Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Techno pane


Geschreven door esperanza
10 mei 2018 18:47
Categorie: Rinkel

Leestijd: ca. 3 min.
Aantal keer gelezen: 125 Aantal reacties: 10
Aantal leden : 1
 0
Dit werk heeft op de voorpagina in de spotlight gestaanDe Auteur wil graag inhoudelijk en technisch commentaar op zijn werk
In werkelijkheid, zijn wij meestal niet echt bezig met zorg over een techno panne die eventueel ons zou kunnen overkomen. In wezen zijn wij allemaal wel afhankelijk van de moderne technologie en op zo een wijze, dat die ons leven beheerst. Een technologie die absoluut gebonden is aan energie of beter gezegd, aan elektriciteit en nog andere energie bronnen.
 
De mogelijkheid van toepassing van de elektriciteit heeft heel wat op gang gezet. Alles in onze wereld is in een heel snel tempo veranderd. Heel wat ontdekkingen zijn tot stand gekomen in de twintigste eeuw.
In Europa, de eerste elektrische straatverlichting is rond 1882 in het Engelse stadje Godalming, tot stand gekomen.
Op kleine schaal was het in Nijmegen waar de gloeilamp in Nederland al eerst werd gebruikt in 1886, maar het was in Kinderdijk dat de straten met gloeilampen voor het eerst, werden verlichten. Rond 1900 waren de Nederlandse straten nog verlichte zowel door gas, petroleum en elektriciteit.
 
In mijn land is de gloeilamp voor het eerste gebruikt als straat verlichting in São Paulo in het jaar 1881.
In 1914 brandde voor het eerste een gloeilamp in het dorp waar ik ben geboren, maar alleen 1950 werd vanuit de regering, toestemming gegeven voor distributie van Elektriciteit met de bevolking. Palen naar palen werden de energiekabels verder gedragen door de straten, maar er was nog geen straatverlichting. Een tijd daarna pas, was het mogelijk om aanvraag te dienen voor aansluit van eigen huis aan het energienet. In de periode dat ik als kind, bij mijn oma woonde, werd het huis aan het energienet gesloten en mochten wij gebruik maken van elektriciteit voor een paar uren per dag, maar alleen ’s middags.
Zo tot mijn dertien jaar leeftijd als het donker werd, was alleen verlichting door middel van olie lampen en kaarsen. Dat kan ik mij nog heel goed herinneren. Na 1950 ging alles in snel tempo veranderen maar het begrip ‘techno pane’ was voor ons daar zo ver weg, nog niet van toepassing.
 
Verdere ontwikkelingen zijn gepaard gegaan op basis van toepassing van elektriciteit en andere bronnen van energie zoals gas en petroleum.
Tussen de belangrijkste uitvindingen van de 20e. Eeuw kunnen wij noemen:
 
1901 ~ Stofzuiger
1903 ~ Eerste vlucht met een vliegtuig
1913 ~ Lopende band voor massaproductie
1923 ~ Televisie
1927 ~ Radio
1937 ~ Boodschappenwagen
1944 ~ Automatische rekenmachine
1944 ~ kankeronderzoek ontdekt oorzaken van kanker
1946 ~ Computer
1950 ~ Creditcard
1953 ~ DNA ontdekt
1953 ~ Mount Everest beklommen (8840 meter)
1969 ~ Mensen op de maan
1972 ~ Neurologie (onderzoek naar de hersenen)
1979 ~ Draagbare telefoon
1989 ~ Internet
 
Het was in alle facetten, een explosie aan innovatie en modernisering. In onze dagen, staan heel lange files van auto's op onze wegen gesteld. Van boven uit gezien, lijkt het een monster slang die langzaam op de aarde verder kronkelt. De wegen worden geregisseerde door stoplichten, die dansend automatisch springen van rood, naar geel en daarna naar groen… De winkeliers verkopen hun goederen en de transactie wordt afgerekend door digitale automatische kassa’s. Levensmiddelen worden geconserveerde door koeling systemen. Warmte en water voorzieningen worden onder digitale controlesystemen in stand gehouden. De oude zwart bord op school heeft plaats gemaakt voor computersysteem. In ziekenhuizen, arts opereren met hulp van robots en computerscherm. De technologie om levende wezens te klonen is al realiteit. Industrieën kunnen niet standhouden zonder energie. Rondom onze planeet, vliegen satellieten daarboven in de open hemel. Ze worden bestuurd of gecommandeerd vanuit ergens op aarde op een digitale wijze. De gewone man kan niet aan voedsel komen als de boeren geen beschikking zou hebben over elektriciteit.
 
Doe uw ogen dicht, stel je voor dat ineens een totaal en irreversibel alle verwoestend 'techno pane' tot stand is gekomen in de energiesector. Alles loopt dan vast.  Stoplicht werken niet meer. Auto’s botsen overal tegen elkaar. Vele wegenslachtoffers vallen hier en daar. Er is geen benzine, gas of diesel meer. Ambulances kunnen niet meer ingezet worden, dokters kunnen niet meer werken, apparaten in ziekenhuizen staan op non actief. Industrieën en alle andere bedrijven moeten hun deuren sluiten. Boeren kunnen niet meer produceren. Door dat alles moeten wij onze levensgewoontes onmiddellijk aanpassen aan een extreme maar noodzakelijke veranderingen. Ineens moeten wij verder leven zoals onze voorouders in het begin van de 18e eeuw.
 
Doe uw ogen weer open... Het was maar een voorstelling! U Kunt weer rustig, adem.
Toch, omdat alles zijn goede kant heeft, was het waar geweest, zouden wij dan in de duisternis van de nacht de hemel mogen aanschouwen in al zijn pracht zoals onze voorouders dat ook deden. Veel haast zouden wij niet meer hebben. Wel moeten wij voor oplossing zoeken, maar zouden dan misschien meer tijd voor elkaar hebben, afhankelijk van elkaar voelen en zo ook gemotiveerde worden om elkaar te helpen en voor elkaar opkomen.

 
© esperanza. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota: ----------------------
De lijst van uitvindingen van de 20e. Eeuw heb ik uit de site:  https://regentenenvorsten2v.weebly.com/uitvindingen-20e-eeuw.html).
 
----------------
Profiel foto van ragazza
Inderdaad, Esperanza, zo heeft alles zijn voor- en zijn nadelen.
Je hebt er weer een prachtwerk van gemaakt!

Dankjewel, Ragazza. 
Jouw waardering is voor mij heel belangrijk. Ook dankjewel voor de sterren.
Profiel foto van monkey
Zonder computer en internet en zonder elektriciteit en andere voorzieningen. Ik denk inderdaad dat het leven dan stil ligt en zoals we nu leven niet echt meer leefbaar zal zijn.
Voordeel is dat ik vanaf nu niet meer zou kunnen werken, gewoon omdat de afstand woon- werkverkeer te lang zou zijn. toch, ik zou ook geen auto hebben en kosten voor elektra en gas, dat scheelt een heleboel uitgaven.
Als ik terug denk, bij mijn moeder thuis hadden ze vrij snel elektra enen stofzuiger, mijn opa was vooruitstrevend in dat opzicht. Bij mijn vader thuis was dat een ander verhaal, misschien een lampje ergens, maar een stofzuiger kwam zo’n zestig jaar geleden omdat anders mijn tante het huishouden niet kwam doen bij haar vader. Mijn opa van vaders kant was nogal behoudend en hield de centjes liever in zijn zak. Hij was niet voor niets boer.
Je hebt er weer veel werk van gemaakt om alle feiten op te zoeken.

Ja, Marja ik heb wel een en ander moeten uitzoeken, maar dat vind ik wel leuk om te doen. Jouw reactie kan ik heel goed waarderen. Dankjewel, Marja. 
Profiel foto van Ryara
Zoals gewoonlijk is jouw werkje weer overzichtelijk en leerzaam. Mijn opa is nog lantarenopsteker geweest. Iedere avond liep ij met een laddertje van lantaren naar lantaren om het gaslicht aan te steken. Overdag was hij bezig met het onderhoud ervan. Ik, zijn kleindochter zou moeite hebben om zonder alle technologie om haar heen zichzelf staande te kunnen houden. Hoe zouden mijn kleinkinderen wat dat betreft in het leven staan als ze oud zijn? 

Deze opdracht zet je aan het denken, maar de gedachtes zijn niet allemaaal even prettig. 

Ja, inderdaad. Alles wat bestaat is ook kwetsbaar. Daarover zijn wij niet altijd mee bezig. Het zou een grote ramp worden mocht de elektriciteit voor altijd weg vallen en andere energiebronnen  onbereikbaar  worden.  
Profiel foto van haarle15
Ben blij dat ik weer de ogen mocht openen en adem kon halen. 
Weet nog wel als er problemen waren na blikseminslag, dat het even duurde voordat je weer stroom had. Maar toen waren we er nog niet zo afhankelijk van als nu. 
Mooi onder woorden gebracht Sila.

Dankjewel, Martin. Ikben erg blij met jouw woorden en sterren!
Profiel foto van Breinpijn
Ik vraag me af of de mensen vroeger, toen er nog niets van elektriciteit etc. was, rustiger waren. Of het leven toen niet zo jachtig was. Ik betwijfel het want ieder tijdperk heeft zijn moeilijkheden. Dat wij eigenlijk niet meer zoals vroeger zou kunnen leven, is bijna zeker. We zijn het gewoon niet meer gewend. 
Een fijn overzichtelijk verhaal.

Ik kom natuurlijk uit een heel ver land en ken de gewoontes van  vroeger hier in Europa niet. Zoals ik mijn nog herinner van mijn kindertijd, waren de mensen in mijn dorp wel heel rustiger mensen in vergelijking met nu. De enige industrie in een rayon van 500 km was een fabriek die van geplukte katoen, draad maakte en ook heel erg eenvoudige katoen spreien, wat wij kenden als dekens voor de winter. Winters die nooit onder 20 e. kwam. De mensen werkten in de landbouw voor de rijke boeren die eigenaren waren van enorme grote hoeveelheid land die ze hadden geërfd van
hun ouders. Wel waren nog veel goudzoekers en mensen die naar naar bergkristal zochten. In wezen men werkt 's middags om 's avonds te eten.
   
Profiel foto van J.A. XXer
Er is een groot verschil met vroeger en nu: de grotte van de bevolking. Het is niet meer mogelijk om het 'beschaafde' westen in stand te houden zonder de logistiek. Een lege Albert Hein zou al een drama zijn.

De beklimming van de Everest zou er van mij uitmogen, er zijn nog steeds regionale klimmers die er zo op en weer af lopen, zelfs blootsvoets, terwijl alleen wij telefoons, GPS en andere electronica nodig hebben.
Mooi verhaal Esperanza!

Dankjewel, J.A. 
Velen in onze wereld leven nog op basis van intense armoede. Niet iedereen in de wereld leeft  zoals wij in de rijke landen. zelfs bij ons in de wijk is er nog armoede als is het wel een andere armoede dan in verre arme landen. 

Uiteraard. Ook ik ben niet helemaal van Hollandsche komaf en heb vroeger andere dingen gezien dan onze rijke levensstijl.
Profiel foto van Lea Wuyts
Het is goed om ons eens even met de neus op de feiten te drukken.
​Gezien mijn leeftijd heb ik nog 'de goede tijd' meegemaakt. Goed in die zin dat er rust, goede lucht en familiale sfeer was.
​Onze generatie heeft een enorme evolutie meegemaakt. Vroeger woonden we met velen in een klein huis en nu wonen ze met weinigen in een groot huis.
Wij gingen met bus en trein naar het werk. Nu staan ze in de file.
Televisie, elektrische apparaten, computer, GSM, smartphone, tablet, auto's. 
​Het was allemaal geen rozengeur en maneschijn, maar toch denk ik dat ondanks de technische vooruitgang, de mensheid er niet op vooruit is gegaan.

Graag gelezen

Groet

Dee  is een heel juist analyse! Ik ben metjou eens! 
Dankjewel voor je respons en waardering. Dankjewel voor je mooie sterren, Lea. 
Profiel foto van Henny
Heel duidelijk en wijs onder woorden gebracht. Ik denk ook wel dat al die technieken van nu veel eenzaamheid gebracht heeft. Vroeger hadden de mensen nog niets en was er weinig te stelen. Mensen liepen bij elkaar binnen voor een praatje en zo. Een touwtje hing uit de brievenbus. Nu is het ondenkbaar. Alles heeft zijn voor en nadelen. De kunst is zelf met de tijd mee te kunnen gaan en het oude niet uit het oog te verliezen.

Dat heb jij heel mooie gezegd, Henny. Ik ben helemaal met jou eens. 
Dankjewel voor je mooie sterren!
Profiel foto van Cojo
Wat heb je dit prachtig duidelijk gemaakt, zelfs met de jaartallen. Kun je nagaan, bij ons thuis kwam in 1952 pas een gasaansluiting, en na 1953 pas electriciteit! Ik was toen 5 jaar en weet dus nog dat we zonder deden en dat ging ook. Nu zou het inderdaad een complete chaos worden.

Wij mogen ons nog rijk voelen omdat wij de oude tijd hebben gekend en meegemaakt. Nog even en het is echt achter gebleven. 
Wat gaat de tijd toch snel! 
Dankjewel voor je mooie reactie, Cojo. 
Vele groeten van mij. 
Profiel foto van September
Ik ben onder de indruk Esperanza :) Het is mooi inhoudelijk en onderhoudend geschreven met goede kennis van feiten, waardoor je als lezer helemaal in het verhaal mee kan komen. En nog wat kan opsteken ook. De nadelen van deze ''vooruitgang'' kwamen ineens denkbeeldig ook erg dichtbij en zijn helemaal niet ondenkbaar. Knap en gefeliciteerd met de spotlight. Heel welverdiend. Liefs  

Dankjewel, September. Ik ben ben trots op jouw reactie, en de drie sterren.