Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Pro Deo (Proza Les 04)


Geschreven door Stella Nomara
15 februari 2012 21:28
Categorie: Leven

Leestijd: ca. 2 min.
Aantal keer gelezen: 1836 Aantal reacties: 17
Aantal leden : 1
 0
Dit werk heeft op de voorpagina in de spotlight gestaanDe Auteur wil graag inhoudelijk en technisch commentaar op zijn werkIngedient voor de proza workshop

Na een korte klop op de deur, stapte Kees de Vlis het kantoor van de oudste vennoot binnen. Deze charismatische man, die hij sinds zijn sollicitatie niet meer had gezien, leidde al jaren het grote advocatenkantoor Jekstra & Juksma.
“Goede morgen, meneer Jekstra,” sprak Kees eerbiedig, “hartelijk dank dat u mij wilde ontvangen.”
“Geen probleem, wat kan ik voor je doen?” vroeg Jekstra, terwijl hij een geringschattende blik wierp op het dikke dossier, dat Kees in zijn hand had.
“Ik wil me graag beschikbaar stellen als pro Deo advocaat”, antwoordde Kees met een air van zelfvertrouwen. Jekstra keek de jongeman met samengeknepen ogen aan en vroeg: “Hoelang werk je nu bij ons, Kees? Een jaar of twee?”
“Nee, meneer, op de kop af negen maanden.”
Jekstra onderdrukte een glimlach terwijl hij vroeg: “Nu al last van gewetensbezwaren omdat je veel geld verdient aan de witteboorden criminelen? Is er soms een arme zwerver die zijn uitkering niet krijgt?”
“Nee, meneer, ik wil graag John den Brabander verdedigen in Hoger Beroep, die in de dodencel zit te wachten op zijn executie. Misschien krijg ik het voor elkaar om zijn straf om te laten zetten tot levenslang.”
Er verschenen diepe rimpels in het voorhoofd van de oude strafpleiter. Met norse stem vroeg hij: “Heb jij al eens een rechtszaal van binnen gezien, Kees?”
“Vorige week heb ik nog een bezwaarschrift verdedigd”, antwoordde deze trots.
“In een echte rechtszaal?” vroeg Jekstra sarcastisch.
“Ja, meneer, en voor een echte rechter.”
“Bravo Kees, maar een bezwaarschrift verdedigen is wel heel iets anders dan iemand vertegenwoordigen die de doodstraf heeft gekregen. Ik ben bang dat ik je verzoek moet afwijzen.”
Op dat antwoord had Kees niet gerekend en verontwaardigd stond hij op. Zijn woorden zorgvuldig formulerend, probeerde hij zijn baas ervan te overtuigen hoe belangrijk deze zaak voor hem was.
“De beschuldigde is een oude man, die recht heeft op een advocaat. Dit kantoor heeft de beschikbaarheid over pro Deo advocaten en ik wil mij graag voor John inzetten.”
“Geen sprake van”, antwoordde Jekstra resoluut, “en nu mijn kantoor uit, ik heb wel belangrijkere dingen te doen.”
Toen Kees zich naar hem omdraaide, liepen de tranen over zijn wangen.
“Wat sta je nou te grienen, kan je niet tegen je verlies?” vroeg Jekstra smalend.
“Dat wel, meneer, maar ik had zo graag mijn grootvader in zijn Hoger Beroep bijgestaan”, antwoordde Kees timide.


© Stella Nomara. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
Profiel foto van Hilda
Heel goed geschreven. Hierop heb ik geen commentare, slecht een enkel t'tje gevonden. veel geld verdiend = verdient Hoe de les in elkaar zit, weet ik niet, maar je hebt wat mij betreft een goed stuk neergezet.

Dank je voor zo veel complimenten, Hilda. En natuurlijk voor je opmerkzaamheid van die D die een T moet zijn.
Profiel foto van Jan
Die zag ik niet aankomen, knap gedaan.

Dank je, Jan. Kwam het hard aan?

Als een mokerslag.
Profiel foto van naiche
haha, inspiratie opgedaan bij John Grisham? Mooi gedaan!

Yes, hij is één van mijn favoriete schrijvers. Vind het leuk dat je het toch "mooi" gedaan vindt, naiche.

dat is het toch ook?
'Slimkerke', die Kees. Heeft nog nooit van belangenvermenging gehoord, en dat voor een jurist. Het venijn zit in de staart van je verhaal. Je hebt de spanning tot op het eind weten vol te houden. Proficiat daarmee !

Tis toch de jury die uiteindelijk zal bepalen over de strafmaat. Leuk dat deze schrijfopdracht jou wist te boeien. Dat het spannend bleef tot het eind..., ach je bent schrijver of niet :-) :-) :-)

Dank voor de complimenten, het lezen en de armen, jongeman. Jouw cimment streelt mijn ego.

cimment = comment
Profiel foto van Kyrian
Wow, dat einde vind ik écht knap gevonden. Ben nu wel benieuwd of Jekstra nog van mening verandert of niet.

Ik dank Grisham voor de inspiratie. Jekstra verandert van mening hoor, (denk ik) Dank voor het langskomen, je reactie en de armen, Kyrian.
Profiel foto van maarten54
Ik voelde iets komen...maar wat? Je wist mijn aandacht goed vast te houden Aimëe. Anders dan ik gewend ben van je, Leuk!

Dank voor zoveel lof, Maarten. Ik had niet verwacht dat ik zo veel reacties zou krijgen. Groeten van Nana.
Profiel foto van Faith
Een verrassend einde inderdaad! Knap stukje werk. Kijk je nog even hier naar: kan je niet tegen je verlies?” (officieel is het: kUn je niet tegen je verlies. Misschien heb je het evenwel met opzet fout gedaan, omdat het een gesproken zin is)

Kan = opzettelijk. Leuk dat je het een knap stukje werk vindt, Faith. Dank voor alles.
Die zag ik ook niet aankomen! Heftig als zoiets gebeurt... denk ik... Goed, krachtig stukje!

Ik was in een heftige, goede en krachtige stemming toen ik dit neerzette. Dank voor je reactie, het lezen en je armen, Mean_angel.

Van mij mag je wel vaker van dat soort stemmingen hebben!
Profiel foto van Cojo
Een heel andere, maar zeker niet mindere Stella. Petje af! (Y)

Zo leer je mij ook eens van een andere kant kennen, cojo. Had je niet gedacht, hè? Dank voor het lezen en je reactie, meiske.
Profiel foto van Fikske
Stella in een ander kleedje. Prachtig gedaan en ik voelde wel dat het staartje er nog moest aankomen en dat kwam...

Ik heb een eens verkleed:-) Zo leren jullie me ook eens van een andere kant kennen. Dank voor je compliment, het lezen en je armen, Fikske.
Profiel foto van willy
Gefeliciteerd met jouw Spotlight verhaal. Goed gedaan en bijzonder graag gelezen.

Dank voor je felicitatie, het lezen, je positieve reactie en de armen, Willy.
Profiel foto van ryara
Hallo Stella Een lastige opdracht is dit hè? Volgens mij weet jij er aardig weg mee. Natuurlijk zie ik wel een paar dingen, maar dat kunnen ook gewone vergissingen zijn. Het blijft altijd opletten en controleren met dialogen. De uitleg kost vaak meer woorden dan de ‘fout’, maar ik wil het zo goed mogelijk uitleggen voor jou en voor iedereen die ermee worstelt en mogelijk deze reacties leest. Ik hoop dat het gelukt is. Buiten dat het alleen maar een opdracht was, is het ook nog eens een aangenaam verhaaltje geworden om te lezen, met een verrassend eind. Prima werk dus. - “Goede morgen, meneer Jekstra”, sprak Kees eerbiedig, “hartelijk dank dat u mij wilde ontvangen.” Wanneer je deze zin zonder het tussenzinnetje zou schrijven schrijf je: “Goede morgen, meneer Jekstra, hartelijk dank dat u mij wilde ontvangen.” Achter ‘Jekstra’ staat dus in de zin een komma. Daarom hoort die komma als je er ‘sprak Kees eerbiedig’ tussenzet vóór de aanhalingstekens. Wanneer de zin van zichzelf geen komma nodig heeft, staat hij in dat geval ná die aanhalingsteken. Begrijp je? Of leg ik het niet duidelijk genoeg uit. Lastig hoor, soms wil je gewoon even naast iemand aan tafel kunnen schuiven. - Daarna gaat het een paar zinnen goed, maar deze niet: “Nee, meneer, op de kop af negen maanden”. Die laatste punt hoort binnen de aanhalingstekens, want de zin was afgelopen. Een regel erboven, doe je dat met het vraagteken wél goed, met die punt is dezelfde regel van toepassing. Later doe je het wel goed, misschien is dit gewoon een vergissing. - “In een echte rechtszaal?”, vroeg Jekstra sarcastisch. Dit is goed, hoewel je volgens velen die komma na het vraagteken niet hoeft te zetten. Een beetje vrije keuze dus. Zelf zet ik hem niet. - De zin die begint met : “De beschuldigde…zou ik op een nieuwe regel zetten. Zo, ik schrijf bij de workshop altijd eerst de reacties en dan pas ga ik de reacties van anderen lezen, mogelijk zijn er dus dingen dubbel gezegd.

1e correctie: ik weet hoe het hoort, toch er weer ingetuind. 2e correctie: stommerd, die ik ben. Als voorstander van geen komma bij vraagteken, heb ik hem toch geplaatst. Stom. Verder dank voor je opmerkingen. Ik zal voortaan beter opletten, temeer omdat

ik "weet" hoe het wel moet. Schijnbaar toch een beetje te haastig tewerk gegaan. Dank ook voor je inhoudelijke reactie, ryara.
Leuk om eens een verhaal met kop en staart van jou te lezen. Ik vind hem heel aardig gelukt! Wat ik me afvraag is waarom je in de verleden tijd schrijft? Nu is het allemaal al gebeurd en vertel je er achteraf over, wat een beetje stoffig overkomt. Hierdoor voel je je als lezer minder betrokken dan wanneer je de t.t. hanteert. Bij een kortverhaal is de opening erg belangrijk. Hij mag kort en pakkend zijn. Een woord als charismatische en de verwijzing naar de sollicitatie en oudste vennoot, zijn naar mijn idee zaken die afleiden en verderop in het verhaal thuishoren. Het is uitleg en aankleding van… S: Na een korte klop op de deur, stapte Kees de Vlis het kantoor van de oudste vennoot binnen. Deze charismatische man, die hij sinds zijn sollicitatie niet meer had gezien, leidde al jaren het grote advocaten kantoor Jekstra & Juksma. W: Met een korte klop op de deur stapt Kees de Vlis nog wat onwennig het kantoor van zijn baas Jekstra binnen. Deze ervaren advocaat is al jaren vennoot van Jekstra & Juksma, waar Kees sinds enkele maanden werkzaam is. Jouw eerste zin roept een vraag op: over welke vennoot heb je het? Mijn suggestie is ‘waterdicht’ en bevat meer informatie. Het is gelijk duidelijk dat het zijn baas betreft en dat hij de man nog niet lang kent. Tweede zin:. In jouw versie zit een tangconstructie en een verwijzing naar een sollicitatie. Pas achter in de zin weet ik wat hij doet. Bij mij is dat aan het begin van de zin al duidelijk en benoem ik de sollicitatie niet. Hier laat ik het bij. Je hebt er een leuk verhaaltje van gemaakt en het netjes uitgewerkt. Ik zou het nog eens herschrijven en het ‘waterdicht’ proberen te maken. Groeten, wvdb

Er moest voldaan worden aan criteria, genoemd in de workshop. Het ging vooral om een volledig dialoog te schrijven, rekening houdend met het juiste gebruiki van de leestekens. Tochvalt het me mee, dat je het ondanks alle lekken, een leuk verhaaltje vindt.
Profiel foto van beppie
Goede avond Stella. Ik had je inzending helemaal over het hoofd gezien! Qua workshop en gebruik van interpunctie klopt het helemaal volgens mij. Ik las de reactie van Ryara en merk inderdaad zelf ook dat het lastig blijft om alle leestekens goed neer te zetten, ook al weet je waar ze horen. Tijdens het lezen was ik heel benieuwd hoe het zou aflopen, ik voelde wel dat er iets komen ging maar had dit niet verwacht. Knap bedacht en uitgewerkt! Advocaten kantoor > moet dat niet aan elkaar ?

Daar heb je gelijk in, het is één woord. Prettig dat je het "knap bedacht en uitgewerkt vindt". Dat doet me goed. Dank voor het lezen en je reactie, beppie.
Profiel foto van monkey
Leuk verhaal heb je ervan gemaakt, maar mag een kleinkind zijn opa verdedigien? Volgens mij riekt dat naar belangenverstrengeling, maar verder heb ik nooit met een rechter te maken gehad, dus het zou zomaar anders kunnen zijn. Je hebt een goed lopend verhaal geschreven met een prettig dialoog. Hier en daar een kleine kwinkslag, zoals die negen maanden, om vervolgens met een goed en verrassend slot te komen. Graag gelezen.

Of er belangenverstrengelingen zijn, moet de rechter bepalen. Fijn om te lezen dat je me met "complimenten overlaadt", monkey. Dank hiervoor en ook voor het lezen en je reactie.
Profiel foto van Anneke Tanneke
Hoi Stella, ik ben nog niet zo lang geleden met de workshops hier op webtales begonnen. Voor dat ik me aan de vierde les ga wagen lees ik hier wat mensen voor mij ermee deden. Jij bent de eerste en ik vind het een goede wewijzer voor mij. Door alle feed en reakties die eronder staan wordt het een hele goede aanvulling op de les. Dank je wel Anneke Tanneke

Geen dank en dank dat je dit hebt gelezen
Profiel foto van Mien
Aandoenlijk. Ik denk dat meester Jekstra in deze goed gehandeld heeft. Ben inmiddels ook nieuwsgierig geworden naar de heer Jukstra. Was de Vlis daar beter naartoe gegaan, had zijn opa wellicht nog geleefd. Prima dialogen en aangename beschrijvingen van emoties en omgeving. Prima stukje. Graag gelezen.