Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Nachtstilte


Geschreven door Stella Nomara
17 augustus 2012 16:37
Categorie: Ervaringen

vorig deel: Gevaren
volgend deel: Onder zeil

Leestijd: ca. 3 min.
Aantal keer gelezen: 1715 Aantal reacties: 15
Aantal leden : 1
 0
Dit werk heeft op de voorpagina in de spotlight gestaanDe Auteur wil graag inhoudelijk en technisch commentaar op zijn werk

Op onze, bijna negen meter lange, polyester motorsailer kon je met vier personen riant verblijven. Ook met twee volwassenen, drie kinderen en een Schotse Collie viel er best in te leven tijdens een vakantie van drie weken. De drie kinderen, toen twee, zes en negen jaar, sliepen gezusterlijk en gebroederlijk samengepropt in een dubbele V-kooi in de voorpunt. Zelf moesten echtgenoot Mees en ik genoegen nemen met een slaapplaats in de kajuit, in gezelschap van Fabyen, onze Schotse Collie.
Gewoon, wanneer het bedtijd was je bed instappen, was er echter niet bij. Wij sliepen immers op de tafel. “Deze kan op een zeer eenvoudige manier getransformeerd tot een tweepersoons bed“, zo stond in de brochure vermeld.
Nadat wij eerst genoten hadden van de avondrust en een paar lekkere borrels, begon voor ons de transformatieprocedure van de tafel. Eerst moest echter de kajuit nog afgesloten worden om, als we het licht hadden aangedaan, de muggen en andere fladderaars buiten te houden. Mees nam die taak meestal voor zijn rekening. Na het sluiten van het deurtje, moest het dakluik nog dichtgeschoven worden. Overdag gaf dat nooit problemen. Met slechts een zacht sissend geluid liet het schuifdak zich dicht schuiven. In de avonduren was dat anders. Het eerste stuk ging prima, maar bij de laatste tien centimeter stuitte Mees, iedere avond weer, op obstinaat gedrag van het luik. Hout zet immers uit als het vochtig is en op het water is het, vooral ‘s avonds en ‘s nachts, bijzonder vochtig. Nou laat Mees zich niet zo snel uit het veld slaan, zeker niet door onwillig gedrag van een stuk hout. Om de laatste tien centimeter van het luik toch dicht te krijgen, zette hij zich met één been schrap op een bank in de kuip, gaf een flinke ruk .. “Wham!”.. daar ging het dicht. Op de andere boten gingen veel luiken nu juist open en verschenen er verschrikte gezichten, daar men dacht dat er in de jachthaven een geweerschot gelost was.

Onze kajuit was nu dicht en een lampje bescheen romantisch onze tafel, die een bed moest worden. Het tafelblad had slechts één poot waaraan een knop zat, net onder het blad. Indien je die knop losdraaide was het de bedoeling dat het tafelblad geruisloos zakte en met de uiteinden een rustplek zou vinden op de L-vormige bank. Ook hier gaf het laatste stukje een probleem: het bleef drie centimeter boven de uitsparing in de bank hangen. Nu kwam het moment suprême: Mees tilde mij op en met een plof liet hij mij met mijn achterwerk op het tafelblad neerkomen. Hoewel het laten zakken van de tafel geluidloos ging, door mijn gewicht veroorzaakte het zakken van de laatste drie centimeter een ijselijk ..“Kriejtssss!”.. De kinderen werden daar de eerste keer wakker van, maar op het laatst sliepen ze rustig door. Nu werden de kussens op hun plaats gelegd alsook de tweepersoons slaapzak. Mees kroop altijd als eerste in de zak, aangezien ik aan de buitenkant van het bed sliep. Zo kon ik snel naar de kinderen als er één wakker was, wat gelukkig zelden gebeurde. Een andere reden hiervoor was, dat ik er altijd minimaal één keer uit moest om mijn blaas te ledigen. Door mijn strategische plek was het dus niet nodig om over Mees heen te kruipen. Hij vond het een prima indeling. Omdat hij zwaar is, helde de boot altijd iets over, zodat ik steevast naar hem toerolde. Lekker knus, vond Mees. Toch zat er ook een nadeel aan vast.
Fabyen, onze Schotse Collie, sliep ook bij ons in de kajuit. Hij wurmde zich onder ons bed en vond daar een rustig plekje om te slapen.
Hij had alleen de vrolijke gewoonte om, als ik maar even bewoog, te denken dat er weer een nieuwe dag was aangebroken. Uit angst dat ik te lang in bed zou blijven liggen, gebeurde het regelmatig dat hij mij midden in de nacht met zijn enorme tong een wasbeurt gaf. Als ik hem dan zachtjes tot orde riep ging hij teleurgesteld liggen mokken, omdat ik niet mijn bed uit kwam. Moest ik er toch uit om het toilet te bezoeken, dan kwam hij enthousiast onder het bed vandaan en sprong blij tegen mij op met in zijn ogen een blik van: Hé, gaan we nu lol maken? Wederom moest ik hem dan weer tot rust manen, terwijl ik met gekruiste benen naar het toilet strompelde. Om de collega-bootbezitters ten dienst te zijn, spoelden wij in de nacht nooit het toilet door. De handpomp maakte een vreselijk geluid, die iedereen wakker zou maken. Op het water draagt geluid nu eenmaal heel ver.

Mochten er lezers zijn die in de gelegenheid zijn om eens met iemand mee te varen en ‘s nachts moeten plassen, wees dan aardig voor uw medewatersporters: Gebruik de pomp niet! Laat het indringende lawaai van ..”Pjiep…blurpblurpblurp!”.. achterwege. De stilte die u daarmee in de nacht creëert, zal u in dank afgenomen worden.

 


© Stella Nomara. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
Profiel foto van Cojo
Wat een fijn en fris verhaal voor op zo'n warme middag. Heerlijk om in gedachten mee te varen. Je tip is super. Zelf hebben we ons al jaren aangewend om zelfs in degelijk hotels 's nachts niet door te trekken voor een plasje. Want ook dat hoor je meestal 3 verdiepingen ver. Ik genoot dus weer

Ben blij dat je wat opgefrist bent, Cojo. Op het water is het meestal wat koeler dan op het vaste land. Onthoud goe de tip als je nog eens gaat overnachten op een boot. ;) Leuk dat je van dit stukkie genoten hebt. Dank voor het lezen, je reactie en je duimen.
Profiel foto van Adje
een waardig vervolg, Stella... als ik ooit al droomde van een eigen schuitje, dan is ben jij er aardig in gelukt om mij daar definitief overheen te tillen... Ach wat, ik lach liever met een ander zal ik maar toegeven, Sorry hoor, wel een heerlijk verhaal (y)

Koop een boot en werk je dood. Als ik geen boot had, was ik miljonair. Houd deze twee spreuken goed in gedachten, eer je een boot koopt. Vaar maar met ons mee. Dank voor je lovende woorden, het lezen en je duimen, Adje.

Is dat een uitnodiging, Stella?

We hebben geen boot meer, Adje. Maar in mijn volgende stukkies kan je nog wel aan boord komen om mee te varen.

Dat zal ik zéér zeker doen :D
Profiel foto van maarten54
Bij mij, en voor mij bij mijn ouders, ( t vaartuig is nu mijn) ging het ongeveer net zo, maar gelukkig maakt ons toiletje geen of heel weinig geluid. 's avonds even borrelen...op het water is het alsof je meer op kan dan op land. Lewuk verhaal, met plezier gelezen

:-D Heb je dat getest, op het land en op het water?

nou en of!

Het viel wel mee hoor, dat lawaai, maar ik mag toch wel een beetje overdrijven? En idd. op het water kan je meer hijsen dan op het vaste land. Ook ik heb daar ervaring mee (giggle). Fijn om te horen dat je het een leuk verhaal vindt, Maarten en het met plezier hebt gelezen.

P.S Groeten van Matrosia.
Profiel foto van Anneke Tanneke
wat het water in een bootje al niet moet geburen om lekker te slapen beeldend vertelt met d enodige humor en een 'lekkere' middernachtelijke wasbeurt groetekes

Jan het is idd. niet zo van: hup, we gaan naar bed. Net als in veel caravans, dus. En die middernachtelijke wasbeurten? Ze maakten mij gelukkig niet klaarwakker. Leuk dat je de "humor" kan waarderen. Dank voor je reactie en het lezen, Anneke.

wij krijgen wel eens een poezenwasje ik ben een beetje ervaringsdeskundige
Profiel foto van Wee
Beeldend kunstig verwoord, dat vantafelnaarbedgedoe, ik lig in een deuk hier! :D:D:D Een heerlijk schrijven, Stella. x

Goh, Wee, ik hoopte echt dat het een beetje overkwam, maar jij hebt je er dus een goede voorstelling van kunnen maken. Ben je al uitgedeukt? Ik ben blij met je leuke reactie, dat je het gelezen hebt en mij met twee armen staat uit te wuiven.

Mooi en verdiend in the Spotlight! (Inmiddels uitgedeukt hoor. ;))
Profiel foto van beppie
Wat weer een gezellig verhaal. Ik kan me voorstellen dat de geluiden die je overdag niet eens bewust hoort, 's nachts een oorverdovend lawaai maken. Wel zo sociaal om daar dan bij stil te staan (giggle). En wat een verbouwing eer je 's avonds je bed - tafel (giggle) - op kunt zoeken. - Met slechts een zacht sissend geluid makend, liet het schuifdak zich dicht schuiven > 'makend' mag weg. - De kinderen werden daar bij de eerste keer wakker van, > 'bij' mag weg.

Ten eerste dank voor de tips, beppie. Ten tweede ben ik blij dat je het een gezellig verhaal vindt. Het was idd. een heel gedoe om de boelte verbouwen, eer we naar bed konden. Maar ach, we hadden vakantie of een vrij weekend en dan neem je dat op de koop toe. Dank voor het lezen en je fijne reactie.
Profiel foto van Jan
Dat bedombouwen ken ik van een camper die we ooit gehuurd hadden. Dat was niet ons ding. Wel leuk verteld.

Ja Jan, ook met een camper heb je vaak te maken met ombouwwerk, net als in een caravan. Voor een paar weken of weekends valt het wel mee. Ik ben blij dat je het leuk verteld vindt. Dank voor het lezen en je reactie.
Een fijn en beeldend verhaaltje voor zo'n warme dag als dit! Het klinkt behoorlijk knus en gezellig!

Het was ook knus en gezellig, maar soms wel erg vol. Vooral als het regende! Dank voor het lezen en je reactie, Mean_angel
Profiel foto van Hilda
Knus en gezellig, net als met een caravan waar ik jarenlang met man en kinderen tijdens vakanties in vertoefde.

In een caravan gaat het net zo toe. Ik weet het. Wij zijn veel later ook met een caravan er op uit getrokken. Een vergelijkbare situatie. Dank voor je armen, je reactie en het lezen, Hilda.
Profiel foto van willy
Zojuist jouw verhaal gelezen, het is hier kermis, dus als mijn commentaar enigszins vreemd overkomt, is de oorzaak drank. Ik heb de deining van jullie boot gevoeld, ben niet zeeziek geworden, maar heb genoten van je verhaal. Gefeliciteerd met de spotlight!!

Drankorgel! (giggle) Maar je reactie is "loud en clear" overgekomen, hoor. Dank voor je felicitaties, je reactie, het lezen en je armen. Ik ben blij dat je niet zeeziek bent geworden en genoten hebt van dit stukkie, willy.
Profiel foto van monkey
Heerlijk verhaalen leuk verteld. Als ervaringdeskundige ombouwen kan ik me precies voorstellen hoe dat gaat. Zelf heb ik als eis gesteld dat onze nieuwe caravan een vast bed moest hebben (inmiddels tien jaar terug) en ik ben daar heel blij mee, nog steeds. Ik las uit een reactie dat ik niet aan een boot moet beginnen, ik houd me daarom maar bij de caravan en vaar gezellig met jou mee.

Welkom aan boord, monkey. Leuk dat je dit deel ook hebt gelezen. En er volgt er nog één, ervaringsdeskundige. Dank voor het lezen en je reactie.
Profiel foto van ryara
Een leuk vervolg van je bootverhaal. Inhoudelijk erg leuk, maar aan de technische kant mag je nog schaven. Ik vind het te warm om me er nu druk over te maken, ik dein liever nog even met je mee op het dek.

Dein maar lekker mee op her dek, ryara. Toch zou ik het fijn vinden als je me nog wat tips gaf om de technische kant bij te schaven. Misschien later in de week, als het wat koeler is? Ben toch blij dat je het inhoudelijk erg leuk vindt en een leuk vervolg. Er komt nog een deeltje! Dank voor je reactie en het lezen.

maar 'oplaatst' sliepen ze ... is denk ik dialect. 'op het laatst'.

Dank, juf.
Profiel foto van ragazza
Leuk, zo helemaal je eigen (vakantie)woning op het water! Genoten, Stella (y)

Het was idd. ons huisje op het water. Fijn dat je er van genoten hebt, ragazza. Dank voor het lezen en je reactie.
Profiel foto van naiche
hahaha, wat een heerlijk herkenbaar verhaal weer. Ik zie het helemaal voor me, inclusief dat gedonder met het luik en de tafel. Wij hebben eens een zeilboot gehuurd in Naarden waar we ook bed moesten ombouwen, kinderen in het vooronder schuiven en scheef moesten liggen in verband met het gewicht van manlief. Hond hadden we uit logeren gestuurd en WC gebruikten we 's nachts uitsluitend in noodgevallen.

Natuurlijk is het herkenbaar voor jou. Daar twijfel ik niet aan. Leuke reactie, naiche. Dank hier voor, alsook voor het lezen. Groet van Varuna.
Profiel foto van haarle15
Cursus 1: Kamperen op een boot. Mooi verteld.