Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Een brief naar de Sint


Geschreven door Ivo
26 november 2017 21:56
Categorie: Sinterklaas

volgend deel: sinterklaas

Leestijd: ca. 6 min.
Aantal keer gelezen: 205 Aantal reacties: 10
Aantal leden : 1
 0
Dit werk heeft op de voorpagina in de spotlight gestaan

Beste Sint,

Jouw noodoproep heb ik gelezen en weet je beste Sint, ik schrik er niet van, het staat immers in de sterren geschreven.

Het kinderfeest is al helemaal verpest door al die misverstanden en lage verdenkingen van uw beste vrienden, de Pieten, die je helpen om je werk elk jaar rond te krijgen.
Ook die concurrentie van je neef de Kerstman is niet min, nog voor je bent aangekomen hangen de kerstbomen al in de winkelstraat van het centrum waar ik leef.
En het is nog erger, want ik heb een vriend die niet van hier is en best zijn kinderen wilde helpen met het begrijpen van de liedjes die wij hier zingen ter ere van jou

Sinterklaas kapoentje ...

"Papa, wat is een kapoentje", vroeg een van zijn kinderen.

Mijn vriend is een ijverige student en heeft geleerd om Wikipedia te raadplegen als democratische encyclopedie, vermits de online Van Dale dit woordje niet eens (meer) kent.
Toch wel vreemd dat kapoen geen trefwoord is in de standaardtaal. 

Mijn vriend verslikte zich in zijn thee toen hij wat er in Wikipedia stond wilde voorlezen.
Voor het eerst moest hij liegen tegen zijn kinderen en zeggen dat ook Wikipedia het woord niet kende en hij het aan mij zou vragen wanneer we samen naar de bib rijden.

Hij heeft zijn kinderen dan maar weggestuurd en is de pagina goed gaan lezen. Samen met een online vertaalwoordenboek. Want zijn gebrekkig Engels is nog beter dan zijn Nederlands

"The first historical mention of capons is about 162 BC. found it. After the fattening of hens by law (Lex faunia) was banned in Rome , they began to cast cocks, .... 

"they began to cast cocks". 

Toen hij dit hardop las keek zijn vrouw heel boos. Want haar Engels is ook maar als straattaal aangeleerd en  'cocks' is een woord met heel wat betekenissen. In de straattaal die zij leerde is dit woord zeker niet te gebruiken waar kinderen aanwezig zijn,.
Beste Sint, ik wil je al deze betekenissen niet allemaal uitleggen, want ik zou je in verlegenheid brengen.

Hij en zijn vrouw wisten al wel dat België een vreemde reputatie heeft. Zij hadden gehoord van een kinderslachter die kinderen stal en die in een grote kelder stak en vermoorde.
Alle huizen in België hebben een grote kelder. En als je een huis wil huren wordt er ook telkens weer heel trots de grote kelder getoond, alsof dit nu zo belangrijk zou zijn. Ze hadden er al mee gelachen.

Ook het verhaal van de Bisschop van Brugge die als pedofiel kinderen had misbruikt was al wel bij hen gekend, want in zijn eerste Nederlandse lessen had hij de krant moeten lezen, en in de krant die hij las stond er een historisch stukje over deze man, die nu ergens in Frankrijk, aan de grens met Spanje leeft. In het stukje stond dat niemand weet waar die woont en ook dat die nooit veroordeeld is voor die feiten. Het was te lang geleden en zou verjaard zijn. Hij was trouwens ook veel te oud om nog naar de gevangenis te gaan.

En vieren wij nu niet de verjaardag van een oude Bisschop die iets met kinderen had gedaan?

Mijn vriend las verder op de Wikipedia pagina en las het volgende hardop :

A capon was an abuse in the 19th century . Klaas Kapoen was a well-known (fictional) figure that was very common in cartoons . Klaas Kapoen is sent in the stories from school, dismissed by his boss. From bad to worse he ends up in prison . But once free he kills and finally ends up under the guillotine 

Een fictief historisch figuur, daar had hij ook al over gehoord en iets met een baas en dan ook nog eens een moordenaar?
Deze fictieve man zou toch ook in de slaapkamers van de kinderen komen met speelgoed en snoepjes?

Je begrijpt wel Sint, dat deze man mij half in paniek belde en me vroeg om onmiddellijk langs te komen.
Eerst die heisa over het slavenverleden van de zwarte pieten en dan nu een fictieve Bisschop die ook nog eens zijn hoofd was afgehakt en met een ezel of een paard dat beschimmeld was op de daken en in de slaapkamers van de kinderen kwam, Welk gruwelverhaal moest hij en zijn vrouw nu gaan vertellen aan hun kinderen?
Ze hadden al zoveel meegemaakt. De reis naar Europa was verschrikkelijk geweest. Zij hadden zwarte mannen in de vrachtwagen die hen vervoerden, zien kruipen en sommige vrouwen echt wel pijn deden. De papa had zijn handen over de oren van hun kinderen gelegd. Al een geluk dat ze nooit bij hun waren gekomen.

Sinterklaas Kapoentje? Gecrastreerde moordenaar zonder kop ... 
De wind waait door de bomen
Hoort wie klopt daar kinderen ..
Daar wordt aan de deur geklopt, hard geklopt, zacht geklopt ...

Natuurlijk Sint, dit is niet uw schuld, en dat mag je ook niet aangewreven worden, maar ik kan niet ontkennen dat het heel moeilijk was om dit allemaal te verklaren vanuit onze context en cultuur. 

Maar mijn vriend zijn vrouw, spreekt ook nog niet zo goed Nederlands en haar lerares heeft haar aangeraden om Nederlandse cabaretiers te beluisteren, wat zij ook heel goed heeft gedaan. Toon Hermans stond vaak in Youtube te zingen en te praten. 
Toon zijn interpretatie van uw feest had haar aangegrepen, want het kinderfeest was blijkbaar ook kaste gevoelig. En zij waren nu juist uit hun kaste democratie gevlucht.
Zij had al wel eens aan ouders van de klasgenootjes van haar kinderen gevraagd wat ze zo allemaal geven als geschenk voor uw feest en ze besefte dat ze daarvoor geen geld hadden.
Zij kon haar zoon geen drone met camera geven, en haar dochter kon enkel een pop uit de Action krijgen, maar daar waren de ouders niet over te spreken, want dat speelgoed zou gemaakt zijn met kinderhanden.
Voor haar is het logisch dat kinderen meewerken, in haar land doen ze dat allemaal, ze vindt dat onze kinderen veel te lui worden opgevoed. Tja, ze heeft wel een beetje gelijk, maar het is moeilijk om in een land waar zoveel overvloed is om dit hardop te zeggen.
En ja de arme kinderen krijgen minder, zonder dat hiervoor een echt solidariteitsfonds bestaat. Wij mogen allemaal wel gratis een brief naar je sturen, maar wat er in onze schoen terecht komt is toch ook afhankelijk van het loonzakje dat vader, moeder, opa en oma hebben of kregen toen ze nog werkten.

Weet je, Sint toen ik terug thuis kwam had ik het met je te doen. Je hebt nog al een verleden mee te torsen en om jouw verhaal te vertalen naar andere culturen, zodat ze het verhaal dat wij vertellen, zouden begrijpen ... Nu begrijp ik je lange baard, want er is vaak wel heel erg hard aan getrokken.

In het licht van al de geschiedkundige feiten, die wij wel weten en waar wij onze kinderen niet mee verzwaren, alhoewel wij ze ook niet meer zomaar buiten laten spelen en de pedofielen niet zomaar nog aan onze kinderen laten komen, zo erg zelfs dat in de kinderopvang met een vier ogen policy zijn gestart en terecht want je kan aan de buitenkant niet zien wie wel of niet gestoord is hierin.

Daarom Sint wil ik je een hart onder je riem stoppen, zodat je toch ook met frisse moed naar onze kinderen kan gaan.
Weet je Sint, trek je van al die interpretaties geen moer aan. Mensen zullen altijd zeuren en minpunten aandraven. Wie het goede wil zien in jou die zal je omhelzen en wie dat niet doet die zal al de argumenten die ik daarnet aanhaalde en die mijn vriend niet begreep, ook niet begrijpen. Wie gepakt is door het mysterie van jouw fictieve verhaal, die leest hier ook op de site en geniet van romans en romantische films, de anderen kijken liever naar thrillers en andere onzin, terwijl geen enkele film en of roman of verhaal volledige waarheid is.

Trek je stoute schoenen maar aan en geef je paard of ezel maar de sporen, en ga mijn huisje maar niet voorbij


Laat je feest niet naar de maan helpen door wat de grote mensen denken Sint en wat er geschreven staat in de sterren, ach, wat zou het.
Kinderen liggen ook van al dat geneuzel niet wakker, die willen enkel een lieve man die pakjes brengt, niet om wat ze ooit deden, maar omdat ze er als kind echt mogen zijn. En dat is het grootste geschenk dat je de kinderen kan geven, niet de inhoud.
Ach, dat is wat de kinderen er zelf in willen zien. Mijn kleinzoon kreeg ooit een drone en hij was blij, maar speelt er al lang niet meer mee en het ding ligt op de kast. Maar dat hij een geschenk had gekregen, dat is die niet vergeten, en daar gaat het om.
Kinderen kinderen laten zijn en laten genieten van wat hun fantasie er allemaal van heeft gemaakt, daar gaat het om.
Wij volwassenen zien enkel de randverschijnsels die wij zelf willen zien omdat de zuurtegraad van ons denkvermogen deze vorm van fantasie al lang niet meer kunnen zien.

Daarom de pot op met al dat gezeur en gezuurd denken en associëren met zaken die er niet om doen. Gun onze kinderen nog even dit eilandje van geluk zonder al dat realistisch gebrabbel dat hier totaal niet in past.

Dag Sinterklaas en tot binnenkort wanneer ik je mijn brief met wat ik wil naar je gratis verstuur

Ik hoop je verjaardag nog te kunnen meemaken

Groeten 

Ivo
© Ivo. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
Profiel foto van Mien
Zo. Je brieven zijn omvattender dan je gedichten. Ik had het wat ingekort. Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen. Kapoentje, kapoentje? Ik heb het me ook altijd afgevraagd. Volgens mij was het gewoon zijn mijter. Niet? Nou ja. Ook goed. Wel een bezinnend stukje. Eh ... brief, bedoel ik.

je mag dat zeker zeggen, maar hierover is ook veel te zeggen, de roomse bisschop niets is zo moeilijk zeker voor al die misstappen die gekend zijn, en over al de hypocrisie die hierover bestaat, maar, en dat is belangrijker vind ik, daarover gaat de sint niet, het gaat om de kinderen en dat was dan ook mijn boodschap, zonder dat die mistoestanden zouden vergeten worden
bedankt voor je terechte inhoudelijke reflectie

(hat)

Rooms? Voor mij smaakte hij gewoon naar chocola. Melk, puur en wit. Tegenwoordg zelfs met hazelnoten.

<img src='img/smileys/anim_63.gif' alt='{L}' Title='{L}'>
Profiel foto van Fons
Wat een prachtig verhaal Ivo. Maar in feite moet Sint Niklaas een verschrikkelijke verschijning zijn voor de kinderen, een rare man, raar gekleed met enkele zwarte mannetjes rond hem , toch niet het eerste kind dat er paniekerig van wordt, goed om’trauma over te houden. Maar ik begrijp ook niet de heisa die er over gemaakt wordt. Het verhaal hieromtrent van Toon Hermans vind ik schitterend. Maar laat de Sint nog lang kindjes gelukkig maken.

idd Fons, met geen enkele realiteit te vergelijken dit verhaal, enkel dat kinderen hierin even gelukkig zijn en kunnen genieten van al die fantasie
heerlijk toch

merci voor je mooie reflectie

(hat)
Profiel foto van haarle15
Volgens mij geloof je nog steeds. <img src='img/smileys/laugh2.gif' alt=':D' Title=':D'>
Tradtities moet je in ere houden en niet laten verstoren door een paar randstand anti-pieten, die met geweld dit nota bene kinderfeest willen verstoren... bah.
Dan kan je beter op deze leeftijd (psst, zal het niet noemen) nog geloven. <img src='img/smileys/wink1.gif' alt='(wink)' Title='(wink)'><img src='img/smileys/hat.gif' alt='(hat)' Title='(hat)'>

daarvoor moet je niet eens gelovig zijn Haarle, integendeel, wie te gelovig is hierin heeft alle zin voor realiteit verloren, maar wie de fantasie hierin ook niet ziet, die mist heel wat in zijn leven

en weet je het is niet de leeftijd maar wel de bereidheid om de fantasie te laten spelen

merci Haarle

(hat)

Ben opa, dus van fantasie gebruiken weet ik alles van en doe het met veel plezier. Hoop ook dat zij net zo'n mooie jeugdherinneringen hebben als ik zelf. Daar kan je in ieder geval op verder borduren, knippen en plakken. <img src='img/smileys/wink1.gif' alt='(wink)' Title='(wink)'>

zo is het Haarle

<img src='img/smileys/hat.gif' alt='(hat)' Title='(hat)'>
Profiel foto van Runner
Veel argumenten voor de Sint om het sprookje in toneel voort te zetten!

ik hoop dat die argumenten idd helpen voor al die verzuurde mensen niet het middel blijven zien maar vooral met het doel zich gaan bezighouden. En weet je Runner, over de zak en de roede wordt al jaren niet meer gesproken, en Gaia (dierenorganisatie in België;) heeft het paard van de sint ook nog niet gevonden anders waren de pannen helemaal van het dak
merci runner :)
Profiel foto van Ryara
Vroeger vertelden we en lazen we sprookjes die gruwelijker waren dan het hele Sinterklaasverhaal. Daar zijn we toch ook niet getraumatiseerd van geworden? Laten we de kinderen niet overbeschermen. Een 'kapoentje' is een gecastreerde haan en rijmt lekker op 'schoentje' niets meer en niets minder.

Ivo, je hebt alles even lekker van je afgeschreven, laat het kinderfeest dan nu maar beginnen!

Afbeeldingsresultaat voor sinterklaas 

Ach Ryara, het gruwelijke heeft de mens nodig omdat het leven (en zeker vroeger) ook gruweljk was .. je moet maar als hansje en grietje in het bos achtergelaten worden omdat de honger zo groot was, dit is ooit realiteit geweest hoor ... mensen die hun kinderen gewoon achterlieten, omdat er geen eten genoeg was
en idd nu al die gruwel is afgeschreven, zodat al de verzuurden zich nu wat beter voelen, kunnen we dat eilandje van fantasie voor onze kinderen heel fijn inrichten

merci voor je mooie reflectie

(hat)
Profiel foto van Henny
Ja, een kapoen is een gecastreerde haan of kalkoen.
Wat een pleidooi, Ivo. Een heel waterval en dat zal de sint zeker niet onbetuigd laten. Op 5 dec zullen vast de schoentjes weer gevuld worden en pakjesavond gehouden.  

dank je wel Henny ook voor je sterren, en ja dat gecastreerde was maar omdat velen dit niet eens weten
idd onze schoen (mijn maat is een beetje oversize en dat is niet goed voor wat nog rest van mijn gezondheid) 

merci je voor je mooie  reflectie hier onder mijn epistel (brief) 

(hat)
Profiel foto van Inte Feelders
Je hebt hier je stoute schoen gezet!  Knappe argumenten draag je aan,  Ivo.
Het feest kan beginnen!
 

Dank je wel Inte, hopelijk ook voor ons als volwassenen niet enkel een kinderverhaal

en merci voor je sterren, laten wij nu maar onze kleinkinderen verwennen

(hat)
Profiel foto van Breinpijn
Mooi verhaal. Die randzaken waar enkelen zich aan storen; het is soms te gek voor woorden. Zonder de pietendiscussie weer op te rakelen is dat nu juist een schoolvoorbeeld. Laten we de lieve vrede bewaren en de Sint zijn geest gunnen en met deze weidse uiteenzetting van jou, moet hij wel ‘om’ zijn. 

dank je wel Brein, wist je wat een kapoen was? 
merci voor je mooie reflectie en bedenking, het is natuurlijk zo, kinderen trekken zich hier totaal niets van aan.

(hat)
 

Ooit heb ik geweten wat een kapoen was, maar ik was het inmiddels weer vergeten. <img src='img/smileys/stupid.gif' alt='(stupid)' Title='(stupid)'>

tja die taal die we zingen en we de woorden niet altijd 'echt' kennen, laat staat begrijpen :)

(hat)
Profiel foto van monkey
Vroeger zong ik Sinterklaas Kapoentje zo’n zestig jaar terug. Vijfendertig jaar geleden zong ik het met mijn dochter en nu met mijn kleindochter. Ik heb me nooit afgevraagd wat ik zong, het rijmde en dat was goed.
Ik blijf deze tijd en heerlijke tijd vinden, of ik nu weinig cadeau’s krijg of veel, dat maakt me niets uit. Wij hadden het vroeger thuis niet rijk, maar het strooien van de pepernoten en de geheimzinnigheid rond het schoentje zetten dat blijft in mijn herinnering als fantastisch. Een heerlijke herinnering. Ook toen ik het deed voor mijn dochter en nu voor voor dochter, schoonzoon en kleindochter geniet ik jet volle teugen. Heerlijk verwennen en genieten van de blije gezichten.

zo is het monkey, het is een eilandje van fantasie dat niet vertroebeld mag worden door de bedenkingen die de geschiedenis en taalkundigen allemaal vinden over deze man.
Wie naar de omstandigheden kijkt, die fronst met de ogen, maar wie zich in het eilandje bevindt, die vindt deze magische kracht van het effect van deze denkbeeldige man, fantastisch
mooi toch..

bedankt voor je mooie reflectie

(hat)
Profiel foto van Mixmaus
Oh,  om er een kijken...
 
Oh, kom er eens lezen 
wat vandaag op WebTales staat 
een sinterklaas verhaaltje
laat zien waar het om draait

 Een stuk  gemaakt door Ivo zelf
de man die elke dag
zijn schrijfsels plaatst 
met een kern die raakt 
hij krijgt hier nooit de zak

Oh kom er eens lezen
en trek er je lering uit 
sint is een man die mag geven
en piet die deelt het uit

Piet Mixmaus 

Voetpepernoot

Ooit heel lang geleden
was ik weken Pieterman.
bezocht vele scholen en genoot ervan
ik zag de kinderen kijken is hij echt 
en speurde in de spiegel
vond elk stipjes wit maar niets
 smeerde  zwarte tot in mijn oren   
en lippenrood heel dik
en strooide pepernoten

ZWARTE PIET WAS IK !

ach ja Mixmaus, zo'n mooie reflectie in een gedicht mooi hoor, en ik ben ooit hulp sint geweest in een gehuurd pak.
en die jutte zak had ik ook bij me.
dank je wel voor je mooie woorden

(hat)