Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Brief aan Sinterklaas van Geesje


Geschreven door Mixmaus
2 december 2017 15:51
Categorie: Sinterklaas

Leestijd: ca. 2 min.
Aantal keer gelezen: 166 Aantal reacties: 6
Aantal leden : 1
 0
Dit werk heeft op de voorpagina in de spotlight gestaan

Lieve Sinterklaas.                                                             Groeningen 2 december 1949

          Over vier dagen bent U jarig. Dan mogen wij de klomp zetten, in de voorkeuken naast de kachel, onder de hoge schouw. Ik zing al de hele week elke avond liedjes voor U. Als vader de koeien melkt. Met Elleke, Henk, Bart, Pietje, Willem. Neel en Klaas. We zitten dan allemaal naast elkaar, op de rand van  de grup, in de koestal. Op het lege stuk waar geen koeien staan. Vader heeft daar een hoop stro in gestopt, om pies en poep van de koeien tegen te houden. Het is een fijn bankje waar wij naast elkaar precies in passen. Het is altijd lekker warm en gezellig op de stal. Vader zingt soms zachtjes  met ons mee, op de maat van de straaltjes melk die hij in de  in de emmer laat schuimen.
 
Wij krijgen ook bijna een nieuw kindje. Moeder zegt dat je kindjes krijgt van onze lieve Heer. Ik ken hem niet maar volgens mij is hij een beetje heilig. Daarom dacht ik, misschien is het wel familie van U. Ik heb al zeven broertjes en wil nu graag nog een zusje. Kun jij het daar niet met hem over hebben? En doe m
oeder ook maar een paar zachte witte luiers. Want kleine Maarten moet soms een blauwe theedoek om.
 
Voor mijzelf wil ik graag een geel potlood met een mooie spitse punt. En als het kan een puntenslijper. Die hebben we thuis niet. Daarom spits ik de punt met een aardappelschilmesje maar dat wordt nooit echt scherp. Dan kan ik er ook niet dun
mee schrijven.
 
Ik ga de klompen van vader goed schoonmaken voor wij ze met hooi en wortels volstoppen. Dan heeft u witte schimmel schoon voer. Of is U paard gewend aan koeien? Hier in de buurt hebben alle mensen dieren.
 
O, ja, wij hebben een paar weken geleden allemaal gele verf gehad. Dat is een besmettelijke ziekte. Moeder had voor ons bedjes gemaakt in de voorkeuken. We hadden een gele kleur en poepten  geel. De dokter kwam naar ook ons kijken. Nu zijn we weer beter maar we hebben toen wel op de muur geschreven. Omdat we ons verveelden. Volgens mij heeft moeder het nog niet gezien.
Ik hoop dat u het niet erg vind.
 
Sinterklaas, dank je wel dat U overal kadootjes brengt. En vergeet niet om met onze lieve heer te praten.
Geesje 

© Mixmaus . Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
Profiel foto van Ivo
aandoenlijk mooi ... jammer dat ik een deel van geesje heb gemist, wanneer het me lukt zal ik het zeker lezen
knap hoor

Dank je wel Ivo.
 het sinterklaasfeest zoals Geesje het beleefde. Niks roetpiet of weet ik wat voor flauwe kul. Een potlood met een puntenslijper veeel meer bracht de goedheiligman direct na de tweede wereldoorlog niet En, ja, kindjes die kwamen ook gratis! 
Profiel foto van Fons
Mixmaus,  zo eenvoudig, maar toch weer zo mooi. Jij hebt een bijzondere gave om deze verhaaltjes zo zeer waarheidsgetrouw te schrijven, ik neem er mijn hoedje voor af.

<img src='img/smileys/hat.gif' alt='(hat)' Title='(hat)'>

De eenvoud van die tijd maakte het feest bijzonder Fons. In deze tijd is het te vaak ,te veel en nog meer flauwekul. 
Jammer eigenlijk. Vroeger was niet alles beter verre van dat. Nu slaat men soms door naar een  overdreven materialistische kant 
Profiel foto van esperanza
Ontroerend mooi, Anneke..

Dank je wel Sila. Ja, het sinterklaasfeest kon mij ontroeren. Ook later toen we zelf kinderen hadden maakten we er altijd een gezellig feest van zonder veel kadootjes. Ik bakte pepernoten met de kinderen en verstopte alles door het hele huis. De hele sinterklaasavond waren onze kinderen zoet met zoeken bakken, liedjes zingen en gedichtjes voorlezen.
Morgen hebben wij onze vrijwilligerskookdag. Er schuiven  wekelijks 12 gasten met en zonder beberking aan.We  gaan we ook samen met deze mensen  pepernoten bakken en liedjes zingen en lekker eten. Altijd prijs! .  
Profiel foto van Ryara
Mooi Anneke. 'Gele verf'? Welke ziekte werd zo genoemd? Geelzucht? 

HA Ria. Ja geelzucht werd door mijn moeder inderdaad gele verf genoemd. We hadden het allemaal rond de intocht van Sinterklaas er kwam toe zelfs een echte Zwarte Piet. Maar dat heb ik in dit verhaaltje niet allemaal beschreven. Misschien maak ik er nog een aflevering over in mij Geesje verhaal. . 
Profiel foto van monkey
Heeft Sinterklaas je wens ingewilligd en voor een zusje gezorgd?
Een puntenslijper en een potlood met een scherpe punt, wat een leuk cadeau. Dat moest haalbaar zijn.

Geesje kreeg nog een broertje. 
En, ja, dat potlood kwam er ook, met een schriftje 
Een kinderhand was in die tijd snel  gevuld 
Profiel foto van haarle15
De eerlijkheid van Geesje mag wel beloond worden. Wie weet met een zusje of een ander welkomsgeschenk.
Mooi opgetekend.

dank je wel Maarten voor je lovend commentaar. 
Tja, wie weet wat er geboren wordt? 

Als het een jongetje wordt, dan noem ik hem Martin... net als mezelf. <img src='img/smileys/laugh4.gif' alt=':-d' Title=':-d'>

<img src='img/smileys/laugh2.gif' alt=':D' Title=':D'>Maarten, Martin...what's in a name?

de jongste in het gezin van Geesje heet Maarten. Als er nog een manneke bijkomt zal hij toch een andere naam krijgen denk ik....

Mixmaus, Haarle heet Martin, geen Maarten in jouw eerder berichtje noem je hem Maarten, vandaar deze reacties allemaal. Iedereen wil graag met de juiste naam worden aangesproken. (a) 

oei oei 
en dat weet ik. Sorry sorry  Martin 
 maar je weet ik ken jou en jij kent mij. We bedoelen het goed ! 

Je kan ook geen appels met peren vergelijken, maar jouw fruitspies op de meeting smaken altijd goed. <img src='img/smileys/laugh4.gif' alt=':-d' Title=':-d'><img src='img/smileys/yes2.gif' alt='(y)' Title='(y)'>

haha