Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Klacht ongegrond (Proza Les 06)


Geschreven door Stella Nomara
29 augustus 2012 14:18
Categorie: Algemeen

Leestijd: ca. 1 min.
Aantal keer gelezen: 1540 Aantal reacties: 8
Aantal leden : 1
 0
De Auteur wil graag inhoudelijk en technisch commentaar op zijn werkIngedient voor de proza workshop

Klacht burenoverlast ongegrond verklaard.

Vandaag heeft de rechter een klacht over burenoverlast ongegrond verklaard. De rechtbank werd niet overtuigd door het pleidooi van de advocaat van de eiser. De herrie en de geuroverlast, veroorzaakt door geiten en ezels bleken, na een bezoek aan de dieren van de beklaagde, lang zo erg niet als werd vermeld in de tenlastelegging. Ook het uitzicht waar de eiser over klaagde, kon niet storend gevonden worden door de rechtbank. Opgelucht door deze uitspraak kan de eigenaar van de dieren weer genieten van zijn hobby.
(Bron: verzonnen krantenartikel)

Na afloop van de zitting krijgt onze rechtbankverslaggever de gelegenheid om de eiser te vragen of hij nog in hoger beroep gaat. Hij vertelt dat zijn advocaat zeker hoger beroep gaat aantekenen omdat hij het niet eens is met de uitspraak. Hij onderbouwt deze mening omdat, volgens hem, de stank die deze dieren veroorzaken soms niet te harden is. Vooral wanneer de eigenaar de stallen heeft uitgemest, is de geur die naar zijn huis waait onverdraaglijk. Hij is dan genoodzaakt om zijn deuren en ramen gesloten te houden. Doet hij dat niet, dan hangt die penetrante geur zelfs in zijn huis. Tevens vindt hij dat het gemekker en gebalk wat dat vee de hele dag uitkraamt, enorm rustverstorend is. Nooit kan hij eens rustig een boek lezen in zijn tuin. Daarbij komt dat zijn uitzicht volledig is verpest. Voorheen keek hij uit op een boomrijke heuvel. Als hij nu naar diezelfde plek kijkt, ziet hij slechts die rusteloze beesten op een kaal weiland rondscharrelen.

De teleurgestelde eiser loopt daarna verongelijkt naar zijn auto, de verslaggever druk schrijvend achterlatend.


© Stella Nomara. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
Profiel foto van willy
Volgens mij mekkeren in dit verhaal niet alleen de beesten.(giggle)

Daar heb je gelijk in, Willy. En raad eens...wij hebben van één buur in het verleden wel degelijk een klacht moeten incasseren. zonder juridische gevolgen, gelukkig. Ddank voor het lezen en je reactie.
Profiel foto van Wee
Of de klacht helemaal ongegrond is weet ik niet zeker, maar je hebt het knap verwoord! x

Dank je, Wee. Ik heb mijn best gedaan om aan het criterium te voldoen. Dank voor je reactie en het lezen.
Profiel foto van ryara
Leuk Stella, jij bent de eerste die het aandurft de nieuwe opdracht te maken. Die rechtzaak gaat dus nog een staartje krijgen? Je hebt het hele stukje in de tegenwoordige tijd geschreven, dat is behoorlijk lastig als het om iets gaat dat zich in het verleden afspeelde, maar het is je goed gelukt. (hoefde niet volgens de opdracht hoor). Er is ook geen dialoog gebruikt, dát mocht niet volgens de opdracht, goed gedaan dus. Je hebt gebruik gemaakt van de zintuigen. Het belangrijkste de geur natuurlijk, maar ook ‘zien’ en ‘horen’ zijn aan de orde. Ik vind het wel jammer dat je ze niet wat meer omschreven hebt. De stank is volgens de eiser niet te harden…Vertel eens wat ruikt hij? De zware amoniakgeur van de urine? De warme, zoetige geur van de dampende ontlasting? Het gemekker dat lijkt op … Komaan jij weet het beter dan ik, geef de geuren en geluiden wat meer body, omschrijf ze, laat de lezer meegenieten. Hij vertelt dat zijn advocaat zeker hoger beroep aantekenen…gaat aantekenen of zal aantekenen, of anders aantekent. omdat hij het niet eens met de uitspraak... eens ‘is’. Als hij nu naar diezelfde plek kijk….kijkT. Verder niets te zeuren hoor. (a)

Ik snap wat je bedoelt met het omschrijven van geluiden en geuren. Nu nog veranderen of opslaan in mijn hersenen om dat te gebruiken als ik weer wat "schrijf"? De knip en plak foutjes heb ik gecorrigeerd. Dank hiervoor. Ook voor het lezen (wat je "taak" is (giggle) ) en voor de tips, die ik zeker ga proberen te gebruiken in mijn komende schrijfseltjes.

Je kunt ook een aangepaste alinea eronder plakken natuurlijk. Pik er gewoon één of twee stukjes uit die je wat beter zou kunnen beschrijven. Dan kunnen we zien dat je het begrepen hebt. (teacher). (hahaha, ik lijk wel een echte juf)
Profiel foto van naiche
Die buurman is ook verzonnen neem ik aan? Anders heb je wel een zeikerd naast je wonen hoor. Die kan beter in een hutje op de hei gaan wonen, hoewel hij daar ook wel wat te zeuren zal vinden:D Leuk gedaan en goed naar de juf luisteren hoor, die had wat rake opmerkingen.

Die buurman is, helaas, niet verzonnen. Zie ook mijn reactie bij Willy. Ik zal de rake opmerkingen van de juf zeker ter harte nemen. Leuk dat je op mijn huiswerk reageerde, naiche. Groet van Valk.
Profiel foto van beppie
Goed uitgevoerde workshop wat mij betreft. Ik kon me heel goed een beeld vormen over wat zich heeft afgespeeld. De beschrijving van hoe de buurman het heeft ervaren door middel van het beschrijven hoe het stonk en hoe hij last had van de geluiden die de dieren veroorzaakten. Ook zijn gevoel daarbij kwam duidelijk over. Ik begrijp wat Ryara bedoeld, het kan zeker nog uitgebreider, maar ik vind het zo toch ook al heel duidelijk beschreven. Ik heb net mijn bijdrage ingediend, ik ben benieuwd wat ik 'ervan gebakken' heb...

Dank voor zoveel complimenten, beppie, je laat me blozen.
Profiel foto van Henny
Oei, niet verzonnen, de buurman. Ik hoop dat de rechtzaak wel verzonnen is. :)

Gelukkig is de rechtszaak verzonnen, Henny. Leuk dat je even mee kwam kijken, luisteren en ruiken. En, viel het mee die stank, herrie en uitzichtbederf?

Ik vond het meevallen, maar ben ook gek op dieren. (cow)
Profiel foto van ragazza
Moedig van jou, om als eerste een nieuw workshopwerk in te dienen! De zintuigen komen in ieder geval goed aan bod. Knap gedaan, hoor (y)

Er was niet veel moed voor nodig, ragazza, slechts wat "inspiratie". Meedoen aan de workshop, waar ryara toch vrije tijd insteekt, vind ik echt leuk om te doen. Dank voor je visite en je reactie.
Profiel foto van Dwarreltje
Ha Stella, Ja, een dierenverhaal, hoe kan het ook anders :)? Leuke uitwerking, en hoewel het bericht verzonnen is, vinden dit soort zaken vaak genoeg in het echt plaats. Dus geen lukrake fantasie, maar dicht bij de werkelijkheid. Misschien zou het een grappig contrast geven als je de geur omschrijft die om de verfijnde advocaat hangt... 8) Oh ja, Van Dale noemt 'tenlastelegging' als één woord. Groeten, Dwarreltje

De advocaat stonk naar een overdosis aftershave. (giggle)De rest van de geuren, daar ga ik eerdaags dieper op in. Dank voor je tenlastelegging, ik heb het verbeterd. Leuk dat je ook bij de uitspraak was en een reactie achterliet.