Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Paasreceptie met uitslag


Geschreven door harrem
18 april 2017 20:15
Categorie: Column

Leestijd: ca. 4 min.
Aantal keer gelezen: 134 Aantal reacties: 3
Aantal leden : 0
 0
Dit werk heeft op de voorpagina in de spotlight gestaan

Geen meubelboulevard en geen eieren zoeken, neen, ik stond met Pasen op twee recepties. Eerst was daar een gedenkwaardige ontvangst op de Noord-Koreaanse ambassade. In Noord-Korea vieren ze geen Pasen maar het 105-jarig feest van de Speelse Kapsels. Immers, 105 jaar geleden werd massamoordenaar Kim Il-sung, de stichter van de latere heilstaat Noord-Korea, geboren.

De genodigden kregen een glas wijn aangeboden en op een ambassadebreed tv-scherm zagen we parades van de Noord-Koreaanse strijdkrachten. Dat is een feest van rare loopjes. Anders dan vroeger de Duitsers en thans de Russen, die stram met gestrekte knieën marcheren, lijken de Noord-Koreanen te exerceren op kinderkopjes in het wegdek. Na iedere pas volgt er een hupje alsof er een springkikker in hun onderbroek zit. Links-hupje-rechts en links-hupje-rechts en… Of is er door de Partij een metalen spiraalveer in het kruis van hun broek genaaid?

Ik werd daana verwacht op de Turkse ambassade, maar woonde eerst beleefdheidshalve nog de speech van de Noord-Koreaanse ambassadeur bij. Daarin richtte hij zich vriendelijk tot Nederland met een speciaal dankwoord voor de firma Urenco uit Almelo, die een paar decennia geleden de geheime kennis van het ultracentrifugeren uit handen gaf. Via een omweg kreeg Noord-Korea zo de beschikking over Nederlandse kennis en techniek om fantastische atoombommen te maken. De overleden paus Johannes Paulus II zou hebben gespeecht: “Bedaank’ Niederland vor die mojje bommen...” Dit gênante onderwerp heeft de neiging in ons collectieve geheugen weg te zakken.

Vervolgens heb ik op hun ambassade met mijn Turkse vrienden de schrale overwinning van presi-dement Erdogan gevierd. Indien alle zwijgers hun mond hadden durven opentrekken zou de uitslag geheel anders zijn geweest. Ook op deze receptie een wandvullend televisiescherm. Enkele tv-beelden gaven inzicht in de diep-filosofische Turkse geest. Een wijs man, geïnterviewd op straat in Ankara, vroeg zich af waarom de mensen in Europa zich zo druk maakten over het stemgedrag van de inwoners van Turkije. En sterker nog: zich druk maakten over de voorkeur van 51% voor "ja". Overigens stemde in Nederland zelfs 71% van “onze Turken” voor "ja", waarbij aangetekend dat 49% (de zwijgende grote minderheid) niet gestemd heeft!

Wat een rare tic toch om onze westerse normen en waarden anderen op te leggen. We maken onszelf wijs, dat wij de Turken gelukkiger maken door hen af te pakken wat ze juist zo graag willen: een krachtig eenmansbestuur. De geschiedenis heeft geleerd, dat door ons opgedrongen ideeën over volksinspraak – na het vertrek van van dictators – tot chaos leidden. Dit andere volk met andere gewoonten krijgt de presi-dement, die het verdient. De simpele plattelandsbewoners in Anatolië, die nauwelijks kunnen lezen en schrijven, zitten niet te wachten op zoiets ingewikkelds als besturen, inspraak, overleg en procedures… Ze willen één sterke man, die zegt wat je moet doen.

In historisch perspectief is dat te verklaren. Het ingestorte Ottomaanse Rijk heeft ruim 600 jaar grote bloei gekend zonder een spatje democratie. Heel Noord-Afrika, Arabië, het Midden Oosten en Zuidoost Europa inclusief de Balkan waren Turks. Het wonderlijke is dat in al deze gebieden – na het omverwerpen van het Turkse bewind (aan het einde van de Eerste Wereldoorlog) – de democratie vrijwel nergens goed is aangeslagen.

Nadat ze van Turkije onafhankelijk waren geworden, bleven in die landen hun eigen nieuwe leiders ook met de knoet zwaaien. Zo was men het gewend, dat werkte. Ook na zeshonderdenzoveel jaar. En in het heden?

Nederlandse schamperende politici tonen zich voor de tv-camera's begaan met de Turken. Maar probeer het als eenvoudige schaapherder in het mooie Cappadocië (Zuidoost Turkije), als kelner bijklussend in de vakanties, maar eens te begrijpen… die rare democratie. Voor ons is het niet aantrekkelijk, maar een hele rits tirannen en dictators zorgde in die regio’s (Midden Oosten) steeds voor stabiliteit. De manier waarop vinden wij afschuwelijk, maar we hebben een westerse bril op.

Welbeschouwd is de nieuwe situatie een win-win situatie. De Nederlandse Turken hebben hun sterke man. En die andere plus: de overgrote meerderheid (meer dan 60%) van de Europeanen staat niet te springen om Turkije in de EU te krijgen. Door deze uitslag worden beide kampen op hun wenken bediend. Erdogan heeft het goed voor elkaar. Van zijn lang-zal-ze-leven komt er geen vrij personenverkeer tussen Turkije en Europa, laat staan dat Turkije in de Europese Unie komt. Naar de praktijk vertaald: tot in lengte van dagen moeten Turkse Turken telkens opnieuw visa aanvragen, lang wachten en zich verbijten als ze naar hun in Europa wonende familie willen. Een langdurig verblijf in Nederland, überhaupt in Europa, zit er niet in. En als toetje wacht hen bij thuiskomst voor van alles en nog wat eventueel de doodstraf. Tja, weet waar je voor hebt gekozen!

Wie in Europa ligt er nu wakker van de uitslag van dat referendum? De enigen die daar last van hebben zijn - in ons land - de Nederlandse Turken zelf. Meermalen hoorde ik hen op de tv zwijmelen over "mijn land" en "mijn president". Alsjeblieft jongens, jullie hebben je zin. Wrang wordt het als ze binnenkort klagen over barrières. Geen lidmaatschap van de EU betekent allerlei beperkingen. De ironie van het noodlot wil, dat daarover klagen in dit land mag, terwijl je in “mijn land” door “mijn president” de gevangenis in wordt geflikkerd als je kritiek durft te spuien.

Binnenkort is er een debat in de Tweede Kamer over dat referendum. Benieuwd wat we uit het speelhoekje van Partij Denk gaan horen. Die meneer op straat in Ankara heeft gelijk: "Wáárom maken wij ons druk"? En anders beklemtoond: "Wáár maken we ons druk óm"?

Een door niemand genoemd doemscenario is dit: stel dat Erdogan in dat nieuwe stelsel overlijdt of alleen maar langdurig ziek wordt. Bijvoorbeeld doordat zijn vroegtijdige dementie doorzet... Nu de presidentiële macht zo is vergroot, moet je met ingehouden adem afwachten of er geen rare Pipo (zoals bij de Noord-Koreaanse familie Kim) hem opvolgt

Dit is nou een uitslag die mij jeuk bezorgt.

 

 

 

 


© harrem. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
Profiel foto van Mixmaus
interessant leesvoer .

Om te schrijven was ook interessant, moet ik bekennen.
Profiel foto van maarten54
Speelse Kapsels.<img src='img/smileys/laugh2.gif' alt=':D' Title=':D'>Leuk gevonden!

Je hebt hier een zeer fraai stuk neer geschreven Harm. Duidelijk dat je hebt nagedacht en dat op een juiste manier.
Ghadaffy( hoe schrijf je dat ook weer) was niet mijn man, maar hij had alles wel goed onder controle en de bevolking was tevreden, zonder democratie. Als democratisch Amerika zich ergens mee gaat moeien gaat het gegarandeerd fout, zie de geschiedenis.
Niet voor niets zijn er landen en is de wereld niet één land.

Ik weet niet wat je werk is, maar ik denk dat het geen kwaad zou kunnen als er meer zo als jij rond zouden lopen

Graag gelezen Harrem

Nou, je filosofie maakt me niet veel vrolijker, maar het klopt wel wat je schrijft. Altijd blij met je commentaar!
Profiel foto van Breinpijn
Je hebt het er maar druk mee, al die feestjes en partijen. Maar wat een briljante column weer zeg. Het deed mij (ik bedoel MIJ) zelfs nadenken. dat zegt alles. Ik ben geen nadenkend man, ik ben een doener (en niet eens een Turk). Nee hoor, ik denk wel na: over deze fabeltastische column. Zo veel waars staat er in en elementen die ik zelfs nog niet had bevroed. Dat onze man in Ankara E. kan fluiten naar het EU-lidmaatschap, ja dat had ik kunnen voorspellen, maar ook niet veel meer. Je hebt de vakjes keurig voor me ingekleurd, binnen de lijntjes nog wel. Ik ben er blij mee want zoals je weet denk ik niet graag na (of was het nu wel?). 
Dictaturen zoals het voormalige Oostblok claimen na hun val (althans de bewoners ervan) altijd dat er zoveel kon en mocht in hun ‘vrije land.’ Ja, de schappen in de winkel lagen vol, maar daarna. wegwezen anders verraadt de buurman je. Bij een totalitaire dictatuur zul je daar geen last van hebben want daar verraadt iedereen iedereen behalve als je vriendjes hebt. Ja, dictators zorgen voor stabiliteit. Het is waar, en voor de regio waar zij zich bevinden misschien wel goed, maar Westers is iets anders dan Oosters. Wij denken anders, wij hebben twee ipv een hersencel. Ach, ik kan nog uren uitweiden over deze mooie onderwerpen, maar dan moet ik nadenken zoals je weet en daar heb ik een broertje dood aan..... toch?

Ik weet niet of de naam je (nog) wat zegt, maar je commentaar had zo van Mr. G.B.J. Hilterman kunnen zijn. Na lezing zij we politiek weer helemaal ingepraat... <img src='img/smileys/anim_59.gif' alt='(giggle)' Title='(giggle)'>

G.B.J. Hilterman met ‘De toestand in de wereld.’ Wie kent hem niet? Die uitgesproken stem galmt nog wel eens in mijn gedachten.<img src='img/smileys/speechless2.gif' alt=':-|' Title=':-|'>