Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Kleinpolderplein knooppunten (03)


Geschreven door Ryara
8 november 2018 09:03
Categorie: Algemeen

vorig deel: Empel Knooppunten (02)
volgend deel: Everdingen knooppunten (04)

Leestijd: ca. 2 min.
Aantal keer gelezen: 99 Aantal reacties: 7
Aantal leden : 0
 0
Dit werk heeft op de voorpagina in de spotlight gestaanDe Auteur wil graag inhoudelijk en technisch commentaar op zijn werk
Knooppunten in Nederland en België
 
Als ik op stap ben, verbaas ik me altijd over de namen van de verkeersknooppunten die ik zoal tegenkom. Vaak hebben ze namen die ik herken van de verkeersinformatie. Wat ik me echter altijd afvraag is: hoe komen ze aan de naam van een knooppunt? Waar is het van afgeleid? Ik wil eens proberen van ieder knooppunt de herkomst af te leiden en daadwerkelijk een bezoekje te brengen.
 
Kleinpolderplein
 
Een van de meest stedelijke knooppunten van Nederland is het Kleinpolderplein. Over het knooppunt alleen al zou je een boek kunnen schrijven. Dat zal vast al gebeurd zijn, daar begin ik niet aan. Wat wél leuk is om te weten, is dat ik een deel van mijn jeugd heb doorgebracht in die omgeving. Ik woonde in Overschie. De naam 'Ouwer Schie' wordt al in de tiende eeuw genoemd, toen het dorp een kleine nederzetting in een groot moerasgebied was. Er komen vier wateren bij elkaar, die alle vier kortweg met Schie worden aangeduid. Vanaf 1941 hoorde het bij Rotterdam. Direct na de oorlog moest het huizentekort worden aangevuld en werden er huizen uit de grond gestampt. De naoorlogse uitbreiding bestond voornamelijk uit portiekflats van vier verdiepingen. Daarnaast zijn er ook enkele hogere flats gebouwd. De kwaliteit van veel van deze woningen voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Daarom is een deel van de portiekwoningen  inmiddels gesloopt.
 
Ik was zes jaar, toen mijn ouders besloten uit Rotterdam naar Overschie te verhuizen. We kwamen in een van die portiekwoningen in Kleinpolder terecht. Samen met de wijk Overschie vormt Kleinpolder het stedelijk gebied van Overschie. Kleinpolder bestaat vrijwel geheel uit naoorlogse uitbreidingen. Een uitzondering hierop vormt de Rotterdamse Rijweg tussen het oude dorp en Rotterdam.
 
Rijksweg 13 van Delft naar Overschie is in 1933 geopend. De rijksweg eindigde bij een smalle ophaalbrug over het Schie-Schiekanaal. In de jaren vijftig is ten noorden van dit kanaal een rotonde aangelegd voor de ontsluiting van de nieuwe wijken Kleinpolder-West en Kleinpolder-Oost in Overschie. Tevens werden twee vaste bruggen over het Schie-Schiekanaal gebouwd voor aansluiting op de Tunneltraverse (het Stadhoudersviaduct). In 1958 kreeg het Kleinpolderplein zijn huidige naam.
 
Wat het extra leuk maakt, is dat ik die ontwikkeling heb meegemaakt. In die tijd maakte het niet zoveel indruk op me. Rijksweg 13 was destijds nog een gewone drukke straat, twee banen heen en twee banen terug, met aan weerszijden de Oost en West Sidelinge. Ik woonde aan de westkant, maar de hogere klassen van de basisschool waren aan de oostkant. Via een tunnel kon je veilig onder die drukke weg doorlopen. Menigmaal ben ik echter óver de weg gegaan (niet aan mijn ouders vertellen hoor). Vanaf onze straat  pikte ik een paar vriendinnetjes op en waren we in een kwartiertje op school. Als we in het weekend naar mijn grootouders in Rotterdam liepen, moesten we over een ophaalbrug over het water. Nu is het een reusachtig verkeersknooppunt, een mix van verschillende knooppuntsoorten. De eerste fly-over van Nederland werd een feit. Ik ben al langer uit Rotterdam weg dan ik er heb gewoond, maar als ik mijn weg zoek over het Kleinpolderplein, voel ik de wortels van mijn jeugd kriebelen.

© Ryara. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
Profiel foto van Fons
Mooi Ryara, zeer graag gelezen.

Dankjewel Fons, ik zoek verder.
Profiel foto van Runner
Fietsen is een ideale manier om alles weer eens te herbeleven. Het beeld trekt langzaam aan je voorbij.
Bovendien laat je ons even meekijken.
Je had in een vorig verhaal gevraagd naar een fietsknooppunt  in mijn buurt. Ik moest even zoeken, maar 't Genneperhuis no 4 in Gennep dus, is een belegeringsroute en ligt aan de Maas, met mooie fietspaden daarlangs. 

Vergissing Runner. Ik fiets en wandel wel, maar ik bezoek nu de knooppunten van snelwegen. Aan de knooppunten van de vele wandel- en fietsroutes is bijna geen beginnen aan. Die hebben ook alleen maar een nummer en geen naam. Wil niet zeggen dat ik er niet graag gebruik van maak hoor. Heel veel en graag zelfs, maar in deze serie zoek ik dus de oorsprong van de namen van de verkeersknooppunten. Daar ga ik dan wel te voet of fietsend rondsnuffelen, want ik rijd graag, maar kom ook heel graag die auto weer uit. Gennep, dat ligt denk ik in de buurt van de 'blokkenrotonde' bij Nijmegen? Of nee, misschien bij 'Rijkevoort'. Ik moet nog veel speurwerk doen. <img src='img/smileys/car.gif' alt='(car)' Title='(car)'> Als ik in de buurt ben doe ik gewoon het Genneperhuis even aan. Ik kijk niet op een paar kilometer meer of minder. 
Profiel foto van Ivo
tegenwoordig is het aanschuiven en elkaar begapen voor je aan zo'n verkeersknooppunt terecht komt.
grappig dat jij deze verkeersknopen wil gaan ontrafelen zodat achteraf als je er komt voorbij komt geschoven je weet waarvan de benaming komt.
knap geschreven :)
in de plaats waar ik woon Ryara, is het algemeen geweten dat er het er altijd file is, tot in het weekend toe

(hat)

Ik wil ook in België aanschuiven voor nieuwe of oude herinneringen. Als ik op de juiste tijden rijd, kom ik wel door die file's heen. 

bij ons hebben de verkeerknooppunten geen naam, Ryara, ze zijn zo recent en vanaf 1990 pas ontstaan.
wij kenden geen vroeger geen files, enkel het rondpunt van Wommelgem heeft ooit als eerste een naam gehad van files (door werken op de autostrade) 
Verkeersinformatie was er meestal voor ongevallen - maar niet voor structurele files
(hat)

Jawel, ik kom verschillende namen tegen. Natuurlijk de ring van Antwerpen, die heeft er al verschillende, maar ook namen als: Destelbergen,Heverlee, Jemappes, kortrijk,Zwijnaarde, Zaventem...om er maar een paar te noemen. In 1958 werden de knooppunten Groot-Bijgaarden en Strombeek-Bever geopend voor verkeer, lees ik op Wikipedia. Ik zal ze persoonlijk komen bekijken, maar geef me even tijd. 

de ring is idd een benaming maar dat heb je haast rond elke stad (ring rond Lier, Brussel, Gent, Brugge, Kortrijk)
De andere namen die je noemt zijn namen van Gemeenten - waar de autostrade splitst of samenloopt - zoals in Ranst, Lummen enz.. - 
er zijn ongeveer 300 steden en gemeenten in Vlaanderen en als je Wallonië ook meeneemt dan verdubbelt het aantal.
En vermits Vlaanderen in lintverbouwing is samengesteld zie je niet eens wanneer je van het ene in het andere dorp rijdt. Enkel de borden vertellen je wanneer je van Vilvoorden in het Brusselse rijdt.

En aan de taalgrens hoef je voorlopig nog geen tol te betalen, maar dat zou best wel eens kunnen gebeuren
(hat)

Toch wordt het bij wikipedia als verkeersknooppunten genoemd. Een verkeersknooppunt is niet zomaar een splitsing of een zijweg, maar een bepaalde constructie in de wegen. Ik citeer hier Wikipedia:
Een knooppunt (Nederland en Vlaanderen) of verkeerswisselaar (Vlaanderen) is een kruispunt van wegen voor doorgaand gemotoriseerd verkeer, waarbij de hoofdverkeersstromen elkaar meestal ongelijkvloers kruisen en de verbindingen om af te slaan vaak ook kruisingsvrij zijn uitgevoerd.[1]
Door knooppunten aan te leggen waar wegen kruisen kan het verkeer van richting veranderen zonder te hoeven stoppen bij een gelijkvloers kruispunt. Door de hoge snelheid van de voertuigen op de wegen waar knooppunten voorkomen dienen bochten niet te krap te zijn. Uit financiële overweging wordt vermeden overmatig veel bruggen te bouwen. Het is zodoende niet eenvoudig alle afslaande bewegingen mogelijk te maken en toch de grootte van een verkeerswisselaar binnen de perken te houden.
In West-Europa worden knooppunten tegenwoordig ongelijkvloers aangelegd. Sommige (deels) gelijkvloerse oplossingen, onder meer knooppunt Lummen werden volledig kruisingsvrij omgebouwd, of staan hiervoor op de nominatie: knooppunt Joure. Nederland en België nemen knooppunten doorgaans niet op in de nummering van de afritten. In Duitsland en andere landen is dit daarentegen wel gebruikelijk.

tja - In Vlaanderen hebben ze er een zuidelijker sausje aangegeven 

als je op maps naar Groot Bijgaarden kijkt dan zie je dat dit knelpunt (samensmelting autostrade kust met ring rond Brussel) een betonnen constructie is - dat als er geen file is ('s nachts tussen 1 en 4) je zelfs niet weet dat je het passeert - dit wordt ook niet op de rijweg aangegeven als je dit knooppunt passeert.
 
 

In Nederland weet je het ook niet altijd hoor, maar ik interesseer me nou eenmaal voor dat soort dingen. Noemen jullie het verkeerswisselaar? 
Ik kom bijvoorbeeld het 
 Échangeur de Vottem, tegen Tevens het eerste volledige klaverblad van België.
Een 
klaverblad is een type knooppunt die een ongelijkvloerse kruising vormt tussen twee auto(snel)wegen. Dit type knooppunt heeft zijn naam te danken aan zijn vorm. Vanuit de lucht lijkt het net op een klavertje-vier. (allemaal Wikipedia) 

juist, ook in Antwerpen zuid is er een klaverblad kruispunt, maar dit zijn geen aparte aangegeven plaatsen, in Nederland wordt dit aangegeven - bij ons niet
Ze bestaan wel, maar ze zijn niet benoemd - enkel de plaatsnaam (gemeente stad) wordt genoemd.

je zal dus met google earth op je tablet moeten kijken waar je bent om dan te zien dat er vaak niet meer is dan twee tot drie bruggen en enkele afritten

Ook in Sint Niklaas zie je vanuit de lucht een klavertje vier  - er zijn er veel meer in Vlaanderen .

 

Als ik tijd heb kom ik weer eens kijken. <img src='img/smileys/car.gif' alt='(car)' Title='(car)'>, Bij ons worden de knooppunten inderdaad aangegeven. 
Profiel foto van Cojo
Ik heb weer genoten, ben er een klein beetje bekend, dat scheelt

Heb ik hiermee jouw knooppunt ook beschreven? Dan voor het langskomen. 
Profiel foto van monkey
Foei stiekem de weg oversteken in plaats door dat veilige tunneltje te gaan.
Leuk verhaal, dit keer zonder echte fietstocht maar een herinnering aan je jeugd.
 

Hier had ik al zoveel gefietst en gelopen, dat mocht wel op mijn geheugen. 
De Fly- over had ook een Fly-under. Wij parkeerden er onze auto toen ik er bij Verstegen-specerijen werkte.
Zo ook de meisjes van de Gilda snoepfabriek, onze buurman. Aan de Industrieweg, onder de Fly-over lieten de meiskes vaak blijken hoe 'sweet' ze wel niet waren, wanneer onze 'gepeperde'  medewerkers aansluiting zochten. Daar zat geen Engelse drop tussen!
Soms moest ik er met rooie oortjes naar mijn auto zoeken.. 

Waar zat die Verstegen dan toch? Richting Spaans Polder? Ik was nog kind en ongekruid en ongezoet in die tijd. Ik kwam daar nooit, maar liep wel een enkele keer door het Industrieterrein naar het zwembad in Kethel. 

Richting Spaanse Polder. Je ruikt ze!
Profiel foto van esperanza
Het s door het ervaring van deze soort gevoelens die jij hier beschrijft in dit werk dat je zich verbonden voelt met het land waarin je bent geboren en getogen...
Mooi is dat... 

Ik heb eigenlijk nergens echt wortels liggen. Als kind verhuisde ik al en later bleef ik dat ook een paar keer doen. Ik voel me overal vreemde en overal thuis. Als ik een paar generaties terug blader, blijk ik met één been terug te zijn naar de wortels van mijn voorouders. Toch is er overal een stukje van me achtergebleven en zal ik me ook overal weer thuis kunnen voelen. Ik denk zelfs dat ik een klein worteltje in België heb, maar zelf heb ik daar nooit gewoond.