Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Sinterklaasbrief 1-12-2017


Geschreven door Edith
1 december 2017 12:59
Categorie: Sinterklaas

Leestijd: ca. 4 min.
Aantal keer gelezen: 136 Aantal reacties: 8
Aantal leden : 1
 0
Dit werk heeft op de voorpagina in de spotlight gestaan
1 december 2017
 

G
eachte Sint-Nicolaas,
 
Ieder jaar, zo stel ik mij voor, krijgt u zakken vol met kaarten en brieven. Verlanglijsten vol wensen, de meeste natuurlijk van kinderen geschreven in een lichtelijk onleesbaar maar toegewijd handschrift. Maar ook van volwassen mensen, van ouders en anderen die een traditie hoog willen houden.
 
Ik bewonder het feit, dat u al die brieven leest en beantwoordt of beantwoorden laat door één van uw correspondentiepieten. Zoveel post in zo’n korte tijd! Hoe komt u er door!
Ik zou dat, geloof ik, niet kunnen. Misschien liet ik het hele zaak wel per ongeluk over de rand van de stoomboot glippen. Pardoes het water in.
 
Maar u niet. Ik durf te wedden, dat uw archief propvol correspondentie is, gesorteerd op jaar, maan, dag, achternaam, voornaam, geboortedatum. (Een onder het Boogschutter-teken geboren man die geen eigen systemen bedenkt moet nog geboren worden!)
 
U zit werkelijk niet te wachten op nog een brief.  Toch voel ook ik mij geroepen ook een steentje bij te dragen aan deze Sinterklaas schrijfmarathon, al was het alleen al om het zo belangrijke feest een hart onder de riem te steken. En uzelf natuurlijk. En dat komt net op tijd, heb ik begrepen.
 
 
Kijk, ik kan het u niet kwalijk nemen, dat u er de brui aan wil geven. Van alle kanten is er immers genoeg gedaan om de ongereptheid van het feestelijke kinderfeest te verstoren en in een kwaad daglicht te zetten en daarmee een domper te zetten op de vrolijke toon.
Negatieve verhalen op de achtergrond die onnodig een schaduw over uw verjaardag werpen, zelfs de politiek die zich ermee bemoeit. Ik kan ik mij indenken, dat voor u de lol er wel afgegaan.
 
 
Dat gezeur om de huidskleur van uw knechten vanwege het feit, dat één vrouwspersoon met een donkere huidskleur en donkere krullen ergens in de Verenigde Staten zich aangesproken en gekwetst voelde, omdat Zwarte Piet nu eenmaal van oudsher zwart is, donkere krullen heeft en er achterhaalde opvoedkundige begrippen op na houdt met een roede. Ik meen me te herinneren, dat zij de aanleiding gaf tot het ontstaan van de discussie. Ik ben haar naam alweer vergeten. Misschien weet u het nog?
 
Het gaat mij te ver, en heeft veel bedorven eigenlijk. Iets wat een onschuldig, vermakelijk,  vrolijk en ontspannen kinderfeest was, heeft een -in mijn ogen beetje kinderachtige- lading gekregen. Ik vind, dat het allemaal wat erg ver doorgetrokken wordt.
 
Kijk, dan kunnen we de oude kinderliedjes ook wel op de schop nemen : “Moriaantje zo zwart als roet, ging uit wandelen al zonder hoed”.  Ik vond het als kind een leuk liedje en had niet door, dat Moriaantje donkergetint was. En wat dan nog? En we kunnen iemand dan ook niet meer “de zwarte Piet toespelen.” Aanpassing is goed en soms nodig, maar niet in het overdreven. Maar ik mag dat in dit land met vrijheid van meningsuiting helemaal niet zeggen. Ik mag die overheerlijke chocoladedingen gevuld met eiwit op een krokant laagje, al sinds jaren geen “negerzoenen” meer noemen. Zelfs de Dikke van Dale werd aangepast. En toch bestaan er nog steeds “Jodekoeken”. Ik bedoel maar….
 

Ik ga toch ook geen ophef maken over het beeld, dat men van Amerika tot Japan nog steeds van ons heeft (zoek maar eens op google naar “Dutch”(!) : de zogenaamde oer-Hollandse tekeningen op ansichten en boekkaften en dergelijk van mannetjes en vrouwtjes in klederdrachten met mutsen op, klompen aan, twee emmertjes water halend met een molentje op de achtergrond? Nèt zo beledigend! Zo zien wij er werkelijk niet uit.
 
 
Laat Zwarte Piet mooi Zwarte Piet zijn, of voor mijn part dan maar bruin. Traditie is traditie. Een kinderfeest is een kinderfeest. Ik denk, dat geen enkel donkergetint kind -en geen volwassene- daarmee zit als het er op aankomt. De donkere kinderen die ik ken vonden het een grandioos gebeuren en herkenden zichzelf werkelijk niet in Zwarte Pieten. Het zijn immers (donker) geschminkte clowns. En welk volwassen mens herkent zich nu in iets grotesk als een geschminkte clown?
 
Sorry Sinterklaas, voor deze plotselinge wending. Misschien zie ik het allemaal verkeerd, maar in eerlijkheid verdiep ik mij niet zo in die kwestie. Ik gun iedereen zijn eigen soort emancipatie, maar ik vind gewoon, dat ze van onze traditie moeten ze afblijven!
 
Ik noem het onze traditie, want hoewel uw verjaardag in vele landen gevierd wordt, het voelt toch als een typisch Nederlands gebeuren. Een gebeuren, dat al zolang gevierd wordt en dat ons toch niet ontnomen mag worden!  
 
De charme van het vieren van uw verjaardag zit in de kleine dingen. Als kind beleef je de tijd rond en met Sinterklaasavond als de spil waar alles om draait. Uw aankomst, het schoen zetten, op school, in de winkels, thuis… In de geest van een kind draait dan alles -als het goed is- om 5 december.
 
De voorbereidingen zijn vaak nog leuker dan het feest op zich. Maar dat gevoel zult u zelf vast ook wel kennen. De activiteiten vooraf, een zekere spanning, het haastwerk, de sfeer van “gauw nog even” en de geheimzinnigheid er om heen. Het bezig zijn voor anderen, moeite doen, tijd steken in anderen.
Bij elkaar zitten op een speciale avond. Blij zijn met grappig geschenkjes. Een gedichtje erbij, een leuke surprise. Originaliteit en fantasie.  Snoepgoed, dat alleen in een bepaalde periode van het jaar in de winkels ligt. Gevuld speculaas, banketstaaf, letters van chocola, fondant, borstplaat, marsepein. (Alleen, je krijgt er zo’n verrekte kiespijn van!)
Het feit, dat er moeite is gedaan om er iets van te maken, zoals het op een verjaardag hoort te zijn.
 
Ja een verjaardag, of liever “verjaarsavond”, zo voelt het eigenlijk. Uw verjaardag is tevens ònze verjaardag. Een extra verjaardag voor oud en jong. Er is geen kind, dat niet om Pakjesavond geeft, en ik denk, dat de meeste volwassenen uw feest willen behouden, omdat de kinderjaren dan weer herleven. Alles verdwijnt, de herinneringen blijven.  
Nee, zo lang u het kunt opbrengen, moet u uw verjaardag maar mooi blijven vieren. Die traditie mag werkelijk niet verloren gaan.
 
Ik zal u nu verder met rust laten, zodat u zich gewoon kunt bezigheden met uw voorbereidingen. U hebt weer heel wat om over na te denken.
 
Mocht u het plan hebben om langs te komen; de brievenbus staat buiten. Strooi daar maar de pepernoten in!  Hier is geen schoorsteen met een open haard. Ik denk, dat dàt ook zo’n beetje verleden tijd geworden is. Wel jammer, want zoiets hoort echt bij 5 december.
 
Een verjaardagszoen, een knuffel voor uw trouwe viervoeter, en doe alle Pieten van mij de groeten!

 
© Edith. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
Profiel foto van Inte Feelders
Knap leuk en goed geschreven Edith, mooi die vergelijking, vooral die negerzoenen en jodekoeken deed mij lachen ! 

Dank je voor het compliment! 
Profiel foto van Ryara
Een leuke brief, dat zal Sint ook vinden. Alleen al daarom zal hij toch weer op zijn schimmel klimmen en ons met zijn bezoek verblijden. Over Pieten heb ik nu wel genoeg gehoord, dat stukje sla ik systematisch over. (a) 

Dank je wel. Zo vergaat het mij ook trouwens (Pieten).
Profiel foto van Breinpijn
Een werkelijk integer verpakte boodschap aan de Sint. Hoe zal hij dit kunnen weigeren? Niet toch. En het vertolkt precies mijn mening. Chapeau.

Dank je wel voor je reactie en het compliment!
Profiel foto van Ivo
de sint als klankbord voor al wat racisme kan zijn, toch jammer, terwijl die enkel maar de brave pakjesbrenger wil zijn
mooie brief Edith, en die negerzoenen noemen wij in Vlaanderen ietsje anders ... negerinnentetten zeiden wij hier, maar dat mag niet meer, nu zijn het soezen geworden
knap neergezet (y)

Dank je. Ik had afgelopen week een doosje in huis gehaald en -in eerlijkheid- ik noem ze nog steeds zoals ik gewend ben ze te noemen. En ze smaken er niet meer en niet minder om. Vreemd toch, dat zoiets feitelijk onnozels als de naamwisseling van een Hollandse lekkernij de Nederlanders kennelijk toch heeft geraakt. Onbewust.
Profiel foto van haarle15
Je stuurt hem gewoon weer op pad met deze hartverwarmende brief.
 

Bedankt voor je reactie! 
Profiel foto van monkey
Als deze brief niet helpt, dan weet ik het ook niet meer.
Mooie overweging heb je hier gemaakt. Nu maar hopen dat Sinterklaas weer op het paard wordt geholpen.

Dank je voor het compliment.
Profiel foto van Edith
Tot mijn verbazing is de brief kennelijk in goede aarde gevallen bij velen van jullie. Ik had er zelf weinig verwachting van.
Het deed me goed om -om met Haarle15 te spreken- alle hartverwarmende reacties te lezen. Eigenlijk alleen al het feit, dat mensen daadwerkelijk de moeite hebben genomen om mijn epistel door te lezen en te beoordelen. Ik had allerminst deze reacties verwacht en wil jullie bij deze heel hartelijk danken.

Dat is de kracht van deze site. Lezen en opbouwende kritiek geven.
We worden nergens toe verplicht, maar doen het met veel plezier.

Edith, zoals Monkey al schrijft, dit is echt een leuke site waar mensen wat om elkaar geven. Schrijven en lezen gaan hier hand in hand. Actie en réactie ook. Je kunt voor het inzenden zelfs aanvinken wat voor soort reactie je wilt. inhoudelijk, taaltechnisch, dan wordt er vaak wat dieper op je inhoud of techniek ingegaan,  of je vinkt niets aan en dan krijg je gewoon wel wat 'gewone' reacties. 

Veel plezier nog hier. <img src='img/smileys/welcome.gif' alt='(welcome)' Title='(welcome)'>

Monkey : Ik geloof inderdaad dat dat de kracht van deze site is. De (mede)menselijkheid die eruit spreekt (en die ik eigenlijk mis in het dagelijks leven) 

Ryara: Dank je wel. De interactie en het feit, dat mensen de tijd en moeite nemen om andermans werk en reacties te lezen en beoordelen zijn inderdaad sterke punten. Alsof je deel bent van een geheel. (Dat heb je trouwens mooi gezegd: schrijven en lezen gaan hier hand in hand).
Profiel foto van giel
Een toppertje dit, hoor!

Zo van de ene naar de andere feestdag! Dank je wel hoor, Giel. En voor we het weten is het alweer zo ver...