Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Waterdruk(te)


Geschreven door Stella Nomara
21 augustus 2012 14:51
Categorie: Ervaringen

Leestijd: ca. 2 min.
Aantal keer gelezen: 1555 Aantal reacties: 13
Aantal leden : 1
 0
Dit werk heeft op de voorpagina in de spotlight gestaan

Het gras zal altijd groener zijn aan de andere kant van het gaas. Om dat te voorkomen moeten echtgenoot Mees en ik het weitje van onze dieren in tijden van langdurige droogte beregenen, zoals dat met een mooi woord heet. Het is voor ons namelijk erg vervelend om steeds te moeten constateren dat onze geiten het gras aan de andere kant van het gaas prefereren boven hun eigen gras. Aangezien de horens van geiten op weerhaken aan een vishaakje lijken, gebeurt het regelmatig dat een geit met haar kop vast zit in het gaas. Er moet dus gesproeid worden. Met een gieter is het onbegonnen werk. Het veld waarop onze dieren grazen, heeft toch al gauw een oppervlakte van 900m². Een gewone tuinslang is een optie. Maar om langdurig met zon stuk plastic in je handen te staan is doodvervelend. Kattenkwaad komt dan al gauw om de hoek kijken en aan het eind van het liedje is alles en iedereen nat, behalve de wei. Zodoende besloten wij om een “volautomatische” tuinsproeier aan te schaffen. Dat scheelde veel tijd en menselijke energie. Door het regelmatig te verplaatsen blijft het gras net zo groen, als aan de andere kant van het gaas. De sproeier heeft een spanwijdte van vier meter, en kan vijf meter naar voren en naar achteren spuiten. Dat resulteert in een nat oppervlak van 40m² per plaatsing. Na twintig verplaatsingen zou dus het hele weiland een beurt hebben gehad. Althans in theorie.

In de praktijk pakt het anders uit. Juist dan, wanneer het droog en warm is. De hele buurt vindt het dan nodig om de talloze kinderbadjes te vullen, hun eigen tuin te sproeien of veelvuldig te gaan douchen. Dat heeft verstrekkende gevolgen voor iedereen. De toch al niet hoge druk in onze waterleiding, zakt tot een minimum. De gevolgen daarvan zijn voor iedereen merkbaar: een zwembadje vullen duurt vele dagen en douchen wordt een tijdrovende bezigheid. En de tuin sproeien? Dat wordt echt een lachwekkende vertoning. Een slap, miezerig straaltje is het enige wat uit de tuinslang zich een weg naar buiten weet te worstelen. Onze tuinsproeier voldoet ook dàn niet meer aan de eisen. De spanwijdte van vier meter wordt gereduceerd tot tien centimeter en de spuitafstand blijft beperkt tot twee maal vijf centimeter, i.p.v. twee maal vijf meter. Gevolg: het gesproeide oppervak is verkleind tot 1m², wat inhoudt dat we het minimaal achthonderd keer moeten verplaatsen. Een hopeloze en nutteloze bezigheid. Wanneer je de laatste vierkante meter hebt besproeid, kan je weer opnieuw beginnen. Tel daar nog bij op, dat de ezeltjes er een waar genoegen in scheppen om met de slang en sproeier aan de haal te gaan en zo onnodige verplaatsingen verrichten. Omdat de ezeltjes het ook nog eens leuk vinden om op de slang te kauwen, is het gevolg dat er weinig tot geen water uit de sproeier komt.

Wij kwamen tot de conclusie dat het ding alleen maar nuttig werk kan verrichten als er niemand anders uit de buurt een kraan heeft open staan en de ezeltjes op stal staan. Dan maar in de nachtelijke uurtjes sproeien? Nee, daar is onze nachtrust te heilig voor.
Wij geven het maar op om ons gras groen te houden en hopen dat een nat meteorologisch element de taak van de sproeier over gaat nemen.
 

 

 

 

 


© Stella Nomara. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
Profiel foto van monkey
Ben ik even blij dat jij niet hier woont. Gaat ze om regen vragen! Heerlijk verhaal en ik zie het voor me, een klein ...straaltje en maar verplaatsen de sproeier. Daarbij willen geiten altijd aan de andere kant van het hek, dat heeft niets met het groene gras te maken, zit meer tussen de oren van die beesten. Wij hebben bij ons in de buurt altijd het groenste gras, mijn buren hebbeninmiddels uit frustratie maar tegels genomen. Helaas voor ons grasveldje wordt die ook opgeheven, het mos groeit hier namelijk harder dan het gras en dan is het heel veel werk om sprietjes te kweken. Heerlijk verhaal, beeldend geschreven.

Ik weet dat het tussen de oren én de horens zit van geiten, monkey, maar ja een mens mag toch wel wat verzinnen hè? Het gras kunnen wij niet vervangen door tegels, anders krijgen we ruzie met onze dieren. Sterkte met je mosprobleem, waar ik alles van weet. (giggle) Leuk om te lezen dat je het beeldend geschreven en het een heerlijk verhaal vindt. Dank voor je leuke reactie en het lezen.
Profiel foto van Anneke Tanneke
dat straaltje op de foto ziet er inderdaad een beetje armetierig uit. Je kunt natuurlik niet van het hale dorp verwachten dat ze niet douchen, geen badjes vullenen geen w.c dooortrekken als jullie de ganse dag moeten sproeien om de wei groen te houden. Gelukkig voor de geiten heeft het de afgelopen zomer ook héél veel geregend. leuk verhaal

Dank voor je reactie, Anneke. Het verhaal is natuurlijk een beetje gekruid. Maar soms is die lage waterdruk erg irritant, en niet alleen wanneer je het gras wil besproeien. Dank ook voor het langskomen.
Profiel foto van Cojo
Wij hebben ook precies zo'n watersproeier. daar horen zelfs de buren last van te hebben als hij het goed doet. Op een heuvel wonen heeft ook nadelen zie ik. Sterkte met de droogte :-D

Je ziet het goed, Cojo. Omdat wij hoger wonen heeft het water soms een beetje moeite om uit de kraan te komen. Dank voor je bezoek en je reactie.
Profiel foto van maarten54
Toen ik in het oude centrum woonde had ik, vooral zomers, erg weinig druk op de leiding zo dat ik moest dansen om onder de douche nat te worden. Een hydrfoortje bracht uitkomst, is dat niets voor jou? 'Sappig' verhaaltje Carmen, graag gelezen

Het gras is nu, na een aardige bui, weer wat sappiger. Een hydrofoor zou idd. een uitkomst zijn. Maar ach, we "ploeteren" maar door op deze manier. Dank voor het op visite komen en je reactie, Maarten. Groet van Lazara.
Profiel foto van Henny
Dat is inderdaad een zielig straaltje. :-D Wel weer genoten van dit koddig verhaal en dat kon mij bekoren. Stuur er maar weer een in.

Ja, zielig hè? Ik ben blij dat je weer hebt genoten van van dit "koddige" stukkie en dat het je kon bekoren. Dank voor je reactie en het lezen, Henny.
Profiel foto van naiche
Lieve Aquaria, wij hebben nog wel een nattig veldje, waar je je geiten en ezels zo nu en dan mag stallen. Liefs, Catamara

Dank voor je aanbod, Catamara, maar het is zo'n gedoe om de dieren steeds te verhuizen naar jou toe. Leuk dat je even kwam kijken en een reactie achterliet. Groet van 16m²
Profiel foto van Wee
Meer dan genoten, van zowel je stukje als je foto! :D:D (Maar wil je ajb níet meer om regen vragen, tsss ...) x

Ik ben blij dat je genoten hebt van dit stukkie en de foto, Wee. Enne...ik zal "nooit" meer om regen vragen. Zeker veel nattigheid bij jou geweest? Dank voor je bezoekje en je reactie.

Verdiend in the Spotlight!
Profiel foto van ryara
Na het lezen van jouw sappige verhaaltje heb ik de oplossing voor je: Die ezeltjes vinden het heerlijk om met de sproeier aan de haal te gaan. 's Nachts is de druk beter dan overdag. Tel één en één bij elkaar op...zet 's nachts de sproeier aan. laat de ezeltjes buiten en de volgende morgen is je hele veldje nat en heb je de rest van de dag geen kind meer aan de ezels. (I)

Als we de sproeier 's nachts aan zetten, moeten we iedere keer ons bed uit om hem te verplaatsen. En je kan lezen hoe wij over onze nachtrust denken. Toch zullen we nog over jou tip nadenken (giggle). Dank voor je bezoek en je reactie, ryara

néé, die ezeltjes zorgen voor het verplaatsen, zul je zien.
Profiel foto van ragazza
Leuk verhaal weer, Stella (y) Laat die regen dan vooral 's nachts effe vallen, hé ;)

's Nachts is het juiste moment om te regenen. Maar gelukkig heeft de mens daar geen invloed op. Dank dat je het gelezen hebt, het een leuk verhaal vindt en dat je op visite bent geweest, ragazza.
Het is ook echt watersproei weer! Ik kan het me niet voorstellen dat je een miezerig straaltje hebt, haha. Erg graag gelezen!

De foto is het bewijs Meantje. Leuk dat je het graag gelezen hebt. Dank voor je bezoekje en je leuke reactie.

Haha inderdaad! Ik vind de ezel zo lief!
Profiel foto van Hilda
Een waterballet op jullie grasveld, zou allen buren toch richting achter het gaas moeten trekken? Dat zijn dan vele vliegen in één klap. Bordjes ophangen en alles komt goed. Kunnen ze gelijk de sproeier verzetten. Wat een heerlijk verhaal weer. Ik waan me iedere keer bij jullie achter het gaas.

Ja, ja, je weet het goed te vertellen. (giggle) maar in de praktijk pakt het anders uit. Je mag ook wel eens achter het gaas vandaan komen, hoor Hilda. Heel veel dank voor het gluren, je positieve reactie en je armpjes.
Profiel foto van Adje
Uw meteorologische wensen zullen dit weekend verhoord worden en dus jullie grasveld snel weer groen worden... ach zolang ze niet overdrijven, mag het van mij hoor. Leuk verhaaltje met een al even leuke foto, Stella.

Wij klagen niet meer. Fijn dat je het een leuk verhaaltje vindt, alsook de foto Adje. Ja, het zijn soms donderstenen. Dank voor je visite, je reactie en je armen.
Profiel foto van haarle15
Met zo'n oppervlakte zou ik al snel zelf een bron laten slaan. Dan heb je constante zelfde druk en kan je sproeien wanneer je wilt.