Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Brief over Sint Nicolaas


Geschreven door Runner
27 november 2017 14:36
Categorie: Sinterklaas

Leestijd: ca. 1 min.
Aantal keer gelezen: 132 Aantal reacties: 7
Aantal leden : 1
 0

Niet verstuurde brief over Sint Nicolaas

 

Het hele gebeuren van Sint Nicolaas is een bijzonder sprookje. Een sprookje, dat in werkelijkheid wordt opgevoerd als een toneelspel in het openbaar en in klein besloten kring zoals gezin, school en dergelijke.

Het sprookje wordt in zijn presentatie steeds aangepast door moderne ontwikkelingen in de geschiedenis. Zo hebben de toenemende welvaart en nieuwe vormen van communicatie het spel steeds aanpassingen gegeven. Nu zijn het vooral ook sociale aspecten van rassengelijkheid en ethische kwesties als seksuele intimidatie, die knagen aan de waarde en vorm van het kinderfeest.

Duidelijk is dat het sprookje gefaciliteerd en georganiseerd wordt door volwassenen, De beleving ligt echter volledig bij het kind. Dat de oudere via het kind meegeniet is meegenomen. Alle vragen, twijfels en discussies worden opgeworpen door ons, ouderen.

Aanpassingen aan de viering van het feest dienen in goed overleg genomen te worden, waarbij indachtig de beleving van het kind centraal staat.

Kinderen geloven onvoorwaardelijk in de echtheid van Sinterklaas. Zelfs als hij zich met baret en zwarte baard vermomd, is hij nog echt. Dat hij minder gemotiveerd zou zijn, geloven ze echt niet. De sint is een nobel sprookjesfiguur, die zich niet laat intomen door menselijke zwakte.

Dus is deze brief over verminderde interesse een idee van de volwassenen en dient aan zichzelf gericht te worden>


© Runner. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
Profiel foto van Fons
Mooi Runner, natuurlijk moet het grootste kinderfeest onveranderd blijven, maar men weet nooit, want de wereld draait een beetje zot,op alle vlakken.

Kijk naar het kleine grut en geniet!
Dank Fons
Profiel foto van Ivo
tja Runner, de essentie van het verhaal is ook hoe de volwassene het zelf beleefd heeft. Deze beleving kan je in een sociale veranderingscampange niet zomaar veranderen. Zo zie je dat er streekgebonden er andere belevenissen ontstaan, de ene viert het zus, de andere zo, vooral terugkijkend naar hoe zij het vroeger hebben ervaren en meegemaakt als kind.
Ik ken mensen die als volwassen nog steeds boos zijn op hun ouders, omdat ze deze onzin hen hadden aangepraat, waardoor ze zich bedrogen voelden. Deze mensen zijn ook pleitbezorgers voor het afschaffen en of veranderen van dit feest. Deze gemeenschappelijke on en waanzin is enkel in de lage landen, In Duitsland en Frankrijk kennen ze dit feest niet zoals wij dit kennen. En dan heb je nog Sint Maarten, een andere soort van sint.

Ach, ik denk niet dat wij dit feest, ook al zijn wij volwassen, kunnen veranderen, het is een vorm van magisch denken, waar sommige volwassenen nog steeds niet van zijn afgekickt

mooi pamflet Runner 

Dank voor uitgebreide reactie. Er valt veel over te zeggen.
Profiel foto van Ryara
Jammer dat Sinterklaas deze brief (of moet ik het een klacht noemen?) nooit zal ontvangen. Ik ben benieuwd naar het antwoord van Sinterklaas zou zijn. Vast wijs en doordacht. 

De Sint leest dit wel, maar ik wil hem zoveel mogelijk vrij houden van de grote (boze) mensengedachten !
Dank voor de reactie
Profiel foto van esperanza
Zo denk ik ook. Heel mooi geschreven. Jammer, zoals Ria zegt, dat de Sint zelf dit niet te lezen zal krijgen.

Zie opmerking bij Eyara.
Met dank voor de reactie
Profiel foto van Jules du Lac
Een mooie brief en heldere overwegingen, Runner. Als ik mijn kleinkinderen bestudeer, heb ik het idee dat ze steeds vroeger hun conclusies trekken dat het sprookje niet echt is. Alleen geven ze het natuurlijk niet toe vanwege het feest van cadeautjes krijgen. En dat is goed zo, want kinderen zijn soepel. Als het feest maar blijft bestaan. .<img src='img/smileys/yes2.gif' alt='(y)' Title='(y)'>

Voordat ze echt niet geloven zit nog een periode van twijfel en die hoort er ook bij!
​Dank voor uw reactie
Profiel foto van haarle15
Mooie overpeinzing Runner. Zelfs ik geloof elk jaar nog even weer. <img src='img/smileys/yes2.gif' alt='(y)' Title='(y)'>
Profiel foto van monkey
Ik denk dat mijn dochter ongeveer acht jaar was en ze gingen surprise doen op school, dus het was zeker tijd om te vertellen dat ik degene was die de cadeautjes kocht. Het antwoord dat ik kreeg was “dat weet ik mama, maar wanneer ik niet meer geloof krijg ik niets, dus ik blijf geloven”. Ze is nu 35 jaar en heeft een dochter van anderhalf.ze gelooft nog steeds alhoewel ze nu zelf voor de cadeautjes zorgt.