Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Het laatste kaarslicht


Geschreven door J.A. XXer
12 juni 2018 00:13
Categorie: Rinkel

vorig deel: Het kille licht

Leestijd: ca. 2 min.
Aantal keer gelezen: 188 Aantal reacties: 12
Aantal leden : 1
 0
De Auteur wil graag inhoudelijk en technisch commentaar op zijn werk
Het laatste kaarslicht
 
 
 
Zoals gewoonlijk zat ik tot diep in de nacht te peinzen in het flakkerende licht van een stompje kaars. Vroeger ging dat over belangrijke zaken, zoals de dure mogelijkheden om mijn levensduur wat te rekken. Natuurlijk wilde ik nog iets langer blijven, maar eerlijk is eerlijk, achtennegentig jaar is een behoorlijke leeftijd voor een man. Natuurlijk waren er manieren waarmee men voor veel geld weer een paar jaar aan een toch al lang leven kon plakken, maar zeg nou zelf: achtennegentig. Ik ben zo goed als alleen overgebleven. Familie, vrienden, alles was met de jaren na een kort en bondig afscheid naar de andere kant vertrokken. De kleinkinderen en achterkleinkinderen kwamen nog wel eens een bezoekje brengen, maar eerlijk gezegd is er buiten die zeldzame bezoekjes niet zoveel meer dat me hier houdt.
 
Ik heb het allemaal meegemaakt, geboren in negenenzestig van de vorige eeuw, de tijd voor het internet. Daarna ging het snel. In het begin was het allemaal geweldig, maar die gekke dingen zoals artificial intelligentie en augmented reality of hoe je die onzin ook schrijft, dat is echt aan me voorbij gegaan. Alsof dit leven niet genoeg is en je er ook nog een bestaan als superheld of fotomodel bij wilt hebben. De ontwikkelingen volgden elkaar in rap tempo op. VHS banden, daarna DVD, streaming vanuit de lucht. Wij hadden zwart wit TV, daarna kwamen de kleuren, toen al die platte dingen en later nog netvliesprojectie. Eerst vanaf een vast punt in je kamer, later vanaf een bril. Allemaal met dat stomme ding op je neus op de bank. Man, man,man. HD ready, full HD, Ultra HD, steeds beter en sneller. Toen kwamen de slimme robots, we hoefden steeds minder te doen. Ziektes werden bij bosjes uitgeschakeld tot de grote epidemie in 2026. Daarna was er ook geen overbevolking meer. Het werd gezien als een van de zwartste periodes van de mensheid, maar eerlijk gezegd was het ook onze redding. De natuur regelt alles zelf en wij krabbelden weer overeind.
 
Wat loop ik weer te raaskallen. Als ik je verveel dan stop je maar met lezen hoor, dat is het voordeel van een verhaal. Ik weet nog goed wanneer ik begon met schrijven. Het was op een website zoals dat toen nog heette, Webtales. Gewoon op de ouderwetse manier van werken, van links naar rechts, letter voor letter. Niet zoals de jeugd tegenwoordig doet, een geheugenbank met literatuur in de Corpus Callosum laten inplanteren en dan roepen dat je Shakespeare hebt gelezen. Mijn kont. Ik schrijf nog steeds, soms zelfs met potlood. Mijn kameraden van de schrijverssite zijn er helaas niet meer. De meesten hebben de grote barbecue bij medeschrijver Breinpijn niet overleefd, ondanks dat hij het vlees vers gehaald had de dag ervoor. Voedselvergiftiging, man wat een drama was dat. Er waren er ook een paar die een grote klapper hebben gemaakt. Die verfilmd zijn. Of een rij boeken hebben uitgebracht. Nee, ik was niet in het minste gezelschap in die dagen, dat begrijpt je wel.

Ik dwaal af. Vandaag heb ik mijn laatste kaars aangestoken. Elf Juni tweeduizendzevenenzestig. Er zijn geen Webtalers meer, op mij na. Ik wil nog één keer een verhaal indienen, maar ik heb geen inspiratie meer en ook geen lezers. Het laatste schrijfsel, mijn duizendste op Webtales. Alsjeblieft. En vaarwel.

© J.A. XXer. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota: De laatste rinkel, het is gelukt. Ik ben er wel even klaar mee nu, met dat gerinkel. Nu weer terug naar de andere verhalen. Leuk dat zoveel mensen meegedaan hebben!
Profiel foto van monkey
Toen mijn man en ik trouwde hebben we elkaar beloofd door te gaan tot we honderd jaar getrouwd zijn, dat houdt in dat ik moet blijven leven tot 29 december 2055, dat zou inhouden dat ik je overleef.
Ik zou zeggen ga nog even door wanneer het rond die tijd zo gemakkelijk is, dan kan ik nog lekker genieten van je verhalen. Ik moet toch iets te doen hebben na mijn pensioen.

2055 moet zijn 2075

Haha, dan schrijf ik maar gewoon door. Dank je voor je reactie!
Profiel foto van haarle15
Als die bewuste barbecue een of twee jaar voor dit verhaal is gebeurd, dan heb ik er vrede mee. Het vlees wordt normaal zorgvuldig uit gekozen en gegrild tot het gaar is. Waar ik meer benieuwd naar ben, is hoeveel mensen nou naar jouw profielpagina gaan kijken, hoeveel verhalen je nu al geplaatst hebt. <img src='img/smileys/laugh4.gif' alt=':-d' Title=':-d'> Om vervolgens te denken, we krijgen nog vele sterke verhalen voor onze kiezen. <img src='img/smileys/laugh2.gif' alt=':D' Title=':D'> 

Bereid je maar vast voor, er komen er nog wel een paar aan. Bedankt voor je tijd!

<img src='img/smileys/hat.gif' alt='(hat)' Title='(hat)'> K.T.K.R.

haha, zo is het.
Profiel foto van esperanza
Ik zou dan deze reactie aan je werk niet kunnen geven. Maar op een of ander duistere wezen, kan ik nog  je vertellen dat ik vind dit werk van jou ook erg leuk. Misschien moet jij bedenken dat ik van uit een ster je werk nog steeds volg... 

Oei, dat is wel vanaf heel ver. Zijn de letters dan niet veel te klein?

Nou... 2026 is dan over 8 jaar. Dan zou ik al 84 jaar oud zijn. Misschien ben ik dan er niet meer,  mar mijn geest wel. Die zal alles kunnen lezen en heeft geen bril nodig. Denk ik, dan. Of... beter gezegd, hoop ik zo. Ik kan mij niet voorstellen dat ik dan niets meer zou kunnen of mogen lezen!
Profiel foto van mobar
De tijd gaat snel, en jij bent de tijd ver vooruit. Leuke invalshoek en onderhoudend geschreven. Graag gelezen!

Tja, wat moest ik anders. Mijn eerste verhaal was te saai voor een herinnering, haha. Dank je voor je reactie!
Profiel foto van astra
Lekker eigenzinnig! Vertel iets over de eerste keer en van jou krijgen we meteen de allerlaatste keer. Zoiets mag ik toch ook wel.
Nadenkertje overigens over die epidemie en overbevolking, mijn gedachten gaan ook vaak in die richting. De natuur zal wel ingrijpen.

Zelfs als we zelf ingrijpen dan is dat de natuur, want wij zijn ook een onderdeel van de natuur. Maar dat er iets gebeurd is een feit. Tot die tijd schrijf ik nog even door! Leuk dat je er weer was!
Profiel foto van Cojo
Het griezeligste vond ik: De laatste zijn, niemand meer die je leest of terechtwijst. Ook die laatste kaars....wat droevig eigenlijk. Begin morgen maar opnieuw hoor, gewoon in 2018.

Lijkt me vreselijk, schrijven voor....jezelf. Geen lezers, geen waardering. Dank je voor je reactie!
Profiel foto van Breinpijn
Woehahaha, wat een schitterend verhaal. Geheel op je eigen wijze op de ‘actualiteit’ ingespeeld. (BBQ) Maar wat ik je wel wil meegeven is dat ik je eigenlijk erg goed vind in het schrijven van post apocalyptische verhalen. Het moet een interesse van je zijn want je beschrijvingen zijn erg sterk, uitgebreid en ter zake doend. Ook je vermogen om geheel natuurlijk een oude, uitgebluste schrijver neer te zetten, is erg goed. Je karakterbouw is zonder meer erg sterk te noemen. 
Tja, wat de BBQ betreft; je weet dat ik er enorm voor geboet heb <img src='img/smileys/devil1.gif' alt='(6)' Title='(6)'>

Een klasse verhaal.
 

Een oude uitgebluste schrijver? Ik probeerde juist dichtbij mezelf te blijven... Haha, geintje. De 7 jarige rinkels zijn voorbij, ik kan weer gewoon in het wild schrijven. Thanx voor de stars!
Profiel foto van Henny
Dit verhaal bijna gemist. Dat zou écht een ramp zijn. <img src='img/smileys/scared0006.gif' alt='(bibber)' Title='(bibber)'>
Wat heb je dit toch weer smakelijk neergezet. Ik hing, spreekwoordelijk aan je lippen. Zo oud zou ik ook niet willen worden. Ze zeggen niet voor niets. oud worden is leuk. Oud zijn zeer lastig. Blijf jij nog maar schrijven en die duizend verhalen haal je zo ook wel. <img src='img/smileys/laugh4.gif' alt=':-d' Title=':-d'>

Vooruit dan maar weer. De sterren zet ik op de schouw.
Profiel foto van ragazza
En weer een erg leuk verhaal, dat dan ook nog eens het einde van de reeks is.
Voor een achtennegentigjarige vind ik dat je anders nog erg vlot schrijft, hoor. Mogelijk heeft dat alles te maken met de vele oefening - zelfs nog met potlood (geen stramme vingers?)
 

Dank je wel. Na een bijzonder campeerweekend ben ik weer terug achter mijn toetsenbord, dat me iets beter afgaat dan het stompje potlood. Maar dat is een ander verhaal!
Profiel foto van Mien
Geroosterde schrijvers, heerlijk. Goed te behappen dit stukje en een mooie inkijk in de keuken van JA X-en. Toppertje. Ga gerust door na duizend. Want dan begint het leven pas. <img src='img/smileys/yes2.gif' alt='(y)' Title='(y)'>

Ik ga door, tot het potlood op is! Dank je voor je reactie, ben er blij mee.
Profiel foto van Cis L.
Goed, waanzinnig verhaal. Je kan toch met je 96e een eigen webtales beginnen? Er zijn tegen di tijd genoeg 100 jarigen!  Ik lees het dan wel ban boven af,

Een Webtales beginnen. Ik ben bang dat dat iets te hoog voor me gegrepen is, zeker als ik 96 ben. Gelukkig kunnen we hier voorlopig nog blijven posten, in 2067 kijken we wel weer verder. Dank je voor je reactie!
Profiel foto van Ryara
Waarom zou jij de laatste schrijver zijn? Er zijn er veel die nu een stuk jonger zijn tenslotte en wie weet neemt iemand Web Tales wel over tegen die tijd. Nee hoor, schrijf jij gewoon die duizend verhalen nu maar en als je het zo goed blijft doen als nu, dan mag je er nog een paar duizend bij. Niemand om je op de vingers te tikken? Nu nog wel hoor. Volgens mij kloppen tegenwoordige en verleden tijd niet overal, of begin ik zelf nou oud en seniel te worden? <img src='img/smileys/tong4.gif' alt=':p' Title=':p'>

Waarom staat dit verhaal niet bij de rinkels? Heb je het niet als rinkelwerk ingediend? Als dat wel de bedoeling was kun je het nog aanpassen hoor. Kom je in de grote rinkelkeuken terecht. (a)

Hee, er staat wel rinkel boven. Kan me niet herrinneren dat ik dat vergeten was. Anyway, de rinkelkeuken is gelukt. Tja, waarom ik de laatste...ik weet het niet. De eerste lukte niet dus heb ik mijn doel verlegd misschien. Tja, de tijdsfouten, dat zal je ongetwijfeld goed gezien hebben. Die rinkels gingen ook zo snel. Schrijven, posten, op naar de volgende.

Kun je nagaan hoe snel die daguitdagingen moeten. Niks voor ons om zo snel te moeten zijn. Je hebt gelijk, er staat wel 'rinkel' boven, maar ik zak het wekkertje niet, dat zie je geloof ik alleen in de lijst.