Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Afscheid van 2018


Geschreven door esperanza
21 december 2018 14:13
Categorie: Rinkel

Leestijd: ca. 2 min.
Aantal keer gelezen: 236 Aantal reacties: 13
Aantal leden : 1
 0
Dit werk heeft op de voorpagina in de spotlight gestaanDe Auteur wil graag inhoudelijk en technisch commentaar op zijn werk

Het jaar loopt ten einde. In onze wereld is heel wat gebeurd in het jaar dat stervende is. Voor mij persoonlijk is er weinige anders geweest ten opzicht van vorig jaar.
Toen ik nog jong was, leidde ik een actiever leven, werkte als vrijwilliger en had een agenda vol geladen met afspraken, bijeenkomsten en zelfs vergaderingen. Nadat ik mijn partner verloor ben ik nog verschillende keren naar Brazilië gegaan op bezoek bij mijn familie. Daar was het ook beste grote reizen nog te ondernemen om hen te bezoeken die ver weg van mijn logeeradres woonden. Zo had ik destijds nog heel wat te vertellen over het jaar dat voorbij was gegaan.
 
Naarmate mijn haren wit werden en mijn gezicht verder door rimpels getekende, is mijn leven in een soort monotonie belanden. Ik leef nu heel innig verbonden met mijn kinderen en kleinkinderen. Ik besteed nog heel wat uren om de kinderen op te vangen buiten de schooltijd. Hun ouders moeten werken en het zou niet goed zijn dat ze alleen moesten blijven. Het is voor mij geen zwaar opgave en ik doe dat met veel plezier, want zo draag ik een steentje bij om hen te helpen.
 
Zo, mocht ik dus beleven hoe mijn oudste kleinkind dit jaar,  het 'kindzijn' achter haar rug liet om een prachtig jonge vrouw te worden. Ze ruilde haar knuffelbeer voor een jongen op wie ze smoorverliefd is. Ze is heel blij en ik mag aanschouwen hoe mooi het is om je eerste liefde te beleven. Het doet me denken aan de tijd van mijn jeugd.
Zoals vorige jaar kreeg ik weer een kleinkind erbij. Sara Sofie, heet ze. Zoals haar zusje Frederique die pas een jaar oud is, is zij een prachtig kind, goed gezond en vrolijk. Ze heeft veel vreugde voor mij met zich meegebracht en is mijn zevende kleinkind geworden. Allemaal mooie meisjes.
Op mijn kinderen en aangetrouwde kinderen ben ik erg trots. Ze zijn goede ouders, leven voor hun gezin en werken hard om aan hun kinderen een normaal leven te garanderen.
 
In 2018 heb ik weer heel wat geschreven aan verhalen, miniaturen en verzen die ik bij onze Website postte. Nog altijd ben ik erg trots dat ik bij de familie 
Tales mag horen. Dagelijks werk ik uren op mijn computer zoekend naar de juiste woorden, formulering, oorsprong van woorden, grammaticale regels en zo voort om een werk te kunnen schrijven. Zo heb ik dit jaar heel wat geleerd. Daarbij, ben ik ook enorm dankbaar voor alle correcties die door de collega’s aanbevolen werden om mijn werk te verbeteren.
Nieuw voor mij dit jaar waren de bijeenkomsten in een boekenwinkel, onder de begeleiding van een leraar en samen met andere drie dames. We kregen opdrachten om over een thema te schrijven en daarna werd het werk van ieder van ons bekritiseerd. Volgend jaar zullen we  daarmee verder gaan. Het is enorm leuk om daarbij te horen en zo leer ik ook heel wat in het Nederlands.
 
Nog even en zal 2018 als het laatst jaar staan in de rij van alle voorbije jaren die verloren zijn gegaan in de eeuwigheid. Met zich neemt hij de momenten van verdriet en teleurstelling maar ook momenten van van vreugde die ik mocht beleven. Daaronder tel ik de ook onze jaarlijkse bijeenkomst, de ontmoeting met mijn digitale vrienden van onze Web Tales.
Ik wens aan Max en Ragazza, de leden van de administratie  en ook aan alle leden van onze site fijne feestdagen, vrolijke jaarwisseling en veel vreugde en succes in het nieuw jaar.

 
***
 
  

 
© esperanza. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
leuk gevonden door: De Vos, Max41, September
Profiel foto van Fons
Zeer mooi gezegd, door een trotse moeder, grootmoeder. Ik besluit uit dit mooi geschrift, dat het voorbije jaar goed is geweest Esperanza.
Ik zal ook niet klagen, en ik geniet van mijn twee dochters, hun man en vijf kleinkinderen en hun liefjes. Ik ben er trots op.
Dank voor de lieve wensen en die zijn wederkerig hoor.


💐💐💐

Graag gedaan, Fons en dankjewel voor je reactie.  
 
Profiel foto van Runner
Mooie samenvatting van het jaar, waarbij familie en schrijven een belangrijke plaats innamen.
Ook mooi dat je nog gedreven bent om bij te leren in de Nederlandse taal.
Ook dank voor de wensen !

Ik heb een rustig leven en geniet van al het mooi dat rondom mij speelt. Studeren en steeds meer leren is een vast patroon voor mij. 
Dankjewel voor je reactie, Henk. 
Profiel foto van monkey
Aan je verhalen is te merken dat je de Nederlandse taal steeds beter leert kennen.
Je doet er ook alles aan zoals ik hier lees.
Daarbij sta je nog midden in het leven, mede door het omgaan met je kleinkinderen. Wat leuk om van dichtbij mee te maken hoe je oudste kleinkind richting volwassen vrouw gaat en dan ook nog een pasgeborene. Bijzonder dat het zeven kleindochters zin.
Mooi verhaal Sila en ik wens jou ook fijne feestdagen en een heel goed begin van 2019.

Dankjewel voor je warme reactie, Marja.  Fijne eindejaarsfeesten ook voor jou en je familie. 
Profiel foto van Eichnon
Dat 2019 minstens even mooi mag worden, want dat is je gegund, en dat wij hier met volle teugen van jouw schrijfsels mogen genieten.

Zoals ik ook van jouw werk geniet. Dankjewel,  Eichnon, zo hoop ik ook.
Profiel foto van Mien
En neem ook vooral de humor mee naar 2019. Opdat we weer kunnen genieten van elkaars schrijven. Warm zijn altijd jouw verhalen. Dat voelt goed. Leuk ook dat je het Nederlands naast alle weemoed koestert en naar hoger niveau tilt. Met beide voeten op de grond en arm in arm met pen en familie. <img src='img/smileys/yes2.gif' alt='(y)' Title='(y)'>

Dankjewel voor je lieve reactie, Mien. 
Mooi gezegd: arm in arm met pen en familie... Dat klopt helemaal.
Profiel foto van haarle15
Fijn dat we mogen genieten van al jouw verhalen. Die zitten al vaak vol leven, zodat een terugblik ook niet extra nodig is.
Correcties worden steeds minder, maar daar doe jij ook veel voor.
Ouder worden doen we allemaal, elke seconde weer. Een rimpel meer... ach het siert de mens ook.
Nou trotse (groot)oma... wens jou ook hele fijne dagen en al  het goede voor het komende jaar.

Dankjewel, Martin. Jij hebt gelijk, een rimpel meer of minder is niet erg. En oud worden is een doel op zich want niemand van ons wil jong sterven.In 2019 word ik 77 jaar maar ik hoop nog heel wat jaren bij mijn familie en vrienden te mogen blijven. Intussen geniet ik van jullie vriendschap hier, van andere vrienden daar buiten en van mijn familie.  Het is goed en het is mooi! 
als je zo op een jaar terug kijkt, is er toch weer heel veel in een leven, voorbijgegaan.
Mooie en minder mooie momenten. Zo dierbaar wat u allemaal hebt beschreven, op een manier die je alleen maar kunt koesteren. Dankjewel voor de goede wensen, en zeker wil ik ze u ook meegeven voor het komende jaar.
Een zalig kerstfeest en een voorspoedig 2019.<img src='img/smileys/smile1.gif' alt=':)' Title=':)'>

Hartelijk dank,Puck, ook voor de mooie sterren. Voor jou ook een vreugdevol 2019! 
Profiel foto van J.A. XXer
Heerlijk al die kleinkinderen, ik weet wel wat jou zo jong houd! Dat je er het komende jaar maar weer van mag genieten en...nog vele mooie verhalen mag schrijven.

Het is wel heel aangenaam te lezen dat je  vind dat ik nog jong overkom. Maar hoe dan nog ben ik wel 76 jaar oud. 
Ik wens jou fijne feestdagen en een super 2019. Ik hoop dat in 2019 jij je boeken kunt uitgeven. 
 
Profiel foto van Henny
Weer zo'n warm verhaal vol liefde en warmte van jouw hand. Daar kunnen geen enkele taal of grammatica lessen tegen op. Dat komt alleen maar uit een warm hart.
Zorgen, verdriet, blijdschap en geboorte.  Alles trekt voorbij en overal weet jij je zegeningen uit te plukken en daardoor ook troost aan anderen te geven.
Ik hoop echt je op de volgende meeting weer te zien.
Maar eerst wensen wij je nog hele gezegende kerstdagen toe en een voorspoedig Nieuwjaar! <img src='img/smileys/hug3.gif' alt='{}' Title='{}'>

Hartelijk dank, Henny. Ook voor jou, Peter en je familie heel fijne kerstdagen en een vreugdevol 2019. 
Ook dank voor de mooie sterren. 
Profiel foto van Ryara
 Ze ruilde haar knuffelbeer voor een jongen op wie ze smoorverliefd is. 
Dit soort mooie zinnen laat zien hoe ver je al met het Nederlands gekomen bent. Je grote gezin, je Web Tales familie, je schrijflessen. Al die dingen helpen je. Niet alleen om je taalkennis te verbeteren, maar ook om met beide benen in het leven te blijven staan. Geen oud dametje achter de geraniums te worden. Hoezo oud? Ik vind 76 nog niet zo oud hoor, al besef ik dat ik mijn grenzen verleg. Mijn vader zei vroeger al dat je pas oud was boven de 80. Hij is al lang dood (94 geworden), maar zelfs hij zou nu eerder gezegd hebben dat je pas oud bent als je de 90 voorbij gaat. <img src='img/smileys/party0006.gif' alt='(banana)' Title='(banana)'>

Ik kom wel van een sterk geslacht. Mensen die heel erg oud worden. Wie weet mag ik ook honderd worden zoals vele ooms en tantes, en ook mij opa. Oma stierf op 96 jaar leeftijd. Maar in de familie van mijn vader werden ze niet zo oud. Vader zelf stierf op 89 jaar jaar leeftijd. Wat de toekomst zal brengen, kunnen we niet zien... 
Dankjewel voor je mooie reactie, Ria. 
Profiel foto van Mixmaus
Wat een mooie samenvatting Sila. jij leeft met volle teugen en geniet van alles wat het leven mooier maakt. Dit spreekt duidelijk uit dit schrijfsel. 
Liefs Mixmaus Anneke 

Dankjewel, Lieve Anneke.
Profiel foto van Edith
En dat je ook in het nieuwe jaar dat alweer gauw voor de deur staat mag blijven schrijven op de manier die wij graag van je lezen, Sila.
Dank je wel voor dit kijkje achter de schermen van jouw persoonlijke jaar en uiteraard gefeliciteerd met je spotlight-plaats!.

Wat een lief bericht, Edith! Dankjewel. 
Ook voor jou een fijne 2019 met veel succes! 
Profiel foto van September
Al is het jaar al iets begonnen wilde ik heel graag jouw terugblik op 2018 en schrijven ter afscheid daarvan lezen Esperanza. Ik ben onder de indruk :) Van het mooie schrijven en de volledigheid van mooie en minder mooie momenten en vooral als paal boven water en wat van grote klasse is de prachtige eenvoud in dankbaarheid en verbondenheid die ik lees in jouw jaar en leven en als schrijfster hier op Webtales. Dat getuigt van grote klasse en sterren om voor jou als mens en schrijfster het komend jaar mee te tooien. Ik wens dat het je voldoening geluk en veel inspiratie zal blijven brengen Esperanza. Lieve groet.

Wat een mooie en vriendelijke reactie, September. Hartelijk dank. Dank voor de mooie sterren ik zal ze koesteren.