Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Turkse


Geschreven door harrem
6 november 2011 23:26
Categorie: Absurd

Leestijd: ca. 2 min.
Aantal keer gelezen: 1703 Aantal reacties: 7
Aantal leden : 1
 0
Debbie zat in groep zes van de basisschool, toen ze het jongetje Aernout een knal voor zijn kop verkocht. Jongens vinden het vernederend als ze klapjes krijgen van een meisje, maar in het geval van Debbie hoeft niemand zich te schamen. Zij was een ongewoon stevig kind, zeker voor een meisje.

Van de ene kant had ze een Brabantse oma, getrouwd met een Jood en van de andere kant Indische roots. Debbie  zag er niet uit als blonde Greetje uit de polder. Ze bevond zich in zo'n modern knip- en plakgezin, opnieuw samengesteld uit vorige onderdelen. Daarin viel zij op door haar uitheemse trekjes. Om met haar moeder Chris te spreken: als je haar zo'n vilten hoedje opdeed, een poncho omsloeg en op een panfluit liet blazen, kon zij zo in het centrum van de stad geld ophalen met wat musicerende Zuid-Amerikaanse Indianen. Menigeen nam ook als vanzelfsprekend aan dat zij geadopteerd was. Niet dus, maar daar gaat het niet om; zij werd namelijk het onderwerp van een idioot gesprek.

Op haar school hadden ze van die modernistische lessen, zoiets als Correlatieve Wereldoriëntatie en Pragmatica of zo. In zo’n interactieve les trachtte ene Aernout iets uit haar handen te trekken. Een gum of een potlood. Dat lukte niet, omdat Debbie vingers van staal had. Vervolgens was er wat duw- en trekwerk en nog iets. Het resultaat was dat Aernout een dikke lip en een blauw oog had.

Terecht meldde zich die avond de moeder van Aernout met haar gehavende zoon aan de deur van huize Chris. Chris zag de aangerichte schade en vernam dat Debbie het jongetje een rechtse directe had geven. De discussie tussen de moeders die toen volgde, verliep gelukkig zonder stemverheffing. Aernout's moeder wilde gewoon gerechtigheid:

>  Uw dochter heeft mijn zoon Aernout verrot geslagen
=  Vervelend nou, dat mag ze natuurlijk niet doen. Maar wat was daarvoor de aanleiding?
>  Nou, niets bijzonders. Kinderen hebben nu eenmaal weleens ruzie. Maar om dan meteen uit te halen...
=  Ik heb van Debbie begrepen, dat Aernout nogal onaardige dingen tegen haar heeft gezegd. Weet u daarvan?
>  Ach, wat is onaardig? Aernout zei misschien iets, dat Debbie niet beviel en dan gaat ze meppen. Sommige kinderen willen de waarheid niet horen!
=  Ik vind dat Debbie wel tegen een stootje moet kunnen. Kinderen zeggen inderdaad van alles en dat gaat dan over en weer. Maar waar is de grens?
>  Nou, mijn Aernoutje heeft in ieder geval niets onwaars gezegd, niet iets dat niet klopt
=  Uw Aernoutje schold haar anders wel uit voor "vuile Turk"
>  Oké dan, ja… dat mag dan zo zijn, maar wat geeft dat? Is ze dan soms geen Turkse?

(Uit mijn "Rare gesprekken")


© harrem. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
Profiel foto van Cojo
Die van het knip- en plakwerk heb ik eerst doorverteld in de huiskamer, die gaan we voortaan ook gebruiken;-) Verder is het minder komisch, maar wel een vreemd gesprek waarvan ik weer volop genoot. In de zin: Op haar basisschool.... kan de laatste 'of zo' weg, er stond eerder al 'zoiets'

Compliment voor je oplettendheid. Ik was de juiste plek voor "bassischool" kwijt. Je staart je op een gegeven moment blind. Dankzij je opmerking staat het nu beter.

Terecht stel je vast dat het "minder komisch" is. Het is tenslotte intriest, “zoiets” bots. Mijn insteek was serieus, maar onbedoeld krijg je komische trekjes als de tekst relativerend is. . Dank voor je scherpe analyse.
Profiel foto van Henny
Minder komisch, dat is zeker zo. Wel met meer diepgang, zeker door de laatste zin en dat is net zo belangrijk, vind ik. Een soort van spiegel voorhouden.

Ik kan het niet beter samenvatten. Aan jouw prettige, kritische commentaren valt altijd op te merken of “het” overkwam. Dank voor je bijdrage.
Profiel foto van Stella Nomara
Ik kon er wel om lachen maar ik lach (en huil) erg snel. Verder vind ik dat er een diepere lading te bespeuren valt. Het is daarbij erg actueel: pesten op school. Ik heb het met plezier gelezen, harrem.

Ofschoon ik meestal fictie neerkrabbel, is dit historisch. Je stipt het daarom correct aan met "actueel".
Profiel foto van Fikske
Het moet voor mij niet altijd om te lachen zijn, als het maar goed en vlot leest en inhoud heeft en dat heeft het verhaal zeer zeker.

Goed gesproken!
Profiel foto van ryara
Dit lijkt mij in een iets andere stijl geschreven dan voorgaande werken en het bevalt me wel. Eerst de uitleg over de situatie en vervolgens het dialoog met de laatste zin die het geheel lijkt samen te vatten. Het foto'tje eronder hoeft voor mij niet, dat leidt de aandacht op een verkeerde manier van het verhaal af, maar goed, dat is slechts mijn idee.

Je analyse geeft stof tot nadenken. Dank!
Keihard en onbezonnen de opmerking van die moeder in de laatste zin. Prima afsluiting, meer tekst zou overbodig zijn geweest en de kracht ervan hebben weggehaald. Knap dat je die plaatjes kunt zetten, mij lukt het maar niet.

Goede analyse. Wat de plaatjes betreft: bij de Verhalensite was het Vlinderke (en Henny) die het me hebben uitgelegd. Met zweet in de handen gedaan toen. Hier is het gemakkelijker. Ik stuur wel een PB.

'k Heb het gelezen, Ik voorzie ook zweethanden en meer dus ik begin er niet aan. Niettemin hartelijk dank ;-)

'k Heb het gelezen, Ik voorzie ook zweethanden en meer dus ik begin er niet aan. Niettemin hartelijk dank ;-)
Profiel foto van maarten54
Komisch of niet komisch bedeold, het verhaal komt mij zeer realistisch over. Dat kinderen op bepaalde manier met elkaar omgaan...oke, maar ouders ( als van Aarnout) die ...die....'zo doen', zijn onbegrijpelijk...(dom, of hoe noem ik dat). Uit ervaring weet ik dat dit soort ouders, dat hun kind blind verdedigt, bestaan.

Ook droevige zaken hebben soms iets komisch. Leuk dat je op een "ouwetje" reageerde. Ikzelf lees ook regelmatig nog oudere inzendingen van leden door.