus. 

Ik had hierin ook niet de link met abortus gelegd. Maar ik wil wel graag even reageren :
Beste Sila, ik heb het grootste respect voor jouw visie en stelling, zolang dit inderdaad geldt voor jouw visie, en je deze visie niet als enige waarheid wil neerzetten waar iedereen zich aan te houden heeft. Je legt geen nuances, en dat vind ik moeilijk. Het woord "moord" in de mond nemen tegenover iedereen die abortus pleegt vind ik niet gepast. Er zijn veel meer nuances en situaties dan een loutere zwart / stelling vanuit één gezichtspunt. Respect voor ieder z'n mening en overtuiging is belangrijk, en zeker ook in dit soort discussies.
Groetjes
Eric

Eric, het is niet voor niets dat iedereen een eigen geweten heeft. Persoonlijk vind ik dat iedereen zijn eigen geweten moet volgen. Mijn reactie aan Mien, begon ik ook met "Voor mij, Mien, is abortus plegen de meest laf vorm van moord". 
Natuurlijk kan ik geen keuzes maken voor iemand anders en het is niet mijn bedoeling geweest om mijn wijze van denken aan iemand anders op te dringen.
Ik vind ook dat ik net zoveel recht heb om tegen abortus te zijn als iedere ander die voor abortus is.
Dat ik vind dat abortus moord is, impliceert absoluut niet dat niet dat jij of iemand anders zo ook moet vinden.
Met abortus wordt nog in de moederschoot, het pril begin van het leven van een mens vernietigd. Je ontneemt dus het leven van iemand anders nog voor dat hij geboren wordt.
Ik redeneer als moeder. Moeder, die het leven voelt dat ze in zich draagt. Daarbij het kind dat in ons eigen buik groeit is hoe-dan- nog ook ons eigen kind, want een kind ontstaat niet alleen uit het bijdrage van de vader.
Ik begrijp wel dat een vrouw, die slachtoffer wordt van verkrachting, boos, heel erg boos kan worden op de dader. Ik vind dat ze met hem moet afrekenen niet met het kind. Maar ik respecteer de mening van iemand anders en dus jij hoeft niet met mij eens te zijn.

Beste Sila,
Ik ben de laatste om te beweren dat niet iedereen recht heeft op zijn of haar eigen mening. De vrije meningsuiting is een basisrecht en een hoeksteen van onze maatschappij. Ik heb alle begrip voor jouw standpunt en zal dat ook te allen tijde respecteren, dat is niet het punt. Waar het mij om gaat, is dat de vrije meningsuiting, volgens mij dan toch, ook beperkingen heeft met name naar welvoeglijkheid en respect. Wanneer jij stelt dat volgens jou elke abortus de meest laffe vorm is van moord, dan zeg je impliciet dat volgens jou, iedereen die abortus pleegt, een laffe moordenaar is. Daar heb ik het moeilijk mee. Dat is een rechtstreekse zeer grove belediging en beschuldiging, die niets meer te maken heeft met vrije meningsuiting, volgens mijn aanvoelen dan. Ik heb ook niet verwezen naar specifieke gevallen, omdat dit niet het onderwerp van mijn reactie was, het is me vooral het grove taalgebruik in een fundamentalistische stellingname, met gebrek aan respect voor de medemens, dat mij stoorde. Ik ken jou vooral als een lieve dame met veel gevoel voor liefde en menselijkheid en was dan ook geschokt door jouw woordkeuze. Fundamentalisme opent geen deuren, maar blaast bruggen op.
Vriendelijke groet.
Eric

Het is juist uit mijn gevoel van liefde voor het ongeboren kind en voor baby's, dat ik vind (en niemand is verplicht te vinden zoals ik vind)  dat iedereen die abortus pleegt een laf moordernaar is
Zou  een zelfde vrouw  die abortus pleegt, haar pas geboren kind te vermoorden omdat hij uit verkrachting is ontstaan, zou het minder laf zijn, want  door te huilen, zou het kind aandacht  en hulp kunnen krijgen..

Een vrouw die die haar pasgeborene vermoordt, wordt door de wet veroordeeld als moordenares. Had ze abortus gedaan, had ze hetzelfde kind vermoorden maar zou niet vervolgd worden.
Je leest ook vaak dat pasgeboren baby's worden dood gevonden in schuurtjes, vuilnis en zo voort en dat hun moeders door de politie worden gezocht om vervolgd te worden.  
Het zou beste kunnen dat deze baby's door  hun moeders zijn vermoorden omdat ze geen geld hadden om abortus te laten plegen... Hadden ze dat gedaan zouden ze niet vervolgd worden.

Eric, Ik zet hier een punt achter. Mijn reactie aan het werk van Mien was niet bedoeld om een discussie te beginnen over dit onderwerp. 
Daarbij,  zou je als man, zich niet kunnen voorstellen hoe het is om een je eigen kind in je buik te voelen. De consequentie  en gevoelens  van een vrouw  nadat ze  abortus heeft gepleegd zou je ook nooit kunnen voorstellen of ervaren.
Ik heb heel lang  gewerkte in dienst van mensen die allerlei soorten misères ondergingen. Daaronder vielen ook jonge moeders die lijden aan zware syndromen die ontstonden  nadat ze hun kind lieten aborteren... 

Nogmaals, we hebben allemaal een geweten, laten we onze geweten volgen. 
 

Graag jullie abortusdiscussie elders voortzetten. Het heeft geen pas onder dit stukje. Thanx.
Profiel foto van Cornelis
Tja, je profiel bekijkend zou je een man moeten zijn. Dat geeft dit verhaal toch weer een ander perspectief.
Wel een wat moeilijk leesbaar stukje voor zo'n simpele ziel als ik. Dat ben ik helemaal met Maarten eens.