Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Hulp op afstand


Geschreven door haarle15
15 mei 2018 11:03
Categorie: Rinkel

vorig deel: Die oude goede tijd...

Leestijd: ca. 2 min.
Aantal keer gelezen: 98 Aantal reacties: 6
Aantal leden : 1
 0
Hulp op afstand.
 
Tringg, tringg… mijn telefoon gaat een paar keer over, voordat ik mijn handsfree in handen heb en op de groene startknop druk.
“Goede morgen mijnheer, spreek ik met meneer Wichink. Schrijver van het verhaal ‘die oude goede tijd’? Dit nadat ik mij alleen maar met mijn voornaam meldt bij een anonieme beller. Kan het alleen maar bevestigen nu en doe dit.
“Nou mijnheer, dan kan ik u feliciteren met de hoofdprijs. U mag in twee weken tijd een robot ontwikkelen, die uitgevoerd wordt door studenten van een Universiteit naar keuze. Voor hen zal dit dienen als afstudeerproject voor hun examen. Uit elke provincie is een iemand voor dit landelijke project uitgekozen en bij toeval kwamen we op Web Tales terecht en werd u geselecteerd voor dit project. Durft u de uitdaging aan?”
“Ga de uitdaging aan met behulp van de Universiteit Twente, want wil het dan wel in de provincie zelf houden.”
“Prima, fijn om te horen. Gegevens komen uw kant op, als u ons even het mailadres door wilt geven. Dank voor uw medewerking.”
 
Heb ondertussen nu de mail ontvangen met instructies en adressen, telefoonnummers van personen die ik bij dit project kan gaan benaderen. Heb nu A gezegd, maar moet nu ook nog B zeggen. Verschillende gedachtegangen gaan er door mijn brein. Kies ik voor een robot thuis of wordt het een maatschappelijk project. Neig meer naar het laatste, omdat vrijwilligers steeds moeilijker een probleem lijkt te worden. Wordt zelf ook steeds ouder, dus kijk ik naar de toekomst. Mijn keuze is gevallen op de zorg.
 
Even terug in de tijd. Wat was de eerste computer een heel gevaarte. Nu kunnen we niet meer zonder. Een heel verschil met vroeger en nu. Daar denk ik aan, als de administratieve rompslomp die de verplegende verzorgers nu moeten schrijven en bijhouden over elke patiënt. Daarom wil ik een centrale computer bouwen voor een ziekenhuis in de regio. Waar alle verplegende verzorgers een tablet bij zich hebben. Via een app alleen maar een bednummer in hoeven te voeren, dan alle gegevens gelijk van de patiënt bij de hand hebben. Eventueel via rollerende menu in alfabetische volgorde medicatie kunnen zoeken en aanvinken en vastleggen, zodat die via luchtkokers zo snel mogelijk geregistreerd door gestuurd worden aan bed. Zo heeft de verzorgende handen vrij voor de persoonlijke verzorging en een bemoedigend praatje met de patiënt. Registratie van controle, zoals bloedruk, zuurstofmeeting, medicatie worden nu direct centraal verzameld en verwerkt na een druk op de toets van de app of medische apparaten aan bed.
 
Met deze opdracht zet ik nu vele studenten uit meerdere richtingen van de Universiteit in Twente aan het werk. Hopelijk slagen zij allen voor hun examen. Hoop zo wel een steentje te hebben bijgedragen in de maatschappij en dat dit een landelijk vervolg mag krijgen. Zo wordt de zorg een beetje ontzorgd en toch toegankelijk voor toekomstige vrijwilligers. Die blijven nu eenmaal nodig.
 
©2018 Martin Wichink.
© haarle15. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
Profiel foto van Cojo
De in- en aanleiding van je stukje bevat wat 'bekende' feiten, :P de gedachte om er een ander of zelfs veel anderen mee te helpen is nieuw. Een mooie gedachte. 

Dank je wel. Met alleen denken kom je er niet, er moet echt wel wat gebeuren.
Profiel foto van Ryara
Ik heb het idee dat dit al gebruikt wordt. Misschien niet zo precies als jij het hier opschrijft, maar volgens mij wordt er veel digitaal opgeslagen, zodat in één blik op de computer of tablet alle gegevens van een patient te zien zijn. Het zou mooi zijn als we een computer met spraakherkenning ernaast konden zetten. Bij iedere patiënt de nieuwe gegevens inspreken en de robot zorgt voor de rest van de paperassen.

Je bent in ieder geval edelmoedig met je robot die anderen kan helpen. Het lijkt me niet onmogelijk. 

Wilde de studenten ook meer bij de zorg betrekken. <img src='img/smileys/wink3.gif' alt=';)' Title=';)'>
Profiel foto van ragazza
Absoluut een mooie en sociale gedachte! Ook in de zorg is er al veel gecomputeriseerd, maar jammer genoeg schiet het meestal aan het doel voorbij. Waar eigenlijk de zorg voor de patiënt voorop zou moeten staan, dient het dikwijls alleen maar ter controle. Jammer toch.
Misschien een robot die het zware werk van de verzorgenden kan overnemen of patiënten entertainen?

Niet te veel in een keer, dit was pas het begin. We moeten er ook nog eerst aan wennen.
Profiel foto van monkey
Martin, volgens mij is het er allemaal al, in ieder geval op papier of als programma klaar om uit te rollen.
We hebben echter te maken met de wet op de privacy en die is heel sterk. Daardoor mogen bepaalde dingen niet en worden er heel veel dingen tegengehouden.
Want wat is er gemakkelijker dan dat mijn medische dossier bekeken kan worden door medici in het hele land, indien dat nodig is. Dan woon ik in Andijk, maar krijg ik in Maastricht problemen en wordt ik opgenomen in het ziekenhuis en kunnen ze mijn dossier inzien. Het is mogelijk, kan zo uitgerold worden, maar de wet van de privacy houdt dat tegen, dus kan het niet.
Zelf werk ik in de zorg en tegenwoordig ga ik met een tablet op dat. Voor ik bij een cliënt in het programma ben, moet ik drie wachtwoorden invoeren en ben ik een sms methode op mijn telefoon verder. Dat kost me tien minuten en moet bij iedere cliënt herhaald worden.
Ik denk niet dat het de zorg positief beïnvloed.
Het maakt wel dat je er een leuk verhaal over hebt geschreven.

Zat ook meer in een ziekenhuis of verzorgingshuis te denken en niet aan de mensen die als thuiszorg op pad zijn. Tuurlijk komt de privacy om de hoek kijken, maar aan veiligheid hiervan moet nog veel scherper, zodat ook jullie veilig op pad kunnen en gebruik maken van het geschrevene hierboven.

De wet op de privacy houdt heel veel digitale informatie en werken met tegen.
Profiel foto van J.A. XXer
Een mooi verhaal met een realistische grondslag! Ooit komt er een dag...

Laten we het hopen. Hoop doet leven en anders duurt het nog even.
Profiel foto van Henny
Je denkt eerst aan een ander en dat is echt weer Haarle. Daar kan ik alleen mijn petje voor afnemen. <img src='img/smileys/hat.gif' alt='(hat)' Title='(hat)'>

Ben niet zo thuis in robots, al gebruiken we wel steeds meer hulpmiddelen die er vroeger niet waren. Denk dat het dorpsleven ons ook sterker heeft gemaakt, omdat we het daar toch samen moeten doen.