Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Mijn eerste verhaal op Web Tales


Geschreven door monkey
10 juni 2018 21:25
Categorie: Rinkel

Leestijd: ca. 2 min.
Aantal keer gelezen: 399 Aantal reacties: 13
Aantal leden : 0
 0

Mijn eerste werk op Web Tales is Humpy. Dat is een verhaal over mijn eerste auto en ik kan je vertellen dat die aardig wat eigenaardigheden had. Ze deed haar eigen zin en als dat toevallig overeenkwam met hetgeen ik wilde dan kwamen we aan op de plaats van bestemming. 
Ik was niet zenuwachtig toen ik het verhaal indiende, eigenlijk plaatste ik het om iets geschreven te hebben en in dit geval was het al een oud verhaal, die door reacties al behoorlijk verbeterd was.
Ik ben namelijk niet iemand die van elk woord een verhaal kan maken en hele vervolgverhalen schrijft. Ook een boek schrijven is niet aan mij besteed. Ik lees ze liever.
Wanneer ik echter Humpy lees dan weet ik dat ik ontzettend veel heb geleerd, door voornamelijk de workshop van Ryara. Hier op de site is hij bekend, maar ook op de Verhalensite was hij er al en velen deden eraan mee.

Humpy is een resultaat van een aantal lessen en die zijn allemaal in dat ene verhaal verwerkt. Bij elk woord dat ik schreef dacht ik aan de lessen die we hadden gehad en uiteindelijk resulteerde dat in een echt verhaal, met humor, dialoog in verschillende vormen en alles wat in tien lessen tot ons kwam. Dit verhaal was namelijk les elf als ik me goed herinner.

Mede door de workshop heb ik geleerd reacties te geven, gefundeerde reacties met opbouwende kritiek. Vele jaren heb ik dat ook met heel veel plezier gedaan. Mogelijk komt het terug, maar dat weet ik nu niet. Want ik merk bij mezelf dat het me lang niet altijd lukt om een kritische reactie te geven. Dat komt door allerlei omstandigheden, want een goede reactie kost tijd en nadenken en die gun ik mezelf nu niet.
Ik ben al blij dat ik weer bijna dagelijks lees en een woordje achter kan laten.
Daarbij kan ik met zekerheid zeggen dat reacties geven zorgt dat je reacties krijgt. Iemand die alleen maar plaatst en nooit iets terug zegt moet al een heel goede schrijver zijn wil hij lezers blijven houden. Iemand die reageert op een gegeven reactie en ook leest bij anderen zal zelf ook meer commentaar krijgen.

Als ik een werk indien vind ik het leuk om de reacties te lezen en ik beken, dan kijk ik regelmatig of er weer iets onder mijn werk is geschreven. In die zin is het elke keer weer spannend.

Hulde aan de administratie die er voor zegt dat elk verhaal gecontroleerd geplaatst wordt.


© monkey. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
Profiel foto van Breinpijn
Ik vind het soms ook moeilijk om een ‘goede’ reactie te geven. Met inhoudelijk commentaar dan. Vaak zie je alleen: goed of sterk. Daar kan ik overigens ook mee leven hoor, maar ik vind het toch leuker als iemand me vertelt waarom mijn inzending aanspreekt. En dan mag hij zichzelf best in verschillende reacties herhalen want daar leer ik toch van. Dat ik in die zin iets goed doe. En ja, ook ik ben altijd weer benieuwd naar reacties op mijn schirjfseltjes. Zo leuk.
Ik meen me het verhaal Humpy te herinneren, maar voor de zekerheid ga ik het herlezen.

Goed commentaar kost tijd en analyse van het verhaal of gedicht.
Jou commentaar vind ik heel vaak waardevol, je weet veel van de Nederlandse taal en geeft goede reacties waar iemand iets aan heeft.
Op die manier deed ik het vroeger ook, echter het ontbreekt me nu aan de moed om een verhaal op die manier te lezen en het is gemakkelijker om eronder te zetten ‘graag gelezen’. Meestal geef ik nu reacties in de vorm van een verhaaltje, de eventuele verbeteringen lukt me momenteel niet.

Hee, da's mooi; ik vind jouw reacties altijd erg prettig. Die vorm van een verhaaltje, daar kan ik wel wat mee. 
Profiel foto van Cojo
Ook jouw bijdrage is prettig om te lezen, en het klopt, een kritische reactie geven is moeilijk. Soms laat ik het omdat het stuk/gedicht duidelijk met plezier geschreven is, of omdat ik de persoon niet goed ken en bang ben te kwetsen of zo iets. Maar ik reageer wel vaak al is het dan wat neutraal, ik ben ook dol op reacties krijgen,. En zoals je vermeldde, dat is meest wederkerig. Het moet een beetje van 2 kanten komen. Fijne avond nog

Jij ook Cojo, al is her inmiddels morgen, maar dan ook een fijne dag.
Ik kan ook lang niet altijd gefundeerd reageren, het is soms ook hoe je zelf bent.
Daarbij wanneer een verhaal plezier uitstraalt dan is het lezen ook een plezier.
Profiel foto van Fons
Ik ga niet veel,toevoegen aan uw werk Monkey, maar ik lees met genoegen dat ook jij niet altijd de woorden vind om een zinvolle reactie te schrijven,, wat voor mij ook vaak ,het geval is.

Een goede reactie is net zo moeilijk als een goed verhaal.
Ik zag Fikske gisteren online, hij heeft vast de reacties bij jou gelezen.
Profiel foto van esperanza
Ik kan mij niet herinneren dat ik jouw eerste verhaal hier heb gelezen. Jij was natuurlijk veel eerder dan ik hier. 
Maar als jij iets plaats lees ik jouw werk met veel plezier. Vooral nadat ik jou heb leren kennen is het interessanter geworden om je werk te lezen. Wij zien elkaar weer binnenkort en het wordt zeker weer zo gezellig. 

Ik had vanochtend de slaap nog in de ogen. Mijn reactie aan jou staat hieronder.
Profiel foto van monkey
Inderdaad Sila, ik zie er weer naar uit.
Het is inderdaad leuker verhalen te lezen van mensen die je kent.dat geeft iets extra’s.
Dank je wel weer voor het lezen en reageren.
Profiel foto van haarle15
Een reactie geven vind ik alleen moeilijk, als ik een verhaal of gedicht niet snap. Hou zelf van simpele verhalen/gedichten met eenvoudige woorden. Als er bijvoorbeeld een moeilijk woord bij staat, wat ik niet ken, dan Google ik even. Is een verhaal/gedicht geheel technisch geschreven, dan reageer ik soms niet. Voor de rest reageer ik door de regel wel. Vind het mooi of juist niet mooi, foutloos of juist met fouten, enz. Als de schrijver hier geen genoegen mee neemt, dan is het voor mij bij hem/haar ook snel klaar. Gelukkig komt dit hier weinig voor. 

Ik reageer heel veel, maar bij sommige verhalen weet ik niet hoe.  Dan laat ik het ook.
 
Profiel foto van Cis L.
Soms is het lastig om een reactie te geven als je het gedicht niet begrijpt bv. Voor de moeite die iemand neemt om wat te schrijven, wil ik dan reageren,maar weet soms niet hoe.
door gebrek aan tijd kan ik niet alles lezen.  
Of ik lees en vergeet dan te reageren, hoe dom...
Ik probeer in elk geval  meer verhalen te lezen,gedichten lees ik wel, gaat wat sneller.
leuk, jou bijdrage aan je eerste inzending!
 

Is ook zo hoor, ik ben geen gedichtenmens en snap ze al heel snel niet. Daarbij vind ik het dan lastig om commentaar te geven. Verhalen zeggen me gewoon meer, maar ze moeten zeker niet te ingewikkeld zijn.
Profiel foto van Beppie
Ik laat ook niet altijd een gefundeerde reactie achter, hoor. Ik doe mijn best, maar soms ontbreekt het me aan tijd en soms ook aan zin.
Het is inderdaad een beetje een lezen-en-gelezen worden cultuur, maar toch wordt iedereen in zijn waarde gelaten en juist dat gemoedelijke is wat me aanspreekt op Webtales. 
Ik heb ook de meeste workshops van Ryara gevolgd en daar leer je inderdaad heel veel van. Ook het lezen van de ingezonden workshops van anderen is heel leerzaam. 

Klopt Beppie, die lezen en gelezen worden cultuur is denk heel normaal. De meeste verhalen lees ik en meestal laat ik een reactie achter. Toch weet ik zeker in het verleden ook namen die nooit iets achter lieten bij een ander en ook geen reactie gaven onder jou reactie, dan is het plezier er snel af.
Die workshops van Ryara waren en zijn inderdaad heel leerzaam, daarbij kon je daar ook heel goed leren om  gefundeerde reacties te geven. Mede omdat meestal het verhaal niet zo lang was en de opdracht duidelijk.
Profiel foto van J.A. XXer
Zo is het Monkey. En als ik van jou geen uitgebreide analyse onder een verhaal van mij vind, maar gewoon een duimpje, dan ben ik net zo tevreden! Gelezen is gelezen! Mooi verhaal!

Dank je wel. Ik zal dat duimpje in gedachten houden.<img src='img/smileys/wink1.gif' alt='(wink)' Title='(wink)'>
Vervolgverhalen kan ik op het moment mijn gedachten niet bij houden, maar dat komt ook wel weer.
Profiel foto van Henny
Heb ik dit verhaal over het hoofd gezien. <img src='img/smileys/stupid.gif' alt='(stupid)' Title='(stupid)'> 
Je eerste verhaal kan ik mij ook nog herinneren omdat er een komische noot in zat. Gefundeerde reacties. hoeft ook niet altijd, want voordat je het weet kan daardoor ook de spontaneïteit van het verhalen schrijven aangetast kan worden. Daarom ben ik voor het doceren in reacties.
Slordigheidsfoutjes, als ik die zie, geef ik wel aan. Zei het onder het verhaal, of in een pb. Dat ligt er aan van welk persoon het verhaal is. Met een geheven vingertje zal ik nooit geven, want ik doe het liever met een knipoog aankaarten en dan blijft het ook vaker beter hangen.
Prima onder woorden gebracht. <img src='img/smileys/yes2.gif' alt='(y)' Title='(y)'>

Klopt Henny, het verhaal moet ook van de schrijver te blijven en zoals die schrijft hoort uniek te zijn.
Leuk dat je alsnog langskwam. Zoals J.A.XXer ook aangaf al is het maar met een duim, dan geef je toch aan dat je het gelezen hebt. Eigenlijk heeft hij daar gelijk in.
Profiel foto van ragazza
De Workshop van Ryara heeft inderdaad al heel veel schrijvers geholpen, niet alleen het schrijven zelf, maar ook het kritisch lezen en reageren.

Klopt helemaal. Als ik een verhaal schrijf, dan doe ik dat toch vaak met de lessen van de workshop in gedachten.
Profiel foto van Mien
Reageren is zowat de eerste vorm van schrijven. De woorden razen door het hoofd en hoeven slechts te kristalliseren op papier of tablet. Dat doe je goed. <img src='img/smileys/yes2.gif' alt='(y)' Title='(y)'>

Dank je wel Mien. Met reageren heb je wel altijd een onderwerp dat je wordt gegeven, want het heeft altijd te maken met hetgeen is geschreven.
Profiel foto van Ryara
Jouw verhaal van je nukkige autootje kan ik me nog wel herinneren, die was leuk. De workshop die ik op de Verhalensite had, was uitgebreider dan die ik hier heb. Van de eerste workshop werd heel veel gebruik gemaakt en ik geloof dat ik meer dan 40 opdrachten heb verzonnen. Jij was altijd heel scherp met je reacties. Niet scherp in de zin van 'met een geheven vingertje', nee, jij doorzag snel wat goed en fout was en kon en kan dat goed onder woorden brengen. Ik kan me voorstellen dat je daar veel van hebt geleerd. 

Aan grammaticale foutjes deden we niet zoveel, daar zijn andere cursussen voor, maar over het technisch schrijven van een verhaal valt nogal wat te vertellen en juist door de goeie reacties die jij gaf, was je heel waardevol bij die workshops. Op deze site is het wat minder van de grond gekomen. Ik heb nieuwe opdrachten geschreven, want bij de eerdere versies moest ik zelf ook nog veel leren. Sterker nog, ik volg nog steeds schrijflessen en leer altijd nog heel veel bij.  

Sorry voor mijn late reactie, maar zoals je weet was ik een poosje op reis. 

Een reactie is altijd leuk ook al is hij laat en een vakantie is belangrijker.
Dat kritisch reageren lukt me op het moment niet, maar wie weet komt het weer terug, wanneer het rustiger is om me heen.