Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Schrijven

De betekenis van "geluk" inhoud geven open

Gepost door Edith
20-01-2018      14:46:21
Alhoewel ik er eerder over na heb gedacht, heeft het verhaal van @Claude Aendenboom en de reacties daarop bij mij de doorslag gegeven om een topic aan te maken over het onderwerp geluk, in alle vormen gegoten. 

**Wat is "geluk" voor jullie (liefde, vriendschap, familie, (klein)kind , dieren , huis, gezondheid, geld/levensstandaard, beroep, maatschappelijke positie, reizen, hobby, kunstuiting, tastbaar, ontastbaar, spiritueel etc. etc.)

**Omschrijf het in spreuken, gedichten, (lied)teksten, verhalen, miniaturen, traditionele gebruiken met betrekking tot geluk, gelukssymbolen, geluksmomenten, belevenissen).

s.v.p. Heel internet staat bol van zogenaamde erotiek tot in het absurde doorgevoerd. Daar heb ik het dus niet over. Ik heb het over die (vaak kleine) betekenisvolle momenten, die toch ieder mens en dier, jong en oud, hopelijk wel moet ervaren en waar van oudsher al over wordt geschreven, gezongen etc.

Web Tales is niet verantwoordelijk voor de inhoud noch voor de reacties die op het forum gezet worden. als de administratie weet van inhoud of reacties die niet voldoen aan de algemene voorwaarden van Web Tales kan de administratie besluiten deze, zonder overleg met de plaatser en/of de reageerders te verwijderen.
Profiel foto van Eric De Vos
 
geluk is :

zoenen bij verliefdheid
een kind bij geboorte
eten bij honger
een bed bij vermoeidheid
troost bij verdriet
ruiken bij bloemen
emoties bij muziek
warmte bij koude
drinken bij dorst
hulp bij nood
lachen bij humor
en al wat je blij maakt...Eric! Wat leuk, dat je dit forum weer nieuw leven inblaast met zo'n  mooie bijlage. Bijna al het geluk in een notendop!  
Profiel foto van Breinpijn
Een mooi forum onderwerp wat voor velen net iets anders te omschrijven is. Ik denk dat de beschrijving van Cojo dichtbij mijn geluksgevoel in de buurt komt. 
Ik ervaar dat geluksgevoel op verschillende momenten. Als ik na een lekkere ‘workout’ bij de fitness of squashwedstrijd naar huis rijd. Dat heerlijke voldane gevoel dat kort is, maar de rest van de dag beter maakt. Ik ervaar dat geluksgevoel op tamelijk veel momenten als ik aan mijn hobby's denk en wat er allemaal nog op mijn pad in die gebieden zal komen. Volgende week is een een giga grote Comic Con in de Jaarbeurshallen met strips, games, films, show en noem het maar op. Als ik daar rondloop is dat de hele dag in een soort roes die me zeer gelukkig maakt. Dat heb ik ook als ik op een muziekfestival sta en me bedenk dat ik deel mag uitmaken van die grote muziekfamilie en dat we allemaal daar voor hetzelfde komen. 
Soms ook echter sluipt in mijn hoofd het besef van wat ik allemaal niet heb. Een lieve vrouw, een mooie dochter waar ik veel dingen mee kan doen en dat we samen goed kunnen praten. 
Andes is het gevoel dat mij wel eens overvalt als ik bijvoorbeeld een muziekstuk op youtube of cd beluister en dat er dan tranen in mijn ogen schieten. Dat duurt kot, maar is dan op dat moment zo verschrikkelijk mooi dat er dan ook het besef bij komt van: ja, dit ben ik. Pfoe, mooi. 
Dus eigenlijk zit geluk in kleine dingetjes en kunnen ze een groot gevoel teweegbrengen.Echt leuk en boeiend om te lezen hoe jij geluk ervaart. En je hebt gelijk: geluk zit juist in de kleine dingen. Het is haast een spreuk voor het spreukenforum die mooie afsluiting van jou.
Bedankt, dat jij langskwam en ook jouw steentje bijdroeg. 
Geluk is tijd maken, met keuzes.

Vandaag kwamen twee bejaarde mannen op een bankje naast me zitten in de zon. Een violiste 50 meter verderop vulde de atmosfeer. Ik heb de ene man tranen in de ogen zien krijgen toen de andere man me met gedempte stem vertelde dat zijn vriend en tevens reeds 59 jaar levenspartner (ze waren beiden 85 jaar) erg depressief is geworden na het overlijden van zijn moeder. Hij geraakt niet over het verlies heen. Ik denk niet dat we 10 minuten met elkaar hebben gesproken, wij drieën. De stevige handdruk en indringende blik die ik kreeg met woorden van dankbaarheid voor het fijne gesprek, dat is voor mij geluk. Ik heb overigens laten vallen wat schrijven kan betekenen...Ja, even tijd maken voor een ander en dan die blik in zijn ogen terugkrijgen, dát is inderdaad geluk in zijn puurtste vorm.


Heel mooi Inaya. Bedankt, dat je langskwam en een bijdrage leverde!  


Met plezier gedaan Edith. Warme groet voor een fijn weekend.
Profiel foto van Edith
(Ik nam destijds deel aan de 55-woorden wedstrijd via een ander schrijversforum, net als sommigen van jullie. Nu de winnaars bekend zijn kan ik gerust mijn 55-je in dit forum plaatsen

Het geluk ontmoet

Terwijl ik uiteindelijk de voordeur achter mij dicht trok, zag ik een man verkleumd op de tuinbank zitten. 
Hij stond op en kwam naar mij toe. “Goedendag,” zei hij, ”Ik ben het geluk. Als ik aan je deur kom kloppen moet je wel opendoen. Ik heb niet de hele dag de tijd.”  

Zo is het met geluk; het verschijnt op de meest onverwachte momenten, maar je moet er wel voor open staan.

Profiel foto van Edith
Geluk is zo broos als een dun porseleinen kopje; eenmaal gebroken resteren de scherven als herinneringenScherven van herinneringen kunnen al terug denkend ook
een gevoel van geluk teweeg brengen. Mooi Edith.


Precies, Dorus, dat bedoelde ik ermee. Fijn, dat je het waarderen kunt. Dank je. 
Profiel foto van Dorus

G E L U K

Ik houd ervan om naar de lucht te kijken
naar de voorbij strijkende wolken die de
heimelijk weldadige dampen verbinden.

Ik houd ervan om ze in stilte naast mij te
voelen als onbevlekte schaduwen die zo
trouw de zilveren maanstralen doorlaten.

Ik houd ervan om dat ontstoken magische
licht goed tot mij door te laten dringen en
vergeefs terug te denken aan al het geluk
dat ooit mijn deel was.


 Zo stom, heb mijn reactie niet in het bestemde vakje gezet (28-01) Hierbij :
Mooi, Dorus. De liefde aan de piano -het samen zijn met je geliefde zijn dus voor jou geluksmomenten. Geluk, muziek-liefde, een mooie combinatie, Dorus.
Fijn, dat jij hier ook een bezoek gebracht hebt. 
 
 


Het spijt me, ik geloof, dat ik een beetje moe aan het worden ben. Deze reactie hoort natuurlijk bij je piano-gedicht...


Prachtig en ontroerend gedicht, Dorus zoals jij je geluk uit. (hierboven) 


Met deze reacties Edith heb je mijn dichtershart gewonnen.
Profiel foto van Edith
Mooi, Dorus. De liefde aan de piano -het samen zijn met je geliefde zijn dus voor jou geluksmomenten. Geluk, muziek-liefde, een mooie combinatie, Dorus.
Fijn, dat jij hier ook een bezoek gebracht hebt. 

Profiel foto van Dorus
G E L U K

Jouw handen over mijn handen
zachtjes beroerend de toetsen
zo oneindig en met veel geduld
hoor ik doorlopend jouw geluid
waarmee je mijn wezen vervult

Het is als een verrassend geluk
dat zich herhaald blij laat rijpen
met jouw aanwezigheid als een
engeltje gebogen over mij heen

Minuten blijf je dan hangen en
van die liefdevolle momenten
vergeet ik er geen omdat met
jou aan de piano ik weer even
met je samen ben, samen één. 

Profiel foto van Edith
Mijn geluksmoment van enkele dagen geleden duurde kort, maar had een lange uitwerking op de avond die volgde:

24 januari 2018 : Ik was op weg naar huis. Het schemerde.  Eén van de zeldzame bomen hier in de buurt zong letterlijk van de vogels. Ik keek omhoog naar de halve maan die hoog aan de hemel stond. Het rook naar, ja naar januari. Het rook naar lente. Ik voelde iets opwellen in mij, een soort geluksgevoel. Soms weet je midden in de winter ineens dat er iets gaat veranderen, de lente kruipt naderbij. 
Profiel foto van Cojo
Ik weet niet of ik hier zomaar mijn idee van geluk mag plaatsen maar vooruit, ik waag het er op.

Gelukkig zijn 
Wat is precies gelukkig zijn?  Als je gezond bent, een fijne relatie hebt, bij de geboorte van een kind ben je gelukkig. Begrip van je partner, niets tekort komen of een behaald diploma. Dat heeft vast allemaal te maken met gelukkig zijn. Het échte tintelende geluksgevoel, dat meestal maar enkele ogenblikken duurt, is voor mij iets heel anders.
Het is een ongekend tevreden en licht gevoel waardoor ik af en toe overvallen word.
Ik kan het niet zelf oproepen. Ook al tel ik ál mijn zegeningen één voor één. (We zongen dit vroeger altijd in de tent van het Leger des Heils.) Daar word ik wel blij en dankbaar van, maar niet 'extreem gelukkig.' Af en toe, zomaar op een totaal onverwacht moment, is het er.
 
Als je kijkt naar wapperend wasgoed op een zonnige dag, of bij het luisteren naar schallende kinderstemmetjes in de verte. Als je merkt dat iemand écht naar je luistert. Bij de eerste warme zonnestralen in het voorjaar. Een smoezelig kinderhandje op de jouwe, of een knipoogje van een onbekende. Plotseling ís het er gewoon. Het voelt als een soort wazige droom. Je huid tintelt een beetje, alsof een donzige deken heel zachtjes over je heen wordt gelegd. Het is alsof een bijzondere vlinder eventjes op je hand gaat zitten en je bijna niet durft te ademen. Bang hem weg te jagen.
Er zijn best ergens nog wat vervelende dingen. Maar die lijken op dat moment niet belangrijk meer.
 
Soms probeer ik dat gevoel een poosje vast te houden, maar dat lukt helaas niet.
Het geluksgevoel ebt na een paar seconden, of als je veel geluk hebt, na een paar minuten, zomaar weer weg. Toch is de rest van de dag aangenamer, het geluk hangt nog een beetje in de buurt lijkt het.
Daarna wacht ik gewoon weer op het volgende gelukkige ogenblik. Want veel langer dan een ogenblik duurt het meestal niet. En voor de rest ben ik zelden 'ongelukkig,' gelukkig. 
 Heel mooi verwoord, Cojo. Blij, dat je langskwam om jouw visie op "geluk" met Webtales te delen, want, dat soort momenten zijn precies de momenten die ik bedoel. Prachtig zoals je dit ervaart. Helaas zijn dat soort momenten maar zo schaars, maar wel altijd onverwacht. Als je er bewust naar gaat zoeken vind je het niet! (Het voelt als een soort wazige droom. Je huid tintelt een beetje, alsof een donzige deken heel zachtjes over je heen wordt gelegd. Het is alsof een bijzondere vlinder eventjes op je hand gaat zitten en je bijna niet durft te ademen. Bang hem weg te jagen)


Dankjewel, ik zag dit oproepje staan en dacht;  daar schreef ik ooit iets over.


Je schreef "het feest van herkenning" over momentjes van geluk
en daar wil ik je hartelijk voor danken, mijn dag kan niet meer stuk.


Dorus wat een mooi compliment, bedankt