Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Het dorp :de ommekeer


Geschreven door tomthites(ex-lid)
31 oktober 2011 14:45
Categorie: Algemeen

vorig deel: HET DORP kinderen op school en thuis tijdens de oorlog
volgend deel: Het dorp: de kermis

Leestijd: ca. 4 min.
Aantal keer gelezen: 1537 Aantal reacties: 2
Aantal leden : 0
 0
Na de bevrijding veranderde niet alleen het uitzicht van het dorp. De mensen namen een nieuwe start.
Het puin werd geruimd, dat was van belang. De personen die ondergedoken waren tijdens de oorlog verschenen terug in het straatbeeld. (Ondergedoken waren ze op allerlei plaatsen om zo niet te worden verplicht te gaan werken in Duitsland.)

Wij, de kinderen, hadden nieuwe smaken leren kennen. Van de soldaten kregen we Chewingum wij zegden tutterfrut, nu heet dat kauwgum. Daar werd nogal op geknabbeld en blaasjes mee gemaakt, bij ruzie durfden we het ook in mekaars haren smijten, dan moest een bles haar worden afgeknipt. Ook chocolade was nieuw, evenals zuiders fruit.

Er werden noodwoningen opgetrokken uit hout, wij noemden dat barakken waarmee de mensen heel blij waren. Enkele jaren later werden die houten huisjes vervangen door echte stenen woningen. Daarvoor zorgde een maatschappij.

De nieuw uit steen opgetrokken woningen waren voor die tijd modern ingericht. De toiletten waren niet meer dat huisje buiten met houten plank, waarin een rond gat zat en waar het op maat geknipte gazetpapier aan een grote haak gebruiksklaar hing. Het meestal groen geverfde deurtje met een doorkijk hartje gaf aan waar je moest zijn wanneer het dringend werd.

Er was ook een heuse badkamer met water uit een kraantje. Daar tegenover stond onze grote zinken teil met water verwarmd door de zon in de zomer maar in de winter geplaatst dicht bij de Leuvense stoof. Voor warm water zorgde moeder door een moor (dat was een zwartgeblakerde waterketel) met water op de stoof te laten koken tot het fluitje er van riep “ het water kookt”. Dit hete water bij de rest gegoten was voldoende om een hele resem kinderen één na één in hetzelfde water een wekelijkse schrobbeurt te geven.

Mannen zochten werk in de fabrieken over het water. Nog een enkeling werkte voor de graaf en zo verminderde de grafelijke invloed op het dorp en zijn bewoners.
Bij de eerst volgende gemeenteraadsverkiezingen was de graaf niet meer tot burgemeester verkozen maar de dorpsdokter. Eigenlijk had die zijn handen vol met zieken, hij ging toen nog op ziekenbezoek met een aftandse fiets, later werd dat een moto en nog later een auto. Het bestuur van het dorp kwam zo in handen van de katholieken en dat is decennia lang zo gebleven.
Van dan af werd er in ons dorp aan dorpspolitiek gedaan. Men was: wit of zwart, oranje of rood en dit speelde mee in het leven van toen. Ondertussen is er ook groen, geel en blauw bijgekomen.

Het verkeer bestond uit fietsers ook een zeldzame tandem, een boerenkar met paarden, nog zeldzamer een auto van notaris, rentenier  en dorpsdokter en niet te vergeten de tram. Dit vervoermiddel zorgde voor verre verplaatsingen van een heel gezin. Met de tram rijden was een hele belevenis, vooreerst al het wachten…Wachten tot het rood lichtje brandde, dan was de tram één halte veraf en hadden we net de tijd om naar de volgende stopplaats te gaan of te lopen. De tram: dat was plezier om mee te rijden, vooral wanneer je op het perron kon blijven staan, geen deur die dicht kon, wel een ijzeren bar die als afsluiting diende en waar we, hoe gevaarlijk het ook was, over hingen om naar mensen te wuiven en te roepen, maar vooral om de wind in onze haren te voelen waaien en te tonen hoe stoer we wel waren.

De auto’s werden talrijker en het werd ook gevaarlijker. Op straat spelen werd verboden door onze ouders, hier en daar waren nog belhamels die de straat als speelplein beschouwden.

Het klasse verschil werd zichtbaarder. Zwarte schorten op school mochten kleuriger, het werden Vichy ruitjes in lichte kleuren voor de meisjes. Niet alle moeders konden dit hun kinderen laten dragen, dus bleef zwart nog overheersen. Ook de verplichte lange mouwen werden zonder morren al eens genegeerd. Wanneer voorheen de ellenboog onbedekt bleef kreeg je mouwverlengingen aangepast . Witte sokjes kwamen in de plaats van kousen tot minstens aan de knie. Bij de jongens was nooit een strikte schoolkledij verplicht.

De kinderen vertrokken uit de dorpsschool na de plechtige communie om op pensionaat te gaan, de jongens trokken naar het college.

Onze moeders kregen hulpmiddelen in het huishouden. De wekelijkse schrobpartij van de overall van de mannen, die op zaterdag te weken werd gezet en op zondagmorgen afgeschuurd met een borstel op een schuurplank, werden vervangen door wasmachines waaronder nog wel vuur moest gestookt worden. Later werden die half automatisch en nog later volautomatisch. Strijkbouten die moesten verwarmd worden op de kachel werden vervangen door elektrische strijkijzers.

Koken op de houtkachel of de Leuvense stoof werd koken op een gasfornuis of een elektrisch vuur. Ieder huis kreeg stilaan een radio en nog jaren later een TV. Nog staat de automatisering niet stil. Kijk rondom je en dan zie je hoe de omgeving echt in alles grote stappen vooruit heeft gezet en het leven een stuk gemakkelijker werd gemaakt.

Wij zijn van het minder goede opgeklommen naar een tijd van weelde waarin velen niet begrijpen hoe goed het leven hier is
                                                                          
                                                                                                         tomthites 2011[/
© tomthites. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota: Ben een tijdje bezig geweest met alles wat ik nog weet uit die tijd kris kras op te schrijven,nu ben ik begonnen met er een hopelijk leesbare geschiedenis van te maken. Mijn dank gaat naar ieder die me hierin kan helpen en raad geven
Profiel foto van Cojo
Je bent weer begonnen, leuk, zo geef je een goed blik op die tijd. Je kan nog wel wat aan de zins opbouw verbeteren, het is nu meer geschreven zoals je het aan iemand zou vertellen (spreektaal) bijv: Van de soldaten kregen we Chewingum wij zegden tutterfrut, nu heet dat kauwgum. Beter is: Van de soldaten kregen we Chewingum wij noemden dat toen tutterfrut. Dat het kauwgum is weet iedereen. Er werden noodwoningen opgetrokken uit hout, wij noemden dat barakken. Er werden noodwoningen opgetrokken, houten barakken waarmee de mensen erg blij waren enz...

Heb wijzigingen doorgevoerd,dank je wel voor de hulp

sorry voor de fout ,het moet hulp zijn natuurlijk
Profiel foto van Henny
Cojo gaf al goede tips waar je wat mee kunt. De inhoud zelf is heel leerzaam en zeker de jeugd kan er wat mee opsteken over hoe het er toen aan toe ging. Ik lees nostalgie en zie me weer in de tobbe zitten en gewassen worden met groene zeep. Doorgaan met schrijven! (y)

Dank je om te lezen,graag ook suggesties indien ik niet goed bezig ben

Ja hoor, dat zullen we zeker doen.