Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Le mouchour op zijn Frans


Geschreven door Troubadour
12 juni 2019 19:01
Categorie: Algemeen

Leestijd: ca. 1 min.
Aantal keer gelezen: 72 Aantal reacties: 4
Aantal leden : 1
 0
Zonder zakdoek voel ik me niet compleet, lezer. De deur uitgaan met een gestreken, katoenen zakdoek in de pocket geeft me zelfvertrouwen.
Tussen nu en de vorige zin ben ik even naar mijn lade gegaan en heb mijn zakdoeken opgemeten. 35x35cm zijn ze en de meeste hebben gebruikssporen. Ik bedoel niet het onschuldige snuiten of het stelpen van een bloedneus. Ook niet het oorsmeer aan de puntjes van de hoeken, zelfs niet de klodder mayonaise die ik van mijn poloshirt veeg. Ik bedoel de smerige olieresten eigenlijk, die achterblijven wanneer ik mijn oliepijl controleer en de pijlstok schoonveeg aan mijn zakdoek.
Soms offer ik er eentje op. Vorig jaar nog moest ik snel van mijn fiets af in Frankrijk om tussen de varens te duiken in een bos, omdat er zich een stoelgang aandiende die zijn weerga niet kende. Ik weet het, ik weet het, bij een ideale ontlasting is afvegen nauwelijks aan de orde.
Maar ik zit anders in elkaar.  Ik scheurde mijn zakdoek in drie stroken en strook voor strook deden ze het werk dat ik van ze verwachtte.
Zelfs mijn slip bevestigde, later op de avond, hoe uitstekend het geheel had gefunctioneerd..
Zondag is het vaderdag. Is het niet van de oudste dan is het wel van de jongste dochter; altijd ontvang ik wel een setje katoenen zakdoeken. Ze zijn verder niet geïnteresseerd in discussies over hun cadeau. Maar ooit moet ik een dame toch nog eens vragen waarvoor dat zijden lapje dient, dat zij in hun tasje herbergen. Tussen de varens begin je er in ieder geval niets mee...     
© Troubadour. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
Profiel foto van Fons
Ik heb me weer reuze geamuseerd Trouba, wat lees ik ze graag.

👍

Jouw lol is mijn genoegen Fons
Profiel foto van Ryara
Die smerige lapjes zijn al 25 jaar geleden in de ban gedaan. Ik griezel ervan als ik iemand zo'n onhygiënisch vodje uit zijn/haar broekzak zie halen. Alles wat je ermee kunt doen, kan ook met een papieren exemplaar en die kun je daarna gelijk door de wc spoelen. <img src='img/smileys/kots.gif' alt='(kots)' Title='(kots)'>Ik hoop dat je dochters eindelijk wijzer zijn geworden, want hun vader is het niet. (a) 

Ben gek op tradities. Bovendien, zo'n klein papiertje, sommige vrouwen stoppen het gebruikt in hun mouwen. Ja, da's hygiënisch!
Profiel foto van De Vos
Je wist natuurlijk al vooraf dat iemand zou zeggen dat het mouchoir is, en niet mouchour. Bij deze.
Ook ik voel me pas compleet met een nette, gestreken zakdoek in mijn pocket. En ja, ook ik zondig me aan onrechtmatig gebruik dat de levensduur van de zakdoek niet bevordert. Deze exemplaren verdwijnen dan vrij snel in de vuilbak, om op tijd en stond vervangen te worden door een nieuw setje. Wij moeten ze echter wel zelf kopen, want van de kinderen heb ik dit nog nooit cadeau gekregen. Vroeger kreeg ik er steevast elk jaar van mijn bomma, maar die is er al lang niet meer. Ryara vindt het blijkbaar maar een vieze bedoening maar ik vind het dan weer vies als iemand in zo'n veel te klein papieren zakdoekje de overvloedige inhoud van zijn neus begint te storten, waarbij steevast scheurtjes ontstaan en de neusinhoud in de handen terecht komt. Neen, geef mij dan maar een ouderwetse, katoenen, gewassen en gestreken exemplaar. Maar om er nu mee in de varens te duiken ?? Enfin, ieder zijn meug.

Nee, nee, je hebt een punt! Mouchoir is de betere keuze. Papieren zakdoekjes.., weet je wat, ik schrijf er een werkje over. Er zijn minderen stukjes waar ik een werkje over schreef..  
Profiel foto van monkey
Doet me denken aan mijn vader, die gebruikte ze ook altijd. Een van de eerste dingen die ik leerde strijken waren de zakdoeken, daarna de kussenslopen.
Doordat ze ook gebruikt worden voor andere dingen, hoeft niemand na te denken over een cadeautje. Gewoon nieuwe zakdoeken.