Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Schimmel, het paard van Sinterklaas


Geschreven door esperanza
5 december 2018 12:53
Categorie: Algemeen

Leestijd: ca. 3 min.
Aantal keer gelezen: 90 Aantal reacties: 8
Aantal leden : 1
 0
Dit werk werd ingediend als schrijfprikkelDe Auteur wil graag inhoudelijk en technisch commentaar op zijn werk


Zoals jullie al weten, ik ben heel erg nieuwsgierig. Deze keer wilde ik wat meer weten over de Sinterklaas. Ik heb dus een onderzoek gedaan over onze geliefde heilige en ontdekte het volgende uit een site in het internet:
(De naam van de site laat ik achter in de nota)


In het koninkrijk van Nederland komt Sinterklaas uit Spain in een boot en zo gauw hij aan land komt gaat hij verder te paard naar zijn bestemmingen. We kennen dus ‘Amerigo’ het paard van de Sint. Hij heeft bij zich heel wat helpers, die Pieten die hun allerbeste moeten doen om alle cadeaus aan de kinderen te brengen. Op deze wijze viert Sinterklaas in Nederland zijn verjaardag, op vijf december. Maar het is niet echt zijn verjaardag, toch de dag in de kalender dat de Katholieke Kerk heeft gekozen om Sint Nicolas te eren. Sint Nicolas was een bisschop.

Deze goede heilige is ook bekend in de volgende landen: Bulgarije, Oostenrijk, Noordoost van Frankrijk, Italië, Tsjechië, Griekenland, en Polen.

In Bulgarije: is onze goede heilige man de beschermer van de vissers. Het lijkt dat alle vissers een beeld van de Sint met zich meenemen als ze naar de zee vertrekken om te vissen. De viering in Bulgarije begint als de Sinterklaas van ons land vertrekt. Het is daar geen kinderfeest maar een vissers feest en wordt karper gegeten.
In Oostenrijk:
In Oostenrijk is het wel een groot kinderfeest. Daar heeft de Sint geen witte ‘schimmel’ en geen Pieten. Hij wordt begeleid door engelen en wat ze Krampus noemen. De engelen noteren de goede en slechte daden van de kinderen in de grote boek. “Krampus is een monster met lange zwarte haren en hoorns. Krampus straft kinderen die stout zijn geweest met een roede. In sommige plaatsen zijn zelfs Krampusoptochten in begin december. Jonge mannen kleden zich dan als een Krampus en zwerven door de straat. Waar Krampus vandaan komt is niet echt bekend. Gelukkig is er altijd nog Sinterklaas die de kinderen beschermt tegen de aanvallen van dit monster. Alle kinderen mogen op 5 december hun schoen zetten, stoute kinderen zijn er ook in Oostenrijk niet. ”
In Noordoost Frankrijk:
Saint Nicolas is de beschermheilige van Lorraine. Daar rijdt hij op een ezel en heeft manden vol met cadeautjes en snoepjes voor de kinderen. Ook daar heeft de Sint geen Pieten maar een duister figuur dat hem vergezelt. Een soort boeman, Père Fouettard, die ooit Hij was een enge slager. Op een dag kreeg hij drie kinderen aan zijn deur die waren verdwaald. Ze vroegen onderdak voor een nacht aan de slager. De dood de kinderen, hakte ze in stukjes en stopt ze in een vat met pekelwater samen met de resten van een varken. Maar de volgende dag kwam Saint Nicolas langs en eist van de slager dat hij de vat openmaakt. De kinderen stappen gezond en wel uit de vat. De slager krijgt spijt van zijn daden. En sindsdien gaat hij met de Saint mee om hem te helpen. Het blijkt dat in een andere versie moet hij met de Sint mee om te boeten.
In Frankrijk mogen de kinderen de schoentjes zetten en zingen voor Sinterklaas.

In Italië:
Wordt het feest van onze Sint als beschermer van de vissers op 8 mei gevierd met een processie. In sommige delen van Italië is hij ook een kindervriend en zo krijgen de kinderen ook cadeautjes.

In Tsjechië:
Daalt de sint uit de hemel door een gouden koord. Hij krijgt de hulp van een engel en van een duivel. De sint geeft cadeautjes en snoepjes aan lieve kinderen en de stoute kinderen worden door de duivel gestraft. Deze kinderen krijgen dan alleen een aardappel en een zwarte kool. Gelukkig is er ook een engel die alle kinderen beschermt.

In Griekenland:
Sinterklaas was een Griekse man. Toen hij werd geboren hoorde de stad Myra nog bij Griekenland. Ook daar is hij de beschermer van zeelieden. De kinderen krijgen cadeautjes van een andere heilige en op een januari.

In Polen:
Sinterklaas komt uit de hemel om de Poolse kinderen te bezoeken. Sint Nicolaas bezoekt de kinderen op een paard en soms in een arrenslee getrokken door een paard. Soms krijgt hij de hulp van een engel. De Kinderen krijgen cadeautjes en snoepjes, en soms vinden ze deze bij hun hoofdkussen.

Ik vond erg leuk om dat allemaal te weten te komen en hoop dat jullie dit ook zouden appreciëren.  

***
Hier onder breng ik bij de bijdrage van collega's over onze Sinterklaas: 

Zo kwam ik ook te weten dat de Sint ook in België komt maar op zes december en dat in Wallonië hij rijdt op een ezel en niet op een paard. Sorry, ik wist dat niet.Ik dacht dat  België ook domeinen was de Kerstman. Sinterklaas is een Griekse man, geboren in Myra toen nog behorend tot Griekenland, een stad die nu behoort tot Turkije. Zoals Italië als Turkije klemmen allebei de graf van Sinterklaas te hebben waar zijn beenderen nog liggen. Dankjewel, collega's...
 
***
 

© esperanza. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota: ----
https://kunst-en-cultuur.infonu.nl/feestdagen/62267-sinterklaas-in-andere-landen.html

-------------------------------

 
 
Profiel foto van Jeroen Splinterman
Zo heeft ieder land weer iets anders om een feestje aan vast te knopen. Gezellig toch.

Ja, zo is dat. Het is echt iets cultureel... Mooi, hé?
 
Profiel foto van Fons
Met zeer veel interesse gelezen Esperanza. Het verhaal van Frankrijk werd ons ook verteld als ik kind was, daarvan zegde men ons dat hij de kindervriend was.
Zeer leuk geschreven.

Dankjewel, Fons. Leuk om je herkenning te lezen.
Profiel foto van monkey
Wat leuk om de verschillende gebruiken rond Sinterklaas te lezen in de andere landen.
Zo .heeft ieder land zijn eigen traditie.
 

Zo is dat. Dankjewel voor je waardering, Marja/
Profiel foto van Mien
Ik mis het paard. 

In de geschiedschrijving van andere landen. Hoe verplaatste Sint zich daar?

In de site die ik bezocht wordt alleen over een paard geschreven als het gaat over Nederland en Polen.Dus, het is verder geen feest van de Sint met een paard in andere landen.
Dankjewel voor je reactie.
 
Profiel foto van De Vos
Je vergeet nog te vermelden dat de Sint in België ook gekend is. Bij ons wordt Sinterklaas vandaag gevierd op 6 december. Zijn paard heet bij ons "Slecht Weer Vandaag". Het is dezelfde Sint als in Nederland, maar dus een dagje later. De naam "Sint Niklaas" is ook oorsprong voor Santa Claus. Vanuit het protestantisme werd Sinterklaas als feest afgeschaft en heeft men father christmas geïntroduceerd die dan niet meer heilig was. Door emigratie van Britten en Nederlanders werden de twee begrippen samengevoegd en kennen we in Amerika alleen maar Santa Claus. In onze regionen hebben we Santa Claus overgenomen als de Kerstman en hebben ook het feest van Sinterklaas behouden. 

Of toch zo ongeveer. 
Er zullen allicht lezers zijn die meer toedracht kunnen geven.

Altijd leuk om jouw historische werkjes te lezen. 

 

DAt is leuk dat jij dat vertelt, want in de site die ik bezocht staat België niet genoemd. Het is dus jammer. Ik wist ook niet dat in België ook Sinterklaas wordt gevierd. 
Dankjewel voor je reactie. 

In België wordt de Sint gevierd op 6 december. Wij lopen dus een dagje achter op Nederland. Hij kan ook niet overal tegelijkertijd zijn natuurlijk. En in het Franstalige gedeelte van België (Wallonië ) rijdt de Sint op een ezel en niet op een paard. 
Groetjes 
 
Profiel foto van astra
Als een echte lerares wil jij altijd je kennis met ons delen.
Ik ben graag jouw leerling.

Ik wist niets van wat ik hier boven schreef, Astra. Ik vond een goede gelegenheid om uit te zoeken of het feest van de Sint in andere landen van Europa ook gevierd werd. Daarom ging ik zoeken. 
Dankjewel voor je reactie. 
Profiel foto van J.A. XXer
Je kan nog veel verder als je zou willen. Er bestaan tot op de dag van vandaag twee graven van Sinterklaas, een in Italie en een in Turkije (vroeger Griekenland) waarvan bijde landen zeker weten dat de beenderen van de heiligman daar liggen. daar is echter geen bewijs voor. het paard van Sinterklaas heet Amerigo, de kleurstelling van het dier is schimmel. Zelfs in landen als Iran komt het feest uit de oudheid voor. Leuk om te lezen!

Zo ver heb ik niet uitgezocht, J.A.  Ik wilde wat nog meer over Sinterklaas, te weten komen. Zo weet ik nu ook, dat de kerstman die we in het heel Amerikaanse continent  als 'papai Noël  of São Nicolau kennen, dezelfde persoon is als de Sinterklaas. Heel erg leuk om dat te weten komen. Bij ons komt hij met een slee uit de Noordpool en brengt wel cadeaus voor de kinderen maar geen snoepjes. Het eten of snoepjes horen  er niet bij. Het is een grote feest en daarom is het gewoonte dat je dan wel wijn nemen bij het warme eten. Kinderen krijgen vruchtensap. 
Profiel foto van Ryara
Ik wist wel wat van de achtergrond van dit feest, maar zoals zo vaak worden de grenzen af en toe een beetje verlegd. Het lijkt wel of St. Maarten, Halloween en de intocht van SInterklaas allemaal een beetje samenvallen. Als kind leerde ik dat Sinterklaas op 6 dec. jarig was. Dan werd er op een tafel voor de kinderen lekkernijen en wat kleine cadeautjes neergezet. Als ze 's morgens uit bed kwamen was er die verrassing. Later vond men het leuker om de vooravond van de verjaardag van de sint te vieren met pakjes en suprises. Peter is op 6 december jarig, het is dan ook een lieve grijze man. <img src='img/smileys/angel2.gif' alt='(a)' Title='(a)'>

Nu op zoek naar Santa Claus. Dat is een aftreksel van Sinterklaas, maar door Coca Cola groot geworden. Ik wacht op jouw zoektochten en tussendoor vier ik gewoon wat ik zelf leuk vind en in de vorm die ik prettig vind. Dank voor je mooie uitleg. 

Dat is ook een mooie dag voor Peter om zijn verjaardag te vieren. Hij krijgt dus de Sint ook op bezoek. 
Dankjewel voor je leuke reactie, Ria.