Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Secretaris


Geschreven door Fons
15 maart 2019 15:14
Categorie: Leven

Leestijd: ca. 2 min.
Aantal keer gelezen: 82 Aantal reacties: 8
Aantal leden : 1
 0
Secretaris:
------------
Gedurende vele jaren heb ik les gegeven in de Koninklijke Rijkswachtschool, meer in het bijzonder in de School voor Keuronderofficieren, aan de leerlingen van het derde en laatste jaar opleiding.
Wij hadden maanden in het jaar dat er geen leerlingen waren, omdat zij op stage waren of met vakantie. Daarom werd er vaak beroep op ons gedaan voor bijkomende taken.
Ik ben verscheidene jaren na elkaar secretaris geweest van het jaarlijks wervingsexamen voor keuronderofficieren, wat een staatsexamen was, en waarvoor er jaarlijks een drieduizendtal kandidaten zich aanboden voor een honderdtal plaatsen, wat varieerde. Het examen bestond uit een wetenschappelijke proef, wat verliep onder de vorm van meerkeuze vragen en een literaire proef en had plaats in verschillende centra, voor de Nederlandstaligen, in Brussel, Antwerpen en Gent.
Als secretaris stond ik in voor de volledige organisatie en verloop, met uitzondering van het oproepen van de kandidaten, dat werd gedaan door de dienst werving van de generale staf.
Natuurlijk moest alles zeer geheim blijven. Ik had een lokaal ter mijne beschikking en een typiste. Ik ontving de vragenreeksen van de voorzitteer van de jury en de typiste kon aan het werk. In de eerste jaren werd er nog gewerkt met stencils, maar enkele duizenden exemplaren drukken, was niet te doen met één stencil, dus moesten er meerdere exemplaren getikt worden. Alles verliep steeds vlot en zonder problemen, tot en zeker jaar.
Dat jaar was ik de manier van werken beu en ik had mij geïnformeerd bij de drukkerij van de school of zij het drukken zouden willen voor zich nemen en ik reserveerde de drukkerij voor een zekere dag met slechts één drukker.
Nu werden de vragen getypt op een gewoon blad papier en zij werden afgedrukt. Ik borg de gedrukte vragen op in kartonnen dozen, die ik verzegelde en ik bewaarde ze in het lokaal waarvan ik alleen een sleutel bezat. Het afval en de drukplaten bundelde ik samen en verzegelde ook de verpakking en bewaarde ook dat in het gesloten lokaal.
Het examen had jaarlijks plaats op een zaterdag namiddag, zodat in de voormiddag de vragen door de verschillende centra opgehaald werden en om een uur dertig was overal de start van de proef..
Na afloop van het examen werden de beantwoorde vragenreeksen bij mij gebracht voor  de jury voor verbetering, wat aanvankelijk met de hand gebeurde, en dus een hele klus was, maar later werd het gedaan door de computer, behalve het schriftelijk gedeelte.
Op een dag, alles was verbeterd en het klassement volgens de bekomen uitslag was opgemaakt en ik werd bij de voorzitter geroepen en die vroeg mij koud weg, sinds wanneer ik met een Mercedes reed. Ik begreep niet wat hij bedoelde, maar dan voegde hij er aan toe dat ik niet moest beweren dat er geen onregelmatigheden gebeurd waren, want er was een kandidaat, de zoon van een man die een belangrijke functie bekleedde in de school, die als eerste geklasseerd stond met een enorm hoge score, nooit gezien. Ik vertelde hoe alles verlopen was en dat ik geen enkel vermoeden had wat er zou mis gelopen zijn. 
De zaak werd echter zeer ernstig genomen, want op ministerieel vlak werd er zelfs gesproken van het examen te vernietigen en alles te herbeginnen, wat dan toch niet gebeurd is, omdat men ook geen enkel bewijs had van eventuele fraude. Het zou bovendien een enorm verlies aan prestige geweest zijn.
Ik heb er enkele dagen ongemakkelijk van  gelopen, alhoewel ik geen enkel vermoeden had en dat heb ik nog niet of er iets mis is gelopen, maar normaal leek het toch zeker niet.
 
© Fons. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
Profiel foto van astra
Jou kennende uit je werkjes op WebTales, heb je integriteit altijd hoog in je vaandel gedragen. Wat moet dit dus hoogste vervelend en onbegrijpelijk geweest zijn voor jou.
Leuk, informatief stukje, nu weet ik hoe dat ging met die examens. 

Dank Astra voor het lezen. Ik heb getwijfeld om het te schrijven, want zelf vind ik het maar een luttel verhaal, maar nu ik de reacties lees ben ik tevreden dat ik het gedaan heb.
Leuk Fons
dat je ons een inkijkje gunt van de periode dat je
secretaris was en, zo te lezen ging dat gepaard
met technische vooruitgang, die druktechniek heet,
maar waar jij per saldo de initiatiefnemer van was.
Reden te over om met trots daaraan terug te denken.
Met dank aan jouw vlotte schrijfstijl
las het vlot en makkelijk.

Veel dank voor het lezen en reactie. Het speelde zich af in de pre-historie hoor, ik weet niet of jij nog stencils gekend hebt, en dat er honderden examens manueel moesten verbeterd worden, manueel het klassement opstellen enz. 
Ik ben zeer blij met uw laatste twee lijnen.
Profiel foto van Ryara
Wat een vervelende toestand. Het lijkt wel een puzzel. Het enige dat ik zou kunnen verzinnen is dat de drukker vals gespeeld heeft. Hij hoefde maar één exemplaar achterover gedrukt te hebben en het kon al fout gaan. Jammer dat je er nooit achter bent gekomen, zoiets blijft toch knagen. 

Dank Ryara. Dat er ergens iets gebeurd is leek wel duidelijk. Maar weet dat de vragenreeks meerdere bladen waren, dus zo eenvoudig was het niet.
Maar volledig waterdicht kan bijna niet. Nu is het vergeten, maar ik heb destijds wel lang geweest met het gevoel dat men mij verdacht.
Profiel foto van Runner
Waarschijnlijk drukte de drukker zijn snor!
Mooie herinnering waar je met trots op terug mag kijken !

Dank u Runner ik ben blij dat je langs bent gekomen. De drukker, misschien, maar de vragenreeks waren verscheidene bladzijden, dus zo eenvoudig was het niet. Volledig waterdicht is niet mogelijk. Maar ik was er ongemakkelijk bij, omdat ik het gevoel had dat men mij verdacht.
Het zijn zo van die herinneringen die toch blijven plakken.
Profiel foto van Twicedoubleyou
Mooie herinneringen met een benauwd randje. Maar toch ook heel informatief. Nu is alles met een druk op de knop (of twee) geregeld (na nog steeds een hoop typewerk) maar destijds waren het andere praktijken. Dank, Fons!

Ik dank je voor lezen en uw antwoord. Het is lang geleden en de middelen waren dan erg beperkt. Zoals je schrijft nu druk je een knop maar toen was alles nog manueel, typen nog op een mechanisch schrijfmachine, enz.
Een prachtverhaal Fons, het betrok me enorm bij jouw verhaal. Ik heb besloten een flinke miniatuur te schrijven over mijn ervaring op dit gebied. Misschien heb je er wat aan. Niets aan verzonnen, niets aangedikt. Echt overkomen. Ik hoor wel wat je er van vond.   'De stencilmachine' heet het. Opgedragen aan jou..

Dank u Trouba, ik ben blij dat je gelezen hebt. Het waren pre-historische tijden, ook nog typen op een gewoon mechanisch schrijfmachine, zelfs nog niet elektrisch.Wat in mijn verhaal gebeurd is weet ik nog niet, ik weet dat.volledig waterdicht niet kan. Maar ik was er toen niet goed van, omdat men mij aanvankelijk verdacht. Ik kijk uit naar uw stencilmachine.
Profiel foto van De Vos
Met jouw integriteit en dan beschuldigd worden van fraude moet echt wel ingrijpend zijn geweest.
Indien hij de enige was met zulk een uitzonderlijk resultaat is het natuurlijk wel verdacht, maar het is ook zijn geweten dat bij hem dient te knagen, en zeker niet bij jou. Sjoemelen is van alle tijden. Ik zou voor mezelf concluderen dat hij, de valspeler, een probleem heeft, niet niet gij. Wanneer er bij jou thuis wordt ingebroken omdat je het alarm vergat af te zetten, is de dief nog steeds de schuldige.

Eric, dank hoor, vooral voor de sterren. Ik vond het zelf maar een banaal verhaal en heb getwijfeld het te schrijven, maar nu ben ik tevreden dat ik het gedaan heb. Volledig waterdicht is niet mogelijk. Na het gebeuren heb ik het toch wel een poos mee gedragen, omdat ik het gevoel had dat ik verdacht werd. Er is iets gebeurd, ik weet de man zijn uitslag niet meer, maar het was gigantisch. Zo dom was hij dan nog om bijna alle punten te behalen, in plaats van matig te zijn, dat het niet zou opvallen, maar natuurlijk er was ook het feit van batig gerangschikt te zijn.
 
Profiel foto van monkey
Stenselen heb ik ook nog gedaan, om het schoolkantines te maken.
Eerst de stengels en daarna het rapen.
Het is zolang geleden dat ik ben vergeten hoe het precies ging.
In mijn werkperiode voor ik mijn dochter kreeg ben ik ook nog typiste geweest, gelukkig hadden we toen wel elektrische typemachines, maar corrigeren kom niet altijd, zeker niet wanneer we met doorslag moesten typen.
Ik heb toen wel kennis gemaakt met de eerste tekstverwerkers, dan hoefde je niet alles over te typen, maar kon je gewoon stukken veranderen en eventueel tussenvoegen. Heel prettig met directieverslagen, die moesten anders tig aantal keer opnieuw.
Lijkt me geen pretje om na jaren goede diensten ineens op het matje geroepen te worden. Ikkan me voorstellen dat zoiets je flink dwars zit.

Dank u monkey. Het is misschien geen interessant verhaal, maar ik deed mijn werk graag met overtuiging, wat het ook was en nu was ik getroffen omdat ik verdacht werd.
Wat is het allemaal geëvolueerd, in die tijd werd er nog getypt op een mechanisch machine, zelfs niet elektrisch. 
Dank !