Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Ophemelen


Geschreven door PeterFD
11 oktober 2018 01:59
Categorie: Algemeen

Leestijd: ca. 2 min.
Aantal keer gelezen: 67 Aantal reacties: 4
Aantal leden : 1
 0
Dit werk werd ingediend als schrijfprikkelDe Auteur wil graag inhoudelijk en technisch commentaar op zijn werk
Ophemelen
 
Jan Klaas is ziek geworden (K), anders had hij zijn aak ongetwijfeld onderhouden, zoals hij tweeëndertig jaar trouw heeft gedaan. Nu ziet hij een tikkeltje sleets.
 
Hij leidt een belangstellend stel rond.
Zij veegt met een vinger langs de raamkozijnen en trekt haar bovenlip op.
“Een flinke poetsbeurt en hij oogt weer als een jonge meid. De diesel loopt nog als een naaimachine. Deze schuit heeft vijfenveertig jaar vracht gevaren over het IJsselmeer. Wij hebben haar helemaal gerenoveerd om in te wonen en werken. Door de weeks ontvangen we kleine groepen voor vergaderingen of creatieve workshops. Op het weekeinde doet Janine RB&B.”
 
Hij bestudeert het kompas.
“Als nieuwe eigenaar kun je deze ligplaats op jouw naam laten schrijven, jullie zouden ook zo kunnen wegvaren. Alle documenten, de seinen, instrumenten en marifoon zijn compleet. De roef zit goed in de lak, regenwaterdicht. Beton over de hele lengte voor voldoende diepgang. De Maria-II stuurt als een Mercedes. Eigen stroomvoorziening door zonnepanelen en accu’s voor opslag. Jullie Renault kan op het voordek worden gehesen en meevaren. Er zijn tientallen havens rond het IJsselmeer, je kunt ook naar Engeland of naar Duitsland, Denemarken.”
 
In de woonkamer.
“Voorin zijn vier slaapkamers en de werkruimte, achter zijn de keuken en natte cel. Bergruimte vind je rondom de motor. Zoals je ziet heeft de werkruimte een hard plastic dak met daglicht, te gebruiken als atelier, studio voor muziek, yogaruimte, wat je maar wilt. Ik zit hier te schrijven, die boekenkasten neem ik mee. Draadloos internet en wifi van voor naar achter.”
 
Het stel bewondert het uitzicht.
“Als Janine en ik ’s avonds aan dek zitten en de vogels horen, wanen we ons in het paradijs. Maar je kunt ook beneden in de open lucht zitten. De transparante luiken zijn heel gemakkelijk te verrollen… Ik ruik koffie.”
 
“Zoals je ziet, de keuken is eenvoudig maar efficiënt met inbouwapparatuur. De badkamer en het tweede, aparte toilet naast de werkkast, ook eenvoudig maar comfortabel. Duizend liter watertank met filters. Om te zwemmen is er een trapje.“
 
Bij de koffie met appeltaart.
“Wij gaan een ziekenhuis traject in, daarom is de prijs verlaagd. Je kunt er ook een drie slaapkamer appartement voor kopen, maar dat zal je bedoeling niet zijn. Hier zit je helemaal alleen buiten, in het water. Dit soort ligplaatsen wordt steeds schaarser.”
 
Het stel kijkt elkaar aan.
“Jullie doen B&B, kunnen wij hier overnachten om het paradijs te ervaren?”
“Dan ga ik lekker voor jullie koken”, belooft Janine.
“Ik help je”, zegt zij.
© PeterFD. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
leuk gevonden door: De Vos
Profiel foto van Fons
Lijkt mij een mooi stuk waarvan je hier de ronde doet met uitleg, maar daar zal zeker een prijskaart (niet kaartje) aan hangen.

mijn broer had een varende aak dertig jaar geleden gekocht voor 34.000 gulden, de waarde is in die tijd vertwintigvoudigd, ligplaatsen kunnen enkele tienduizenden euro's kosten, ik hoorde van 50 duizend
Profiel foto van monkey
Als je alleen ligplaats vind, want dat is lang niet altijd gemakkelijk.
Een goede verkoper die zijn waar mooi aanprijst.

je bedoelt waarschijnlijk: als je geen ligplaats vindt, zonder ligplaats mag je slechts aantal dagen aan publieke steiger liggen
bedankt voor verkoopcompliment

Mijn iPad maakt soms de woorden zelf en als ik het niet in de gaten heb komen er de vreemdste zinnen.
Inderdaad bedoelde ik als je al een ligplaats vind.

ja die 'hulp' functies helpen je soms van de wal in de sloot
Profiel foto van esperanza
Dit is ook heel mooi geschreven en beschreven, Peter.
De man is een goede verkoper!

dank je Sila
Profiel foto van Ryara
Kan ik een bod doen? Het trekt me wel. (a) 
De eerste zin begrijp ik niet vrees ik: Jan Klaas is ziek geworden (K)

Helaas Verkocht maar het is aantrekkelijk object
(K) = kanker en aan het einde ziekenhuistraject

Ja, die K werd een kus, maar die kan hij misschien wel gebruiken. De tijd dat we de ziekte niet bij naam durfde nomen ligt nu wel ver achter ons, ik begreep het niet eens meer, kun je nagaan. 

inderdaad liever een kus