Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Schrijven

De betekenis van "geluk" inhoud geven open

Gepost door Edith
Aantal leden: 2
20-01-2018      14:46:21
Alhoewel ik er eerder over na heb gedacht, heeft het verhaal van @Claude Aendenboom en de reacties daarop bij mij de doorslag gegeven om een topic aan te maken over het onderwerp geluk, in alle vormen gegoten. 

**Wat is "geluk" voor jullie (liefde, vriendschap, familie, (klein)kind , dieren , huis, gezondheid, geld/levensstandaard, beroep, maatschappelijke positie, reizen, hobby, kunstuiting, tastbaar, ontastbaar, spiritueel etc. etc.)

**Omschrijf het in spreuken, gedichten, (lied)teksten, verhalen, miniaturen, traditionele gebruiken met betrekking tot geluk, gelukssymbolen, geluksmomenten, belevenissen).

s.v.p. Heel internet staat bol van zogenaamde erotiek tot in het absurde doorgevoerd. Daar heb ik het dus niet over. Ik heb het over die (vaak kleine) betekenisvolle momenten, die toch ieder mens en dier, jong en oud, hopelijk wel moet ervaren en waar van oudsher al over wordt geschreven, gezongen etc.

Web Tales is niet verantwoordelijk voor de inhoud noch voor de reacties die op het forum gezet worden. als de administratie weet van inhoud of reacties die niet voldoen aan de algemene voorwaarden van Web Tales kan de administratie besluiten deze, zonder overleg met de plaatser en/of de reageerders te verwijderen.
Profiel foto van Mirah
Geluk voor mij is het te vinden
ondanks het feit dat mensen drempels verzinnen
daar waar dat volkomen onnodig is
en dan meemaken dat recht geschied
en dat wat onmogelijk was
toch mogelijk wordt

Geluk is een droom die uitzichtloos leek
via allerlei omzeilingen
toch uit zien komen

Geluk is evenwel niet mogelijk
als er geen mensen zijn
die je de hand rijken
om samen te werken 
aan die droom.Heel mooi, Mirah! 
Het klinkt alsof je het uitkomen van de droom heel even hebt mogen ervaren, lang genoeg om er bij stil te staan, maar te kort om er van te genieten. 
Profiel foto van Roadkill
geluk is ongrijpbaar
iets wat ik steeds misloop
het raken van een gevoelige snaar
je ziel niet meer in de knoop

geluk is wat ik wil hebben
gewoon even zonder zorgen
een hoofd zonder webben
uitkijken naar de dag van morgen

waar is het geluk en hoe vind je het?
kunnen leven in plaats van overleven
moet ik het zoeken in een amulet?
warm gevoel ervaren en kunnen doorgeven

voortdurend op zoek naar geluk
opgeven ga ik voorlopig nog niet
weer 'n heel mens maken van dit brokstuk
naar wit vanuit donker antraciet

geluk is uiteindelijk het doel
het is schijnbaar een mooi gevoelDank je Tom voor je geluksbijdrage. Zelf denk ik, dat een mens het geluk niet bewust moet zoeken. Het komt vanzelf op je weg -of niet. Of je beseft achteraf pas dat het geluk je toch gevonden heeft.


dat zou kunnen. ik weet het niet, ik weet alleen maar dat het regelmatig moeilijk is om door de bomen het bos te zien.
om je te focussen op het positieve in plaats van het negatieve zeg maar.
Profiel foto van Eichnon
Geluk zit in tevreden zijn met wat je hebt en loslaten wat je ongelukkig maakt. Erkenning krijgen van mensen die er toe doen en je met deze mensen omringen. Invloed hebben in het leven van anderen op een positieve manier en hetzelfde terugkrijgen. Lachen om domme dingen en verdriet kunnen delen. Doen waar je zin in hebt en wanneer je dan toch dingen moet doen, er het beste van maken. Weten wie je bent en blij zijn met wat je weet.Dit vind ik een heel mooie omschrijving van het moeilijke woord 'geluk'. 


Wat een mooie aanwinst hier op dit lichtelijk "wegkwijnend" forumonderwerp. Hartelijke dank.
Sommige punten die je aanhaalt zijn herkenbaar. 
Profiel foto van Eric De Vos
 
geluk is :

zoenen bij verliefdheid
een kind bij geboorte
eten bij honger
een bed bij vermoeidheid
troost bij verdriet
ruiken bij bloemen
emoties bij muziek
warmte bij koude
drinken bij dorst
hulp bij nood
lachen bij humor
en al wat je blij maakt...Eric! Wat leuk, dat je dit forum weer nieuw leven inblaast met zo'n  mooie bijlage. Bijna al het geluk in een notendop!  
Profiel foto van Breinpijn
Een mooi forum onderwerp wat voor velen net iets anders te omschrijven is. Ik denk dat de beschrijving van Cojo dichtbij mijn geluksgevoel in de buurt komt. 
Ik ervaar dat geluksgevoel op verschillende momenten. Als ik na een lekkere ‘workout’ bij de fitness of squashwedstrijd naar huis rijd. Dat heerlijke voldane gevoel dat kort is, maar de rest van de dag beter maakt. Ik ervaar dat geluksgevoel op tamelijk veel momenten als ik aan mijn hobby's denk en wat er allemaal nog op mijn pad in die gebieden zal komen. Volgende week is een een giga grote Comic Con in de Jaarbeurshallen met strips, games, films, show en noem het maar op. Als ik daar rondloop is dat de hele dag in een soort roes die me zeer gelukkig maakt. Dat heb ik ook als ik op een muziekfestival sta en me bedenk dat ik deel mag uitmaken van die grote muziekfamilie en dat we allemaal daar voor hetzelfde komen. 
Soms ook echter sluipt in mijn hoofd het besef van wat ik allemaal niet heb. Een lieve vrouw, een mooie dochter waar ik veel dingen mee kan doen en dat we samen goed kunnen praten. 
Andes is het gevoel dat mij wel eens overvalt als ik bijvoorbeeld een muziekstuk op youtube of cd beluister en dat er dan tranen in mijn ogen schieten. Dat duurt kot, maar is dan op dat moment zo verschrikkelijk mooi dat er dan ook het besef bij komt van: ja, dit ben ik. Pfoe, mooi. 
Dus eigenlijk zit geluk in kleine dingetjes en kunnen ze een groot gevoel teweegbrengen.Echt leuk en boeiend om te lezen hoe jij geluk ervaart. En je hebt gelijk: geluk zit juist in de kleine dingen. Het is haast een spreuk voor het spreukenforum die mooie afsluiting van jou.
Bedankt, dat jij langskwam en ook jouw steentje bijdroeg. 
Geluk is tijd maken, met keuzes.

Vandaag kwamen twee bejaarde mannen op een bankje naast me zitten in de zon. Een violiste 50 meter verderop vulde de atmosfeer. Ik heb de ene man tranen in de ogen zien krijgen toen de andere man me met gedempte stem vertelde dat zijn vriend en tevens reeds 59 jaar levenspartner (ze waren beiden 85 jaar) erg depressief is geworden na het overlijden van zijn moeder. Hij geraakt niet over het verlies heen. Ik denk niet dat we 10 minuten met elkaar hebben gesproken, wij drieën. De stevige handdruk en indringende blik die ik kreeg met woorden van dankbaarheid voor het fijne gesprek, dat is voor mij geluk. Ik heb overigens laten vallen wat schrijven kan betekenen...Ja, even tijd maken voor een ander en dan die blik in zijn ogen terugkrijgen, dát is inderdaad geluk in zijn puurtste vorm.


Heel mooi Inaya. Bedankt, dat je langskwam en een bijdrage leverde!  


Met plezier gedaan Edith. Warme groet voor een fijn weekend.
Profiel foto van Edith
(Ik nam destijds deel aan de 55-woorden wedstrijd via een ander schrijversforum, net als sommigen van jullie. Nu de winnaars bekend zijn kan ik gerust mijn 55-je in dit forum plaatsen

Het geluk ontmoet

Terwijl ik uiteindelijk de voordeur achter mij dicht trok, zag ik een man verkleumd op de tuinbank zitten. 
Hij stond op en kwam naar mij toe. “Goedendag,” zei hij, ”Ik ben het geluk. Als ik aan je deur kom kloppen moet je wel opendoen. Ik heb niet de hele dag de tijd.”  

Zo is het met geluk; het verschijnt op de meest onverwachte momenten, maar je moet er wel voor open staan.

Profiel foto van Edith
Geluk is zo broos als een dun porseleinen kopje; eenmaal gebroken resteren de scherven als herinneringenScherven van herinneringen kunnen al terug denkend ook
een gevoel van geluk teweeg brengen. Mooi Edith.


Precies, Dorus, dat bedoelde ik ermee. Fijn, dat je het waarderen kunt. Dank je. 
Profiel foto van Dorus

G E L U K

Ik houd ervan om naar de lucht te kijken
naar de voorbij strijkende wolken die de
heimelijk weldadige dampen verbinden.

Ik houd ervan om ze in stilte naast mij te
voelen als onbevlekte schaduwen die zo
trouw de zilveren maanstralen doorlaten.

Ik houd ervan om dat ontstoken magische
licht goed tot mij door te laten dringen en
vergeefs terug te denken aan al het geluk
dat ooit mijn deel was.


 Zo stom, heb mijn reactie niet in het bestemde vakje gezet (28-01) Hierbij :
Mooi, Dorus. De liefde aan de piano -het samen zijn met je geliefde zijn dus voor jou geluksmomenten. Geluk, muziek-liefde, een mooie combinatie, Dorus.
Fijn, dat jij hier ook een bezoek gebracht hebt. 
 
 


Het spijt me, ik geloof, dat ik een beetje moe aan het worden ben. Deze reactie hoort natuurlijk bij je piano-gedicht...


Prachtig en ontroerend gedicht, Dorus zoals jij je geluk uit. (hierboven) 


Met deze reacties Edith heb je mijn dichtershart gewonnen.
Profiel foto van Edith
Mooi, Dorus. De liefde aan de piano -het samen zijn met je geliefde zijn dus voor jou geluksmomenten. Geluk, muziek-liefde, een mooie combinatie, Dorus.
Fijn, dat jij hier ook een bezoek gebracht hebt.