Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Polderheid III


Geschreven door harrem
9 juni 2017 13:04
Categorie: Column

vorig deel: Polderheid II

Leestijd: ca. 4 min.
Aantal keer gelezen: 74 Aantal reacties: 3
Aantal leden : 0
 0

Over Apenstreken

Wie niet van geschiedenis houdt moest bij deel I en II geeuwen. Om “het nu” te begrijpen moet je echter van “het toen” weten. Deze ragfijne analyse over wat racisme in ons moerassig polderlandschap inhoudt, is trouwens gratis. Dus niet mopperen!

Alle oeverloze discussies in 2017 over integratie zijn overbodig als je de reeds bestaande antwoorden uit de vorige eeuw checkt. Want wat kosten die zichzelf onderhoudende integratieonderzoekcommisies? (Dit woord moet echt in de Grote Van Dale).

Onze kijk op de maatschappij werd in de vorige eeuw bepaald door eenvormige duidelijkheid. In klare hiërarchie werd aangegeven wat goed en fout was. De burgemeester, de pastoor en de dominee deden dat als vanzelfsprekend. Televisie en sociale media speelden nog geen rol. Het item rassendiscriminatie was zelden of nooit een discussiepunt. Niemand twijfelde eraan, dat racisme niet bestond in dit land… In die fossiele tijd gehoorzaamden zelfs kinderen hun ouders nog. En zo ging die zelfvoldane consensus over van de ene generatie op de andere.

In de Verenigde Staten kennen ze een moeizame geschiedenis met rassendiscriminatie. Weg is het niet, maar officieel is het nu minder. Er is zelfs een overgevoeligheid voor bepaalde uitdrukkingen in het openbaar. Sommige woorden vermijd je (zeker op de televisie) anders ga je op je bek. Interessant hoe een bekende Amerikaanse standup comedian Daniel Tosh (tv-programma Tosh O.) daarmee omgaat. Hij verwerkt racistische grapjes in zijn conferences door te citeren van het internet. Het aanbod van racistische video’s blijkt eindeloos te zijn. Daaruit putten mag dan weer wel. Een aansprekend voorbeeld gaf hij over een mevrouw, die haar zoon zei te stoppen met “breakdancing”. Hij kon toch niet op tegen “die kleine Aziaatjes”. Misschien roept die dubbelop kleinering een onbehaaglijk gevoel op. Hier kan je geen moedwillig, kwaadaardig racisme in zien, maar het opent wel een luikje om onderzoekend doorheen te kijken.

Niet ongewoon drukken ouwe knarren zich uit op een manier, die wij thans racistisch vinden. Zeventigers en tachtigers zijn ook maar producten van hun tijd. Het zit ‘m in kleine venijnige dingen, waaronder een wereld van vooringenomenheid schuilgaat. Dit voorbeeld aanschouwde ik onlangs:

Op de trappen van een treinstation daalde een oude heer af en vond daarbij op zijn weg een donkere vrouw. Die trappen waren stampvol met door elkaar lopende mensen, maar speciaal voor deze mevrouw stelde meneer een regel op. IJzig beet hij haar toe: “In Nederland lopen we rechts, Mevrouw!“. Het lijkt onnozel, het lijkt een kleinigheidje maar ondertussen… Dit is namelijk een voorbeeld van zuiver (om het maar eens plastisch uit te drukken) racisme. Uitleg:

Die mevrouw, werd – alsof ze niet goed snik was en net uit het vliegtuig was gestapt – eraan herinnerd, dat ze in Nederland was terechtgekomen. Zijn beleefde “Mevrouw” kreeg - gek genoeg - in die context een rare lading. Strikt genomen zei opa niks verkeerds, maar haar temidden van die zich haastende reizigers eruit pikken voor een belerende toelichting, is onderscheid maken. Net zoals ik hem “opa” noem in dit stukje. Waarbij aangetekend dat opa geen ras is. (Ik ben zure reaguursels van meneer DDD vast voor).

Onnodig onderscheid maakte die opmerking automatisch tot discriminatie. Het wemelde van de reizigers, die “aan de verkeerde kant” liepen. Iedere treinreiziger weet, dat het haast ondoenlijk is – als je je trein wil halen – om als ganzen in de rij aan de juiste kant (wat is dat?) te lopen. Hij had dus iedereen op zijn weg kunnen beléren. Maar als je discrimineert, doe je dát nou net niet…

Toevallig weet ik wie die vrouw is. Voor de scène maakt het niet uit of ze vakkenvulster of iets anders is. Navrant genoeg is ze anesthesist in een Academisch Ziekenhuis en woont ze al tientallen jaren in dit land. Opa’s vooraanname was gestoeld op de eerste aanblik. Haar kleur zei hem, dat ze zojuist uit een kokosnotenboom was geklommen en op “zijn” station was terechtgekomen. In zijn leeftijdscategorie is deze racistische gedachtegang niet eens buitenissig.

Een dergelijke onhandigheid – maar dan buiten onze polders – valt op bij de stokoude Britse Prins Philip. Hij schudt achteloos tenenkrommende denigrerende opmerkingen uit zijn mouw. Hij is een fatsoenlijk mens met een botte woordkeuze, gefascineerd door exoten zoals spleetogende mensen. (Ik parodieer zijn taalgebruik). Ook “lijken ze allemaal op elkaar”. Zelfs invaliden op “blades” ontkomen niet aan zijn ongezouten commentaar. (Serieuze vraag: “Kunnen er wieltjes onder?”). De Derde Wereld wordt in zijn optiek bevolkt door louter inboorlingen. Je kunt er om lachen als het allemaal gezegd wordt door een vijfjarige. Hij is bijna 20 keer zo oud!

Een koninklijk voorbeeld, maar dichter bij huis, getuigt van een zelfde onhandigheid. Niet kwaad bedoeld, maar het geeft te denken… In haar laatste (volle) regeringsjaar woonde een zekere koningin de wereldkampioenschappen “schaatsen afstanden” bij. Die waren in Heerenveen in maart 2012. Op de laatste (zater)dag zag ze hoe Sven Kramer alles wat los en vast zat aan medailles won. Ik ben het overzicht een beetje kwijt. Volgens mij HM, tegenwoordig HKH, eigenlijk ook een beetje, zoals verderop zal blijken…

De kampioen voegde zich in een routineuze tredgang bij HM, die op de tribune zat. Die complimenteerde hem met zijn succes en en gaf daarbij verrassend schaatscommentaar. De tv-camera nam het keurig op. De microfoon stond nog lekker open. Gelukkig maar, anders verdween deze column in de mist. Ze bleek goed te hebben gezien hoe Sven Kamer flink op zijn huid werd gezeten door een paar Koreaanse topschaatsers. HM sprak:

“Wat een pgachtige laatste git was dat. En dan schoof eg ook steeds zo’n klein Chineesje tussen”.

Inspiratie voor Daniel Tosh!

Hoe erg kan “één pot nat” zijn als in 2017 politicus Alexander Pechtold in een tv-praatprogramma kraait “dat er een paar 100.000 Indonesiërs” naar Nederland zijn gekomen in de vijftiger jaren. Fact checking: het waren Nederlanders.

Vanzelfsprekende, arrogante onachtzaamheid ligt aan de basis van Polderheid. Ik noemde dat eerder al een truttige variant van racisme. Niet ernstig, maar wel pijnlijk en gênant.

 


© harrem. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
Profiel foto van J.A. XXer
Mooi geschreven, goede woordkeuze, fijne zinsbouw. Zeker uit het westen?

Omdat het zg. ABN is, wellicht? Maar neen...

Verrassing:
<< ut beschriev'n geval van de swarte anesthesist speulde sich af - miskien moeilik te gelöv'n - int olde trowwe Swol. Ist östers genuug?>>

Ze hebben in Zwolle trouwens prachtige grote trappen sinds de giga verbouwing van het station!

haha, ik ga snel eens kijken.
Profiel foto van Breinpijn
Maar dan nu de brandende en prangende vraag: wat kan er aan gedaan worden? En willen we dat? En: kan er überhaupt iets aan gedaan worden?  Geen enkele Nederlander/medelander wordt graag op zijn uitspraken en daden vastgepind. Ons hele wezen is in ons lichaam en geest geprint, in ieder mens dus ik vrees dat bovenstaande voorbeelden niet of nauwelijks uit te bannen zijn. Ik vraag me trouwens af wie zich er niet aan schuldig maakt? Ik ken geen mens die nooit niet zulke uitdrukkingen gebruikt. Volgens mij is ‘den Mensch’ nu eenmaal zo. We kunnen op ons woorden letten, ja, maar uitbannen zal volgens BP nooit helemaal lukken. Want als politici, de rijzende adel tot zelfs het Koningshuis af en toe zijn tong brandt aan deze uitspraken, wat moet het crapuul/ het klootjesvolk dan. 


Overigens: zou ‘uwe Polderheid’ niet een nieuwe titel voor onze koning kunnen zijn? Alex aan het hoofd van miljoenen poldernaars of iets dergelijks. 

Maar nu dus de uitdaging: een column graag met het eensluidende antwoord!! 

Het heeft Mijne Kolderheid behaagd erover na te denken... Partij Zon krijg ik toch wel mee?

Oh yeah! <img src='img/smileys/cool_man.gif' alt='8)' Title='8)'>
Profiel foto van monkey
Discrimineren we niet allemaal ongewild of automatisch. Is het dan niet meer het allemaal over een kam scheren?
Net zoiets als alle Nederlanders zijn gierig.
Dan hoeft het nog niet eens over een bepaald ras te gaan, denk daarbij eens aan fietsers of snorfiets op het fietspad en scooterrijders.

Ongetwijfeld waar...

Ik heb alleen het idee dat de door mij opgevoerde voorbeelden een graadje erger zijn dan het ook belangwekkende rijwielonderscheid. Maar ook dat laatste krijgt wellicht nog aandacht  <img src='img/smileys/yes2.gif' alt='(y)' Title='(y)'>.