Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Schrijven

Het beste boek open

Gepost door Breinpijn
Aantal leden: 3
31-05-2015      15:15:30
We hebben allemaal boeken die ons bijblijven. We hebben ook allemaal boeken die we wel tien keer opnieuw kunnen lezen. Kortom, dit zijn onze favoriete boeken. Het lijkt mij nu eens leuk om te weten wat de favoriete boeken van de Web Talers zijn. Dus, klim in de pen, laat uw denkraam eens flink rammelen en stuur uw favoriete top 5 of top 10 in.
Web Tales is niet verantwoordelijk voor de inhoud noch voor de reacties die op het forum gezet worden. als de administratie weet van inhoud of reacties die niet voldoen aan de algemene voorwaarden van Web Tales kan de administratie besluiten deze, zonder overleg met de plaatser en/of de reageerders te verwijderen.
Profiel foto van Samantha de Vries
Mijn Top 10 is:
10. Deadly Embrace + de 4 andere boeken van Jackie Collins
9.Where you Belong van Barbara Taylor Bradford
8.Wie doet er mee met Kaatje Kakel?
7.Das megadicke Buch der coolen Sprüchen
6.Geheimagent Lennet und das tödliche Signal van Leutnant X
5.De zonen van Pietje Bell van HR van Abkoude 
4. Bonanza
3. A child called 'it' + The Lost Boy van Dave Pelzer
2.Supernatural van Robert Singer
1.Moon Called van Patricia BriggsEen interessant lijstje, Samantha. Ik ken alleen ‘de zonen van Pietje Bell’ want die heb ik in mijn jeugd ooit gelezen. Ik vermoed dat hier wel het een en ander young adult bij zit. Overigens nog welkom op de site <img src='img/smileys/welcome.gif' alt='(welcome)' Title='(welcome)'>. Ik zie dat je alles een beetje aan het onderzoeken bent hier. Als je hulp nodig hebt, gewoon vragen via de PB. 


Bedankt Breinpijn. Zal ik doen.
Profiel foto van J.A. XXer
Door de jaren veel gelezen, klassiekers, Nederlands, Bouguet reeks, Donald Duck (of telt dat niet?). Ik denk dat mijn nr 1 regelmatig van plaats wisselt maar ik moet bekennen dat Imagica van Clive Barker altijd mee gaat op langere vakanties. daar kan ik geen genoeg van krijgen.Bouquet reeks?? XXer toch.... Tja, je las wel ‘breed’ en kon je dus een gefundeerde mening vormen over het geschrevene. Imagica van Clive Barker ken ik van naam, maar nog nooit gelezen. Wie weet komt dat nog want Barker is wel een aparte schrijver.


Misschien dat ik een beetje overdreef.... ;-)
Dit topic geeft aan "zo veel mensen, zo veel smaken".
Ik geef graag een aantal boeken op die invloed gehad hebben op mijn leven.
- Max Havelaar van Multatuli. Het eerste boek dat ik las waarin het onrecht zo duidelijk aan de kaak werd gesteld. Verhaal opgehangen aan Saidja en Adinda met voor mij twee hoogtepunten, nl de "toespraak tot de hoofden van Lebak" en het wondermooie "ik weet niet waar ik sterven zal", gedicht dat ik vele malen heb voorgedragen.
- De chemische toverdranken van Dr. Romp. Heb hierover een verhaal geplaatst bij WT. Het heeft mij de liefde voor chemie gegeven.
- De verhalen van Luigi Pirandello: ze zijn zo fijn geschreven in een taal waar je moet van houden. Hij heeft me de liefde voor de mooie zin gegeven.
- Nooit meer slapen van W.F. Hermans.leerde mij het werk van de veldgeoloog kennen, maar ook de kleinheid van de mens en de drang naar zelfbehoud.
- Groenten uit Balen van Walter van den Broeck. Als toneelstuk (sociaal drama) was het destijds een donderslag bij heldere hemel.
Het stuk heeft er mij toe aangezet om zelf te gaan acteren (amateur) en te gaan regisseren.
Een goede tweede op dit vlak was "Mistero Buffo" van Dario Fo
- Alle bundels van Herman de Coninck en Leonard Nolens. Zij hebben er voor gezorgd dat ik nu af en toe een gedicht plaats op WT.

Naast deze werken heb ik alles gelezen van
- Louis Paul Boon (als hij niet zo vroeg gestorven was zeker Nobelprijs)
- Walter Van de Broeck
- WF Hermans
- Herman Portocarera
- Leo Pleysier
- J.M.H. BerckmansJe hebt een andere smaak als ik, maar dat is logisch. Ieder vindt de woorden die hem/haar wat doen in boeken en dat kunnen dus heel verschillende zijn. Dank je voor je bijdrage.


Het valt me op dat je allemaal klassiekerrs en literaire kopstukken noemt, Betekent dat, dat je eigentijdse schrijvers leest? 


Ik ben begonnen met de klassiekers Ria, maar ze konden me niet allemaal overtuigen.
Buiten Tjsechov heb ik weinig Russen uitgelezen.
Vroeger las ik vijf boeken per week, maar dooortijdsgebrek heb ik me beperkt tot de Nederlandstalige literatuur, die meer dan genoeg pareltjes oplevert.
Zo ben ik fan van Arthur Japin en Dimitri Verhulst.Totaal verschillende stijlen, maar beiden met een grote zeggingskracht.
 


Ah, daar komen dan toch ook wat meer eigentijdse schrijvers aanschuiven. 
Profiel foto van Ryara
Ik lees op het ogenblik 'Het uur van de Engelen' van Daniëlle Trussoni. Ik vind het wel een geschikt boek voor deze tijd van het jaar. 

Omschrijving:
Als twaalfjarig meisje is Evangeline door haar vader naar het St. Rose Klooster in New York gebracht. Nu, elf jaar later, wordt haar rustige leven op zijn kop gezet wanneer ze tijdens haar werk in de bibliotheek een opmerkelijk verzoek van dhr. Verlaine, een onderzoeker, ontvangt. Hij vraagt naar specifieke correspondentie met de moeder-overste uit 1943 en 1944. Evangeline wil weten wat die jaartallen betekenen en komt zo achter de geschiedenis van een eeuwenoude en verborgen strijd: het conflict tussen de Angelogisten, engelengeleerden, en de verschrikkelijk mooie, maar uiterst gevaarlijke afstammelingen van engelen en mensen, de Nephilim. Evangeline blijkt zelf in de traditie van de Angelogisten te staan. Ze begint haar missie te begrijpen. Samen met Verlaine zal ze om te achterhalen wat de Nephilim van plan zijn en zo de aarde te behoeden van de ondergang al haar moed en kennis moeten aanwenden. De strijd is nog niet voorbij…sterker nog, hij vlamt in alle hevigheid weer op.

 

The Shining is mijn persoonlijke favoriet. Doordat de personages en gebeurtenissen in het verhaal zo goed en uitgebreid worden opgebouwd, wordt de horror die zich steeds iets meer voltrekt doodeng en daardoor erg goed.
 

Uiteraard kan ik niet achterblijven dus hier mijn opsomming gelezen en herlezen boeken: :
Louis Ferdinand Céline - Reis naar het einde van de nacht
Willem Elsschot - verzameld werk
Gabriel Garcia Marquez = Honderd jaar eenzaamheid
Nikolaj Gogol - Dode ZIelen
Iwan Gontsjarow - Petersburgse Pest
Michel Houellebecq - Elementaire Deeltjes
Michail Lermontow - Een held van onze tijd.
Multatuli - Woutertje Pieterse
Nescio - de Uitvreter en de Titaantjes
Alexander Poesjkin - Jewgeni Onegin
Italo Svevo - Bekentenissen van Zeno
Anton Tsjechow - verzameld werk 
en nog vele anderen.
 Zo, dat is een mooie lijst. Ik lees liever wat meer eigentijdse boeken, maar eigenlijk zou ik toch ook eens wat van deze klassiekers moeten consumeren. 


Ja, daar komt het toch allemaal vandaan.


Als ik eerst alle klassieken moet lezen, kom ik niet aan de hedendaagse literatuur toe. (sad) 


De klassiekers zijn anders nog behoorlijk hedendaags. Menselijk gedrag is van alle tijden. En in mijn lijst staat trouwens ook een eigentijdse schrijver.


Ja, ook hier moet ik bij bekennen dat ik geen enkel boek gelezen heb. De "klassiekers" zijn eigenlijk niet zo aan me besteed. Ik vind het wel leuk dat heel veel mensen wat "mainstream" lezen. Klassiekers, heel bekende schrijvers uit de media en zo meer. Hier blijkt wel uit dat je een echte lezer bent.
Reactie gegeven door Henk Gruys
Mijn vijftien (alfabetisch):

F. Bordewijk: Bij Gaslicht
W. Faulkner: Sanctuary
N. Gogol: Taras Boeljba
W.F. Hermans: Een Landingspoging op Newfoundland
W.F. Hermans: Moedwil en Misverstand
C. Isherwood: Afscheid van Berlijn
F. Kafka: Verzameld werk
C. McCullers: De balade van het trieste café
N. Mandelstam: Memoires
W. Nabokov: Harlekinade
J. van Oudshoorn: Louteringen
M. Proust: Een Liefde van Swann
V. Raspoetin: Brand
J. Steinbeck: De Druiven der Gramschap
S. Vestdijk: VerhalenWat leuk al die lijstjes. Ik vrees dat ik van jouw top vijftien (nog) niets gelezen heb. Ik krijg het druk de komende tijd.


Veel van de boeken uit mijn lijst zullen niet gemakkelijk te krijgen zijn, sinds de uitgeverijen winstmakende bedrijven zijn geworden.
Misschien op boekenmarkten of "illegaal" op internet als e-pub-bestanden.


Bibliotheek misschien? Het zijn natuurlijk wat gedateerde boeken, voordeel is dan wel dat ze vaak wat goedkoper, of voor e-book gratis te verkrijgen zijn.


Niet in de openbare bibliotheek hier, want die heeft haar hele assortiment literatuur al jaren geleden verramsjt. Geen Hermans, Reve, Mulisch of Vestdijk meer te bekennen. Uit protest heb ik toen mijn abonnement opgezegd. Maar misschien moet ik weer eens gaan kijken of ze met e-books hun leven hebben verbeterd.

Overigens vind ik dat er opvallend weinig op dit topic wordt gereageerd.


Ik ken lang niet alles, wel Vestdijk, Nabokov, W.F. Hermans.


Ik heb verschillende van de door jou genoemde schrijvers als e-book, je kunt ze van me krijgen als je me een e-mail adres opgeeft waar ik ze naar mag sturen. (kun je ook per pb doen als je dat liever niet openbaar doet).


Dag Ria, alle boeken uit mijn lijst heb ik al in papieren versie, dus zal ik van je vriendelijke gebaar geen gebruik hoeven maken.
De opmerking over slechte verkrijgbaarheid was meer voor degenen die van die werken kennis wilden nemen.
Bedankt voor je aanbod.
Met groet van Henk


Ieder ander mag dat natuurlijk ook aan me vragen hoor. (a)
Profiel foto van Ci s
Bij mijn favoriete top vijf horen de volgende boeken, , maar in de loop van de tijd wisselt dit.

De boeken van Arthur Japin, o.a. Vazlav
Paolo,Giordano, Eenzaamheid van de priemgetallen.
John Willams, Butchers crossing. Vond ik nog mooier dan Stoner
Gail Tsukiyama -de Tuin van de Samoerai. Een boek waarbij je helemaal ontspannen wordt.
Ook haar andere boeken vind ik prachtig.
Hubert Lampo. Alle boeken vind ik fascinerend. Soms langdradig, maar de gebeurtenissen zijn boeiend.
Ook de boeken van Stieg Larsson, heerlijk om te lezen.
En de afschuwelijk criminele boeken van Karen Slaughter, heerlijke vacantie litteratuur
En natuurlijk veel gedichten bundels.

De top 5 is al over de top.
Leuk om jullie voorkeur te lezen en de boeken tips zijn meer dan welkom.!
Mijn vrouw leest heel graag Karen Slaughter; schijnt behoorlijk bloederig te zijn hier en daar. Ook hier moet ik bekennen dat ik geen enkel boek gelezen heb. Tja, dat krijg je als je een bepaalde voorkeur hebt natuurlijk. Het lijkt me wel een mooi lijstje.


O, ik zie het al, wij hebben wel dezelfde smaak zo'n beetje. Dat wat ik nog niet gelezen heb, zal ik op mijn voorkeurslijstje zetten.
Profiel foto van Chanell
Mijn favoriete top 5 8) Ik heb eens even in mijn boekenkast gekeken en daar kwam het volgende uit.
op 1. Erin Hart, Aardedonker, misschien wel 10 jaar geleden dat ik dit gelezen heb, ik weet eigenlijk niet eens meer waar het over gaat, maar kan de sfeer zo oproepen.
2. Jeffery Deaver, de Cyberkiller ----- heel erg spannend----
3. Jussi Adler - Olsen, De noodkreet in de fles -- ook al zo spannend --
4. John Williams - Stoner -- gewoon mooi --
5. Fiona Neill, het geheime leven van een ploetermoeder -- om even heel hard te lachen --Eerste zinnen zijn belangrijk heb ik geleerd ;)
De eerste zin van de ploetermoeder,
Ik leg mijn contactlenzen ’s nachts te weken in de koffiebeker en ontdek bij het wakker worden dat mijn Liefste ze in de loop van de nacht heeft opgedronken.

De eerste zin van aardedonker,
Met een vochtig schraapgeluid doorsneed de turfsteker van Brendan McGann de wal aan zijn voeten. Als hij had geweten wat hij met de brandstof voor de winter aan het licht zou brengen, was hij misschien op datzelfde ogenblik opgehouden met werken…


Ik heb 'jouw' boeken geen van allen gelezen. Ik ga eens kijken wat ik als e-book in huis heb, dan zet ik ze op mijn e-reader. Heb ik met een boek uit de lijst van Breinpijn ook al gedaan.


Dat klopt wel, van die eerste zin. Uitgevers krijgen vaak zoveel manuscripten aangeboden dat ze selecteren. Een veel gebruikte methode is de eerste zin. Als die boeit of iets extra's in huis heeft, lezen de beoordelaars door. Eigenlijk zot, maar zo werkt het vaak wel. De twee zinnen die jij hier aanhaalt hebben wat mij betreft iets extra's; iets aantrekkelijks. Overigens moet ik ook hier weer bekennen de schrijvers en de boeken niet te kennen.
Profiel foto van Ryara
ik heb ook erg genoten van de 'Millennium trilogie', van Stieg Larsson. Dat is een goede mix tussen thriller, roman, spanning, eigentijds, history. Heerlijk boek om op zomerdagen mee op je terras te zitten.Ook die heb ik helaas niet gelezen. Ik ben ook een enorme stripboekenliefhebber en dit boek is inmiddels ook verstript dus wellicht zal ik het op die manier eens lezen.


Hahaha, nee strips lees ik ook maar zelden.


Tjee, ook al niet en daar zitten ook juweeltjes tussen. Overigens heb ik ook een reisverhaal gelezen van Redmond o' Hanlon en die kon me ook wel bekoren.