Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Feestmuts


Geschreven door esperanza
13 september 2017 11:15
Categorie: Algemeen

Leestijd: ca. 2 min.
Aantal keer gelezen: 73 Aantal reacties: 9
Aantal leden : 1
Dit werk heeft op de voorpagina in de spotlight gestaanDit werk werd ingediend als schrijfprikkelDe Auteur wil graag inhoudelijk en technisch commentaar op zijn werk
Carmen was toen nog drie jaar en twee keer per week ging zijn ‘s morgens naar een peuterspeelzaal. In het begin vond zij dat heel erg. Haar daar achter laten onder de tranen, was heel erg moeilijk voor haar moeder. Maar als ouders dachten ze dat het goed was voor hun meisje om haar sociale vaardigheid te ontwikkelen. Na een tijd vond Carmen niet zo erg meer om naar ‘school’ te gaan, zoals zij zelf zei. Ze ging zelf, heel erg leuk vinden. Een paar keer ben ik met mijn dochter haar weg gaan brengen en kregen wij allebei een plakkerige zoen van haar als afscheid.

Op haar verjaardag mochten wij, haar moeder, haar baby zusje en ik op haar feestje in de peuterspeelzaal komen. Papa moest werken en zou thuis later met haar vieren. Zij zou voor het eerste keer in haar leven trakteren. Haar moeder had haar heel erg mooi gekleden en ze leek echt op een lieve pop. Bij het vertrekken thuis, was zij heel erg enthousiast en trots. Op haar “school’ aangekomen toen wij binnen liepen was al voor haar een speciale stoel klaar gezet. Die was heel mooi versierd. Carmen kreeg als feestmuts een kroon op haar hoofd waarop met heel mooie letters stond geschreven: ‘Ik ben jarig”.

Daarna moest zij daar op dat stoel zitten midden in een kring van alle andere kinderen en de juffrouw. Haar moeder en ik, trokken ons wat terug en keken trots naar haar. De Juffrouw en de kinderen begonnen ‘Lang zal ze leven’ zingen, en Carmen begon te huilen. Zij vond blijkbaar heel eng om in het centrum van de aandacht te zijn. Bij iedere ‘Hieperdepiep hoera’ riep Carmen naar haar moeder en staak haar armpjes in de lucht. Haar gezicht was helemaal nat van de tranen geworden en zij veegde haar handen in haar mooie jurkje. In haar ogen was angst te lezen. Haar moeder liep naar haar toe en knielde naast haar mooie stoel. Ze fluisterde iets in haar oren, ze keek naar mij en tussen de tranen door kwam de mooiste glimlach ter wereld te voorschijn. Carmen zwaaide toen naar mij, die bij haar zusje was gebleven. Na het zingen en kaarsjes uitblazen, kwam haar collega’s haar feliciteren. Ze gaven haar allemaal een hand en het was mooi te zien hoe het op zo een kinderlijke wijze werd gedaan. Daarna mocht zij aan iedereen een cadeautje geven.

Haar moeder, Lena en ik gingen naar huis. Later werd zij uit haar ‘school’ opgehaald en het feest ging thuis verder. Ook thuis moest zij kaarsjes blazen. Het hele dag droeg zij haar feestmuts en zo werd zij echt vier jaar oud…

© esperanza. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
Profiel foto van Inte Feelders
Al die aandacht, dat is even wennen.
Wat een mooi verhaal over jouw kleindochter, Esperanza !

Dankjewel, Inte.
Profiel foto van Ryara
Ik kan me herinneren dat mijn kleindochter toen ze drie werd ook zo heeft gehuild. Gewoon thuis. Dagen van tevoren weten dat je bijna jarig bent. Haar tweede verjaardag was natuurlijk vergeten, maar drie worden, wát een feest. Dan is de dag daar en sta je in de belangstelling in je mooie jurk. Even lekker huilen kan dan niet uitblijven. Wat zou jouw dochter in dat oortje hebben gefluisterd dat ze direct weer kon lachen? 

Het is een mooi verhaal dat mij ook even terugbracht. 

Wij als oma's voelen ons zo betrokken met onze kleinkinderen. Ik ben blij dat ik ze mag volgen en genieten van hun aanwezigheid. Toen was ze angst om op de voorgrond te staan, nu in de puberteit wil zij graag gezien worden. Mooi de fases van het leven voorbij zien gaan.
Dankjewel voor het lezen en reactie, Ria.
Profiel foto van Dereaux
Dit klinkt me zeer bekend in de oren. Leuk Esperanza

Ja, het is mooi met de kindjes...
Dankjewel, Dereaux.
Profiel foto van Fons
Ik kan mij goed inbeelden wat het moet zijn voor een kind zo in het midden van de belangstelling te staan, maar het is toch een grote feestdag gworden Esperanza.
Zeer leuk om te lezen.

Dankjewel, Fons. Ja, het was een zeer mooie dag geweest.
Profiel foto van Hans.R
Dag Sila.
Die huilbui uit nervositeit kan ik mij goed voorstellen.
't Is ook wat, als je gewend bent in je eigen kleine wereldje
te doen waar je zelf zin in hebt, om dan ineens voor al die
ogen en monden te worden toegezongen. Gelukkig is het goed
opgelost en werd het eind goed al goed.
Je hebt het mooi verhaald. Groetjes - Hans.

Het was te veel aandacht... Ze kon dat niet aan. Mama moest helpen!
Dankjewel voor je mooie woorden hier boven.
Profiel foto van astra
Ach, wat aandoenlijk, gelukkig kwam moeder te hulp. Best indrukwekkend ja om daar zo helemaal alleen te zitten.

Dankjewel, Astra. De kleine meisjes zijn echt heel lief... Ik ben echt verkocht aan mijn kleinkinderen, zes meisjes...
Profiel foto van monkey
Mijn kleindochter vond een muts helemaal niets toen ze een jaar werd, maar haar armen in de 
lucht doen bij 'hoera' ging haar geel goed af. Ik ben benieuwd hoe ze zal reageren als ze drie wordt.
Mijn dochter vond het niets om in de belangstelling te staan en was dan liever niet jarig. 

Ze hebben allemaal een eigen karakter en laten zien wat ze wel of niet leuk vinden. Wij doen alles om hen te plezieren en soms vinden ze het niet leuk. Met hun kinderlijke eerlijkheid reageren ze dan. Maar ze zijn alles voor ons.
Profiel foto van Mixmaus
ik ging ook met mijn moeder naar de kleuterschool op de verjaardag van haar kleinkind 
onze dochter nam mij  jaren later mee naar school toen ons kleinkind jarig was
 Door jouw  mooie verhaal beleef ik het weer. 
 Mixmaus   

Wat fijn, Anneke, dat dit werk mooie herinneringen  op oproept voor jou.
Dankjewel voor het lezen en mij te vertellen dat het zo is...
Profiel foto van Mien
Een roerend stukje. Prachtig de glimlach door de tranen. Het raakt. Gefeliciteerd met deze terechte spotlight. 👍

Dankjewel, Mien.