Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


​Het paard van Sinterklaas


Geschreven door Ryara
5 december 2018 19:58
Categorie: Sinterklaas

Leestijd: ca. 1 min.
Aantal keer gelezen: 79 Aantal reacties: 6
Aantal leden : 0
 0
Dit werk werd ingediend als schrijfprikkelDe Auteur wil graag inhoudelijk en technisch commentaar op zijn werk
De avondspits is drukker en vroeger dan anders. Vijf december, pakjesavond. Ik rijd langzaam met de stroom mee. Lichte regen, behoorlijke wind. Zou de goede Sint wel komen? Ik heb mijn usb-stick met kerstliedjes aangesloten, maar voel me eigenlijk een beetje schuldig. Deze dagen ben ik al vroeg heel druk bezig met de kerst en dan met name met de muzikale omlijsting ervan. Zie, de maan schijnt amper door de bomen, maar voor een arrenslee is het echt nog te vroeg.
 
Wat verder op de weg is het verkeer inmiddels helemaal tot stilstand gekomen. Twee van de drie rijbanen hebben een rood kruis op de matrixborden. Langs de kant van de weg staan enkel politieauto’s met hun blauwe licht voor iets te waarschuwen dat ik hiervandaan niet kan zien. Mijn radio vertelt me van een stille nacht, terwijl ik duidelijk zie dat er iets gaande is waar we niet stil van worden. Ik voeg met moeite tussen wat vrachtauto’s in en ga stapvoets verder met de stroom. Trippeltrappeltrippeltrap.
 
Het lijkt wel of ik een ezel langs de kant zie staan, een persoon in een lang gewaad er naast. ‘Maria die zoude naar Bethlehem gaan’, klinkt de radio. Is dat Jozef naast de ezel?
Het is warm in de auto, ik zet de airco wat koeler en schuif even het raampje naar beneden voor wat frisse lucht. Een politieman met een verlichte staaf loopt tussen de inmiddels stilstaande auto’s door en lijkt bij iedere bestuurde iets te melden. Al snel is hij bij mij.
‘Kijk uit, er loopt een paard op de vluchtstrook. Rijd langzaam door, blijf uiterst links, maar let goed op.’
Weg is hij alweer. Ik ben nu op de hoogte van de man en het paard. Ondanks dat mijn radio het over klingelende klokjes heeft, zie ik duidelijk dat de man bij het paard echt de kerstman niet is. Hij draagt wel een rode lange mantel en het witte paard heeft een paar juten zakken over zijn rug hangen. ‘Merry Christmas’, schreeuwt mijn radio, maar ik zing keihard ’Zachtjes gaan de paardenvoetjes’.
 
Ik was pas laat thuis en Peter vraagt al voor de derde keer of ik echt geen alcohol heb gedronken vandaag…
'Het paard van Sinterklaas', stamel ik dan. 
 
 
 

© Ryara. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
leuk gevonden door: De Vos
Profiel foto van monkey
En dat op de snelweg.
Mijn schoonzoon heeft gisteren vier uur en tien minuten stil gestaan op de A2 en dat was niet voor die man met het paard.
Leuk verhaal en ik kan me wel een beetje voorstellen dat je man zich afvraagt wat je hebt gedronken.

Het was wel druk, maar gelukkig had ik geen echte file. 
Profiel foto van Mien
Was het geen pony? <img src='img/smileys/laugh2.gif' alt=':D' Title=':D'>

Nee, een wit paard, een schimmel dus. 

Zijn er geen witte pony's?

Vreemde reactie op een verhaal. Er wordt verteld over een paard op de snelweg. In plaats van me te vertellen dat je het een stom verhaal vindt, de schrijfstijl je al dan niet aanstaat, of wat dan ook over de inhoud of de uitvoering van het verhaal, kom jij met een nietszeggende reactie, waar je dan ook nog eens uitputtelijk op door kunt gaan. Ik geloof niet dat een schrijver daar iets aan heeft. 

Een beetje zure reactie op mijn reactie. Ik dacht eerder aan een humorvolle twist voor schrijvers én lezers. 
Profiel foto van astra
Geweldig, hoe je met nuchterheid en ironie onze twee feesten met elkaar hebt verweven.
Volgend jaar neem er gewoon nog een Sint koortje bij.

Ik brei alles aan elkaar, wij vieren vandaag ook nog een verjaardag, moet allemaal kunnen, maar we hebben wel zo onze eigen manier van dingen vieren. (a) 
Profiel foto van Breinpijn
Het zal je gebeuren, zo op de snelweg. Dan ben je niet snel weg, lijkt me. Ik vraag me af: was hij misschien niet een heel klein beetje verdwaald? Of dacht hij dat Amerigo onder ‘snelverkeer’ viel? 
Wat een leuk verhaaltje. Ik hoop dat ik mijn bijdrage vandaag nog af krijg. Het is een geheel andere insteek, moet ik zeggen. 

Tja, ik heb het hem niet kunnen vragen en filmen of fotograferen met je mobieltje mag ook al niet in zo'n geval. Ik hoop dat alle pakjes op tijd zijn bezorgd, maar anders weet je hoe het komt. <img src='img/smileys/angel2.gif' alt='(a)' Title='(a)'>
Profiel foto van J.A. XXer
Mooi geschreven, de sfeer zit er goed in!

Dankjewel J.A. Ze zitten alweer op de ruwe zee naar Spanje. <img src='img/smileys/xmas.gif' alt='(Xmas)' Title='(Xmas)'>
Profiel foto van esperanza
Ik herinner mij een spreekwoord dat zoiets als het volgende zegt: waar het hart vol van isloopt de mond van over. Mooi verhaal dat verteld over je liefde voor de Nederlandse traditie van Sinterklaas...  Zoals altijd heel graag gelezen, Ria. 

 

Je hebt het helemaal goed met je spreekwoord Sila. Van die paar mooie tradities die we hebben moeten we genieten.