Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Spitspijt BIS


Geschreven door Mien
10 juni 2018 23:12
Categorie: Rinkel

Leestijd: ca. 3 min.
Aantal keer gelezen: 377 Aantal reacties: 9
Aantal leden : 1
 0
Spitspijt kan twee kanten opgaan. Spijt van spit of spit van spijt. Het eerste geval mag duidelijk zijn. Daarbij nog wel even uitgelegd dat het woordje ten is weggevallen. Alle spit ten spijt kan het hier namelijk ook spitten betreffen. Ik ben echter voorstander van het gebruik van de stam. Bij spit en bij spitten. Qua taal maar ook fysiek. Qua taal. Vergelijk het met fiets en fietsen. De herenfiets met stam en de vrouwenfiets zonder. Fysiek. Ooit gespit zonder stam? Ik bedoel maar. Met alleen zo'n lullig schepje dat schiet niet op. Kunt u nog volgen? Ik haast niet meer. Enfin zowel qua taal als fysiek leidt, of lijdt zo u wil, de uitwerking tot spitspijt. Nooit te diep spitten zeg ik dan. Dan krijg je hetzelfde effect als bij het te diep graven.

Ik ken mensen die graven zich een ongeluk. Letterlijk en figuurlijk. Die krijgen ... u snapt het al ... last van spit. Te diep graven kan namelijk ook leiden tot spit. Voor dit soort spitspijt (spijt van spit) bestaat nog een remedie. Tijgerbalsem (mocht tijdig ophouden geen soelaas bieden). Ik edoch, geef liever de voorkeur aan leeuwenzalf. De leeuw staat in de pikorde immers hoger dan de tijger. Maar het moet gezegd. Aan leeuwenzalf hangt een veel groter prijskaartje. Genoeg over het eerste gevalletje spitspijt.

Ik ben u nog een uitleg verschuldigd over spit van spijt. Een veel ernstiger geval dan het eerste. Spijtoptanten die doorslaan krijgen hier doorgaans last van. Ik ga ze niet benoemen. Te persoonlijk. Maar u kent er beslist enkelen binnen uw eigen omgeving. Uit werksituaties of bedorven vriendschappen wellicht. Familievetes vormen ook een ideale broedplaats voor spijtoptanten. Veelal zijn het dan spijtoptantes. Spijtopooms ben ik nog niet vaak tegengekomen. Zijn vaak ook veel hebbelijker, ooms dan tantes.

Maar hoe werkt dat zo precies? Spit van spijt. Nou, heel eenvoudig. Eerst komt de spijt en dan de spit. Het werkt net zoals in een alfabet. Chronologisch, niet te verwarren met chronisch. Chronische spijtoptanten zijn de verschrikkelijkste die er zijn. Maar dit terzijde. In mijn alfabet komt de t voor de j en bestaat de ij niet, dat is in mijn optiek slechts een bundeling van i en j. Ik ben van de y [iegrek]. Dus eerst spijt en dan spit. En doet het al pijn, nu u deze verhandeling aan het lezen bent? Te diep gebukt in mijn alfabet? Daar wordt de spijt geboren. Niet verder bukken. Het helpt niet meer. Zelfs Midalgan brengt geen verwarming en daarmee verkoeling. Sorry. Spijt is nu eenmaal heel taai. Het laat zich niet snel behandelen. Houd ook maar op met verder spitten. U bent er eenvoudigweg nog niet klaar voor.

Tot slot. Spijtspit zit ook veel hoger dan spitspijt. Door de grote hoogte nestelt het zich in vrijwel alle rugwervels. Heel gevaarlijk. Spitspijt manifesteert zich veel dichter bij het poepgat, vlak onder de onderste rugwervels. Het lijdt in tegenstelling tot spitspijt nauwelijks tot obstipatie. Maarrr ... als het eenmaal vastzit, laat het nooit meer los. Afblijven zeg ik dan. Van spit en spijt. Het gaat uiteindelijk vanzelf over, de spitspijt, zowel van spit door spijt als van spijt door spit. Een kwestie van geduld. Bij het ene geval iets meer dan bij het andere. Sterkte.


Reactie monkey op 13 september 2017, 10:34 uur:
Welkom op deze site, ik zag namelijk dat je net lid bent geworden.
Je hebt helemaal gelijk, maar ik vind het een verwarrend en rommelig verhaal. Het is bedoeld als een uitleg, doch lastig leesbaar. Je verzand als het ware in de woorden spit en spijt en die komen dan ook veelvuldig voor. Mede door die woordherhaling is het geen lekker leesbaar verhaal.

Reactie Ryara op 13 september 2017, 12:51 uur:
Welkom op deze fijne site voor schrijvers en dichters, die ook schrijven. Volgens mij hoor je wel bij ons thuis, want je goochelt met woorden of het niets is. Net zoals ik een goochelaar niet altijd kan volgen, volg ik jou ook niet helemaal, maar het gegoochel met woorden vind ik wel leuk. 

Ik ben benieuwd naar jouw achtergrond, maar vooral naar je schrijfsels. Ik wens je een fijne tijd op deze site. Heerlijk om werken te plaatsen en daar reacties op te krijgen en heerlijk om te kunnen lezen bij anderen en daar reacties op te geven. 
© Mien. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
Profiel foto van esperanza
Mien,  ik heb veel gelachen met deze tekst van jou! Volgens mij kan jij heel goed goochelen met woorden. 

Dank esperanza. Klopt. Ik ben de Tommy Cooper van de woorden. Ha, ha, gna, gna. En ja, soms gaat er wel eens iets mis. Geeft niet. Zo is niet de volledige tekst doorgekomen toen ik dit werkje voor Rinkel inzond. Rinkel de kinkel ... glasscherven scheurden mijn tekst in twee en de helft verdween. Nu heb ik de tekst weer hersteld. Goochelen met woorden dus. 

Zoiets kan altijd gebeuren als je bezig bent met goochelen. Misschien was het stuk in je tover hoed stiekem achter gebleven!... 
Ik vind het grappig en vrolijk. 

Ik ook. Was erg leuk om te schrijven en in te zenden. Geen enkele spijt van. <img src='img/smileys/yes2.gif' alt='(y)' Title='(y)'>
Profiel foto van Henny
Nou, mien. Sila begrijpt blijkbaar wat jij bedoelt, maar ik zie het niet. <img src='img/smileys/confused0024.gif' alt='(dunno)' Title='(dunno)'> Dit was toch niet over je eerste werkje hier?

Toch wel. Zie mijn reactie onder die van Sila. Heet Sila toevallig Putty met haar achternaam? Als we het dan toch over het goochelen met woorden hebben. Of is dat Silly?

Ik ben ik Mien, en ben Braziliaanse! De ander is Nederlandse... Niet door elkaar halen!

Nederlandse? Ik denk het niet.
Zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/SillyUNDERSCOREPutty    <img  data-cke-saved-src='img/smileys/laugh4.gif' src='img/smileys/laugh4.gif' alt='<img src='img/smileys/laugh4.gif' alt='<img src='img/smileys/laugh4.gif' alt=':-d' Title=':-d'>' Title='<img src='img/smileys/laugh4.gif' alt=':-d' Title=':-d'>'>' Title='<img  data-cke-saved-src='img/smileys/laugh4.gif' src='img/smileys/laugh4.gif' alt='<img src='img/smileys/laugh4.gif' alt=':-d' Title=':-d'>' Title='<img src='img/smileys/laugh4.gif' alt=':-d' Title=':-d'>'>'>
Het woord UNDERSCORE in bovenstaande link moet je even vervangen door een _
_ = een underscore. Anders doet de link het niet.

Ik dacht dat het de naam van een vrouw was! Misschien heel stom van mij, maar het is niet anders! 
Toch lijkt het weer zo een gek ontdekking van  de verenigde staten van Noord Amerika. te zijn. Ik vind deze niet zo erg, want wie weet laten ze onze rubberbomen in de Amazonas met rust.  Ik houd niet de amerikaanse gedoe. Ben alergisch voor. 
Profiel foto van haarle15
Zit je nu ons te stangen (vrouwenfiets) of moeten we nu op een houtje (spitten) bijten.<img src='img/smileys/tong4.gif' alt=':p' Title=':p'>

<img src='img/smileys/laugh2.gif' alt=':D' Title=':D'><img src='img/smileys/laugh2.gif' alt=':D' Title=':D'><img src='img/smileys/laugh2.gif' alt=':D' Title=':D'>
Profiel foto van Breinpijn
Nou, geen spijt hoor, om dit stukje te (mogen) lezen. Spit heb ik regelmatig last van alhoewel; valt lage rugpijn daar ook onder? Ik weet het niet. Een zeer vermakelijk stukje en Sila heeft absoluut gelijk: je goochelt met woorden alhoewel Tommy Cooper net een treetje boven je zat. Briljant wat die uit zijn fez toverde. 
Ben toch razend benieuwd wat voor een woordkunstenaar ik op de Meeting zal zien <img src='img/smileys/teacher.gif' alt='(teacher)' Title='(teacher)'> (zo een) of <img src='img/smileys/confused0006.gif' alt=':think:' Title=':think:'>(zo een) of <img src='img/smileys/confused0018.gif' alt=':bu:' Title=':bu:'> misschien wel zo een. Zo nu is het jouw beurt voor een emoticon

<img src='img/smileys/party0021.gif' alt='(eat)' Title='(eat)'> 
Tja, honger, maar naar wat ...?
<img src='img/smileys/party0006.gif' alt='(banana)' Title='(banana)'>
Een leutige banaan?
<img src='img/smileys/animal0019.gif' alt='(dog)' Title='(dog)'>
Een jonge hond die niet stil wil staan?
<img src='img/smileys/devil1.gif' alt='(6)' Title='(6)'>
De duivel hemzelf?
<img src='img/smileys/anim_61.gif' alt='(wacco)' Title='(wacco)'>
Een hofnar?
<img src='img/smileys/xmas.gif' alt='(Xmas)' Title='(Xmas)'>
Of toch de Kerstman als gereïncarneerde engel?

Ik dacht zelf aan <img src='img/smileys/cool_man.gif' alt='8)' Title='8)'>  Cool!
Profiel foto van monkey
Ik sta nog steeds achter mijn reactie die ik onder je eerste werk hebt gekregen van me.
Toen ik het las, dacht ik, waar gaat dit over? Oké, over spit en spijt, maar de woorden komen zoveel voor in je verhaal dat ik niet meer weet waar het nu over gaat.
Ik ben benieuwd naar de persoon achter deze warrige verhalen. Of het nu een <img src='img/smileys/party0006.gif' alt='(banana)' Title='(banana)'> een <img src='img/smileys/animal0019.gif' alt='(dog)' Title='(dog)'>een <img src='img/smileys/devil1.gif' alt='(6)' Title='(6)'> een <img src='img/smileys/anim_61.gif' alt='(wacco)' Title='(wacco)'>of een <img src='img/smileys/xmas.gif' alt='(Xmas)' Title='(Xmas)'> is. Ze zijn Welkom. Toch vind ik een <img src='img/smileys/jump3.gif' alt='(me)' Title='(me)'>spring in het veld ook gezellig.

Als we gaan zakspringen doe ik zeker mee. 

Ik denk dat je wint, maar ik ga de uitdaging wel aan hoor.

Het kost wel bloed, zweet en tranen, monkey. Net als het lezen van dit stukje. Maar zoals ik al aangaf. Niet te ver en voorla niet te lang spitten. Krijg je spijt van ... of spit. <img src='img/smileys/laugh2.gif' alt=':D' Title=':D'>
Behalve zakspringen zouden we natuurlijk ook nog zak kunnen rollen. Op zijn Dickens natuurlijk. 

Spijt zal best, spit zit in de onderrug en bij mij zit het probleem boven bij de schouders. Met spit erbij ben ik dan echt het haasje.

We kunnen ook koekhappen?

Dat is ook een optie. Gewoon een bakkie.<img src='img/smileys/koffie.gif' alt='(koffie)' Title='(koffie)'> of <img src='img/smileys/party0021.gif' alt='(eat)' Title='(eat)'>of<img src='img/smileys/drink1.gif' alt='(d)' Title='(d)'>is heel gezellig en dan de quizzen van Breinpijn, dan komen we de dag zeker door. Daarbij gaan we Vincent ook nog bezoeken.

Vincent de loodgieter uit Helmond? Leeft ie nog? Dat wordt interessant. <img  data-cke-saved-src='img/smileys/laugh2.gif' src='img/smileys/laugh2.gif' alt='<img src='img/smileys/laugh2.gif' alt=':D' Title=':D'>' Title='<img src='img/smileys/laugh2.gif' alt=':D' Title=':D'>'>
https://www.telefoonboek.nl/bedrijven/t2423663/helmond/installatiebedrijf-vincent/

Nee, hoor zover hoeven we niet.

                                                                        Even een hint.  

Henny, ik krijg een klein wit vraagteken te zien in een wit omlijnd klein blauw vierkant dat zelf weer is opgenomen in een groter grijs omlijnd wit vierkant. Ik denk dan aan Mies. Niet aan van der Rohe maar Bouwman. Aan de lopende band denk ik (daar) dan (aan). 😉

De foto is inderdaad verdwenen, gisteren stond hij er nog. Geeft niet we nemen je gewoon op sleeptouw met de meeting, dan wordt het vanzelf duidelijk.

Ik kijk wel of het in een pb lukt. <img src='img/smileys/cool_man.gif' alt='8)' Title='8)'>

Aha. Nu zie ik het. De Keiebijters uit Hellemond!!! Grote smoel, ginne skrik! 👍😉
Profiel foto van Beppie
Oké, het kwartje valt, maar veel wijzer ben ik er niet van geworden. 

Dommer wel?
Profiel foto van J.A. XXer
Dit verhaal kende ik nog niet en ik moet bekennen dat ik het na het lezen nog steeds niet ken. Ik heb een lichte vorm van bijziendheid en een bril die daar niet goed op ingesteld is. De woorden spit en spit lijken bij mij als twee druppels koffie op elkaar. Ik geef niet snel op maar na een paar ferme steken in mijn linker hersenhelft denk ik dat ik de rinkel versie beter vond. Is Johnny Cooper niet die acteur die de Eiffeltoren deed krommen?

Inderdaad.
Profiel foto van ragazza
Spitspijt of spijtspit: laat het maar aan Mien over om daar een heel verhaal rond te breien ... euh spitten. <img src='img/smileys/laugh4.gif' alt=':-d' Title=':-d'> Hopelijk krijg je geen spitspijt omdat je te diep tussen jouw hersenkronkels hebt gespit, want dan zal je moeten spijtspitten om de spitspijt weer recht te zetten <img src='img/smileys/wink3.gif' alt=';)' Title=';)'> (er zijn bij mij zonet een aantal synapsen gesneuveld, denk ik)

Ik slik voor het slapen gaan altijd een halve deciliter Midalgan. Dat helpt meestal tegen elke vorm van spit en spijt. Mocht ik dan toch 's-nachts niet kunnen slapen dan gooi ik er nog wat Spiroflor in. Succes verzekerd. De boel raakt nooit verstopt. <img src='img/smileys/laugh2.gif' alt=':D' Title=':D'>
Profiel foto van Ryara
Nou, ik had blijkbaar de eerste keer al gereageerd, dus dat hoef ik dan nu niet meer te doen. (a)