Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Ik moest wel over een hoop durf beschikken


Geschreven door esperanza
10 juni 2018 15:01
Categorie: Rinkel

Leestijd: ca. 2 min.
Aantal keer gelezen: 74 Aantal reacties: 11
Aantal leden : 0
Dit werk heeft op de voorpagina in de spotlight gestaanDe Auteur wil graag inhoudelijk en technisch commentaar op zijn werk
Ik moest wel over een hoop durven beschikken toen ik op 09-10-2012 mijn eerste verhaaltje op de Web Tales plaatste. Ik had al een paar dagen aan het werkje veel tijd besteden en toch was het nog vol met fouten. Toen dacht ik, ‘als ik hier niet mee begin, zou mijn doel, de Nederlandse taal beter leren, nooit tot stand komen.’
Ik heb dus mijn stout schoenen aangetrokken, richtte de muis op indienen, deed mijn ogen dicht, klikte en weg was mijn werk. Een terugweg was er niet.
Nu ben ik heel erg blij dat ik dat heb gedaan. Ik maak nog vele fouten in mijn werken, maar ik heb ook veel geleerd en daarbij wat heel belangrijk is, ben ik in de familie Tales opgenomen als een kind aan huis, al ben ik zo oud en van zo ver weg gekomen!
 
Hier onder, mijn eerste ingediend werk:
 
Liefde in de koelkast
 
Het is heel lang geleden gebeurd.
De dag moet nog beginnen, het was ’s morgens en nog heel vroeg. In de koelkast van de familie Boeren, stonden alle etenswaren nog in het donker. Vader Boeren ging vroeger weg omdat hij kok in een restaurant was en het zou een druk dag worden met alle afspraken die voor die dag in de agenda stonden. Doordat hij in de keuken kwam om te ontbijten en wat lawaai maakte, werden ze in de koelkast allemaal wakker.
 
De melk stond naast een fles yoghurt in de deur van de koelkast. Die zag goed uit in een mooie papieren doos in de kleuren blauw en wit met rode letters. De Yoghurt ging in een grote en sterk fles met een donkerblauw etiket op zijn buik met allerlei sierletters daarop. Stiekem was hij verliefd op de melk geworden.
Hij vond haar heel mooi in haar zuiver witte kleur en bewonderd haar goede eigenschappen in haar belangrijke rol in de voeding van ouderen en kinderen. Het was al een hele tijd dat hij verliefde op haar was, maar hij durfde nooit met haar daarover te spreken.
 
Hij werd altijd jaloers als zij met sommige fruiten soorten aanpapte en met hen samen ging in verschillende soorten nagerecht zoals pudding en zo…. Maar die dag had de Yoghurt eindelijk alle moed verzameld en wilde zijn liefde voor haar opbiechten. Hij dacht bij zich: 'het is nu of nooit!'
‘Lieve melk, al een tijd ben ik smoor verliefd op jou. Zou jij met mij willen trouwen!’’ Vroeg hij, een beetje preuts of onzeker…
‘Ik zie jou als een goede vriend Yoghurt, maar ik ben niet verliefde op jou. En... trouwen? ik weet nog niet eens of wij met elkaar mogen trouwen, want we zijn familie van elkaar, dat weet jij toch?!’
‘Ik ben echt, helemaal verliefde op jou, melk. Ik wil zo graag kindjes met jou maken!’
‘Och nee! dat gaat helemaal niet, mijn vriend! Weet je dan niet dat ik gesteriliseerd ben?’
 
Het antwoord was dus, NEE. De melk wilde echt niet met hem trouwen. De Yoghurt was erg verdrietig geworden. Vanaf toen liet hij de melk met rust en ging telkens met een ander fruit uit. Zo is het van gekomen dat er allerlei soort vruchtenyoghurt zijn ontstaan. Allemaal kindjes van hem met de meeste vreemde en exotische fruiten. Die waren niet zo kieskeurig en gelukkig ook niet gesteriliseerd. Toch is hij met geen enkel fruit ooit getrouwd geweest. Hij kon de melk gewoon niet vergeten!
 
Zo zie je: vruchtenyoghurt is dus het resultaat van een enorm liefdesverdriet, dat aan die yoghurt overkwam in de koelkast van de familie Boeren…

© esperanza. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
Profiel foto van Cojo
Ik kende dit werk niet en heb genoten! Dat mag je vaker doen hoor zo'n fantasie. Ik ben blij dat je hier ook een trouw lid, schrijfster en reageerder bent.
Geweldig leuk!

Hartelijk dank, Cojo. 
Heel leuk dat te lezen. 
Wat een leuk verhaal zeg. Grappig, lief en een beetje triest. 

Ik  heb het verhaal aangepast, om het beter later overkomen. Het was vol met fouten. 
Dankjewel, Eric.
Profiel foto van haarle15
Kende dit grappige verhaaltje zo niet, maar wat mij wel gelijk opvalt is, hoeveel jij hier geleerd hebt. Ken je ook als een sappige vertelster, dus spelen met woorden is jou ook dan niet vreemd. 
Ken jou al vele jaren als warm mens, klaar staan voor anderen en niet te beroerd om hen voort te helpen over het woordenpad, die jij ook hebt afgelegd. Dat siert je en zie ook altijd weer uit naar een reactie van jou onder mijn eigen schrijfsels. 

Hier van moet ik BLOZEN, maar ik ben jou heel dankbaar voor deze woorden, Martin. 

<img src='img/smileys/hug3.gif' alt='{}' Title='{}'>
Profiel foto van Henny
Wat een grappig verhaaltje. Ik weet wel dat jij hier heel veel bijgeleerd hebt over de Nederlandse taal. Foutjes maak je nog wel, maar weet je: Die je nu maakt zijn niet meer storend. Eens zei ik tegen je zoon, op een meeting: "Als alles  echt foutloos is geschreven, dan is de ziel uit het verhaal weg. Wat foutjes horen bij Sila. Door haar enthousiasme sluipen die er en en dát maakt haar verhaal , ook echt haar verhaal."
Daar kon hij mij alleen maar heel erg gelijk in geven. Jij bent mijn grote, wijze zus in de Web Tale familie. <img src='img/smileys/hug3.gif' alt='{}' Title='{}'>
  

Wat is lekker om zoiets te lezen. Ik moet opletten dat ik niet naast mijn schoen gaan lopen... Het is dus voor mij, oppassen geblazen!... 
Profiel foto van Breinpijn
Ik hoor je gewoon praten als ik dit lees en dat is de essentie natuurlijk. Ja hoor, foutjes zullen er altijd blijven en ik weet dat ik daar vroeger wat meer op gespitst was, maar het is het verhaal wat je wilt vertellen dat het belangrijkste is. Maar weet dat ook ik foutjes maak. En toch lezen we elkaars verhalen steeds weer. Respect voor jou, Sila! Zie je op de Meeting!

Dankjewel, Ron. 
Zeker zullen wij elkaar zien in de meeting. Kan niet wachten! 
Profiel foto van Edith
Wat leuk Esperanza. Er steekt een vrouwelijke Hans Christian Andersen in jou, eentje met humor.
Tragi-komisch verhaal. Leuke fantasie. Ga zo door! 
 

Dankjewel voor de vergelijking met Andersen, maar... tegenover hem ben ik niets. 
Fijne dat jij dit verhaal leuk vond, Edith.
Profiel foto van monkey
Wat een leuk verhaal en tijdens het lezen hoorde ik jou het verhaal vertellen.
Ik heb bewondering voor jou zoals jij de Nederlandse taal hebt geleerd en nog steeds bij leert.
Zoals je elke keer de schrijfprikkel gebruikt om een nieuw verhaal te schrijven, de ene keer door het woord op te zoeken, de andere keer vanuit je eigen fantasie. Ik lees je graag en ben een bevoorrecht mens dat ik jou persoonlijk ken. We zien elkaar weer bij de meeting.

He doet mij blij maken dat jij mijzelf herkent achter dit verhaal als een verhalen verteller. De waardering onder ons is werkelijk wederzijds, Marja.  Ik vind jou ook een lieve vrouw en een heel fijne mens. 
Profiel foto van Beppie
Ik kan me dit verhaal helemaal niet meer herinneren en ik ben blij dat je het in de tekst hebt geplakt. Ik heb het met een big smile gelezen en hardop gelachen toen ik las dat de melk gesteriliseerd was. Wat een fantasie.
Wat ben ik blij dat je destijds op de indienen-knop hebt gedrukt. Henny is van meet af aan de moeder van de site, maar jij bent er op zijn minst een zus van. Ik heb veel bewondering voor het feit dat je nog altijd je Nederlands wil verbeteren en daar helpen we je graag bij. Ook lees ik graag jouw werk, waar meestal een wijze moraal in verwerkt is. 

Hartelijk dank voor deze mooie woorden naar mij, Beppie. Jij hebt mij ook vele malen mij geholpen  en daarvoor ben ik jou enorm dankbaar. 
Fijn dat jij hiermee kon lachen! 
Profiel foto van J.A. XXer
Geweldig leuk verhaal, na de broodrooster van de laatste keer nu de koelkast. Een mooie afsluiter van de 7de rinkel!

Dankjewel, J.A. Ik ben erg blij dat jij dit leuk vond. 
Profiel foto van ragazza
Af en toe moet een mens de koe bij de horens vatten en gewoon doen. Dat heb jij gedaan, Sila, en hoe. Gelukkig maar, anders hadden wij nooit van jouw leuke verhalen kunnen genieten op de site of op de meetings.

Ik ben ook heel blij dat ik heb gedurfd. Nu hoor ik ben de familie van de Web Tales  en voel mij erg gelukkig bij jullie. 
Ik ben jullie van de administratie erg dankbaar, en zo ook aan alle collega's , maar in speciaal aan jou en Max. Zonder jullie waren wij niet hier waar wij zijn, had ik jullie niet leren kennen. 
Dankjewel voor je woorden en de mooie sterren. 
Profiel foto van Mien
Ik zou dit mooie verhaal verdichten esperanza. In kleine lieve zinnetjes. En dan indienen voor het Restaurant der Liefde. Ik vind het waanzinnig knap hoe jij door de Nederlandse taal blijft fietsen. Vooruit, af en toe nog met zijwieltjes, maar who cares? Ik lees je altijd graag. 
<img src='img/smileys/smilie_zeitung.gif' alt='(reading)' Title='(reading)'><img src='img/smileys/yes2.gif' alt='(y)' Title='(y)'>

Ik zal je goede raad niet vergeten, Mien. Ik zal wachten  tot dat zo een thema komt waarop ik zo een gedicht kan stemmen.
Weet, je,, Mien... de zijwieltjes, heb ik  nog  echt nodig. Mar Ach! ik schaam mij niet daarvoor. Ik leer nog steeds verder en vind ook erg leuk om te leren.Daarbij word ik erg trots op mijzelf  als ik zo een reactie krijg als deze van jou. Hartelijk dank,  ook voor de mooie sterren...