Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Hallo Sinterklaas


Geschreven door Ryara
27 november 2017 18:13
Categorie: Sinterklaas

Leestijd: ca. 1 min.
Aantal keer gelezen: 125 Aantal reacties: 8
Aantal leden : 0
 0
Dit werk heeft op de voorpagina in de spotlight gestaanDe Auteur wil graag inhoudelijk en technisch commentaar op zijn werk
Hallo Sinterklaas
 
Met de nodige eerbied, wil ik even een woordje tot u richten. Als kind heb ik altijd met respect naar u opgekeken. Stukje bij beetje en met grote tegenzin, brokkelde mijn geloof af. Ondanks dat, is het ontzag en mijn eerbied altijd gebleven. Als ik uw rijzige gestalte door de straten zie trekken, liefst gezeten op een schimmel en omringd door vrolijke Pieten, dan ben ik weer dat kind van vroeger. Mijn wangen krijgen een blos en ik schrik als een zwarte man mij wat snoepgoed in mijn hand drukt. De muziek van de Pietenband is me te hard, maar de capriolen van de Pieten, die soms als ware acrobaten door de straten rennen, maken me een gelukkig mens.
 
Sinterklaas, u bent een traditie van het Nederlandse volk. Hoe dat in andere landen zit, weet ik niet. Nederland heeft niet zoveel tradities en die paar die we hebben, lijken steeds te moeten worden aangepast. Waarom? Ik ga echt de buitenlanders, de vreemdelingen, de vluchtelingen niet met gesloten ogen voorbij. Ik heb respect voor hun vaak andere gewoontes, maar ik vind het ook leuk en gepast om hun de tradities van ons land te laten zien. Uit te leggen waarom de Pieten bij ons soms zwart zijn, wat Sinterklaas en zijn Pieten  allemaal voor kledingstukken aanhebben en waarom.
 
Kinderen begrijpen dat direct. Een feestje hoeft niet begrepen om gevierd te worden. Gewoon in de donkere dagen van het jaar een vrolijke pepernoot, dat is toch niet teveel gevraagd? Help ons deze traditie in ere te houden. Laten we niet toegeven aan de Kerstman die ooit, door een reclameman van het Coca-Cola-concern, zoveel bekendheid kreeg. Santa Claus, pfhoe, het verhaal is nota bene afgeleid van onze Sinterklaas.
 
Sinterklaas, stel mij en de andere gelovigen niet teleur. We hebben een paar oerdegelijke tradities nodig om als klein landje met kop en schouders boven het maaiveld uit te steken.      

© Ryara. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
Profiel foto van Inte Feelders
Ik geloof er weer in ... zo eenvoudig kan het zijn ! Knap geschreven Ryara ! <img src='img/smileys/yes2.gif' alt='(y)' Title='(y)'>

Dankjewel Inte, ik ben mijn geloof nooit verloren. 
Profiel foto van Fons
Zeer knap geschreven Ryara. Het zou toch wel zeer erg zijn moest het mooiste kinderfeest aangetast worden, maar men weet maar nooit in de gekke wereld waarin wij nu leven.

Niet alleen een feest voor de kinderen Fons. Ook veel volwassenen beleven veel plezier aan dit feest. Het is een ontspannen en vrolijk feestje, niet zo opgeblazen en voor iedereen toegankelijk. 
Profiel foto van Ivo
wij hebben dit eilandje van gekheid nodig om onze kinderen iets te geven wat wijzelf niet meer hebben
toch mooi dat we dit hen kunnen geven, 
alleen begrijp ik niet waarom ze baby's en peuters hiermee al belagen, die kinderen weten niet eens wat de wind is


 

Niet alleen kinderen, ook volwassenen kunnen veel plezier aan dit feest beleven. Baby's hebben er nog geen weet van, maar bij peuters kun je wel beginnen met dit feestje hoor. Maakt niet uit wat ze ervan begrijpen, ze hebben plezier. 

ik zie ze vaker schrikken en brullen van de schrik als die twee figuren hun terrein betreden ... de plasjes op de grond van hen die al droog zijn, die zijn dan niet te tellen, zou het echt fijn zijn voor hen?
Ik denk dat ze daarvoor nog te klein zijn, kleuters daarentegen ja, dat is hun wereld ...

Ja, maar wanneer moet je beginnen? Als er een ouder broertje of zusje is gaat de dreumes vanzelf mee en meestal hebben die nog een pamper aan, dus dat plasje valt niet op. 
Profiel foto van esperanza
Ik ben druk bezig met de Sinterklaas feest voor de kleinkinderen... Het zal weer heel gezellig worden.  Dit feest laten wij niemand van ons afpakken.

Kijk, jij begrijpt die gekke Nederlandse traditie helemaal! <img src='img/smileys/applaus.gif' alt='(applaus)' Title='(applaus)'>
Profiel foto van haarle15
We blijven een geloofwaardig volk. Welk prachtig met deze brief is onderstreept.

We moeten ergens groot in zijn toch? Dank voor je reactie.

<img src='img/smileys/hat.gif' alt='(hat)' Title='(hat)'><img src='img/smileys/1356.gif' alt='(respect)' Title='(respect)'>
Profiel foto van Henny
Als dit niet duidelijk is weet ik het niet meer! <img src='img/smileys/cheer.gif' alt='(cheer)' Title='(cheer)'>

Zou het hem over de streep trekken? Dank voor het lezen. 
Profiel foto van monkey
Ik ben het helemaal met je eens, elk jaar geniet ik weer van de statige verschijning van Sinterklaas en de capriolen van Zwarte Piet. Al heel wat jaren geleden toen ik zelf geloofde, jaren later met mijn dochter en het stiekem een beetje verwennen en nu met mijn kleindochter van anderhalf die al zo haar best doet de liedjes mee te zingen op haar manier. (Meestal weet ze het laatste woord van de zin.) Daarbij geniet ze van het cadeautje of snoepje in de schoen, ook die van papa en mama, want die schoenen haalt ze ook leeg om het netjes te geven. 
Laat Sinterklaas alsjeblieft nog heel lang blijven.

Ik vind het een leuke traditie, ik hoop dat hij blijft. Dank voor je reactie. 
Profiel foto van Edith
Ja, herkenbaar. Je eerste deel is zoals ik het over wilde brengen in mijn gedicht over de Sinterklaasintocht, vanuit het perspectief van het kind van toen. Met dit verschil, dat ik wilde, dat ik weer thuis was en jij er kennelijk van genoot als kind. 
En inderdaad, we hebben al zo veel ingeleverd, dat ons "Nederlander" doet voelen, laten we het Sinterklaasfeest nou niet onnodig bezoedelen.

Ik het het sinterklaasfeest altijd leuk gevonden. Als kind en ook als volwassene. Voor mij geen cadeaus met kerst en van de kerstman wil ik al helemaal niets weten. Dank voor het langskomen en achterlaten van je reactie