Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Haarle15 historie


Geschreven door haarle15
10 juni 2018 15:55
Categorie: Rinkel

Leestijd: ca. 2 min.
Aantal keer gelezen: 70 Aantal reacties: 10
Aantal leden : 0
Haarle15 historie.
 
Het zal zo rond 2002/2003 zijn geweest, toen ik mijn verhaal klaar had voor Sinterklaas. Wilde geen gedicht schrijven, maar een heerlijk kul verhaal wat bij elk cadeau of surprise kon passen. Het verhaal ‘Geschiedenis van Nicolaas de eerste’ is daarna al vele malen gekopieerd. Zo ook op mijn werk werd er smakelijk om gelachen. Een vervolg ‘Kerstverhaal in juli’ , was dan ook snel als opdracht er achteraan geschreven. Beide staan op mijn website www.haarle15.jouwweb.nl
Kreeg opnieuw te horen dat ik na het schrijven van Sinterklaasgedichten, meeschrijven in feestgidsen en nu na deze twee verhalen, dat ik hier meer mee moest gaan doen.
Mijn partner José heeft dit opgepikt en mij een schriftelijke cursus korte verhalen schrijven cadeau gedaan met mijn verjaardag. Niet wetende waar dit nieuwe avontuur zou stranden, heb ik alle lessen gemaakt en ingestuurd.
Na hier en daar een correctie, was het algemeen wel voldoende en was de beoordeelster wel tevreden. De laatste retourenveloppe kwam binnen en de cursus was voorbij. Zag zelf de meerwaarde van een certificaat die ik eventueel nog kon halen, hierbij niet van in.
 
Daar sta je dan, een map met verhalen en opdrachten, gemaakt en beoordeeld door een persoon. Wilde het door meer mensen laten beoordelen, dus op zoek of er een schrijvers site te vinden was op internet. Kwam vijf of zes sites tegen en ben die gaan bekijken. De een sprak me meer aan dan de ander. Soms door voorwaarden, maar ook door onderlinge bekvechten, bleef uiteindelijk de verhalensite over, waar ik januari 2005 mijn eerste werkstukjes plaatste. Daar leerde ik leuke mensen kennen uit de schrijvers wereld. Soms waren ze kritisch, maar oprecht. Kreeg tips hoe het beter kon, maar leerde nog veel meer door te lezen bij hoe anderen hun verhalen of gedichten schreven. Door reacties te plaatsen, kwamen ze ook steeds vaker bij jou kijken. Het belangrijkste is, als je echt wil, kan je veel leren. Bij Web Tales is dit niet anders.
 
Soms is het ook een kwestie van jezelf uitdagen. Meedoen aan de geboden wedstrijden, niet alleen op de website zelf. Je hoeft niet altijd te winnen, maar voor die keren dat het je wel een keer lukt, dan is het een kroning op je werken.
Voor mij staat plezier altijd voorop. Ben al lang blij dat ik begrepen word over wat je schrijft. Hierbij wordt soms droge humor gebruikt in verhalen, maar voor die dat niet begrijpen, kan het ook een belediging zijn, net als bij woordgrappen. Weet wanneer je dit kan doen of leg het er dik bovenop, zodat er geen verwarring over ontstaat. Heb ook liever een eerlijke mening, dan een reactie die lijkt op de vorige tien reageerders. Wees ook daarin creatief met woorden.
 
Voor het schrijven van verhalen en gedichten voel ik me hier prima thuis. Het enige wat ik nog moet leren, is het voorlezen van je eigen werken in het openbaar. Dat heb ik nu drie keer gedaan met veel moeite, maar daar liggen nog vele verbeterpunten. Ook tips hierover zijn welkom.
 
Al met al een prima plek, om jouw werken te laten beoordelen door anderen. Een stukje controle van de administratie heb ik geen moeite mee. Zie dat meer als een stukje veiligheid. Zodra je zelf gaat vrezen, dan doe je waarschijnlijk al iets wat eigenlijk niet mag volgens de regels. En die zijn altijd nog vrij soepel.
 
©2018 Martin Wichink.
© haarle15. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
Profiel foto van Breinpijn
Ja, dit verhaal is mij stukje bij beetje  de laatste tijd ter ore gekomen. Maar je hebt wat dat betreft een geweldige vrouw, die je zomaar een cursus creatief schrijven cadeau doet. Ze moet je talent hebben gespot.En ook jij bent alweer zo'n oudgediende die hier zo graag komt. Top, Martin!

Oei, oei, informatie over mij aan het inwinnen? <img src='img/smileys/laugh2.gif' alt=':D' Title=':D'> Vast iets voor de komende meeting. <img src='img/smileys/wink3.gif' alt=';)' Title=';)'> Stil maar, zal niet verder vragen.
Profiel foto van Edith
Interessant en aangenaam stukje werk, Martin. Leuk "Haarle15", dat ik nu ook weet, dat er een "Martin" achter schuil gaat. Met inderdaad een doortastende vrouw.
Toevallig is, dat ook ik een schriftelijk cursus heb gedaan in ongeveer dezelfde tijd. Schrijven voor kinderen/jeugd. Netjes ingezonde en voltooid. Gaf veel plezier en is mogelijk ook van meerwaarde geweest.

Het grappige is, dat ik meestal nog steeds voortborduur op de inspiraties uit die jaren (2003/2004) en de pennenvruchten nog steeds als basis gebruik. Maar misschien heb jij dat ook. Ik zal binnenkot eens even naar je genoemde verhalen toe gaan om ze eens te lezen. 

Heb niet de kinder verhalen gedaan. Mijn hart ligt gewoon bij korte verhalen, al heb ik wel geleerd om deze steeds langer te leren schrijven. Dichten gaat hier ook steeds beter. Mee doen met wedstrijdjes en dan vaak ook nog eens om de eer zelf. De link naar de website staat op mijn profielpagina. Daar staan nu al ruim 150 verhalen en gedichten op.

Knap werk hoor.
Profiel foto van monkey
Al doende leren we, door veel te schrijven wordt je vanzelf beter. Zeker wanneer je opbouwende kritiek krijgt en je daarover nadenkt en het gebruikt in je volgende verhaal.
Leuk geschreven Martin, gewoon ervoor gaan. Winnen is niet belangrijk, meedoen wel.

Juist Marja, meedoen is belangrijker. Daarom ben ik ook blij met het initiatief van restaurant De Liefde. Eens per maand een verhaal of gedicht schrijven. Je kan rustig over het thema nadenken, je verhaal of gedicht schrijven en insturen maar. Je hebt nog tijd om te lezen bij jouw medestanders. Zo leer je ook verschillende invalshoeken kennen over hetzelfde onderwerp, maar ook waardering voor het winnende verhaal of gedicht. De ene keer ben je de beste, de andere keer wint een ander. 
Profiel foto van Cojo
Je bent een trouw reageerder en dat is wat de meeste beginnelingen hard nodig hebben, ook al staan er dan tips bij hoe het soms beter kan.
Dat is wel eens slikken, maar als je vooruit wilt, beter worden, is kritiek wel eens nodig. We hebben wel wat gemeen, humor. Het voorlezen uit eigen werk doe ik juist makkelijk, zeker na die eerste keer in het oude  Raadhuis, toen ik misschien wel wat te veel lof kreeg, het hielp wel om me zekerder te voelen..
Leuk om te lezen hoe het bij jou begon, veel succes nog <img src='img/smileys/yes2.gif' alt='(y)' Title='(y)'>

Dank je wel Cojo voor jouw mooie woorden. Met humor overleef ik veel dingen, maar kan het dan vaak ook goed relativeren op papier te krijgen. Soms schrijf ik het ook wel eens eerst in het dialect, want dan staat de clou goed op papier. Zo gebruik ik wel meerdere vormen.
Profiel foto van Henny
Ja, achteraf bleek dat wij in die tijd dezelfde cursussen volgden. Bij de LOI. Dat kan ik nu wel zeggen, want die is nu opgegaan in een andere doe-het-zelf--leren. <img src='img/smileys/wink3.gif' alt=';)' Title=';)'> 
Laer bleek Bieb toen ook. Leuk dat zo paden van de anderen elkaar kruisen met de jouwe. Dat we nog lang plezier mogen heb van deze site en haar leden. <img src='img/smileys/cheer.gif' alt='(cheer)' Title='(cheer)'>

Heb zelf de cursus bij de NHA gevolgd, maar dat zal wel niet zoveel verschillen denk ik. Heb er altijd nog veel lol in, dus schrijven doe ik dan ook nog wel even. Hoop met jou dat het nog jaren hier mag zijn.
Bij het voorlezen van eigen werk heb je een bepaalde gène die je moet overwinnen. Meestal lezen we dan te vlug, veel te vlug. Een gouden tip is : bouw rustpunten in, laat een zin even doorwerken. Bekijk intussen ook je publiek en tracht ze persoonlijk aan jou te binden. Rustig, duidelijk, ... en dan komt het vanzelf. 

Thuis oefenen gaat nog wel, maar juist op de voorgrond, dat is nou net de plek waar ik normaal niet vertoef. Meer een man van achter de schermen. Maar wie weet, mocht het ooit nog weer gebeuren (en dat gebeurt vast nog wel weer), hoop ik dat deze geweldige tip mij tot rust kan brengen. Bedankt.
Profiel foto van Beppie
Geweldig deze laatste rinkel. Jammer dat ik niet eerder tijd had om mee te lezen en te schrijven. 
Heel leuk om leden beter te leren kennen wat hun schrijf-ontwikkeling aangaat.
Ik herken heel veel van mezelf in jouw verhaal. Ik ben ooit begonnen met een cursus autobiografisch schrijven en van daaruit ben ik mijn schrijfstijl gaan ontwikkelen. Van daaruit hebben we ook een schrijfclub opgericht met maandelijkse bijeenkomsten. Als Limburger ben ik trots op mijn dialect, vandaar dat ik ook daar een cursus in heb gevolgd. Dat heeft ook in lezen in het openbaar geresulteerd. Ook heb ik een keer tijdens een verhalenlunch uit eigen werk voorgelezen. Dat was mijn eerste keer en ik barstte van de zenuwen. 
Inmiddels lees ik vrij regelmatig in het openbaar en wat mij heeft geholpen mijn zenuwen de baas te blijven is humor. Voorlezen is anders dan wanneer mensen schriftelijk, zoals hier, je verhalen lezen. Ik druk mijn werk altijd in een extra groot lettertype af en bouw zinnen in waarbij ik het publiek betrek. Niet heel veel, maar een beetje. Dan wordt het net wat interactiever en luisteren mensen aandachtiger. Ik leid mijn verhaal dan ook altijd in aan het publiek voordat ik daadwerkelijk begin voor te lezen. Uiteraard verspreek ik me wel wel eens of struikel ik over een zin. Als dat gebeurt, kijk ik in het publiek en maak 'een grapje' over mezelf. Dat werkt perfect. Thuis enkele keren hardop oefenen, vind ik ook heel belangrijk, dan leer je tekst steeds beter onthouden en kun je tijdens het lezen oogcontact maken met het publiek.

Feedback krijgen op de site is uiteraard heel fijn en waardevol. Maar minstens zo waardevol vind ik feedback geven. en dan het liefst ook schrijftechnisch. Daarnaast leer ik heel veel door werk van anderen te lezen. 
Dit alles biedt Webtales ons, vind ik. Hoe geweldig is dat? 

Wat een heerlijk betoog, maar dat ben ik niet anders van jou gewend. Een prachtige tip tot slot, waar ik in de toekomst wel een gebruik van kan gaan maken. Bedankt hiervoor.

Graag gedaan <img src='img/smileys/hat.gif' alt='(hat)' Title='(hat)'>
Profiel foto van J.A. XXer
Mooi verhaal! het is zo leuk om te zien wanneer iedereen begonnen is met schrijven en vooral, waarom. Ook dat stukje geeft weer aan dat webtales echt voorziet in een behoefte van ons schijfgrage pennenlikkers.

Een hobby-ist met veel plezier in zijn kunnen. Hoop hier nog lang te blijven.
Profiel foto van ragazza
Dát noem ik nu nog eens een leuk en persoonlijk cadeau: een cursus creatief schrijven. Als je dan ziet hoe ver je er al mee gekomen bent. Je hebt al een hele 'schrijfgeschiedenis' doorgemaakt, Haarle <img src='img/smileys/yes2.gif' alt='(y)' Title='(y)'>

Het plezier om te schrijven, dat motiveert nog altijd het meest. Daarom is het hier ook zo leuk vertoeven. Mogelijkheden genoeg om jezelf beter te maken. 
Profiel foto van Mien
Goed dat je de volgende stap genomen hebt in je schrijftalent. Van het voordragen van je eigen teksten in het openbaar leer je heel veel. Ik spreek uit eigen ervaring. Vooral blijven doen en je zult verrast zijn wat het doet met je toekomstig schrijven. Een cursus schrijven zie ik niet zo zitten. Ben meer van de autodidactie en autoditaxi. <img src='img/smileys/laugh4.gif' alt=':-d' Title=':-d'> <img src='img/smileys/yes2.gif' alt='(y)' Title='(y)'>

Heb de cursus gekregen voor mijn verjaardag, anders had ik deze zelf niet zo uitgezocht denk ik. Wel was ik op zoek gegaan naar een site als deze, maar dan was mijn weg wel langer geweest. Optreden in het openbaar doe ik ook wel gewoon en vaak is het ook in de buurt van mijn woonomgeving. Daarmee merk je ook dat jezelf niet de enigste bent met dit probleem. De jury heeft vaak toch al beslist over je verhaal/gedicht zelf. Meestal beland ik in de middenmoot, waar dan tien tot vijftien mee doen. Bij een grote wedstrijd regionaal in de provincie, kunnen er dan wel eens het dubbele hiervan zijn. Zit ik dan al bij de top tien, dan ben ik al super trots op mezelf en kan goed horen waarom de ander gewonnen heeft. Tenslotte bepaald de jury waarop ze letten, dat kan heel wat anders zijn, wat jij voor ogen had.