Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Geloven voor Dummy’s


Geschreven door harrem
24 april 2017 22:30
Categorie: Column

Leestijd: ca. 4 min.
Aantal keer gelezen: 132 Aantal reacties: 2
Aantal leden : 0
 0

ik heb nog wat verkiezingsuitslag als gevolg van een allergie voor Erdogan. Ik moest eigenlijk ophouden over hem te schrijven, maar hij blijft een luidruchtige topic in de media waar je niet omheen kan.

Door de recente aandacht voor Nederlandse Turken wordt die voor de Nederlandse Marokkanen afgeleid. De negatieve interesse voor de laatsten hing samen met de levendige criminaliteit, voornamelijk onder jongeren. Het zoveelste incident op rij was in het Haagse zwembad “Het Zuiderpark”. Er is uitputtend bericht over handelingen die we voor de duidelijkheid aanrandingen noemen. Dat bevestigt het vermoeden, dat veel incidenten een component van seksuele frustraties bevatten.

De berichtgeving komt neer op fenomeenbeschrijving en jammeren over een andere cultuur. Niets verneem je over een historisch aspect, dat van invloed is op de cultuur. Allesbedekkende kleding straalt eeuwenoude frustraties uit. Het verbergen van een vrouwenlichaam stimuleert ongetwijfeld de fantasie van menig puberende Turkse en Marokkaanse jongen. Dat wordt schrikken in de huwelijksnacht als je je hele leven geen vrouwelijk naakt hebt gezien.

Juist daarom biedt een zwembad de kans om een tipje van de (overdrachtelijke) sluier op te lichten. Geen moslimmeisjes te zien, tenzij in burkini, dus dan blijven die halfblote Hollandse meiden over om je aan te vergapen. Die noem je dan “uitdagend gekleed” en sletten. Tast toe!

Sommige volkeren zijn warmbloediger dan het Nederlandse volk. In de landen van herkomst bestaat - naar Turken en Marokkanen zeggen - geen seksuele frustratie. Er wordt namelijk jong getrouwd. Met twaalf jaar gaan meisjes voor de bijl in rurale gemeenschappen. Omdat puberende jongens zo vroeg trouwen, lopen er geen hitsige jonge kerels over straat. Dat vrouwelijke lekkers zit thuis dienstbaar te wachten op hun kerel, waarmee als logisch gevolg samenhangt dat meisjes geen opleiding krijgen. Het is het een of het ander.

In het Westen gaan diezelfde meiden wèl naar school. Trouwen is pas aan de orde nadat ze hun studie hebben afgerond. Ondertussen gieren bij de mannetjes, die in dit land tegen hun traditie in ongetrouwd zijn gebleven, de hormonen rond. Ook als ze naar het zwembad gaan...

Elk jaar komt er wel een dertienjarig meisje na een familievakantie in Turlije of Marokko getrouwd terug. Veelal is de kersverse bruidegom een ouwe kerel. Wat daar verkeerd aan is, snapt men niet vanwege het lichtende voorbeeld, gegeven door de profeet Mohammed. We gaan in gedachten bijna 1400 jaar terug: Mo was al niet de jongste toen hij zijn lievelingsvrouw Aisha trouwde. Zij was hooguit een jaar of zeven. Bij mij in het dorp werd een kerel om dezelfde reden opgepakt!

Voor de rechtgeaarde moslim is er sedertdien niets wezenlijk veranderd. Zo doet het hardnekkige verhaal de ronde dat in de Koran staat dat vrouwen gesluierd moeten zijn. Daarover is geen passage te vinden! Er zijn relatief weinig mensen in staat om de Koran te lezen. Sowieso is het analfabetisme in de moslimwereld groot. Maar ook al krijg je het Arabische schrift onder de knie, je moet daarna ook de Arabische taal beheersen om de Koran tot je te nemen. Over vertalingen in eigen taal wordt afkeurend gedaan. Ik bijvoorbeeld heb de Koran in het Nederlands gelezen, wat door de ware gelovige toch als een tweedehandsje wordt gezien. Omdat de Turken thuis Turks en de Marokkanen thuis een Berberdialect uit het Rifgebergte spreken zit zelfstandig kritisch lezen van de Arabische Koran er niet in.

Niettemin worden er dingen beweerd over geloofszaken, “omdat het zo in het Heilige Boek staat”. Niet waar dus. Dat heilige geloof is gebaseerd op overleveringen. Vaak regelrechte verzinsels, die per familie nog kunnen verschillen. Neem nou het mysterie van de hoofddoekjes en andere lappen:

De profeet was eigenlijk een krijgsheer met een religieuze boodschap. De man had het maar druk met oorlogvoeren. Omdat hij tijdens zijn vele veldtochten geen oogje in het zeil kon houden op zijn aantrekkelijke kindvrouwtje Aisha maakte hij zich zorgen over toenaderingen door achtergebleven jongemannen. Daarom verplichtte hij haar om haar schoonheid te verbergen onder een sluier. Met nog zo’n ruim vallende lap, een soort van tent, werden alle lichaamsvormen goed weggestopt. “Un remède contre l'amour", een middel tegen de liefde.

In het christelijke Europa kon het nog gekker. Kruisvaarders trokken hun arme vrouwen een ijzeren broek met een slotje aan. De sleutel namen ze mee op oorlogspad.

Een sprong naar wat later in de geschiedenis: de tijd van het Ottomaanse Rijk. Het tegenwoordige Saoedi Arabië is zo’n 400 jaar door de Turken bezet geweest (tot 1917). De kennelijk licht ontvlambare soldaten van de Turkse bezettingsmacht werden onrustig bij het zien van fraaie Arabische dames. Ongunstig voor de discipline. De Turkse overheid verplichtte daarom de Arabische vrouwen een sluier te dragen. Plus zo’n tentdoek en er bleef niets erotisch over.

Voordat wij met een oordeel klaarstaan… De Nederlanders hebben een paar eeuwen de Indische archipel bezet gehouden. Op het eiland Bali (het enige Indonesische eiland waar de bevolking geen moslim is, maar een “lightversie” van het Hindoeïsme aanhangt) liepen van oudsher de vrouwen met ontbloot bovenlijf. Het Nederlandse bewind liet dat eeuwenlang voor wat het was, om plotseling in de 20e eeuw door preutsheid te worden overvallen. De dames moesten allemaal een hemdje aantrekken. Europese schilders haastten zich nog gauw in grote getale naar Bali om de laatste blote meiden op het linnen vast te leggen. Mijn vader, een matige zondagsschilder, bezocht daar de beroemde Belgische kunstenaar Adrien-Jean Le Mayeur de Merprès (1880-1958). Volgens pa had deze rond 1950 een pornado aan blote tieten in zijn huis hangen.

Het Calvinistische bevel om het betere bloteborstenwerk te verbieden, werd door de islamitische Indonesische overheid gewoon overgenomen. Nu blijkt dat handhaving van het verbod rammelt. In afgelegen Balinese dorpjes wordt tot op de dag van vandaag die luchtige traditie levend gehouden. Daar heeft Loes ze nog steeds los in de bloes.

Voordat u enthousiast een vliegticket koopt… u moet wel van antiek houden. Het betreft namelijk uitsluitend belegen dames, die hun oude gewoonte nog steeds hebben bewaard.

 


© harrem. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
Profiel foto van maarten54
Een mooi schrijven m'n beste Harrem. Ik ga helemaal 'met u mee' zo dat heet.
Heel graag gelezen.

ik schrijf zulke dingen vaak met jou in mijn achterhoofd. Vooral bij het onderwerp schoonmoeder (nu dus niet) waar jij deskundig in bent. Die komt er wel weer eens aan.
Profiel foto van Breinpijn
Column gelezen - stop - Prettig in het oog liggend - stop - Heerlijk taalgebruik - stop - Inhoudelijk als vanouds sterk - stop - BP kan er niet genoeg van krijgen - stop.
Ga nu mijn kidvrouwtje maar weer een boerka aantrekken - stop - En die andere zes ook - stop - Gordijn mag trouwens ook (als het maar bedekt) - stop - BP, stop met deze onzin - Oke!
Maar ga in ieder geval zo door!!!!

Ik stop - stop - daarom ook niet - stop - tenzij in geval van verstopping inspiratiekanaal