Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Echte winnaars


Geschreven door harrem
24 mei 2017 14:59
Categorie: Column

Leestijd: ca. 2 min.
Aantal keer gelezen: 102 Aantal reacties: 4
Aantal leden : 1
 0
Dit werk heeft op de voorpagina in de spotlight gestaan

Baron Pierre de Coubertin, de vader van de Olympische Spelen, wordt vaak aangehaald met "deelnemen is belangrijker dan winnen". In werkelijkheid was hij breedsprakig en is deze bekende slogan een heel sterke afkorting van wat hij zei.

Bij allerlei snelheidswedstrijden heb ik bewondering voor de winnaars van de tweede en de derde plaats. Voor mij zijn zij net zo goed winnaars, die soms honderdsten van seconden minder snel waren dan nummer één. Doe het hen maar na! Mijn kennelijk naïeve kijk wordt niet gedeeld door de sportverslaggevers. Zij hebben er een handje van om nummer twee en nummer drie streng te ondervragen over hun zogenaamd falen. Falen? Als je het maar vaak genoeg zegt, wordt het steeds vanzelfsprekender, dat alleen goud en de eerste plaats tellen. De rest van het eremetaal mag dan bij het oud ijzer.

Eindigen op de tweede of de derde plaats in voetbalcompetities is ook al te min. Algehele depressie maakt zich dan meester van voetbalfans. Allerlei instanties zoals de Stichting Korrelatie staan klaar om zelfmoordpogingen op te vangen. En de overbetaalde voetbalcommentatoren wrijven 's avonds op de tv in nabeschouwingen nog eens zout in de wonden.

Er is één sport, waar ik eigenlijk niet naar kan kijken en dat is de autoracerij. Ik weet dat het niet waar is, maar gevoelsmatig denk je toch steeds, dat je met een ongetraind, weinig sportief lijf letterlijk ver kunt komen achter zo'n stuur. Mijn oma kan met haar scootmobiel verbluffend goed manoeuvreren. Ik maak me wijs dat ze in zo’n snelle bolide ook een eind komt. Kunstknieën en kunstheup staan haar niet in de weg. Maar de snelle jongens van de racebaan hoeven niets van haar te vrezen, want – in tegenstelling tot hen – snuift zij niet graag benzinedampen op en houdt ze niet van de geur van verschroeid rubber. Waarschijnlijk gaat ze trouwens zeuren over brandstofverkwisting en milieuschade. Maar daar, ergens tussen Lewis Hamilton (meermalen wereldkampioen bij de Formule 1) en mijn grootmoeder, bevindt zich het plezier aan autosport.

Niet besteed aan mij, maar mijn interesse is niettemin toch gewekt door een verrassend fenomeen: Max Verstappen kan zo keihard rijden, dat de tv-camera's hem gretig volgen. Piepjong doet hij mee aan de meest prestigieuze races. Het Nederlandse volk heeft hem in het hart gesloten, onze Max. En dat intrigeert mij: Max heeft nog nooit een wedstrijd gewonnen, rijdt volgens experts (wat te denken van Nicky Lauda) gestoord en draaide in ieder geval menige peperdure raceauto in de prak. Maar dat geeft allemaal niet… Zonder ooit een keer te winnen werd hij Sportman van het Jaar 2016, gouden medaillewinnaars ver achter zich latend.

De Coubertin is gestorven in 1937, maar als hij nu zou leven schrok hij zich een hoedje van de snelheden van vandaag. Maar hij zou tevreden kunnen vaststellen dat onze Max bij uitstek gestalte geeft aan het uitgangspunt van de baron: winnaars zijn er ook op de vierde enzovoort plaats.


© harrem. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
Profiel foto van Breinpijn
Formule 1: het doet mij ook helemaal niets, maar hele volksstammen zitten aan de buis gekluisterd als het jonge, wat onstuimige jochie over de baan raast. Ze doen maar, ik vind het best. Kan het alleen maar knap vinden dat hij dat kan en doet, maar je hebt gelijk dat we wel de handen voor iemand op elkaar krijgen die nog nooit een race gewonnen heeft zoals je treffend zegt. Maar ja, snelheid zit in de meeste mannen (want de meeste kijkers zijn man) ingebakken. 
Eigenlijk is iedere deelnemer een winnaar, maar daar wordt even niet naar gekeken. Typisch... Ik denk dat ik er nu keihard op mijn scootmobiel vandoor ga voordat ik allerlei boos Formule 1 tuig achter me aan krijg.

Hopelijk zit daar een snelheidsbeperker op.
Profiel foto van Ryara
Wat een mooi stukje heb je geschreven. Je zult mij niet naar sport zien kijken, maar dit verhaal mag voor mij een tweede plaats krijgen en dan volop bejubeld en geprezen worden. Je hebt groot gelijk.,

Sport is opwinding en niet altijd goed voor mijn arme hart. Tweede plaats? Toe maar... en dank daarvoor.
Profiel foto van Mixmaus
 Prachtige column om over na te denken

Als het tot nadenken stemt, maak dat mij weer blij!
Profiel foto van monkey
Max heeft een keer gewonnen, verleden jaar volgens mij.
Dat wil niet zeggen dat ik het racen volg, maar af en toe hoor je iets en mijn man vind het wel leuk om te kijken.
Van mij mag iedereen een medaille en je hebt helemaal gelijk dat er ook een tweede en derde plek bestaan en dat die net zoveel roem verdienen.

Moet je nagaan hoe ik het volg. Ik wist het niet, dat van Max' succes.