Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Een ongrijpbaar gevoel -


Geschreven door esperanza
13 maart 2018 13:09
Categorie: Vervolgverhaal

volgend deel: Een ongrijpbaar gevoel - Deel 2 - Opvallen

Leestijd: ca. 2 min.
Aantal keer gelezen: 117 Aantal reacties: 5
Aantal leden : 1
 0
Dit werk werd ingediend als schrijfprikkelDe Auteur wil graag inhoudelijk en technisch commentaar op zijn werk
​ 
Als kind was Paul een spontane en actieve jongen. Zijn ouders woonden in een grote boerderij waar ze soja cultiveerden en een grote runderen kudde hadden. De familie had ook een mooi en comfortabel huis in de stad, waar zijn moeder meestal verbleef met haar dienstboden, die dag en nacht klaar moesten staan om haar te dienen. Zijn vader was altijd bezig met zaken en was vaak van huis. Hij leidde zijn grote boerderij, probeerde altijd nog meer braakgrond van de overheid inpikken of de grens met zijn buren te verleggen om zijn eigen bezit groter te maken. Hij had meerdere advocaten die zijn interesses op een listige wijze wisten te verdelen. 
Paultje had geen broers of zussen. Hij kreeg meer aandacht van het personeel in dienst van zijn ouders dan van hen zelf. Zijn moeder had geen tijd voor hem en blijkbaar ook geen interesse voor dingen die voor hem belangrijk waren. Als zij weer boos was, werd hij overladen met angst en reageerde zich af op de dieren die rondom hem in het huis waren. Ooit had hij een kleine hond dood geschopt.
 
Zijn vader stierf toen de jongen in de puberteit kwam. Zijn moeder besloot alles te verkopen en voorgoed naar de stad te verhuizen. Haar ambitie was onverzadigbaar. Ze ging schuine zaken doen met onbetrouwbare mensen. Paul vervreemde steeds meer van haar al woonden ze in hetzelfde huis. Volwassen geworden, werd hij verliefde en trouwde met een mooie vrouw. Na verloop van tijd werd het leven van zijn vrouw een hel omdat hij haar mishandeld en verkrachtte. Ze scheiden van elkaar.
Door het mishandelen van vrouwen, een soort herhalende patroon in zijn leven, kwam Paul in de gevangenis terecht. Ook daar kreeg hij aanvallen van agressiviteit en al vaak werd ook hij mishandeld door anderen gevangenen.
 
Op een dag was het zo ver en mocht hij uit de gevangenis. Hij was al ouder en besloot hulp te gaan zoeken. In zijn goede momenten in de eenzaamheid van de cel kwam hij tot ontdekking dat alles wat hij deed, verkeerd was. Het was  voor hem of hij en andere slechte ik met zich meedroeg die ineens naar voren kwam. Thuis probeerde hij met zijn moeder daarover spreken, maar hij kreeg geen gehoor...
Zij was al ouder maar net zo afstandelijk en slecht als vroeger. Een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken. Haar ambitieuze karakter leidde haar nog steeds in alle opzicht.
 
Paul ging op straat zwerven. Daar maakte hij kennis met een vrouw, een vrijwilligste van een organisatie die zwervers hielp. Ze raken in gesprek en zij kreeg medelijden met hem. Dat hij een rijke man was die op straat was geraakte, maakte voor haar geen verschil. Hij was iemand die hulp nodig had.
Door haar is hij in contact gekomen met een oudere vrouw die mensen kon helpen door hen te zegenen. Deze vrouw was heel erg arm en leefde heel eenvoudig aan de rand van de stad. Paul geloofde niet in dat soort dingen, maar ging wel met zijn nieuwe vriendin mee. Het was voor hem, de eerste keer in zijn leven dat iemand zijn verhaal hoorde en daarna hem nog wilde helpen.
 
Bij de oude vrouw aangekomen, werd hij verwelkomen aan een tafel waar andere ook zaten. Hij kreeg koffie en een stuk zelfgemaakt cake. Daarna ging hij met de vrouw naar de tuin. Onder een heel grote mango’s boom stonden twee eenvoudige houten bankjes.
Het was daar rustig en aangenaam onder de heerlijke schaduw. Ze zaten tegenover elkaar. De oude vrouw, keek hem doordringend aan. Verlegen, durfde hij haar niet aankijken.  Zij vroeg hem om naar haar ogen te richten.
Een ongrijpbaar gevoel nam bezit van hem. Hij begon te trillen, zijn ogen werden rood, hij ging opstaan en maakte zijn vuisten dicht…

***

© esperanza. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
Profiel foto van Ryara
Het hele verhaal kabbelt rustig naar het iend, maar eenmaal daar gekomen lijkt het pas echt te gaan gebeuren. Wat is er aan de hand met die oude vrouw? Waarom begint hij te trillen? Is hij bang? Agressief? Ik denk dat er nog een deeltje achter moet komen...

Ik heb net, deel twee geplaatst, Ria.
Dankjewel voor jouw reactie.
Profiel foto van Mien
Verrast door zijn eigen moeder? Neuhhh ... toch!?
Aangrijpend verhaal waar je veel uit kunt halen. 

Je kunt zo lezen in deel twee.
Dankjewel, Mien. Fijn dat jij dit werk wilde lezen,
Profiel foto van Fons
Mooi verhaal Esperanza, maar voor mij eindigt het  met een vraagteken. Welke invloed had de oude vrouw op de man, heeft zij bovennatuurlijke krachten en raakt hij in extase ? Of is het verhaal niet gedaan.
 

Het verhaal ging verder, Fons...
Dankjewel voor jouw reactie.
Profiel foto van J.A. XXer
Als dat maar goed afloopt. Wij mensen zijn zo ontzettend slim, als je ziet wat we allemaal al bereikt en uitgevonden hebben. Toch zitten we allemaal vast in een vicieuze cirkel, als mens of als mensheid. En dat maakt ons ook heel dom. Een mooi verhaal weer Esperanza!

Dankjewel, J.A. fijn dat jij dit verhaal wilde lezen.
Profiel foto van Inte Feelders
Is het de geschiedenis die zich herhaalt? Mooi geschreven, Esperanza, het vraagt om meer. !  <img src='img/smileys/yes2.gif' alt='(y)' Title='(y)'>

Ja, Inte. Jij las heel goed... Deel twee heb ik net geplaatst.