Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Kajak perikelen (schrijfprikkel)


Geschreven door Stella Nomara
24 december 2011 12:17
Categorie: Humor

Leestijd: ca. 2 min.
Aantal keer gelezen: 1751 Aantal reacties: 8
Aantal leden : 1
 0
Dit werk werd ingediend als schrijfprikkel
Als doorgewinterde ex-watersporter, kon ik het niet nalaten een keer met een kajak te gaan varen op de Ourthe, die op loopafstand van mijn huis stroomt. Uiteraard was ik niet alleen op die mooie zomerse dag. Af en toe leek het wel of er een complete Carrier Battle Group (oorlogsbodem) was uitgevaren. Het vliegdekschip met zijn beschermende escorte ontbrak, maar het aantal “schepen” wat op het water was, kwam aardig overeen.

Nog leuker is het bekijken van kajakvaarders vanaf de oever. Daarom zie je mij in de zomermaanden vaak aan de waterkant. Het gestuntel en geploeter van die sportievelingen ontlokt mij vaak een grijns of nog erger, een lachbui. Zoals die keer dat een echtpaar samen in één kajak zat. In plaats van synchroon te peddelen, lukte het Ma maar niet om het ritme vast te houden. Pa kreeg daar schoon genoeg van omdat het vaartuig daardoor niet mooi door het water gleed. Na een korte woordenwisseling tussen het echtpaar, legde Ma gedecideerd haar peddels op haar schoot en maakte aan Pa kenbaar dat hij de pot op kon en maar alléén moest peddelen in die verrekte rotboot.

Soms neemt een echtpaar ieder apart een kajak. Dat voorkomt niet altijd een strijd tussen de echtelieden. Pa maant Ma aan om sneller te peddelen, wat zij met geen mogelijkheid voor elkaar krijgt: zij is aan de grond gelopen! Door het stromende water kan Pa geen halt houden en al snel is Pa al bij het eindpunt, terwijl Ma nog bij het startpunt zit te worstelen. Ten einde raad stapt zij uit de boot om het ding vlot te trekken maar in haar woede laat ze het bootje schieten en drijft, zonder haar, naar Luik. Zij strompelt door het water terug naar de opstapplaats en blijft daar, zich verbijtend, wachten totdat Pa met het busje weerom komt.

Een ander mooi schouwspel geeft een verliefd stelletje in een kajak. Interesse voor de omgeving hebben zij niet. Zij hebben slechts oog voor elkaar. Hun handen houden niet de peddels vast, maar elkaar. Daarom zie je die boten, met bemanning en al, doelloos rondzwalken en al draaiend hun eindbestemming bereiken.

Dat de meeste kajakvaarders geen besef hebben van de opwaartse druk van het water, schetst volgende situatie: de kajak is aan de grond gelopen en één van de opvarenden stapt manmoedig in het water. Ze duwen en trekken en het ding komt los, mede door het feit dat er zich één persoon minder in bevindt. De nattevoeteneigenaar springt met veel bravoure de boot weer in maar helaas, door zijn eigen gewicht loopt het weer vast. Gevloek en getier is het resultaat. Slechts een enkele keer zien de kajakvaarders daar zelf de humor van in en krijgen de slappe lach. Ik kan dan naar hartenlust mee lachen, zonder dat ik mij achter een dikke boom moet verschuilen.


© Stella Nomara. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
met een gniffel op mijn gezicht gelezen

Mooi, dat was ook de bedoeling, dank je, Henk. Ook voor het lezen en je reactie.
Profiel foto van Henny
Wat kan jij sappig vertellen. :D Ik moest ook even achter een boom wegduiken omdat is die beelden zo voor mij zag.

Dank voor je compliment, Henny. Heb jij bomen in je huiskamer? Cool! Dank voor het lezen en je reactie. Groet van mij
Profiel foto van beppie
Ik zie het helemaal voor me. Ik geloof dat ik ook menig uurtje zou kunnen uitzitten daar aan de waterkant. Geen mooier vermaak als leedvermaak. (Niet altijd waar overigens.) Leuk verhaaltje, beeldend geschreven.

Wat leuk dat het me gelukt is om de beelden "beeldend" te maken. Tis er 'szomers goed en leuk vertoeven. Loop er twee keer per dag met de honden langs, dus ik hoef niets te missen :-) Dank voor het lezen en je reactie, beppie.
Profiel foto van maarten54
Leuk, dat zie ik graag. Leed vermaak heet dat meen ik. Ik been ooit eens aan de ourte geweest. toen kon ik met mijn sandalen naar de overkant lopen. nu heb ik geen sandalen, maar het is ook maar bij wijze van spreken. Een week later zag ik de zelfde brug op het journaal, waar ik op had gestaan. Maar dan met een enorme 'boeggolf'. Lijkt mij een leuke rivier om te paddelen... Prima prikkel, het woord zit op de juiste plekken

Deze zomer was er ook met blote voeten in te lopen, heel laag water, tot ongenoegen van Mees (niet vissen) Het doet me deugd dat je het een leuke prikkel vindt,maarten54. Groet van Marjon.
Profiel foto van Cojo
Ook ik zit graag aan het water, en steek in de vakantie, kleinere riviertjes nog graag over via de rotsblokken. Daarna zit ik met het foto toestel in de aanslag om anderen te zien vallen.:-D Gemeen hoor, maar wel lekker om te zien, dat gestuntel op het water (y)

Jij bent ook gemeen, cojo net als ik. Leuk dat het herkenbaar voor je was. Dank voor het lezen en je reactie.
Profiel foto van Jan
Lunchpakketje mee en een kleedje. Wat nou een dagje naar een pretpark, dit is veel leuker en gratis.

Daar heb je zeker gelijk in, Jan. En geen lange wachttijden voor een attractie! Dank voor het lezen en je comment.
Profiel foto van Adje
Is er nog plaats achter die boom? haha, ik zie het zo voor me

Plaats zat, Adje, er staan daar langs het water heel veel dikke bomen. Kom maar gerust een keer meegenieten. Dank dat je weer langs kwam en een reactie achterliet.
Profiel foto van ryara
Nou, deze schrijfprikkel, prikkelde in ieder geval een heleboel gevoelens.

Dat kan je wel stellen, ryara. Dank voor het lezen en je reactie.