Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Kerst in Wallonië


Geschreven door Stella Nomara
23 december 2011 11:19
Categorie: Kerstmis

Leestijd: ca. 1 min.
Aantal keer gelezen: 1721 Aantal reacties: 7
Aantal leden : 1
 0

Bewoners van Wallonië in België hebben het slecht getroffen. Zij hebben slechts één vrije dag om kerstfeest vieren. Om die ene dag wat langer te doen lijken, beginnen zij daarom op de vooravond van Het Kerstfeest al met de viering. De cadeautjes worden uitgedeeld terwijl er tussen neus en lippen door, een enorme hoeveelheid aan voedsel en drank wordt verslonden. Dat heeft tot gevolg dat op Eerste Kerstdag de ziekenhuizen overvol zijn als gevolg van opgenomen indigestiepatiënten. Men moet immers de volgende dag beter zijn: er moet weer gewerkt worden!
In Nederland zijn ze slimmer. Men heeft daar twee vrije kerstdagen zodat de gevolgen van de braspartijen, op Tweede Kerstdag uitgeziekt kunnen worden.
Veel Hollanders die in Wallonië wonen, de zgn. Wallondaises, houden de Hollandse traditie van twee vrije dagen, in al zijn glorie, in ere. Ze maken er soms wel drie dagen van. De meeste zijn toch gepensioneerd en hebben én houden zodoende de hoeveelheid vrije dagen in eigen hand.


© Stella Nomara. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
Profiel foto van beppie
Ik wist helemaal niet dat ze in België maar èèn dag vrij hadden? Nu je het zegt, in Duitsland vieren ze ook alleen maar 1e Kerstdag. Typisch Nederlands dan, om 2 dagen Kerst te vieren? Ik vind het wel lekker, 2 dagen vrij, en daarna inderdaad het liefst nóg een dag om 'uit te buiken'. Sommige mensen kunnen zo zeuren over 'zoveel zondagen' achter elkaar. Ikke niet hoor. En wat de (vr)eetpartijen betreft > dat stop je toch zelf allemaal in je mond, dus niet zeuren achteraf. Graag gelezen.

Dank voor je uitgebreide commentaae, beppie. Ach, iedereen moet het gewoon op die manier vieren, dat men het naar zijn zin heeft, toch?
Profiel foto van Cojo
In de prov. Zeeland hoor ik altijd over 3de kerstdag...?! Hier, een eilandje hoger, hebben we er 2. Toch hebben veel mensen verplichte vrije dagen tussen kerst en oud en nieuw. Als het bedrijf het toelaat natuurlijk, mijn zoon en man zijn/waren altijd 1,5-2 weken thuis met de feestdagen. Gauw invoeren daar, Stella.

Ik vind het wel best zoals het hier is. De winkels zijn gewoon open en als wij willen, kunnen we vier dagen Kerstfeest vieren! Dank voor je reactie en het lezen, Cojo
Profiel foto van ryara
Het is natuurlijk niet zo dat ze hier de tweede dag gebruiken om bij te komen en uit te buiken. Ook hier beginnen ze op kerstavond al en stoppen pas op tweede kerstdagavond. En maar mopperen... Als ik vandaag die volle karren in de supermakrt zag, zou je denken dat er minstens voor een week ingeslagen moest worden. Ik doe er maar zéér matig aan mee hoor,en werken tussen de feestdagen door doen we véél liever dan met de massa mee vrij zijn. Alles is dan zó ongezellig, ik neem de week erna wel vrij.

Wij eten macaroni! Lekker makkelijk. En de supermarkt plunderen? Heb ik nooit aan meegedaan. Wij hielden en houden het uit priincipe sober met de Kerstdagen. Dank voor het lezen en je reactie, ryara.
weet je ook een land waar ze het helemáál niet vieren? daar wil ik wel heen...

Heb je soms een hekel aan de kerstdagen? Ik loop er ook niet mee weg. Vroeger wel. Maar nu... Dank voor het lezen en je commentaar, Viinderke.
Profiel foto van maarten54
Weer wat geleerd. Ik had hier nog nooit over gehoord noch nagedacht. Ik ga met Vlinderke mee, hoewel...twee vrije dagen...

Maarten, je weet het: men is nooit te oud om te leren. Ik denk dat jij de voorkeur geeft aan twee vrije dagen boven een kerstloze maand. Dank voor je reactie en het lezen. Groet van Wiebrigje.

Wat een bijzonder mooie naam!

Ik verzin ook maar wat, hoor!
Toch zijn er in België heel wat bedrijven die gewoon tussen Kerst en Nieuwjaar sluiten.....ik kan het weten :) Tijd genoeg om te bekomen dan (toch van de Kerst)

Ze sluiten wel, maar tweede kerstdag wordt in Wallonië niet gevierd. Ik vind het nog steeds vreemd dat de postbode gewoon lang komt suizen. Dank voor je reactie en het lezen, dannycant.

Graag gedaan :)
Profiel foto van naiche
Weet je dat Nederland het enige land ter wereld is waar twee Kerstdagen, twee Paasdagen en twee Pinksterdagen gevierd worden? Wij zijn uniek:D Wij doen het ook altijd redelijk sobertjes hoor. Geen enorme eetfestijnen, gewoon lekker een beetje anders dan anders.

Twee paas- en pinksterdagen hebben ze hier wel. Nederland heeft wel meer dingen waar ze uniek in zijn, toch? Weet even niets te verzinnen :-) Dank voor het lezen en het reageren, naiche.

natte cake?:D