Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


De balkonscène


Geschreven door Stella Nomara
16 november 2016 20:23
Categorie: Ervaringen

Leestijd: ca. 2 min.
Aantal keer gelezen: 193 Aantal reacties: 4
Aantal leden : 1
 0
Dit werk heeft op de voorpagina in de spotlight gestaanDe Auteur wil graag inhoudelijk en technisch commentaar op zijn werk
"Grenzend aan een natuurgebied met grote waterpartij en uitzicht op de Rijn". 
Zo stond het omschreven in de verkoop brochure voor het huis in Nederland waar wij wel een oogje op hadden. Dat natuurgebied klopt, evenals de waterpartij. Voor het uitzicht op de Rijn is het wel nodig om eerst naar de zolderverdieping te klimmen. Vanuit het raam wat zich daar bevindt, heb je inderdaad een magnifiek uitzicht op de koning der Europese rivieren. Helaas wordt op de begane grond dit uitzicht belemmerd door een dijk. Die is in de loop der jaren steeds meer verhoogd als bescherming van de bewoners tegen overstromingsgevaar.
Zo kon het gebeuren dat echtgenoot Mees en ik regelmatig naar zolder togen om dan samengeplakt voor het raam de voorbijvarende schepen te bewonderen. Vaak was het nodig om onze lichamen in zeer a-anatomische houdingen te vouwen, wilden wij beiden niets missen. 

Om ons huis aan de buitenzijde van een flinke opknapbeurt te voorzien, was een uitschuifbare ladder onvoldoende. Dat was de reden dat wij een flink formaat bouwsteiger aanschaften. Een uitkomst, want zo kon Mees, zelfs tot op grote hoogte, de buitenboel opknappen. Ook de gevel waar ons gluurraam zat kreeg een beurt. En tijdens een pauze, zittend op de steiger, viel bij Mees het kwartje. Hij kreeg mij zo ver om ook op de steiger te gaan zitten, ondanks mijn hoogtevrees, en sprak de memorabele woorden:
"Hier ga ik een balkonnetje bouwen. We kunnen dan zittend vanuit onze luie stoel, zonder voor het raam te staan, de voorbijvarende schepen spotten".
Meteen kreeg ik visioenen van een balkonscène zoals dat omschreven staat in de Dikke Van Daele:
"Een bijzondere gebeurtenis op een balkon, met name het zwaaien door de vorst of vorstin naar het toegestroomde volk vanaf het balkon van een paleis". 

Voor dat Mees aan het bouwen kon beginnen, moesten we eerst een vergunning aanvragen bij de gemeente. Eenmaal ingediend kregen wij te horen dat de vergunning alleen verstrekt kon worden indien er een bouwtechnische tekening werd overlegd, goedgekeurd door een architect. Deze acties namen behoorlijk wat tijd in beslag, maar toen alles rond was kreeg de houthandel onze bestelling.
Eenmaal afgeleverd, veranderde de stapel balken en planken al snel in een balkon, ter hoogte van ons gluurraam op de zolderverdieping. Opgefleurd met groene en witte verf had Mees al snel een plaatje van een balkon gecreëerd. Op de zolder zelf had Mees een kort trapje gemaakt, zodat wij gewoon door het openslaande raam op ons balkon konden stappen.
Wij kochten tevens twee tuinstoeltjes en, om ons te beschermen tegen oververhitting (wat soms wel eens voorkomt in Nederland), een parasol. Zo hebben wij al menig genoeglijke uurtjes doorgebracht in gezelschap van een beker koffie, een glas bier of iets sterkers.
We hebben veel bekijks als we op ons balkonnetje zitten. Aangezien er ook een weg langs ons huis is, zijn er veel onbekende mensen die ons bij het passeren uitbundig toezwaaien of luidkeels groeten. Uiteraard zwaaien wij, als een vorstenechtpaar, terug.

Een balkonserenade heeft Mees mij nog niet gebracht. Jammer, want ik zou mij wel eens als Juliette willen voelen als mijn Romeo een lied voor mij ter gehore brengt.
Wel waren er mensen die ons zagen als Mr. Waldorff en Mr. Stattler, de eeuwige kritiek hebbende en mopperende mannetjes uit The Muppet Show. Geheel ongegrond is die vergelijking niet. Het gedrag van sommige weggebruikers kan regelmatig rekenen op kritiek onzerzijds en het gemopper op snelheidsduivels vindt regelmatig plaats.

Kritiek op de schippers hebben wij niet. Wij willen namelijk niet gezien worden als de beste stuurlui die aan wal staan.

© Stella Nomara. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
volgende werk van deze gebruiker
volgende
volgend werk in de lijst
volgende
volgend Verhaal
volgende
Profiel foto van esperanza
Hey, Stella! Wat heerlijk jou hier weer treffen. Welkom terug. Ik heb jou gemist.
​Met veel plezier heb ik jou verhaal gelezen. Erg leuk, vooral omdat in de tussen lijnen kan ik lezen dat jullie blij zijn met jullie nieuwe huis in Nederland.
​Vele groeten van mij. 
Profiel foto van Ryara
Nu begrijp ik waarom ik jou heb moeten missen. Eerst dat bouwen en daarna dat genieten. Heerlijk toch? Nu wordt het te fris op jullie uitwijkplaats, dus kom dan maar een poosje op de site toeven. Als je dat op prijs stelt wil ik wel een serenade voor je zingen. <img src='img/smileys/anim_65.gif' alt='/group:' Title='/group:'>
Profiel foto van ragazza
Aha, dus daar zit jij tegenwoordig <img src='img/smileys/laugh4.gif' alt=':-d' Title=':-d'>
Blij nog eens iets van jou te lezen. Leuk stukje, trouwens.
Profiel foto van naiche
Goh, ik ben al tijden niet op webtales geweest en heb dus ook geen verhalen gelezen en beoordeeld, maar toen ik jouw naam zag moest ik wel. Die heeft een magische aantrekkingskracht op me. Wat weer een leuk kijkje in je - inmiddels weer - Nederlandse leven!