Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Algemeen

Q&A (Vraag en Antwoord) open

Gepost door shane
Aantal leden: 4
11-12-2017      20:43:29
Ik keek vanmiddag toevallig even wat rond op de Web Tales site en zag dat we inmiddels al op 316 leden zitten, wat een best wel respectabel aantal is. Het was op dat moment dat er zich in mijn hoofd een idee vormde. Hoe leuk zou het zijn om te weten hoe bij anderen bijvoorbeeld een verhaal tot stand komt? Of waarom ze bepaalde verhalen maken? Hoe en wanneer ze begonnen zijn? Wat hun manier van werken is? Waar ze hun inspiratie vandaan halen? En nog veel meer vragen. Je kan immers van alles vragen. Mijn idee is als volgt. Iedere schrijver kan hieronder melden dat men hem of haar vragen mag stellen, een beetje als in een interview, maar dan door verschillende interviewers gehouden. Een Q&A als het ware. Vervolgens kunnen anderen in de reacties op dat bericht hun vraag stellen. Ik zal voor de zekerheid hieronder een voorbeeld geven en meld me hierbij aan. Mocht er dus iemand vragen aan mij hebben, ik ben er klaar voor, dus vraag maar raak. Ik hoop dat anderen dit idee ook zien zitten en kijk ernaar uit. 
Web Tales is niet verantwoordelijk voor de inhoud noch voor de reacties die op het forum gezet worden. als de administratie weet van inhoud of reacties die niet voldoen aan de algemene voorwaarden van Web Tales kan de administratie besluiten deze, zonder overleg met de plaatser en/of de reageerders te verwijderen.
Profiel foto van Nightshift
Als nieuwste lid veronderstel ik dat er wel enkele onder jullie zijn die wat meer over mij willen weten. Vraag maar raak zou ik zeggen.Hallo Nightshift, allereerst welkom op de site<img src='img/smileys/smile1.gif' alt=':)' Title=':)'> Hoe lang schrijf je al? En hoe kwam je op het idee om lid van webtales te worden?


Ik ben beginnen met schrijven in 2005, maar heb helaas wegens omstandigheden een lange tijd moeten stoppen. Ik was vroeger lid van de verhalen site. Nu ik terug de smaak te pakken heb, was ik gaan zoeken naar die site, en zo ben ik hier terecht gekomen.


Dat is logisch inderdaad, sommige dingen gaan wat dat betreft voor. Was het moeilijk om na een langere periode weer te beginnen met schrijven of had je de handigheid al snel weer te pakken? Ps heb vaker gelezen dat veel mensen die op deze site zitten eerst bij de verhalen site zaten. Weet niet of dit een soort van opvolger daarvan is, want heb daar zelf nooit verhalen op geplaatst. Ik zat altijd op basicpublishing, maar daar krijg je een stuk minder reacties op je verhalen als hier.


Moeilijk om te herbeginnen was het niet, uit die periode heb ik wel wat inspiratie gehaald en een groot aantal memootjes opgeschreven om later met aan de slag te gaan. Nu ga ik die rustig nog eens allemaal bekijken om ermee te starten.  
Profiel foto van Eichnon
Zonder mij contractueel verplicht te voelen of garant te staan voor eenduidige antwoorden, sta ik open voor uw vragen.Goedemorgen Eichnon, ik zie dat je na een afwezigheid van enkele jaren een comeback hebt gemaakt op Web tales, was het moeilijk om weer te beginnen met schrijven na zoveel tijd of rolde je er weer redelijk makkelijk in?
 


Ik heb in de tussenliggende jaren nog wel wat dingetjes geschreven, alleen een pak minder. Het is dus eigenlijk geen kwestie van opnieuw beginnen schrijven. Schrijven is niet enkel het fysieke proces. In mijn hoofd heb ik al boeken / verhalen geschreven, alleen staan ze nog niet op papier. De kans is ook klein dat ze ooit allemaal volledig uitgeschreven worden want een dag heeft te weinig uren en er zijn te veel dingen die ik graag doe.
Enkele weken terug begon ik mijn 'lokken' verhaal te herschrijven en uiteindelijk is het als schrijver leuker en constructiever om feedback te krijgen. Webtales is een uitzonderlijke site en community dus ben ik hier teruggekeerd. Ik heb er vaak aan gedacht om mijn account eerder te reactiveren maar om allerhande redenen is dat er niet van gekomen tot nu. Ik moet bekennen dat het een beetje voelt als thuiskomen. 


Leuk dat je er weer bent, Eichnon! Hopelijk heb ik zelf binnenkort weer meer tijd om te lezen op Webtales. Ik ga je verhalen zeker opzoeken.


Dat is fijn om te horen Beppie. Ik kijk er al naar uit.
Profiel foto van haarle15
Dan wil ik ook wel mij aanmelden en iedereen een eerlijke kans geven om vragen te stellen en antwoorden te geven. Schrijf vaak impulsief, maar denk wel even over een thema na. Bij wedstrijden waar ik aan mee doe, probeer ik met wisselend succes door de regel een aparte invalshoek te vinden.Mijn voorkeur gaat uit naar romantiek, eigen fantasie, maar ga ook andere genre's niet uit de weg. Daarnaast probeer ik een eerlijke mening te geven op werken die ik lees. Heel enkel begrijp ik iets niet, doordat het moeilijk leest. In het Engels sla ik al snel iets over, tenzij het kort is en het een beetje kan ontcijferen. Leuk dat je je aangemeld hebt, was er helaas nog niet eerder aan toegekomen om een vraag in te sturen, dus hierbij.
Haal je voor je verhalen inspiratie uit je dagelijkse leven, of juist niet?
 


Wat is de achterliggende reden, waarom het het genre romantiek jou favoriet is? Spreekt het je het meeste aan van alle genres of heeft het er meer mee te maken dat dat het genre is waar je goed in bent?
Ik schrijf zelf bijvoorbeeld veel horror, deels om dat die verhalen mij het beste lukken maar ook omdat het mij het meeste aanspreekt. Komedie zou ik ook meer willen schrijven, omdat ik daar ook een liefhebber van ben, maar ik kom niet zo vaak op goede komedie Ideeën.


Het dagelijkse leven is zo wie zo een inspiratiebron, maar ook (verdraaien van) spreuken en gezegden. Romantiek spreekt me aan, omdat het vaak landelijk wordt geschreven en voor mij echt over komt. Met Siciene Faction en horror heb ik dat een heel stuk minder. Terwijl ik misdaad wel weer heel interessant vind. Humor is wel mijn ding en verwerk die ook graag in mijn verhalen. 
Profiel foto van Tom van der Zijden
Na veel twijfelen wil ik mezelf dan toch ook wel aanmelden.
Het is een leuk idee en zo leren we elkaar toch wat beter kennen.
Vraag maar raak zou ik zeggen.Hoi Tom leuk dat je je ook heb aangemeld. Zal een deze dagen nog even wat nieuwe vragen proberen te bedenken.


<img src='img/smileys/yes2.gif' alt='(y)' Title='(y)'>


Nou, ik heb er wel eentje voor je. Jij hebt laatst aangegeven dat je samen met een andere auteur dat Dichterbij Collectief opgezet. Hoe ben je daar zo bijgekomen en hoe werkt dat schrijfproces tussen jullie? Ik heb zelf een paar verhalen samen met andere schrijvers gemaakt en weet uit ervaring dat je soms naar elkaar toe moet schrijven en dat kan best lastig zijn. Voelen en vullen jullie elkaar, wat dat betreft een beetje aan?


Wij hebben allebei wel een stukjes die dan nog niet af zijn voor ons gevoel maar we komen dan niet verder. we hebben nu een gezamenlijk gmail account aangemaakt en als een van ons dan iets heeft wat niet af is dan zet diegene het op de 'drive' van google zodat de andere er iets mee kan proberen. Ik zelf doe wel eens wat in meerdere verschillende stijlen dus meestal kan ik me wel verplaatsen in de stijl van de ander. we zijn ook van plan om binnenkort een keer face to face te gaan zitten met stukjes en dan eens te gaan brainstormen.

Eigenlijk is dat zo ontstaan doordat Paul en ik collega's zijn en we hadden het er een keer over, toen kwamen we erachter dat we beide iets hadden met dichten. Toen heb ik gevraagd of hij dat een leuke idee leek en dat vond hij wel wat. Sinds afgelopen weekend hebben we er nog een lid bij die even kijkt of ze het wat vind (Alexandra) en dat is een goede vriendin van me waarvan ik ook wel eens stukjes heb gelezen dus die heb ik ook gevraagd. Zij heeft overigens nog geen Webtales account.

Ik merk wel dat Paul en Alexandra beiden graag op rijm werken, maar daar kan ik me redelijk goed naartoe werken dus dat is geen probleem.


Helder en clear <img src='img/smileys/yes2.gif' alt='(y)' Title='(y)'>


Hoi Tom ik zie op je pagina dat je veel gedichten schrijft. Waar haal je de inspiratie voor je gedichten vandaan? En zijn er dichters die je als voorbeeld ziet?


de inspiratie voor gedichten kan echt overal vandaan komen, soms verbaas ik me zelfs over welke dingen me kunnen inspireren. ik heb bv ook wel eens een gedicht geschreven toen ik naar een beeldje keek.
er zijn heel veel dichters waar ik stukken van goed vindt maar als ik echt voorbeelden moet noemen dan kom ik toch wel uit bij Nico Dijkshoorn Jules Deelder & Bart Chabot. en op webtales ben ik wel fan geworden van Wil Melker trouwens die vind ik ook (bijna) altijd goede stukken schrijven.


ik heb mezelf straf gegeven want ik vergat helemaal Hans Dorrestijn te noemen en dat is schandalig!


Mooi om te lezen dat die inspiratie uit zoveel verschillende dingen kan komen. Nico Dijkshoorn is erg grappig, kan ook vaak genieten van zijn columns 


Hans Dorrestijn is ook erg grappig op zijn eigen manier met die zwartgallige humor
Profiel foto van esperanza
Hoi Shane. Erg leuk iniciatief. OOk ik meld mij hier om deel te nemen aan deze forum.
Ik lees heel graag de verhalen van collega's maar heb heel veel moeite met verhalen over SF, horror of moord. Ik houd meer van verhalen die meer verbonden zijn met het normalen leven. EEn schrijfster ben ik niet, maar ik houd van schrijven en zie dat als een uitdaging. Soms begin ik een verhaal onder inspiratie van de woordprikkel en maak ik mij ook geen zorg hoe het verder zou gaan. 'Morgen nog een deel', denk ik dan. De dag daarop als ik ga schrijven begin ik gewoon en heb ook niet zo veel probleem om verder te gaan en de nieuwe woorprikkel ook gebruiken. Het is of ik een film voor mijzelf opzet.

Ik heb moeite om je verhalen te lezen omdat ze gaan over genre die mij echt niet aanspreekt. Dit soort filmes kijk ik ook nooit. Heel lang geleden heb ik Star wars (shrijf ik goed?)  in de jaren zeventig helemaal gekeken en het kwam mij over als een soort komedie voor kinderen. Daarna had ik ook geen interesse meer voor. Wel vind ik dat  jij een mooi schrijftstijl hebt.
 
 Hoi Esperenza. iedereen heeft daarin inderdaad een andere smaak en uit het normale leven zijn natuurlijk ook best leuke en mooie verhalen te halen. Jou liefde voor het schrijven is denk ik het belangrijkste wat je nodig hebt op het moment dat je een stukje of een verhaal schrijft. Het begint allemaal met schrijfplezier inderdaad. Dat hoor ik vaak dat de woordprikkel voor veel leden best wel inspirerend kan zijn. Ik wou dat ik dat had, dat ik zonder moeite kan doorschrijven, dat vind ik best wel knap. Als een genre je niet aanspreekt is het vaak minder aantrekkelijk om aan een verhaal uit dat genre te beginnen. Star Wars klopt. Haahaa dat zegt mijn moeder ook altijd. Niet in exact dezelfde woorden, maar het komt op hetzelfde neer. Ik dacht ook dat ik het niets zou vinden, maar toen ik de films ging kijken vermaakte ik me er ook wel mee. Dankjewel dat vind ik echt leuk om te horen<img  data-cke-saved-src='img/smileys/smile1.gif' src='img/smileys/smile1.gif' alt='<img src='img/smileys/smile1.gif' alt=':)' Title=':)'>' Title='<img src='img/smileys/smile1.gif' alt=':)' Title=':)'>'> Ik heb overigens ook een aantal verhalen waarin Horror geen rol speelt, zoals ''Ik Wens'' Het Concert'' ''De Jongen die graag vrienden wilde hebben'' ''De Avond van de Waarheid'' en  ''Mary'' al heb je die laatste volgens mij gelezen. 


Ik zal nog even een goede vraag proberen te bedenken. Kan nu nergens opkomen haahaa


Hoi Esperanza heb eindelijk twee vragen bedacht. Hoe ben je ooit begonnen met schrijven?  En je vertelde dat je meer van verhalen houdt die verbonden zijn met het dagelijks leven. Zijn de meeste verhalen van jou gebaseerd op de dingen die je zelf meemaakt, of zijn het meer verhalen die mogelijk kunnen gebeuren in het dagelijks leven? 


Velen van mijn verhalen zijn werkelijk echt gebeurd, zoals: Laura, Filadelfio, Jerônimo, Sinhá Maria, Maria Luiza, maar vele andere zijn fantasie. Ik houd van schrijven en schrijf al  vanaf de tijd dat ik heel jong was. Ik schrijf altijd iedere dag  over dingen of gebeurtenissen die indruk maken op mij.
Profiel foto van Breinpijn
Hoi Shane. Nou, dan meld ik me hierbij ook direct aan als vragensteller of vraagbaak. Dus wie wil er dingen van Breinpijn weten die al niet bekend zijn. Behalve mijn pincode ben ik trouwens net een open boek.
Natuurlijk heb ik wel een vraag aan jou, Shane. Als ik je lijstje met verhalen langs ga, zie ik dat je een grote liefhebber van Horror, SF en Fantasy. Heerlijk want toevallig ben ik dat ook (vooral SF). Vraag is dus: hoe is deze interesse/liefde voor /in deze genres zo gekomen en wat trekt je er zo in deze genres aan? Verder zou ik je lievelingsschrijvers willen weten?

Heb ik het goed gedaan zo?Hoi Breinpijn. Dat is goed om te horen en volgens mij ben jij ook een van de mensen die mijn verhalen het meeste volgt. De liefde voor dit genre ontstond bij mij eigenlijk al op jonge leeftijd. Als kind las ik altijd jeugdhorror, zoals Kippenvel, de Griezelbus en toen ik een jaar of 11 was las ik de Kluitman Thrillers, die in Amerika ook wel bekend staan als de Point Horror series. Wat me aansprak in die boeken was hoe de spanning beetje bij beetje werd opgebouwd en hoe het mij op het puntje van mijn stoel bracht. De leuk geschreven personages droegen daar ook zeker aan bij.  Op mijn twaalfde zag ik mijn eerste echte horrorfilm. Samen met mijn vader keek ik The Evil Dead en Evil Dead 2 en vanaf dat moment heb ik er behoorlijk wat gezien. Zijn ook niet de minste om mee te beginnen haahaa. Wat mij aanspreekt in Horror is dat een goed Horrorboek of een goede Horrorfilm mij, zoals ik net zei, echt op het puntje van mijn stoel kan brengen. Horror zorgt er ook voor dat mensen hun angsten op een veilige manier onder ogen kunnen komen, zonder dat ze daarbij zelf echt gevaar lopen. Ik denk dat dat een van de dingen is die mij in horrorgenre erg aantrekt. Wes Craven zei het ooit goed "Horror films don't create fear. They release it." 

Helaas zijn er mensen die het genre niet begrijpen en zeggen dat Horror alleen maar bloedvergieten is. Mensen vergeten vaak dat er in het horrorgenre vaak hele goede en enge verhalen te vinden zijn en dat het veel meer is dan alleen maar bloederigheid. In een film als Rosemary s Baby zit voor zover ik me kan herinneren zelfs helemaal geen bloed en de klassiekers die wel bloederig zijn, hebben daaromheen vaak een heel goed verhaal. 

Ps dit was zeker een goede vraag. Het gaf mij de gelegenheid om over mijn liefde voor het genre te vertellen, dus dat is altijd goed. Nu even een vraag voor jou bedenken haahaa.


Nou ben ik helemaal vergeten te vertellen over het Fantasy en Science fiction genre. Wat betreft Fantasy vind ik sommige verhalen goed. Vaak zijn dat de verhalen waar wel een Fantasy randje aanzit, maar die zich desondanks ook nog in de gewone wereld afspelen. Fantasy is ook leuk om te schrijven, omdat het je best wel veel vrijheid geeft in wat je er allemaal mee kan doen. In Science Fiction spreekt het mysterie mij vaak best wel aan. Ik kan altijd erg genieten de goed bedachte en mysterieuze verhalen van The X-Files en The Twilight Zone. Uiteraard niet te verwarren met die kleffe vampier rommel van Twilight haahaa. Die twee moet je niet met elkaar verwarren. In de laatste paar jaar ben ik de Star Wars films ook erg gaan waarderen om hun interessante verhalen en enkele jaren geleden heb ik de V. Tv serie gevolgd. De nieuwe die erg goed was maar helaas te vroeg gecancelled. Wat mij daarin aansprak was dat de Aliens zich vriendelijk voordoen, maar ondertussen duistere plannen heeft en dat maar een klein groepje mensen dat door lijken te hebben. De originele serie moet ik nog zien, dus sstthh geen spoilers!  
Invasion of the Body snatchers vond ik trouwens ook erg goed. Dat is een combinatie van Horror en Science Fiction. Beetje bij beetje beginnen mensen in dat verhaal te veranderen. En beetje bij beetje ontdekken de normaal gebleven mensen, wat er precies aan de hand is. 


Goedenavond Breinpijn. Waar haal je de inspiratie voor jou verhalen vandaan? en wat is jou meest persoonlijke verhaal en waarom is dat verhaal zo persoonlijk?


Hoi Shane. Helder verhaal en duidelijk. We delen de passie voor horror, Fantasy en Science Fiction en hebben gemeen dat ook ik vind dat mensen deze genres vaak niks vinden. Vooringenomenheid en onwetendheid want ook ik vind dat er in deze genres zoveel fantastische verhalen geschreven zijn. Met zoveel mooie thema's', plotwendingen, schitterende schrijfstijl en wat al dies meer. Horror, Fantasy en SF zijn zoveel meer dan wat mensen denken dat het is. Ik zal hier even niet uitweiden over favoriete schrijvers etcetera omdat je een vraag aan mij had. Hoewel die vraag misschien iets is voor een volgend keer. Het is namelijk best wel uitgebreid.
De inspiratie en dat klinkt misschien heel algemeen haal ik overal vandaan. Soms schieten dingen je te binnen. Bij mij zijn dat vaak woorden, zinnen die ik zou kunnen gebruiken en heel soms een plot. Verhalen schrijven is voor mij een hele bevalling vaak want ik schrijf over het algemeen langzaam. Werk graag dingen van te voren uit om ze dan pas in het schrijven te verwerken. Ik haal wel inspiratie uit de boeken die ik lees, films die ik zie, maar ook gewoon dingen die ik meemaak of hoor en zie. Toch bevindt een groot deel van  mijn inspiratie in de interessesfeer die ik heb. Het fantastische genre dus. Het lezen en zien van al dat moois wekt bij mij inspiratie op, maar ook ideeën van hoe ik net iets anders dan dat zou kunnen maken. Het fantastische genre biedt namelijk zoveel mogelijkheden en van de literaire kunst ben ik niet zo. Het liefst fictie dus alhoewel ik daarin ook aan het veranderen ben en wat meer uitprobeer. Gedichten, serieuze thematiek, maar dat is voor mij moeilijker of het moet gewoon autobiografisch zijn en dat brengt me bij je tweede vraag. 
 


Mijn meest persoonlijke verhalen zijn die verhalen waarin ik intieme dingen van mezelf met de buitenwereld deel. Vroeger deed ik dat niet zoveel, maar het brengt wel inspiratie en inmiddels ben ik wel zover dat ik over die dingen durf te schrijven.
Als ik verhalen moet noemen (want het zijn er toch meerdere) dan ga ik noemen. (je kunt ze op WT opzoeken als je ze wilt lezen).
Ik heb een reeks geschreven met als titel: De eerste . Hierin beschrijf ik veel eerste keren dat ik met iets in aanraking kwam dus eerste concert, eerste keer sauna etcetera. Hierin zijn een tweetal deeltjes heel persoonlijk voor mij. Deel 2 getiteld ‘De dood’ en deel 5 getiteld ‘De kus.’ In het eerste schrijf ik over wat de dood voor mij betekent en daarin schrijf ik over de dood van twee broertjes van mij. Een feit dat ik heel lang voor mezelf heb gehouden. 
In het tweede schrijf ik over mijn eerste kus en alles wat daar gebeurde. Je begrijpt dat dit voor mij nauwelijks persoonlijker kan. 
Er zijn meerdere verhalen waarin ik beide gebeurtenissen aanroer en die voor mij dus persoonlijk zijn. Dat zijn bijvoorbeeld (ook deze kun je op WT vinden): ‘Kroos, Verloren liefde.’
Ook ‘Vijftien minuten’ is persoonlijk omdat ik hierin iets verwerk dat ik persoonlijk meemaak en meegemaakt heb. Wat, laat ik even terzijde. De andere verhalen gaan over mijn eerste liefde dus en de dood van mijn twee broertjes. Hoe persoonlijk wil je het hebben.
Ik bedenk me net dat ook ‘Wildplassen’ heel persoonlijk is. Je mag zelf bedenken waarom.
Ik hoop dat ik je vragen zo goed mogelijk beantwoord heb, anders kun je altijd nog een poging doen.
Van jou zou ik graag een lijstje willen hebben: jouw persoonlijke top tien boeken en films


Breinpijn. Leuk dat wij de passie voor deze genres delen en goed om te horen dat jij net zo over Horror denkt als ik. Interessant ook om te horen waar jij je inspiratie vandaan haalt. Ik ken dat dat langzame werken en ben soms ook best jaloers op mensen die dat erg snel kunnen. Interessant om te horen hoe verschillende schrijvers een andere manier van werken hebben. 


Wat een interessant thema als verhalen reeks. De Eerste keren van verschillende dingen beschrijven. Er komen zo te horen ook best wel verschillende emoties in voor. Van iets moois als een eerste kus, tot iets heel erg emotioneels en moeilijk als het verliezen van je twee broertjes. Dit zijn inderdaad behoorlijk persoonlijke verhalen en zeker het verhaal over je twee broertjes, zal denk ik best een emotioneel schrijfproces zijn geweest. 


Een top tien boeken moet ik even over nadenken, kan ze zo gauw niet allemaal voor de geest halen. Mijn favoriet weet ik wel wat boeken betreft, dat ''The Shining'' van Stephen King. Ik zal bij mijn favoriete film een onderbouwing geven waarom het mijn favoriete film is. Het is een film waar ik nooit over uitgepraat raak en die bij iedere keer dat ik hem opnieuw kijk, even goed aanvoelt als de keer daarvoor.

Mijn top 10 films is als volgt.

1.A Nightmare on Elmstreet (1984) Ik heb die film inmiddels 9 keer gezien, maar desondanks zit ik iedere keer weer op het puntje van mijn stoel. Een heel origineel verhaal, dat op dat moment nog niet eerder was gedaan. Het feit dat je het niet overleeft als je gaat slapen, terwijl slaap onontkomelijk is, is een heel beangstigend en intrigrerend gegeven, wat er met de meesterlijke regie van Wes Craven voor zorgt dat het een absolute klassieker is en een aanrader voor elke filmliefhebber.

2.Psycho
3.Back to the Future
4.The Thing (1982)
5.Vertigo
6.Once upon a Time in the West
7.The Good the Bad and the Ugly
8.The Terminator
9.Terminator 2:Judgement day
10.Planes Trains and Automobiles

Ik twijfelde nog of ik Rear Window op 10 moest zetten, maar koos toch netaan voor Planes Trains and Automobiles. Als het een top 11 was had hij erin gestaan.
Wat is jouw top 10 films en boeken?


Hier moet ik even over nadenken, Shane. As soon as possible, zou ik zeggen.


Oh, oh, wat is dit vreselijk moeilijk. Over de nummer 1 twijfelde ik niet, maar dan. Er is zoveel moois uitgekomen in de filmgeschiedenis. Met veel moeite heb ik een top 10 gewrocht, maar met de nodige aantekeningen. Komen ze:

1. Blade Runner - ook minstens 10 keer gezien en hij blijft magnifiek. Vooral vanwege de enorme sfeertekening is het een meesterstuk. Het verhaal (oorspronkelijk naar Philip Dick) is intrigerend. Rutger Hauer is fabeltastisch, maar de sfeer en de muziek maken de film.
2. Alien - In de bioscoop gezien en wat een indringend, beklemmende film. Op het puntje van je stoel. Pfoe hee.
3. Lord of the Rings - Eigenlijk alle drie de films natuurlijk. Hoewel het boek niet helemaal gevolgd wordt, is de verfilming groots en meeslepend. Tranen in de bioscoop toen ik een van mijn lievelingsboeken tot leven zag komen en op wat een manier.
4. Star Wars, The empire strikes back - Logischerwijs behoren alle acht delen tot mijn favorieten. SF is mijn ding en waar beter gedaan dan in deze films. Je kijkt je ogen uit naar de fantasie op het doek. Al die wezens en planeten en onbegrensde magie.
5. Once upon a time in the west - De ultieme western samen met The good, the bad and the ugly. Schitterend stylistisch en traag verfilmd, maar de emotie; heerlijk.
6. Saving Private Ryan - Voor mij de ultieme oorlogsfilm. Alsof je midden in het geweld zit. Sommige scenes zijn huiveringwekkend door hun indringendheid.
7. Goodfellas - Nog een ultieme film. Gangster/misdaad. Robert de Niro, Joe Pecci en Ray Liotta alsmede de andere acteurs in absolute topvorm. Die wereld van de ‘wise guys’ schitterend verbeeld.
Ik pak even een volgend blokje. te kort woorden.


8. Forrest Gump - Ontroerend en emotioneel soms. Tom Hanks behoort tot mijn lievelingsacteurs. Briljant hoe sommige historische gebeurtenissen in originele zwart wit beelden is verwerkt. 
9. Apocalypse now - Ook dit is een klassieker. Vietnamoorlog. De waanzin ten top; een grote trip. Bizar en meeslepend.
10. Interstellar - Pas gezien en deze film maakte veel indruk op me. Het thema en de uitwerking is rauw realistisch met een bizar randje. Hoe alles op het eind in elkaar valt, is magnifiek gedaan.
Natuurlijk heb ik veel vergeten dus hier nog een paar ‘honorable mentions’: The thing, the abyss, the green mile, the shawshank redemption, Gladiotor, Braveheart, De naam van de roos

Wat boeken betreft noem ik een paar titels die ik vreselijk goed vond.
* Lord of the rings - het meesterstuk van de Fantasy. Hoewel ik nu ‘het lied van ijs en vuur aan het lezen ben. The boekeb waarop Game of Thrones gebaseerd is. Werkelijk schitterend geschreven en gelaagd. Nog veel beter als de serie. Maar dat geldt voor LOTR ook natuurlijk.
Ring - van Stephen Baxter. Harde SF over grootse elementen in ons heelal.
De naam van de roos - Umberto Eco in topvorm. Verfilmd als een schitterend epos, maar het boek is fantastisch. Hier en dar wat taai, maar begrijpelijk. Ook beter als de film.
* Alles van Jack Vance, mijn lievelingsschrijver. Beste boek van hem... moeilijk: Tschai, de waanzinnige planeet, De duivelsprinsen, Lyonesse. Eigenlijk alles dus van hem. Heb ze allemaal in de kast staan. Verslindend mooi en zijn sfeertekening is verblindend goed.
Robocalypse en Robogenesis - Daniel Wilson. Robotverhaal in de nabije toekomst. Fel realistisch.
Ready Player one - Nostalgie uit de toekomst over de jaren tachtig. Ernest Cline. Wordt verfilmd.
volgend blokje, ja doe maar BP
 


De blote zon en de stalen holen - Isaac Asimov. Ook zijn robotverhalen zijn likkebaardend goed.
* Illium en Olympos - Dan Simmons. Groots. Misschien nog wel beter van ome Dan: Hyperion en zijn drie vervolgen: Ondergang van Hyperion, Endymion, De opkomst van Endymion - Zo groots beschreven heelalsaga dat het bijna niet te bevatten is.
Dit waren een paar van mijn voorkeuren. Een echte top tien is niet te doen, eigenlijk. 
Wedervraag aan jou: schrijf je alleen in het horrorgenre (zeg maar het fantastische genre) of doe jij ook wel eens iets anders? Een uitstapje naar een ander genre. En doe je wel eens aan schrijfwedstrijden mee? En wat vind je daarvan?


Dat is een mooie top 10 films. Apocalypse now moet ik nog kijken, maar heb daar inderdaad veel goede dingen over gehoord. Grappig dat we Once upon a Time in The West op een positie na even hoog hebben staan. De Lord of the Rings boeken heb ik hier ook liggen, nog niet gelezen. Ik had overigens de mazzel dat ik er gratis aan kwam, omdat ze in een huis lagen waar we moesten opruimen en degene die er gewoond had, hoefde ze niet meer. Die andere verhalen klinken ook erg interessant en daar zal ik zeker eens naar zoeken. Zitten wel een aantal aansprekende plots tussen. In het volgende stukje zal ik even antwoord op je vraag geven


Het grootste deel van mijn verhalen spel zich af in het horrorgenre, omdat het genre is waar ik het meest van houdt en omdat het het genre is wat ik het beste schrijf van alle genres en over het algemeen ook het leukste vind om te schrijven. Toch maak ik zo nu en dan ook wel uitstapjes naar andere genres. Een verhaal als Mary is bijvoorbeeld meer een liefdesverhaal en een verhaal dat ik zie als misschien wel mijn meest persoonlijke verhaal. als Het Concert gaat bijvoorbeeld over iemand die zich voorbereid op zijn eerste date met het meisje van zijn dromen. Een oud verhaal van mij genaamd ''Thuis'' gaat over een man die ten onrechte ter dood veroordeeld is (Gebaseerd op ''The Green Green Grass of home'';)  Verhalen als ''Ik Wens'' en ''De Jongen die gaar vrienden wilde hebben'' Zijn weer meer sprookjes verhalen. ''De Zwerver'' wordt verteld uit het perspectief van een zwerfkat en ''De Avond van de Waarheid'' gaat over het verlies van mijn oma. Zo heb ik nog een aantal uitstapjes naar andere genres, maar uiteindelijk kom ik wel altijd weer terug bij mijn favoriete horrorgenre.   Ik heb eigenlijk nog nooit echt aan een schrijfwedstrijd meegedaan, maar enkele jaren geleden plaatste ik mijn verhalen op Basicpublishing en daar hielden ze een tijd lang top 10 lijsten van verhalen bij, die dan iedere week veranderden. Ik heb daar een keer nummer 1 gestaan, met gek genoeg een verhaal wat ik achteraf echt een van mijn meest slechte verhalen vond. ''Het Kerkhof'' geen aanrader haahaa. Maar een echte wedstrijd heb ik nooit aan meegedaan, lijkt me best leuk. Die top 10s waren ook altijd erg leuk, maar ben op een gegeven moment van Basicpublishing naar deze site gegaan, omdat je hier veel meer reacties op je verhalen krijgt. Maar als er een ding is wat misschien leuk is om van die andere site over te nemen, zijn het die week top 10s, of waren het nou dag top 10s. Dat ben ik even kwijt haahaa


De smiley kwam er per ongeluk in terecht


Moest trouwens ''De Jongen die graag vrienden wilde hebben'' zijn


Ik ben hier ooit een forumtopic begonnen met een favoriete boeken top tien. Aantal keren bezocht, redelijk wat reacties en daar kwamen de verschillen tussen de verschilende schrijvers hier best goed uit.. Volgens mij was het ‘het beste boek’ of iets dergelijks. Je vindt het wel. 
Je hebt wel gelijk als je zegt dat je toch altijd wel weer op je favoriete genre terechtkomt. Het kan geen kwaad om andere verhalen te schrijven want je leert er alleen maar van, maar ook ik keer toch uiteindelijk weer terug bij mijn favoriete genre SF.
Ik vergat nog wat over horror te zeggen. Ik houd op zich wel van horror en thrillers. Ik maak wel onderscheid. Films met monsters en zo kan ik beter kijken als ‘psychologosche’  horror en thrillers. In dit kader noem ik ‘The Exorcist.’ Gezien toen ik vrij jong was en zo ongelooflijk huiveringwekkend dat het me een tijdlang heeft achtervolgd. Ik heb de neiging om bij zulke films te gaan nadenken en het met het echte leven te gaan vergelijken. Het gaat in mijn kop zitten. Net als bv. een film als ‘Paranormal activity.’ Het zijn gebeurtenissen die je in het dagelijkse leven kunt plaatsen. Mits je er in gelooft natuurlijk. The Shining vond ik ook meesterlijk, maar zet me ook aan het denken en dat heb ik dan met een nightmare on Elm Street niet. Misschien is dat dan net weer even over de top. Hoewel ik bij Alien wel weer op het puntje zat. Wel monsters, maar een superieur spannend verhaal.
Veel horrorverhalen heb ik overigens niet gelezen. SF blijft toch de hoofdmoot. Ik zal eens kijken of ik die verhalen die je aanstipt kan vinden, maar ik kan je zeker een aantal van mijn verhalen die ik noemde aanbevelen. 
 


Wedstrijden zijn wel leuk om te doen, maar kies ze zorgvuldig want de jurering is niet altijd even sterk en soms hoor je ook niets meer. Ik heb aan niet veel wedstrijden meegedaan, maar vind het wel ontzettend leuk om te doen. Ik moet wel de tijd hebben want hoewel ik soms zo een verhaal produceer, is het meestal een lange weg. 
Overigens nog een opmerking over die beste boeken top tien. De verschillen tussen de schrijvers hier zijn duidelijk en als er nog een ding naar voren komt, heb jij al aangestipt, is dat ons genre (het fantastische) toch een wat ondergeschoven kindje blijft. Zo jammer want er zijn zo veel meesterwerken gemaakt die zich met de groten der aarde kunnen meten. Qua literatuur dan, wat ik overigens een zwaar overschat woord vind.
Goedenavond. Ik zal als oprichter van dit forum, mij als eerste aanmelden. Mochten er mensen zijn die mij graag vragen willen stellen, brand maar los en reageer in de reacties op dit bericht. Ik zal hieronder een voorbeeld geven.

Groeten ShaneOp deze manier bedoel ik. Op die manier houden we het overzichtelijk.<img  data-cke-saved-src='img/smileys/smile1.gif' src='img/smileys/smile1.gif' alt='<img src='img/smileys/smile1.gif' alt=':)' Title=':)'>' Title='<img src='img/smileys/smile1.gif' alt=':)' Title=':)'>'>


Wat een leuk initiatief. Ik zou nu natuurlijk gelijk aan jou vragen kunnen stellen, maar daar moet ik dan even over nadenken hoor. Ik wil dat dan wel een beetje gericht doen, anders wordt het zo'n onoverzichtelijke brei. Laat me er een nachtje over slapen. <img src='img/smileys/snoopy-sm.gif' alt='(snoopy)' Title='(snoopy)'>


Dankjewel voor je mooie compliment<img src='img/smileys/smile1.gif' alt=':)' Title=':)'> Is goed. Ik wacht het af en kijk ernaar uit<img src='img/smileys/smile1.gif' alt=':)' Title=':)'>


We hebben allemaal een profielpagina, waar we informatie kwijt kunnen. Verder kan je iemand per persoonlijk bericht dingen vragen, mocht dit nodig zijn. Dus mijn vraag is: Waarom heb jij geen informatie op jouw profielpagina staan? <img src='img/smileys/laugh4.gif' alt=':-d' Title=':-d'> 


Ik ben het wel met Haarle eens, dat we in de eerste plaats de profielpagina kunnen gebruiken. Als ik naar iemand, of naar iemands werk nieuwsgierig ben, klik ik als eerste op de profielpagina. Bij jou kan ik niets vinden.

Jouw naam schiet vaak voorbij als er weer een deel van een vervolgverhaal online is gekomen. Ik vraag me af hoe iemand steeds maar op ideeën komt om lange verhalen te schrijven. Heb je dan al een heel plot in je hoofd zitten? Werk je ergens naartoe? Of laat je het maar over je heen komen? 


haarle 15 en Ryara bedankt voor de goede vragen. Ik sta op dit moment op het punt om de deur uit te gaan, maar als ik vanmiddag weer terug ben zal ik de vragen uitgebreid beantwoorden<img src='img/smileys/smile1.gif' alt=':)' Title=':)'>


haarle 15. Scherpe vraag haahaa.  Dat klopt inderdaad dat we daar ook informatie op kwijt kunnen en het klopt ook dat ik geen informatie op mijn profielpagina heb staan. Ik heb er eigenlijk nooit aan gedacht om een tekst op mijn profielpagina te zetten, ook omdat ik niet precies wist wat erop te zetten. De reden dat ik deze Q&A heb bedacht is vanwege het feit dat we 316 leden hebben en het wel heel veel tijd kost om langs al die profielen te gaan. Bovendien staat er naar mijn mening, op een profielpagina vaak maar een gedeelte van waar de lezer mogelijk interesse in heeft. Op de manier zoals ik het hier heb voorgesteld, kunnen mensen zelf vragen stellen aan andere leden en op die manier kom je vaak meer te weten over de desbetreffende schrijver. Wat betreft persoonlijke berichten: Het lijkt mij leuker als anderen het interview met mensen ook kunnen lezen, omdat vragen en antwoorden, mogelijk weer nieuwe vragen inspireren en het mij een leuk initiatief lijkt om interesse te wekken in het werk van de verschillende schrijvers.


Ryara. Vaak vormt er zich inderdaad een idee in mijn hoofd en beetje bij beetje ontwikkelt dat idee zich tot het moment dat ik begin met schrijven. Ik weet meestal wel welk verhaal ik wil gaan vertellen, maar weet van tevoren bijna nooit hoe het uiteindelijk gaat eindigen. Op die manier probeer ik mezelf onderweg de vrijheid te geven om verschillende kanten op te gaan met het verhaal. Het nadeel van deze manier is dat ik soms ook nog weleens vastloop, zo heb ik ook meer dan 30 onafgemaakte verhalen. Toch blijft dit mijn manier van werken, omdat een van tevoren bepaald einde mij best wel zou beperken in het verhaal dat ik probeer te vertellen. Het verhaal ontwikkeld zich dus terwijl ik het schrijf, maar op het moment dat ik het op Web Tales plaats is het verhaal wel helemaal af. Voor hetzelfde geld plaats ik anders een aantal delen en weet ik niet hoe ik daarna verder moet.