Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Robots, onze vijanden…


Geschreven door esperanza
16 mei 2018 17:51
Categorie: Rinkel

Leestijd: ca. 2 min.
Aantal keer gelezen: 113 Aantal reacties: 9
Aantal leden : 1
 0
De Auteur wil graag inhoudelijk en technisch commentaar op zijn werk
Er is heel veel te lezen op het internet over de toekomst van de aarde en over het leven van de mensen in een nabij, langer of verreweg toekomst. 
Wetenschappers zijn bezig met het uitbreiden van al bereikte ontwikkelingen en ook bezig met nieuwe  toepassingen te ontdekken. Alles gaat in een hoog tempo en op zo een wijze, dat wij die in deze tijd leven, geschrokken raken van wat rondom ons tot stand komt.
 
Ik heb net gelezen dat uitzendbureaus al in het nu en hier, robots als uitzendkracht kunnen leveren, met of zonder begeleiding van een menselijke uitzendkracht die de robot eventueel repareert of anders kan programmeren. Deze machines zijn bedoeld om ingezet te orden bij productie- en logistiek sectoren.
Economisch gezien lijkt het een groot vooruitgang te zijn. Een robot klemt geen inkomen, geen sociale rechten, wordt niet ziek en ook niet moe. Hij kan overuren maken zonder te zeuren.
 
Het is al een tijd dat wij kennis hebben gemaakt met automatisering.
Zo hebben wij ons allemaal moeten aanpassen aan alle  veranderingen die leidden tot online bankieren, weten wij van het automatische pilot voor vliegtuigen en hebben wij geleerd om te gaan met computers en mobiele telefonie of beter gezegd, telecommunicatie. Velen onder ons kunnen zich niet meer een leven  zonder de sociale
media voorstellen.
Voor binnenkort wordt verwacht dat auto’s en vrachtauto’s zelfstandig zullen rijden.

“Het blijkt dat door studies die al zijn gemaakt dat de volgende negen banen de grootste kans hebben om vervangen te worden door machines of robots:
Telemarketeers (99%)
Administratieve medewerkers (97%)
Loketbedienden (96,5%)
Receptionisten (96%)
Accountants (95,67%)
Verkopers in kramen en markten (94%)
Interviewers voor enquêtes en marktonderzoek (94%)
Belastingambtenaren (93%)
Medewerkers personeelsadministratie (90%).
 
De productie van robots blijkt steeds goedkoper te worden. Enkele van hen zijn (zo goed als) klaar om ingezet te worden in de volgende sectoren: Bouwindustrie als metselaar, Transport, (zelf rijdend cargo vrachtwagens).
Mensen, heel veel mensen zullen dan zonder salaris komen te zitten. Het lijkt dat ze een basis inkomen zullen krijgen.”
(Alle deze informatie heb ik overgenomen van de site: https://www.uptodatewebdesign.com/2017/03/jobs-vervangen-overgenomen-door-robots-automatisering.html)

 
Persoonlijk denk ik dat mensen niet gelukkig zullen worden met al deze veranderingen die blijkbaar zullen komen. Er is een groot risico dat vele in een sociaal isolement terecht zullen komen. Wat moeten ze allemaal met hun tijd doen? Vakantie is leuk, maar altijd vrij zijn kan heel erg problematisch worden.
Daarbij zullen steeds minder mensen aan het werk zijn. Zouden ze met hun sociale bijdragen, naast de AOW voor de steeds grotere aantal ouderen ook de basisinkomen van hen die hun banen aan robots verliezen, kunnen opbrengen?  

Vele werknemers zullen zich minderwaardig gaan voelen omdat ze niet meer actief deel mogen nemen in het arbeidsproces. Er is een groot risico dat zij, (
die aan de kant opzij geschoven zullen worden ten bate van de economie), zich als als mensen, overbodig gaan voelen in het leven.
Een economie waarvan ze worden uitgesloten en moest leven van een basisinkomen. Zoiets lijkt mij erg onmenselijk!
Op het internet heb ik ook gelezen over mogelijk stemrecht voor slimme robots met groter intelligentie dan de menselijke intelligentie zelf.  Wat vindt u daarvan? Wordt ons planeet overgenomen door robots en worden wij tweederangs burgers? 

Willen wij dat allemaal wel? Misschien is de tijd om keuzes te maken al voorbij en hebben wij geen zeggenschap meer daarover. 
Ik ben oud en misschien of bijna zeker, zou ik dit allemaal niet hoeven mee te maken. Ik zou ook niet graag in zo een wereld willen leven. Het gaat mij te ver.
© esperanza. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
Profiel foto van Inte Feelders
Een mens bedenkt een robot en zet zichzelf aan de kant !
Knap verhaal, ik snap je angst, Esperanza ! 

Dankjewel, Inte. Ik ben trots op je woorden en op de drie sterren die ik van jouw krijg. 
Profiel foto van monkey
Toen ik begon met werken waren net de eerste computers ingevoerd. Daarvoor waren grote ruimtes beschikbaar die op een temperatuur van 18 graden werden gehouden en ze bestonden uit grote kasten met banden die ronddraaide.
In mijn diverse werkzaamheden deed de automatisering steeds meer zijn intrede en bij mijn baan die ik nu heb zijn we van papieren dossier overgestapt op elektronisch dossier. Het voordeel, iedereen kan de notities lezen en je hebt niet meer te maken met het spijkerhandschrift van de diverse artsen. Ik moet je eerlijk bekennen dat de automatisering in ons werk geen banen heeft gekost, want we zien niet meer kinderen. In het begin zagen we zelfs veel minder kinderen om alles te kunnen noteren op een manier dat anderen het konden terugvinden.
Je hebt er wel een verhaal over gemaakt waar over nagedacht moet worden.

Ik denk dat wij  moeten  wakker blijven en meer onze  beste moet doen om ons te engageren in sociale aspecten die belangrijk zijn voor ons allemaal. Wij moeten wakken  over wat de politici doen en over wat gaande is. 
Dankjewel voor je reactie, Marja. 
Profiel foto van Fons
Esperanza, je hebt dat zeer knap weer gegeven en volkomen gelijk heb je. Ik ben bang voor de toekomst, van onze kleinkinderen. Maar laat ons ook niet vergeten dat wat mechanisch of elektronisch is, ook defecte kan geraken, en wat dan ?

Dankjewel, Fons. Wij zijn in dezelfde lijn van gedachten... 
Profiel foto van haarle15
Moderne snufjes zullen steeds vaker voorbij komen. Dat is niet meer te stoppen. Als alles en iedereen aan de kant wordt gezet, komt er vast wel verzet. Een bepaald evenwicht zal er toch moeten zijn. Toch zet je ons wel aan het denken.

Het is te hoop dat de mensen op tijd kunnen weten wat de consequenties zullen zijn van veel dingen waarover Jan met Pet geen geweten van heeft, maar moet straks wel voor boeten. 
Dankjewel voor je reactie en voor de mooie sterren, Martin. 

Ze worden wel steeds mondiger.

Dat is niet verkeerd men moet zijn mening naar voren kunnen brengen... 
Profiel foto van astra
Computers in de administratie, robots in de industrie. Waar blijft de mens in deze omstandigheden.
Ik ben het met je eens, Esperanza, dit lijkt een zorgelijke ontwikkeling.
Hopelijk blijft er ook voor onze kleinkinderen nog nuttig werk te doen. 

Het is fijn te weten dat jij eens met mij bent Astra. Het is te hoop dat het volk krijgt dat wat het recht op heeft, respect!!!
Dankjewel voor je reactie. 
Profiel foto van Ryara
We zijn gewend geraakt aan de automatisering van heel veel dingen. Als we tijd van leven hebben, zullen we ook aan andere dingen gewend kunnen raken. Ik zal de persoonlijke verkoper missen, maar voor het (soms gevaarlijke en geestdodende) lopende band werk, vind ik het helemaal niet eg als daar robots voor in de plaats komen. We houden de vooruitgang niet tegen en eigenlijk willen we toch ook niet terug naar hoe het 50 of 100 jaar geleden was? 

Vijftig jaar geleden was ik wel erg gelukkig, en zo was het ook in mijn kindertijd toen wij nog geen elektriciteit hadden.
De vooruitgaan heeft veel goed dingen mee zich meegebracht, maar heeft ook veel kapot gemaakt. Maar het is wel zo dat alles relatief is en gelukkig, de gek wereld van de robots zou ik niet hoeven mee te maken... denk ik.

 
Profiel foto van J.A. XXer
Zolang Robots geen mooie gedichten en verhalen kunnen schrijven hoeven wij op Webtales ons geen zorgen te maken! Mooi verhaal!

samen zullen wij voor zorgen dat bij onze Web Tales geen robots invasie zou plaats  vinden. 
​Ha,ha, ha... Leuk jouw reactie.  
​Dankjewel.
Profiel foto van ragazza
Een doordenker, Esperanza <img src='img/smileys/yes2.gif' alt='(y)' Title='(y)'>
Alles heeft zijn goede en zijn slechte kanten en hoe je het keert of draait, de mens is nog altijd superieur aan de robot. Die robot kan alleen maar perfect uitvoeren wat de mens heeft geprogrammeerd, maar veel dingen vallen niet te programmeren, zelfs niet onder de noemer artificiële intelligentie. Denk maar aan empathie, iets wat in veel beroepen toch nodig is.
Voor het zware, lichamelijke of geestdodende werk mogen er voor mijn part robots ingeschakeld worden. Als mens zullen we onze menselijke troeven moeten uitspelen.

Ik hoop echt dat een de mensen de grenzen zal bepalen van wat toelaatbaar is... Soms lijkt het te gek te worden|! 
​Dankjewel, voor je woorden en de mooie sterren, Ragazza.
Profiel foto van Henny
Het blijft moeilijk, maar er worden daardoor ook weer steeds banen gecreëerd. De mens is vernuftig. Wij zullen wel of niet meer zien wat de toekomst gaat brengen.  

. Het blijkt dat  banen  worden gecreëerd alleen voor hoog opgeleiden. Banen zullen verdwijnen voor de middel en lage opgeleiden.
Het lijkt mij dat het heel erg moeilijker worden dan men doet voorkomen.  De toekomst zou ons laten zien wat het is geworden als wij dan nog in leven zou zijn... 
dankjewel voor je reactie, Henny.