Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Dag vriendje (Proza Les 03)


Geschreven door Stella Nomara
23 december 2011 10:45
Categorie: Avontuur

Leestijd: ca. 1 min.
Aantal keer gelezen: 2082 Aantal reacties: 13
Aantal leden : 1
 0
Dit werk heeft op de voorpagina in de spotlight gestaanDe Auteur wil graag inhoudelijk en technisch commentaar op zijn werkIngedient voor de proza workshop
Het is een prachtige dag om te zeilen. De wolken strijden onderling om de zon te laten verdwijnen. De wind, met een kracht van zes Beaufort, zorgt er voor dat die toch aanwezig blijft. Zonder hulp kan ik mijn zeilboot met deze wind niet onder controle houden. Om twee extra handen aan boord te krijgen, nodig ik mijn vriendje uit om als fokkenmaat te fungeren. Hij is wel aardig, maar een beetje een watje. Hij vraagt mij, met een angstige blik in zijn ogen, of het niet te hard waait. Een sardonische grijns verschijnt op mijn gezicht als ik hem geruststel. Doordat ik me nogal uitsloof en doe of deze windkracht voor mij de normaalste zaak van de wereld is, hijs ik bijna de fok ondersteboven. Gelukkig kijkt hij net naar de lucht en kan ik op tijd voorkomen dat ik voor gek sta.

Even later gooi ik de boot los, spring naar de helmstok, pak de grootzeilschoot en brul tegen het kieken dat hij de fokkenschoot moet aantrekken. Ik ga gelijk oploeven zodat ik scherp aan de wind zeil en een onvoorstelbare snelheid maak. Het gezicht van het joch verkleurt asgrauw als het vaartuig steeds schuiner overhelt. Doordat ik met een vals genoegen zijn bleke smoeltje bekijk, merk ik niet dat er een grote golf aankomt die mijn boot midscheeps te pakken krijgt en ons doet omslaan. Proestend en spartelend liggen we in het water. Tien minuten later komt mijn oom met zijn speedboot aanvaren om mijn boot, vriendje en mij rustig naar de jachthaven terug te slepen. Als hij vaste wal onder zijn voeten heeft, staat het kind bijna jankend te smeken om droge kleren. Nadat hij die gekregen heeft, gaat hij er als een haas vandoor.
Ik heb hem -gelukkig- nooit meer terug gezien.


© Stella Nomara. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
Stella N., moet dat 'sardonisch' niet 'sadistisch' zijn? Zo komt het nl. bijna op me over ;). Verkleurd moet hier overigens met een t ( 3e pers. enkelvoud als je het mij vraagt en geen volt. deelw. ) Ook vraag ik me af of het niet de grootzeilschoot moet zijn, maar ik kan me ook voorstellen dat het beide kan.

Verkleurd? Foei, Stella, sufkop = verbeterd. Dank. Sardonisch laat ik liever staan, dekt meer mijn bedoelde lading. Dank voor alles, Vian.
Profiel foto van ragazza
Wel, Stella, was dat jouw manier om een vriendje te imponeren? Ocharme, hoewel ik er wel mee kon lachen, hoor :-d Ik zag slechts één ontsnappelingetje: Het gezicht van het joch verkleurd asgrauw : verkleurT

Ik verkleur van schaamte:-( Ben blij dat ik je kon laten lachen, ragazza. 't Was echt een ramp, dat vriendje. Dank voor je comment en het lezen.
Profiel foto van Henny
:D Zo kun je ook dumpen! Zeer geslaagd hoor!

Dank je, Henny, dat je het geslaagd vindt.
Profiel foto van haarle15
Die komt nooit weer het water op. :D Wat een vuurdoop. Leuke uitvoering van deze les.

Dank je, Haarle15. Later zag ik hem nog een keer met een...roeibootje. Dank voor je reactie en het lezen.

Spierwit zeker in zijn gezicht of ging het nu niet te hard. :-d
Profiel foto van naiche
Vian heeft gelijk, het is de grootzeilschoot. Nog even een opmerking (ja, ik ben een zeiler); als je scherp aan de wind vaart maak je geen onvoorstelbare snelheid, wel ga je flink scheef. Die snelheid haal je pas als je ruimer gaat varen en dan vooral halve wind of ruime wind. En verder heb ik dit met een grijns gelezen. Leuke anekdote en een goede uitvoering van deze opdracht lijkt mij.

Schrijven is overdrijven. Ik weet dat je gelijk hebt met scherp aan de wind zeilen. Je bent echter wel sneller bij je doel omdat je niet steeds overstag behoeft te gaan. Dank voor het grijnzen en dat je het een goede uitvoering vindt.

helemaal mee eens dat schrijven overdrijven is, alleen ben ik een pietlut en wil graag de juiste informatie geven:-d

Je zegt toch: HET grootzeil/ DE fok dus m.i. HET grootzeilschoot, DE fokkenschoot? Ik weet het niet meer!

het gaat om DE schoot, dus de grootzeilschoot, de fokkenschoot, de spinakerschoot e.d.

Juist ja, ik ga het verbeteren! Dank, Naiche.

Sterker nog: het is eigenlijk: de grootschoot. (ook zeiler) Ik heb grote moeite met fokkenschoot.Het ziet er zo ontzettend fout uit. De idioten die die regel met de tussen-n hebben uitgevonden moesten ze - helemaal in stijl - kielhalen. Maar het zal vast wel koppen. Heel leuk verhaal.

helemaal mee eens heerenleed
Profiel foto van ryara
Een leuk verhaaltje en het voldoet bijna helemaal aan de opdracht. Jawel 'bijna' want volgens mij is deze zin >>>Nadat ik mijn boot heb losgegooid<<< Dat is voltooid tegenwoordige tijd. In een stukje dat in tegenwoordige tijd MOET, kun je dus beter zeggen: 'Ik gooi de boot los', of iets van dien aard. Verder heb ik niets te zeuren. Volgens mij is deze opdracht te gemakkelij, jullie maken hem allemaal zo goed.

Je hebt gelijk, oplttende juf. Het is verbeterd. Ben blij dat je verder niets te zeuren hebt. Dank voor je reactie en het lezen en alle tijd die jij in de workshop steekt.

die tweede ik (spring ik) is overbodig
Profiel foto van Fikske
Amaai, ik zie je al bezig. De beste manier om van een angsthaas-vriendje kwijt te raken. Knap geschreven weer. Dit is een nieuwe las zeker? Ik zal eens meer moeten komen lezen.

Fikske, dit is idd. weer een nieuwe les. Het jochie is idd. gelukkig uit mijn leven verdwenen en kreeg later verkering met "Mees" die ook een vervent zeiler was. Kom wat vaker lezen, als afwisseling voor je Spaanse lessen :-) Hasta la vista!
Profiel foto van maarten54
Herkenbaar. Zo gaan die dingen en zo sorteer je je 'juiste' vrienden. En vriendinnen natuurlijk. Geslaagt verhaal, met een D, dat wel. fokkenschoot, is dat niet FOKKESCHOOT?

Nieuwe spelling, dacht ik = fokkeNschoot. Het zal jou, als boot bezitter , wel aangesproken hebben. Groet van Sandra.

Ik ben dus niet de enige die fokkeNschoot een belediging voor het oog en voor de sport vind. Maar ja...

Ik ben dus niet de enige die fokkeNschoot een belediging voor het oog en voor de sport vind. Maar ja...
Profiel foto van Dwarreltje
Haha heerlijk. Gelukkig is het later in de liefde toch nog goed gekomen met je, is het niet? Weet je man wat je hem allemaal hebt bespaard :)? Dwarreltje

Bijna 40 jaar getrouwd met een verwoed zeiler, dat wil wel wat zeggen! Heb hem op dezelfde jachthaven ontmoet. Dank voor he tlezen en je reactie, Dwarreltje.
Is dit echt gebeurd, of komt het uit je heerlijke fantasie ? Prachtig verhaal, ik ben er zeker van dat die jongen het hazenpad koos omdat hij dringend aan andere broek moest aantrekken (wegens volgekakt van de schrik). Zeilen moet heerlijk zijn, maar ter verdediging van die onervaren jongeman durf ik veronderstellen dat zo'n eerste kennismaking best wel schrikwekkend kan zijn. Slecht karakter, jij :-d

Ik ben soms een heks, Pablo en vind het heerlijk om iemand in de maling te nemen. Dit is 47 jaar geleden echt gebeurd! Ik was blij dat ik van dat jong af was. Mijn huidige echtgenoot is gelukkig niet zo'n schijtert. Dank voor alles!
Profiel foto van monkey
Op zo'n manier leer ik het zeilen nooit. (giggle) Verhaal is prima, ik heb genoten, ondanks dat ik het behoorlijk gemeen van je vind om op deze manier die jongen de laan uit te sturen. Je hebt goed aan de opdracht voldaan en als niet zeiler geloof ik je meteen helemaal. Ik zou zelf niet bij windkracht zes het water opgaan, maar goed ik doe weer andere dingen.

Omdat je niet bij windkracht zes het water op durft, leer ik je dus lekker ook niet zeilen :-). Dank dat je de opdracht geslaagd vindt en dank voor je leuke reactie.

Als wel-zeiler geloof ik het ook. Ik zou alleen nu (ook wat ouder dan toen) misschien een rifje steken...
Profiel foto van Balancia
Ik krijg hier echt een grijns van op mijn gezicht. Mooi geschreven kort en bondig en je trok me meteen in het verhaaltje !

Excuses, Balancia, dat ik nu pas je positieve reactie heb gelezen. Ik ben er een tijdje tussenuit geweest vanwege onze verhuizing van België naar Nederland. Dat ik een grijns op je gezicht kon toveren, doet me deugd. Ik hoop dat je niet nat bent geworden doordat ik je in het verhaaltje trok. Groeten van Stella Nomara
Profiel foto van Mien
Leuke titel. Heerlijk stukje. Ik zie de sardonientjes al zwemmen. Voldoet helemaal aan de opdracht. Diep uit een ver verleden opgedoken en getransformeerd naar het heden. Hij blijft in het hier en nu ook nog goed rechtop staan. Nee, niet het vriendje. Die heb je scherp in de piekenval en klauwenval laten lopen. Lavinia Meijer zou er jaloers op kunnen zijn. <img  data-cke-saved-src='img/smileys/yes2.gif' src='img/smileys/yes2.gif' alt='<img src='img/smileys/yes2.gif' alt='(y)' Title='(y)'>' Title='<img src='img/smileys/yes2.gif' alt='(y)' Title='(y)'>'>  
Mooie naam heb je overigens. Ster zonder zee.